K.Lipka 03.01.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Witam wszystkich Forumowiczów, zacznę od przedstawienia naszych założeń. Planujemy kupić niedużą działkę w mieście (mamy na oku taką z wjazdem od pn-wsch) i w związku z tym chcemy zbudować dom piętrowy (skosy nam się nie podobają). Jesteśmy rodziną 2+1, działka będzie pod Warszawą (pn-wsch powiat). Na budowę planujemy przeznaczyć max. 450 tys do zamieszkania. Chcemy mieć ok. 120-140m2 powierzchni użytkowej, garaż 1-stanowiskowy, pokój na parterze i 2-3 sypialnie na górze, ogrzewanie gazowe. Dom na planie prostokąta lub kwadratu. Wpadł nam w oko poniższy projekt:http://www.dobredomy.pl/projekt/junona/Bardzo nam się podoba układ pomieszczeń, ale domu nie można nazwać ekonomicznym pod względem ogrzewania - wyjściowe parametry EP to 131,88 kWh i niewiele niższe EK=115,86. Jak można by było ewentualnie ulepszyć jego funkcjonalność i sprawić by był bardziej energooszczędny? Czy ktoś może widział projekt o podobnym rozkładzie ze sporo niższym EP i EK? Nie jest to projekt idealny i wymaga wielu zmian kosmetycznych: począwszy od przesunięcia drzwi wejściowych, by do wiatrołapu weszła jakakolwiek szafa, przesunięcia kominka w bardziej reprezentacyjne miejsce zamiast za ścianą w kącie, zmiana schodów z zabiegowych na takie ze spocznikiem i zabudowanie ich od strony salonu by odgłosy z dołu mniej się niosły na piętro. Ponadto dobudowałą bym pod nimi schowek. Nie do końca jestem też przekonana do aktualnego ustawienia okien w kuchni i analogicznie na piętrze, osobiście zlikwidowałabym balkony (ciężko będzie przekonać TŻ...), albo przynajmniej ten duży z tyłu domu, który wg mnie jest niepotrzebnym podrażaczem, mostkiem cieplnym i zacienia cały salon. Co do zmian na piętrze to przesunęłabym ściankę z drzwiami 12m pokoju kosztem korytarza. Wiem, że w budynku brakuje dylatacji cieplnej między garażem i resztą domu i trzeba by było ją doprojektować. Ponadto wymieniłabym okna na standardowe pcv bez szprosów/ewentualnie fixy. Nie podoba mi się ilość kominów i chętnie przeniosłabym kocioł z pom. gospodarczego do garażu by miał wspólny komin z kominkiem (mąż z niego również nie zrezygnuje). Muszę jeszcze przekonać TŻ do wentylacji mechanicznej zamiast grawitacyjnej.Czy ktoś może mi doradzić, czy warto kupić ten projekt wraz z wprowadzeniem powyższych zmian czy lepiej wybrać projekt indywidualny? Niestety nie ma zbyt wiele projektów domów piętrowych w metrażu poniżej 150m. Liczę na fachową opinię i być może wybicie nam tego projektu z głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 polikwidowac balkony i wolnostojące słupy.Poza tym lepsze i grubsze ocieplenie W tym stylu na rynku jest kilka innych projektów np. "z klasą" domy z wizją. zobacz czy tamte nie sa bardziej oszczędne. To projekt rezydencjonalny a nie ekonomiczny. Moim zdaniem zbyt wiele chcesz wprowadzić zmian, by opłacał się jego zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Lipka 04.01.2016 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Wielkie dzięki, bardzo cenię Twoją opinię. Próbuję wypracować kompromis z TŻ, któremu podobają się w/w detale architektoniczne. Ja osobiście cięłabym koszty w tym zakresie, by nie okazało się, że 450 tys. nie wystarczy nam do doprowadzenia do stanu pod klucz. Jak już było wcześniej wspominane, dobry projekt to kluczowa sprawa dla kosztów, dlatego jestem otwarta na inne propozycje projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 nie wystarczy. To dom w przedziale 500-600 tyś. - pod klucz. 400 tyś na prosty stan deweloperski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Lipka 04.01.2016 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Tego się właśnie obawiałam... Dzięki za sprowadzenie na ziemię Pozostaje nam porzucić marzenia o Junonie i poszukać prostszego i tańszego projektu w granicach naszego budżetu. Szkoda tylko, że nie ma zbyt wiele takich projektów, tj o zwartej bryle, bez udziwnień, o pow. max 120-140m, bez skomplikowanego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2016 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 jest pełno takich projektów, tylko nie wyglądają jak rezydencje Właśnie za ten reprezentacyjny wygląd płacisz dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts