Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość Ściany Frontowej w Warunkach Zabudowy

Recommended Posts

Witam !!!

W tamtym tygodniu odebralem warunki zabudowy dla mojej dzialki , niestety spotkal mnie maly zawod poniewaz w warunkach ustalono ze szerokosc ściany frontowej moze byc od 9 do 13,80 metrow co niestety mnie nie satysfakcjonuje, bo w planowanym projekcie domu miala miec 19metrow ( madera). Moje pytanko jest nastepujace : czy mogę obrócić dom tak żeby ściana frontowa była w innym miejscu? Czy jak oni liczą ścianę zakładając że ściana frontowa jest od strony gdzie jest droga główna, patrząc na taki budynek liczy się pierwsza ściana? Czy suma wszystkich ścian z tej strony patrząc na południe?zaznaczyłem na projekcie linie która ewentualnie mogłaby być ściana frontowa? czy to juz raczej jest nie do ruszenia bo jezeli tak to nici z budowy domu. Prosze o pomoc

received_1072612569449526.jpg

Zazwyczaj ściana frontowa jest ścianą gdzie znajduje się wejście do domu, więc raczej nic nie zdziałasz.

Liczy się cała ściana a nie tylko cześć (garaż). WZ tworzy się na podstawie analizy domów z najbliższej okolicy i w zakresie elewacji frontowej jest 20% tolerancji. Jeśli nie było tak szerokich domów można się było tego spodziewać.

Musisz zbudować inny dom po prostu. Ja też czekałem na ostateczną wersję WZ zanim skończyłem projekt, bo też były kwestie, które mi nie pasowały ale w drodze negocjacji zostały zmienione (miejsce posadowienia domu oraz odległość do okapu)

Powodzenia

moim zdaniem ściana frontowa to nie ściana z wejściem, ale ściana od ulicy.

moim też. Nie ma znaczenia gdzie jest wejście, natomiast front to ta część którą widać z drogi.

patrz na elewacje

http://img.extradom.pl/media/render/85943/resize%24400-196-2

http://img.extradom.pl/media/render/42248/resize%24400-196-2

itd. z której strony nie spojrzysz to masz szeroko.

Przy tej szerokości musisz szukać domu piętrowego lub z poddaszem

Szerokość ściany frontowej masz podaną również na mapce w warunkach zabudowy. Oznacza to że max szerokość budynku (widoczna z drogi dojazdowej do działki) nie może przekraczać danych podanych w wz. Możesz pisać odwołania ale będzie to trwało latami. Jeśli masz wąską działkę muszą być zachowane minimalne odległości od granicy (4m z oknem i 3m bez okien w ścianach bocznych) więc tak czy inaczej szerszego budynku nie postawisz. Ja bym zmieniał projekt, w takiej sytuacji ciężko będzie zmienić wz.

... patrząc na taki budynek liczy się pierwsza ściana? Czy suma wszystkich ścian ... ?

... suma wszystkich ścian tworzących elewację frontową, dlatego zawsze warto poczekać na WZ, ponieważ ( jak sama nazwa mówi ! ) określają Warunki Zabudowy dla konkretnej działki budowlanej.