Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może nie izolować fundamentów?

hun19

Recommended Posts

Witam,

od pewnego czasu męczy mnie taka sprawa - buduję dom właściwie na szczycie góry, ziemia gliniasta, wszędzie sucho, żadnej rzeki w pobliżu (no płynie taka żygula z pół kilometra dalej) - może jednak nie ma sensu odkopywać fundamentów i dawać tych wszystkich styrodurów, wytłoczek i drenaży tylko zostawić tak jak stoi??

Po prostu nie chcę się dać zwariować bo i tak na poziomo idzie folia, chudziak, kilkanaście cm styropianu, wylewka to co oprócz dodatkowych wydatków ma zrobić te kilka cm styroduru?

Wiadomo, że nic nie muszę, ale chce żeby finalnie było dobrze więc podpytuję. Jednocześnie nie chce przesadzić bo jak czytam, że ktoś ładuje 40cm styropianu pod podłogę czy pół metra izolacji pod dachem i chodzi na klęczkach po poddaszu ale ma ciepło ;) to już moim zdaniem przesada.

Po prostu szukam złotego środka, czytam tematy na forum, artykuły w internetach, kupuję prasę budowlaną, podpytuję ludzi którzy już skończyli budowy, rozmawiam z kierownikiem budowy więc rodzą się w mojej głowie wątpliwości ;)

Za wiele tam nie poszalejesz - tak wersja mini jak dom będzie stał i będziesz na etapie ocieplania odkopałbym z pół metra w głąb i przylepił / a przynajmniej oparł o ścianę fundamentową i łapnął kołkami bo pewnie coś innego będzie trudno i przywalił ziemią styropian, tak trochę cieniej niż na ścianach będzie takie ładne podcięcie...

http://www.receptynadom.pl/wp-content/uploads/2015/07/niski-cokol_Fot_4-730x491.jpg

To zdradź hun19 w jakiej fachowej prasie wyczytałeś że nie potrzeba izolować termicznie fundamentów ?

Z projektu?

Mam znajomego. Budowa rozpoczęta w zeszłym roku.

W projekcie bloczek betonowy na piwnicę na 38cm. Piwnica bez ocieplenia według projektu.

No i pytał się czy 5 cm to nie za dużo, bo tak mu budowlańcy doradzili. Dał 5cm, o więcej nie chciał słyszeć.

W projekcie ma za to 10cm styro na gruncie w piwnicy.

Morzna? Morzna :p

Surgi to nie tak, że ja nie chcę nic izolowac, po prostu nie chce przesadzić.

Ale z czym przesadzisz ocieplając, za ciepło będzie w domu :-) , otworzysz okna.

A tak poważnie, jeśli nie zależy ci na energooszczędności i teraz to ocieplenie było by w wykonaniu kłopotliwe to odpuść, bo zrobić to byle jak to efekt może być żaden. Jeśli da radę ocieplaj. Jeśli fundament lany w grunt, to możliwe że sensownie można przykleić styro powyżej gruntu. Może jako alternatywa poszukaj na forum o proszku PUR od Pigeona. Jest za free i można z niego zrobić opaskę w gruncie wokół fundamentu. Ja robiłem zgodnie ze sztuką, tzn najpierw ławy, później lałem ściany fundamentowe w szalunku. Ściany obklejone są XPS-em, i do wysokości gruntu obsypane proszkiem PUR od Pigeona szeroko na ok 50-60 cm. Całość w geowłókninie, poniżej drenaż aby cały czas w ociepleniu było minimum wilgoci. Jak już obklejenie styropianem było by ciężkie do wykonania (nierówne sciany), proszek PUR by w jakimś stopniu by zastąpił "klasyczną" izolację termiczną.

Edytowane przez sylwekr

Jesli będą. zawilgocone to izolacja styropianem od gruntu nie pozwoli na zamrzeniecie tej wilgoci (stefa przemrzania 1,4m)sama wilgoci jako taka nic poważnego nie powinna wyrządzić szkód,a teraz np jest przemarznięty grunt i nieizolowany styropianem,to co zrobi wilgoć?zamarznie?rosadzi?uruchom proszę wyobraźnię...

Można nie izolować fundamentów,można nawet ścian nie izolować,w ten sposób cofamy się o sto lat,czy o to ci chodzi jasiek71????:(

A czy ktoś wspominał coś o ścianach, stropach, podmurówce...?

Jest wiele tematów czy sposobów izolacji fundamentów tylko nikt tak naprawdę nie wie ile te izolacje dają oszczędności w stosunku do nakładów...

Janie - aby coś zyskać na izolacji - ona musi być ciągła .. cdn

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244771-ocieplenie-domu-10-cm-zimno tu opisałem potencjalny zysk ..

100m2 ściany przejście z U 0,2 na U 0,1 daje ile ? 20 W/K pierwsza wersja ... i 10 W/K druga wersja ... jedna przy -20 straci 800 Wat .. drugi wariant 400 wat.. czy to będzie widać ?

tak samo z U 0,1 na U 0,05 ... z 400 wat na 200 wat ..

rozpatrywanie suchych faktów .. daje obraz co jest ..

Najszybszy zysk jest przy ścianie ceglanej 50cm .. z U 1,25 na U 0,3 .. różnica jest spora

bo 125 W/K na 30 W/K a 30 W/K ma i tracić przeciętny dom który zbliża się do pasywnego ..

Tak się to ma że dla chałupy jako sztuki wynik około 30 W/K na przenikanie i 15 W/K na wentylację i 3-4 Osoby. A już powierzchnia ? bryła ? kształt ?

Wiesz rodzice mają 500 W/K potrzeby .. i da się przeżyć, tyle że teraz dyżur przy kotle co godzina dokładka .. bo nad ranem strzelanie zębami ..

Edytowane przez מרכבה