superiore 04.01.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Kołkowanie styropianu, czy jest konieczne? 2, 3 sztuki czy jednak więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 04.01.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 O ilości łączników mechanicznych (kołków) powinien decydować projektant w zależności od technologii stosowanego ocieplenia, wysokości budynku jak również z uwagi na oddziaływanie wiatru na elewację. Jeżeli chodzi o montaż ocieplenia na domkach jednorodzinnych, gdzie wysokość elewacji to kilka metrów (nawet kilkanaście) może być mocowana bezkołkowo. Przed wybraniem takiego systemu należy zasięgnąć informacji u producenta na temat technologii montażu. Oferowany przez Termo Organikę Kompletny system ociepleń przewiduje montaż systemu wyłącznie na kleju bez użycia łączników mechanicznych (kołków). Wymogiem jest montaż kleju na kleju uniwersalnym, który służy zarówno do zatapiania siatki jak i przyklejania płyt styropianowych. Szczegóły montażu na http://termoorganika.pl/kompletny-system-ocieplen :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 04.01.2016 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Daj dla spokoju dwa kołki na płytę, więcej w narożnikach i strefach przyokiennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.01.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Robisz test kleju i wybierasz do siatki i płyt bo te trzymają. Jezeli wszystko jest OK to bez kołków do wysokosci jakie zaleca producent. najlepiej zrobić mix z Pur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.01.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 @grendCo to jest mix z Pur? PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.01.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 PUR - klej w piance http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229386-dom-jak-jak-d%C5%82ugo-za-ile-jakie-b%C5%82%C4%99dy/page10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 05.01.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Podłącze się pod pytanie. Będę docieplał garaż i sufit w domku w bryle. Czy kołkować sufit i ścianę jeżeli nie są one narażone na czynniki zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.01.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 ja będę ocieplać w tym roku sam i nie będę kołkować bo to kilka metrów tylko i też zrobię mix tak jak kolega wyżej radzi klej/pianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 05.01.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Taki mix zrobiliśmy jakieś 3 lata temu - na życzenie Klienta - trzyma do dziś jak "wściekłe" CT 84 + klej z Caparola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 05.01.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Cerest pianka - CT-84 to super sprawa....po 2 godz można siatkować ...kleję tak od dłuższego czasu.....o klejeniu obwodowym klejem już dawno zapomniałem, po co te dodatkowe setki kilogramów na scianie ....kołkowanie zbyteczne ....no chyba ,że projektant zaleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 05.01.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 bardzo ważna przy klejeniu jest temperatura powietrza. W żadnym wypadku nie robic ocieplenia powyzej 27 stopni bo wtedy nawet najlepsze na świecie kleje stają się pospolitymi za 11pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 06.01.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 U mnie elewacja żadnego kolka nie widziała i od końca lata nic nie odpadło...fakt ze klej dobry i własnoręcznie klejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 06.01.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ja napiszę tak: - również kleiłem samodzielnie styropian grafitowy klejem Caparol 190 (ten z włóknami również do wełny).....ściana z BK, wcześniej zagruntowana, a styropian przetarty tarką.....po dwóch dniach - nie było siły, aby go od ściany oderwać, gdy sprawdzałem go na pierwszej dolnej warstwie, można było stanąć......trzyma MEGA.....ale mam dom wybudowany prawie w szczerym polu, do jednego sąsiada 120m, do dwóch pozostałych 300m....mało tego u mnie gdzie są największe wiatry od strony zachodniej dom jest na wzniesieniu (skarpa).....więc dla świętego spokoju dałem po dwa kołki na płytę....dokładnie termodyble, frezowane na 5cm i przykryte 3xzaślepka grafit......Mam również podcień 8m2 i go kleiłem już właśnie tylko tym klejem w piance Ceresit CT84 - potwierdzam MEGA trzyma:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elvis24 06.01.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ja kołkowałem...Lecz Polecają wogóle tego nie robić przy budynkach jednorodzinnych, zreszta tak jak wyzej kolega napisał. Moj sąsiad oklejał dom na samym kleju bez kolkowania do tego na kazdej plytce dawal do okola pianke zeby bylo szczelin miedzy plytami. Kołki to tylko mostki termiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 07.01.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Kołkownie płyt styropianowych w budynkach jednorodzinnych w zdecydowanej większości przypadków nie ma żadnego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 12.02.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 pewnie ściana nie zagruntowana ale http://demotywatory.pl/4832117/--Helmut-dajemy-kolki-A-po-co-koszty-robic-przeciez-nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 pewnie ściana nie zagruntowana ale http://demotywatory.pl/4832117/--Helmut-dajemy-kolki-A-po-co-koszty-robic-przeciez-nie A kołki co dają? dla czcicieli kołków [...] http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/wiola/dodatek%202_2014/Fot%207_ETISC.JPG tyle dają "kołki" jak by się kto pytał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 12.02.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Z karty caparolaPotrzeba dodatkowego mocowania płyt łącznikami mechanicznymi,ich dobór, rozmieszczenie i*rodzaj powinny być określonekażdorazowo w*Projekcie Technicznym ocieplenia. Projekt powinienzawierać obliczenia statyczne niezbędnej liczby łącznikówlub uzasadnienie ich pominięciaPŁYTY STYROPIANOWEMocowanie płyt wyłącznie przez klejenie: Montaż wyłącznie przez klejenie jest możliwy wtedy, gdy wytrzymałośćpodłoża na odrywanie jest ≥ 0,08 N/mm2. W*przypadkupodłoży w*nowych budynkach (np. beton, ściany bez powłokmalarskich) można założyć taką wytrzymałość bez przeprowadzaniadodatkowej kontroli. Montaż wyłącznie przez klejenie jestdopuszczalny wyłącznie dla grubości styropianu <15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 I jeszcze Jak styropian jest źle przyklejony, to żaden kołek nie pomoże. A jak jest przyklejony dobrze, to w domu jednorodzinnym jest niepotrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 12.02.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Robiłem caparolem z gruntowaniem i klej na grzebień oraz 2 kołki na płytę styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts