jarekFTW 03.01.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 @Elfir, niestety nie wiem, aczkolwiek teraz mam trochę terminarz napięty, daj jakiś kontakt gdzie mieszkacie ma PW, ewentualnie podaj maila działającego, podeśle Ci kuchnie co mamy w projekcie, może coś zaproponujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 08.01.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 witam kwestia dom parterowy vs z poddaszem uzytkowym wydaje mi sie ze to jest do przemyslenia poniewaz w domu parterowym trzeba zrobic wieksze fundamenty i wiekszy dach z wiezba a te 2 rzeczy sa najdrozsze w calej budowie no i dochodzi jeszcze ze trzeba wieksza dzialke kupic w domu z poddaszem uzytkowym wystarczy podniesc scianke kolankowa niejest to duzy koszt bo to tylko dodatkowe pustaki lub bloczki a podwajamy wtedy ilosc m2 do zamieszkania no i jest mniej fundamentow i dachu takie jest moje zdanie niekoniecznie moze sie kazdy z tym zgodzic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowka.m 08.01.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 A czy w takich granicach cenowych i przy podobnych założeniach da się myśleć w ogóle o piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 08.01.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 WITAM, kwestia dom parterowy vs piętrowy również uważam, że kosztowo może wyjść podobnie tj. w parterówce spore dachy i spore powierzchnie zabudowy.W moim przypadku pow. domu 170 metrów (użytkowa 145) przy powierzchni zabudowy (fundamenty) 105 m2.Warto także pamiętać, że w piętrowym/z poddaszem dochodzą Nam jeszcze schody (15 000 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 08.01.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 witam kwestia dom parterowy vs z poddaszem uzytkowym wydaje mi sie ze to jest do przemyslenia poniewaz w domu parterowym trzeba zrobic wieksze fundamenty i wiekszy dach z wiezba a te 2 rzeczy sa najdrozsze w calej budowie no i dochodzi jeszcze ze trzeba wieksza dzialke kupic w domu z poddaszem uzytkowym wystarczy podniesc scianke kolankowa niejest to duzy koszt bo to tylko dodatkowe pustaki lub bloczki a podwajamy wtedy ilosc m2 do zamieszkania no i jest mniej fundamentow i dachu takie jest moje zdanie niekoniecznie moze sie kazdy z tym zgodzic pozdrawiam Temat kosztów budowy domu parterowego i z poddaszem był poruszany milion razy. Wszystko zalezy od projektu, dach dachowi nierówny. Może byc prosta parterówka z dachem dwuspadowym i może być dom z poddaszem z dachem wielospadowym, z lukarnami i bajerami. I wcale ten drugi tańszy nie będzie. W domu parterowym odpada koszt schodów, nie tracimy też na nie miejsca . Jesli chcemy budowac mały dom to pokoje na poddaszu będą niewielkie, w parterówce nie ma skosów więc budując powiedzmy 100 m dom, dokładnie tyle mamy do wykorzystania. Nie zgadzam się tez że do domu parterowego trzeba kupic większą działkę. Zależy co kto lubi. To ze ktoś chce dom nie oznacza że kocha prace w ogrodzie i potrzebuje 1000 m do koszenia. A i tak najważniejsze jest sprawdzenie MPZP który czasami zabija wszystkie marzenia o konkretnym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eta_ 08.01.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Piotrek34 dom czy blok? dom czy blok??? heh... skąd ja to znam.... też miałam taki dylemat, ja blok, mąż dom... po ponad roku rozmów przekonał mnie i będziemy budować dom. Całe życie mieszkałam w mieście wiec pewnie nie będzie łatwo... hehe.. ale dam rade! jednak dom to dom, działka - więcej miejsca, więcej możliwości My co prawda jesteśmy nadal na poszukiwaniu działki... ale w tym roku do około czerwca już kupimy bo plany na budowa wiosna 2017 rok. (jedna już upatrzona) wiedzy na temat budowy nie mamy wiec musi nam ktoś wybudować dom do takiego stanu że resztę już zrobimy sami, w końcu od czegoś ręce się ma tak wiec powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) WITAM, kwestia dom parterowy vs piętrowy również uważam, że kosztowo może wyjść podobnie tj. w parterówce spore dachy i spore powierzchnie zabudowy. W moim przypadku pow. domu 170 metrów (użytkowa 145) przy powierzchni zabudowy (fundamenty) 105 m2. Warto także pamiętać, że w piętrowym/z poddaszem dochodzą Nam jeszcze schody (15 000 zł) W domach z poddaszem doliczyć trzeba: ocieplenie poddaszy i karton gipsy na poddaszu - w parterówce robisz wełnę na kratownicy. O wiele mniej roboczogodzin i materiału. Schody Strop - zbrojenie, beton, wygłuszenie. Większa powierzchnia stracona na komunikację - klatka schodowa 4-5 m2 za 2000 zł/m2 W wielu projektach okna połaciowe - drogie, niefunkcjonalne i jeszcze się roszą. W przypadku parterówki część okien można zrobić jako tanie fixy, jeśli planuje się WM. W przypadku pracy samodzielnej dom z poddaszem wymaga wypożyczenia wysokiego rusztowania do prac elewacyjnych. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel_26 12.01.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Witam, Mam podobny dylemat jednak w moim przypadku sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana poniewaz planuje powrot do PL z zagranicy ... Rowniez duzo czytalem na temat budowy domow itp i z tego co mi sie wydaje majac ok 60-100 tys na dzialke ( zachod Polski ) i jakies 300 tys na budowe to mozna myslec nad budowa domu ok 100 metrow . Piotrek 34 powodzenia zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 12.01.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Też w zeszłym roku walczyłem z myślami: dom na peryferiach czy mieszkanie w mieście? Mi jednak pomogło to ,że pomieszkałem w tym czasie chwilę w domu pod lasem, a jakiś czas później w mieszkaniu gdzie w okolicach 50% mieszkań wynajmują studenci. Dzięki temu szybko zdecydowałem ,że wolę dłużej się pomęczyć z budową, wydać na to więcej pieniędzy i poczekać z przeprowadzką na swoje ale będzie to własny dom, daleko od tego całego hałasu i uciążliwości jaki generują sąsiedzi i tętniące życiem miasto. Są jednak wśród moich znajomych osoby które lubią ten cały gwar, pub pod bokiem i nie wyobrażają sobie koszenia latem trawnika czy odśnieżania zimą podjazdu. Dlatego wydaje mi się, że głównym czynnikiem którym powinniśmy się kierować jest to jakim rodzajem osoby jesteśmy. Jedni kochają ciszę, zieleń i dużo prywatności, inni po tygodniu mają tego dość i marzą tylko by po pracy położyć się na kanapie przed tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek34 24.01.2016 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Co raz bardziej skłaniam się w stronę parterówki - gdyż więcej będę mógł zrobić sam. Tak jak pisaliście w parterowce odpadna mi strop i schody... do tego sciany bede chyba murował sam Ewentualnie z jakimś kumatym majstrem za odpowiednia kwotę... wiązary zamówię.. myślę jeszcze nad więźbą wtedy strop drewniany i zagospodaruje poddasze na jakies graty i jeden pokoj jako pracownię - komputer lutownica itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 jak planujesz zagospodarować poddasze to idea parterówki nie ma sensu - bo musisz zrobić ocieplenie na połaciach, wykończyć płytami g-k , zrobić schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 25.01.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 ^^^Zgadzam się z przedmówcą. Jeżeli planujesz poddasze użytkowe to przemyśl raz jeszcze idee budowy parterówki. Parterowy budynek jest bardziej rozległy za czym idzie większe koszty budowy parteru, oszczędzasz wtedy na poddaszu które jest nieużytkowe, nie trzeba wykańczać, brak okien itp. Ocieplasz jedynie strop i to by było tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 25.01.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 A jezeli rozwazasz parterowke a z uzytkowym poddaszem to dorzuce moje 3 gr, ostatnie 10 lat mieszkalem w domu z poddaszem, od pol roku mieszkam w parterowce, w zyciu bym nie wrocil do poddaszowego. Latem cholernie sie nagrzewa, wkurza latanie po schodach, upierdliwe skosy. A w parterowce tego nie ma, teraz koncze wykanczac ,,pokoj,, na strychu, podloga z osb, sciany z folii zeby sie nie kurzylo, w garazu rozkladane schody. Pokoj wielkosci 40m2 na wszystkie przydasie. Od przeprowwdzki wszystko mam zwalone w jednym pokoju, jak skoncze ta gore to wszystko bedzie mialo swoje mieisce. Jak dla mnie uklad idealny. Ocieplalem tylko strop, ta gora nie bedzie grzana. W takiej formie jest sens zagospodarowac gore w parterowce, ale tak jak chcesz zrobic cos ala gabinecik to jak przedmowcy napisali mija sie , celem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts