Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kołkowanie styropianu?

superiore

Recommended Posts

O ilości łączników mechanicznych (kołków) powinien decydować projektant w zależności od technologii stosowanego ocieplenia, wysokości budynku jak również z uwagi na oddziaływanie wiatru na elewację.

Jeżeli chodzi o montaż ocieplenia na domkach jednorodzinnych, gdzie wysokość elewacji to kilka metrów (nawet kilkanaście) może być mocowana bezkołkowo. Przed wybraniem takiego systemu należy zasięgnąć informacji u producenta na temat technologii montażu.

Oferowany przez Termo Organikę Kompletny system ociepleń przewiduje montaż systemu wyłącznie na kleju bez użycia łączników mechanicznych (kołków). Wymogiem jest montaż kleju na kleju uniwersalnym, który służy zarówno do zatapiania siatki jak i przyklejania płyt styropianowych.

Szczegóły montażu na http://termoorganika.pl/kompletny-system-ocieplen :):)

Ja napiszę tak:

- również kleiłem samodzielnie styropian grafitowy klejem Caparol 190 (ten z włóknami również do wełny).....ściana z BK, wcześniej zagruntowana, a styropian przetarty tarką.....po dwóch dniach - nie było siły, aby go od ściany oderwać, gdy sprawdzałem go na pierwszej dolnej warstwie, można było stanąć......trzyma MEGA.....ale mam dom wybudowany prawie w szczerym polu, do jednego sąsiada 120m, do dwóch pozostałych 300m....mało tego u mnie gdzie są największe wiatry od strony zachodniej dom jest na wzniesieniu (skarpa).....więc dla świętego spokoju dałem po dwa kołki na płytę....dokładnie termodyble, frezowane na 5cm i przykryte 3xzaślepka grafit......Mam również podcień 8m2 i go kleiłem już właśnie tylko tym klejem w piance Ceresit CT84 - potwierdzam MEGA trzyma:yes:

• 2 years później...

A kołki co dają?

1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360

576452bddc387_o,size,1068x623,q,71,h,83fe28.jpg dla czcicieli kołków :lol2:

[...]

http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/wiola/dodatek%202_2014/Fot%207_ETISC.JPG tyle dają "kołki" jak by się kto pytał..

Z karty caparola

Potrzeba dodatkowego mocowania płyt łącznikami mechanicznymi,

ich dobór, rozmieszczenie i*rodzaj powinny być określone

każdorazowo w*Projekcie Technicznym ocieplenia. Projekt powinien

zawierać obliczenia statyczne niezbędnej liczby łączników

lub uzasadnienie ich pominięcia

PŁYTY STYROPIANOWE

Mocowanie płyt wyłącznie przez klejenie:

„ Montaż wyłącznie przez klejenie jest możliwy wtedy, gdy wytrzymałość

podłoża na odrywanie jest ≥ 0,08 N/mm2

. W*przypadku

podłoży w*nowych budynkach (np. beton, ściany bez powłok