SamNaprawiam 02.01.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam Państwa. Jako osoba zmęczona mieszkaniem w blokowisku, postanowiłem drugą połowę życia (niestety tą krótszą) spędzić tak, jak sobie wymarzyłem. W domku. Proszę Was o opinie, czy nie porywam się z motyką na słońce - jesteście doświadczeni (każdy z Was - bo budowaliście) i z pewnością realnie i na chłodno będziecie w stanie mnie wesprzeć w rozważaniach. Szukam działki. Mam ok. 200 tys zł oszczędności - metr ziemi u mnie na wsi da się kupić za 180-200zł. Myślę o niewielkiej działce, 800-1000m2. Liczę po cichu, że w tej kwocie uda mi się ją uzbroić. Sprzedając 2 mieszkania będę miał około 240-250 tys. Chcę coś taniego w budowie, niedużego, ale komfortowego. Najbardziej patrzę na Miarodajny C333A http://projekty.muratordom.pl/projekt_miarodajny-wariant-i,3021,0%2C0.htm?c=105#rzuty No i teraz sporo wątpliwości: 1. w czasie budowy pieniądze topnieją jak lód trzymany w rękach - czy ktoś budował i jest w stanie pobieżnie opisać realia budowy tego domku? Z ciekawości zadzwoniłem do jednej z firm w mojej okolicy - 950zł za metr SSZ. Więc okolice 90tys z materiałem. W kosztorysie 114tys. Już tyci do przodu z finansami. Poddasze mógłbym wykończyć własnoręcznie (daję radę z pracami domowymi - murki, panele, kafelki, kabelki etc) więc najistotniejszy jest dół, aby móc się wprowadzić. No właśnie, samemu zetrwa sporo czasu, ekipy będą musiały większość prac robić... 2. Czas. Skoro muszę sprzedać mieszkania to nie mam gdzie mieszkać, bo dom na papierku będzie. Może jakoś da się coś wykombinować w tej materii, no ale czas budowy jest istotnym czynnikiem. Będę więc patrzeć na technologie budowlane z perspektywy czasu potrzebnego do uzyskania efektu końcowego. 3. Materiały. Chcę beton komórkowy 24cm - szybko się buduje. Chcę blachodachówkę - tańsza, szybciej się kładzie. Poddasze potem albo z betonu komórkowego 12cm albo szkielet zrobię. Strop - tu się waham. Terriva? Żelbeton? Drewniany? U góry dzieciaki będą mieć pokoje + mały pokój gościnny. Akustyka jest istotna ale nie aż tak bardzo - będę na dole 4. Garaż. Kupię jakiegoś większego blaszaka dwustanowiskowego, opędzluję styropianem 15cm, no i ewentualnie pociągnę nitkę z CO i jakiś mały kaloryfer dam. Jestem mechanikiem, więc fajnie jest dorobić sobie grosza - garaż być musi, ale to najmniejszy problem. Teraz bardzo proszę o Wasze sugestie i rady. Co najpierw? Czy wogóle? Jak to poukładać? Koszty, jeśli ktoś budował Miarodajnego? Technologia? Nie ukrywam, że nie będę sięgać po materiały najlepszej klasy, bo są też na najwyższej półce cenowej... Najprawdopodobniej będą stosowane te z dolnej strefy cenowej z racji słabego budżetu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) a do SSZ wliczasz papierologię, przyłącza? Na forum nie ma tematów o tym projekcie, prawdopodobnie jest nowy. Działka 800-1000 m to całkiem spora działka. Zwykle ludzie mają 600-700 m2.Zacznij budowę i sprzedaj jedno mieszkanie, w drugim mieszkaj. Najwyżej dobierz kredyt, dokończ i na spokojnie się przeprowadzaj. A sprzedażą drugiego mieszkania spłać kredyt. Ale prywatne - projekt nie zachwyca. Sa lepsze w tej kategorii (małe i tanie) Edytowane 2 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamNaprawiam 02.01.2016 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Dzięki za odzew. Ta papierologia, to jaki rząd cyferek? Teraz pozwolenia na budowę nie trzeba, z tego co wiem ustawa się zmieniła. Byłoby to zatem te mapki i inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 mapki, geodeta, przyłącza, kierownik budowy, notariusz Przemyśl ten projekt, dobrze radzę - a nieskromnie powiem, mam doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamNaprawiam 02.01.2016 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Przemyśl, czyli między wierszami: wybierz coś tańszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 nie tylko tańszego, ale lepiej zaplanowanego. Jeden przykład - sypialnia rodziców na parterze - nie wstawisz normalnej szafy o głębokości 60 cm dla dwóch osób (chyba, ze zmieścicie się w małej?). Kuchnia - problem ze wstawieniem lodówki i piekarnika w słupku. Kominy - dwa w tak małym domku. Pełen strop + schody - taniej iść w poziomie dla tak małych domków. Salon - wielki, ale kwadratowy, przez co spora powierzchnia niewykorzystana. Idź w parterówkę. Obejrzyj projekt Zielony ogród M72c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamNaprawiam 03.01.2016 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Porównywałem parterowe. Niestety, te, które zapewnią mi odpowiednią ilość pokoików wykraczają cenowo i to dość sporo względem tego Miarodajnego.Patrząc na cenę m2 to parter wychodzi drożej, niż z poddaszem. Chyba, że się mylę, ale nie sądzę. Czytałem też sporo forum i również takie wnioski z tej lektury wyciągnąłem.No ale dzięki za pomoc. Może ktoś jeszcze wspomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Mylisz się.Ile kosztują schody, strop, ocieplanie poddasza, okna połaciowe i karton gipsy na poddaszu? Do ok. 120 m2 zwarte, proste parterówki wychodzą taniej. Z resztą w styczniowym Muratorze jest artykuł z dokładnym porównaniem cen. Ale jak to mówią - mądry Polak po szkodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Projekty Gotowe MURATOR 13.10.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Zapraszamy do grona Miarodajnych na FB https://www.facebook.com/groups/1525677640806956/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts