Barth3z 13.12.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Przez weekend nie grzałem, bo rodzina wpadła w odwiedziny (dodatkowe 4 osoby przez dwa dni) Wczoraj włączyłem klimę i przegoniłem podłogówkę na 2 godz., bo temp. na zewn. spadła do -6oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 No i co ? nadmiary to jakiś problem ?mój Tato w tym czasie dziennie przepala około 260 kWh .. w drewnie co daje jakieś 78 kg drewna .. o ile wyjdzie z niego 3,3 kWh .. to najlepszy dowód - opłaca się ciepło budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.12.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 U mnie ostatnio trochę więcej. W nocy pakuję 18kWh kablami, a reszta w dzień klima. Wczoraj pochmurno i zimno, to poszło 7,4 dodatkowo. Przedwczoraj nic. Dzisiaj nie wiem, ale rano było -10, tylko jest slonecznie. Ogólnie grzanie za grudzień wychodzi prognozowanie około 250 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.12.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Przez weekend nie grzałem, bo rodzina wpadła w odwiedziny (dodatkowe 4 osoby przez dwa dni) Wczoraj włączyłem klimę i przegoniłem podłogówkę na 2 godz., bo temp. na zewn. spadła do -6oC. Zastanawia mnie jedno. Czy wy jeszcze macie systemy bezobsługowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.12.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Zastanawia mnie jedno. Czy wy jeszcze macie systemy bezobsługowe? Tak, a co ? W klimie mam zaszyty scenariusz tygodniowy z temp. 22oC, a podłogówka ma się załaczyć tylko w godz. 13-15oC i jeśli w domu będzie poniżej 21,5oC. Wymusiłem jej załączenie na przełamanie. Ot tak dla testów. To mój pierwszy sezon i dopiero doświadczam ogrzewania podłogowego i klimą. Jeszcze nie wiem gdzie jest granica przy której mam włączyć podłogówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 13.12.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Jak mi zimno, jestem chory, albo jest pochmurno, to dogrzewam. Jak mnie nie ma, to nie. Jest impreza, jest gorąco bez grzania. Dzisiaj jest znacznie zimniej niż wczoraj, a na pewno pójdzie mniej energii. Systemy akumulacyjne działają inaczej i lepiej grzać zbyt nisko i dogrzewac. Można tez kupić pompę za 20 tyś. i mieć to gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.12.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Zastanawia mnie jedno. Czy wy jeszcze macie systemy bezobsługowe? Moja obsługa polega na codziennym spisywaniu liczników energii itp ... Ale to raczej taka "korba" a nie obsługa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.12.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 ja tam nic nie obsługuję i działa. rok temu miałem niższą temperaturę i dogrzewałem z bufora w godzinach popołudniowych. problem był taki, że jak się mocno płyta wychłodziła, to tego dogrzewania nie było czasem czuć (przydałby się jednak większy bufor i mocniejsza grzałka). teraz mam (w uproszczeniu) podbicie temperatury rano (1 godzina) i w południe (2 h, chyba że mocno świeci słońce), podobnie jak chyba jasiek kilka razy opisywał. do tej zadanej z tych godzin i tak nie dobijam, ale ostatecznie średnia temperatura w domu jest nieco wyższa niż rok temu, podłoga zawsze chociaż trochę nagrzana, bo grzeję praktycznie codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.12.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Też stosuję system bezobsługowy. Wyłączony termostat podłogówki sterujący jej pompą posiada funkcję przeciwzamrożeniową. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.12.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witam, Przy budowie domu pasywnego należy zwrócić uwagę na dobrą izolację przegród zewnętrznych, dobrą szczelność oraz solidne wykonanie. Natomiast do wytworzenia ciepłej wody użytkowej można zastosować kolektory słoneczne połączone z zasobnikiem lub powietrzną pompę ciepła przeznaczoną tylko do tego celu. Marka Junkers posiada w swojej ofercie wszystkie wyżej wymienione produkty. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/.Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 07.01.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam po chłodnej nocy i dobie. Z ciekawości jak wam wychodzi grzanie waszych "ciepłych" domów? Ile energii wam zeszło w ostatniej dobie? Sprawdza się to z założeniami i OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.01.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 U mnie 30kWh, ale to trochę mało. Dogrzewałem wcześniej klimą, ale teraz już się nie da i nie mam wyczucia, niemniej jednak te 21stC oczywiście jest. Nie mam sterownika, bo miałem robić sam i tak to się wszystko przedłuża, że mam tylko programator czasowy.Kable chodziły 3 godziny w nocy i 2 godziny w taniej popołudniowej, ale uczciwie to chyba jeszcze z 1,5-2 godziny by było trzeba i razem doszłoby do 40kWh. I tak chyba nieźle jak na taką zimę (-23stC noc, -15stC dzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.01.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 od 5 stycznia popołudniu poszło 88 kWh, dzisiaj już raczej ogrzewanie się nie załączy. pomogły zyski bytowe (goście 6 stycznia) oraz duże zyski od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 08.01.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 od 5 stycznia popołudniu poszło 88 kWh, dzisiaj już raczej ogrzewanie się nie załączy. pomogły zyski bytowe (goście 6 stycznia) oraz duże zyski od słońca. A jak się to ma do założeń potrzeb energetycznych domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.01.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 A jak się to ma do założeń potrzeb energetycznych domu? ma się bardzo dobrze (tzn. jest lepiej niż zakładałem), ponieważ w założeniach była kiepska szczelność, nieco gorsze okna i drzwi oraz brak GWC (uruchomione w tym roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 08.01.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 (edytowane) [TABLE][TR][TD=align: right]2017-01-01[/TD][TD=align: right]4287,18[/TD][/TR][TR][TD=align: right]2017-01-05[/TD][TD=align: right]4327,84[/TD][/TR][TR][TD=align: right]2017-01-06[/TD][TD=align: right]4339,61[/TD][/TR][TR][TD=align: right]2017-01-08[/TD][TD=align: right]4367,81[/TD][/TR][/TABLE] Pierwszy tydzień roku to 80,63kWh. Zużycie według podlicznika PC czyli CU+CWU. Brak zysków bytowych. Brak wentylacji i rozszczelnione niektóre okna. Temperatura wewnętrzna 19-20oC.Wychodzi mniej więcej 0,033kWh dziennie na m2. COP na razie nieznany. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez Wekto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 08.01.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 od 5 stycznia popołudniu poszło 88 kWh, dzisiaj już raczej ogrzewanie się nie załączy. pomogły zyski bytowe (goście 6 stycznia) oraz duże zyski od słońca. Możesz to jakoś inaczej rozpisać bo wychodzi z tego masło maślane "od 5 stycznia poszło 88kWh a mamy 8 stycznia,dziś już raczej się nie włączy zyski bytowe z gości z 6 stycznia oraz zyski ze słońca? Albo po prostu podaj dzienne zużycie będzie czytelniej (jeśli oczywiście notujesz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.01.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 U mnie tak: No i stało się, FIBARO mnie zawiodło ... Co mnie pokorciło, żeby puścić aktualizację do wersji 4.104 i to jeszcze beta ?! Musiałem wykonać recovery. Zrobiłem, ale to nie był koniec problemów... Po uruchomieniu już z nowszym softem 4.110, w którym poprawili błąd który wysypał mi centralkę okazało się, że dwie sceny - te od podłogówki w salonie - robią jakąś rozpierduchę. Wcześniej praktycznie nie uruchamiały podłogi, bo klima nie pozwalała zejść do tak niskich temperatur. Teraz podłogówka chodziła non stop, nawet po jej ręcznym wyłączeniu (!). Musiałem te dwie sceny usunąć i stworzyć na nowo. Przez co zużycie od 1 stycznia do dziś wygląda tak: - podłogówka salon: 100kWh [ATTACH=CONFIG]377991[/ATTACH] - podłogówka u dzieci załączona 1x 3h, czyli ok 6kWh - łazienka - jeszcze nie mierzona ... - split salon: 26kWh [ATTACH=CONFIG]377993[/ATTACH] Co do wilgotności, to nie spadła mi poniżej 35%, ale to pewnie dzięki żwirowcowi. [ATTACH=CONFIG]377994[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 09.01.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 od 5 stycznia popołudniu poszło 88 kWh, dzisiaj już raczej ogrzewanie się nie załączy. pomogły zyski bytowe (goście 6 stycznia) oraz duże zyski od słońca. U mnie jak słońce zachodzi to temperatura leci w dół od razu przynajmniej o 1C. Czyli jak słonko nagrzeje z 22 na 24, to jak zajdzie wraca zazwyczaj do 22C... U mnie zużycie 40-50kWh doba plus kominek ok.2h doba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Oj tam .. oj .. przy tym mrozie w drewnie idzie 400 kWh every day tyle trzeba spalić .. tak że czytając Wasze opisy, naprawdę serce rośnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts