skibuszka 07.01.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam, w ogóle nie znam się na tym temacie dlatego liczę na waszą pomoc. Z mężem zdecydowaliśmy się na ogrzewanie podłogowe i instalator zaprezentował nam dwie wersje. Licze na doradzenie, która lepsza. Mieszkanie ma 55 metrów. Do wyboru: 1. Rozdzielacz z układem pompowym 4 grzejniki2. Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z przepływomierzami 4 obiegowy DIM moduł ze sprzegłem hydraulicznym układ pompowy niskiej i wysokiej strefy Ta druga wersja ponoac bardziej ekonomiczna i lepsza. Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 07.01.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Ale o co chodzi???Czy o to, że rozdzielacz na 4 grzejniki będzie lepszy do podłogówki niż 4 obiegowy DIM?Czy może o to, że rozdzielacz 4 obiegowy DIM z podłogówką będzie lepszy niż mieszkanie grzane 4 grzejnikami?Czy może o coś innego? Jeśli nie zapytasz sensownie, nikt Ci nie odpowie, bo nie wiadomo o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibuszka 07.01.2016 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 W jednym i drugim przypadku chodzi o ogrzewanie z dwoma grzejnikami i podłogówką na reszte mieszkania czyli korytarz lazienkę i salon z kuchnią. Całe mieszkanie ma 55 metrów a powierzchnia pokoi z grzejnikami to 20 metrów. Instalator proponuje montaż podlogówki na dwa sposoby pierwszy tańszy to jakaś szafka gdzie powierzchnia podłogówki będziepodzielona na 4 powierzchnie grzewcze czyli korytarz salon kuchnię i łazienkę. Do tego sterownik w salonie do ustawienia temperatury. Drugi rodzaj to jakieś dwie pompy zaraz za piecem na gzrejniki i druga na podlogówkę i dwa sterowniki jeden w salonie na podłogówkę i drugi w jednym z dwóch pokoi na kaloryfery. Drugi ma być lepszym i oczywiście droższym rozwiązaniem o jakieś 1600 zł Ale o co chodzi??? Czy o to, że rozdzielacz na 4 grzejniki będzie lepszy do podłogówki niż 4 obiegowy DIM? Czy może o to, że rozdzielacz 4 obiegowy DIM z podłogówką będzie lepszy niż mieszkanie grzane 4 grzejnikami? Czy może o coś innego? Jeśli nie zapytasz sensownie, nikt Ci nie odpowie, bo nie wiadomo o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.01.2016 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Zrób to tak: kocioł bezpośrednio podpięty do grzejników, do tego osobna nitka do podłogówki. Na nitce taki rozdzielacz http://www.wodnet.eu/uklad-mieszajacy-z-rozdzielaczem-4-do-ogrzewania-podlogowego-p-947.html albo taki http://termomik.pl/rozdzielacze/435-rozdzielacz-4-mieszpodlogowki-esbe-afriso-alpha2l.html (z pompą elektroniczną). Z rozdzielacza robisz podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 08.01.2016 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) A dlaczego nie 100% podłogówka? Dlaczego komplikować życie i instalacje? Jeden rozdzielacz podpięty do kotła. Wszystko obsługuje pompa w kotle. To chyba najprostsza, niewawodna instalacja... w całości niskotemperaturowa i oszczędna dla portfela Dlaczego grzejniki? Edytowane 8 Stycznia 2016 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 A dlaczego nie 100% podłogówka? Dlaczego komplikować życie i instalacje? Jeden rozdzielacz podpięty do kotła. Wszystko obsługuje pompa w kotle. To chyba najprostsza, niewawodna instalacja... w całości niskotemperaturowa i oszczędna dla portfela Dlaczego grzejniki? Zdecydowanie popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibuszka 08.01.2016 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 bo podlogowka nie powinna byc w sypialni, zwlaszcza jesli sa alergicy bo kurz sie unosi A dlaczego nie 100% podłogówka? Dlaczego komplikować życie i instalacje? Jeden rozdzielacz podpięty do kotła. Wszystko obsługuje pompa w kotle. To chyba najprostsza, niewawodna instalacja... w całości niskotemperaturowa i oszczędna dla portfela Dlaczego grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 08.01.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Oj @skibuszka ... kto tak CI powiedział ? Instalator, czy ktoś coś kiedyś? Podejrzewam, że zaraz tutaj rozpocznie się dyskusja na ten temat:) Poczytaj o podłogówce, o tym jak żyją z nią ludzie, którzy maja ją w całym domu ( jak np ja) oraz co piszą użytkownicy instlacji mieszanych typu parter podłógówka a poddasze kaloryfery:) Niestety krążą jeszcze takie mity właśnie o sypialniach, bolących nogach i kurzu....To wszystko było kiedyś, kiedy robiło sie instalację "na pałę", kiedy podłoga jest zbyt gorąca. Prawidłowa instalacja podnosi temp podadzki max do 28oC przy panelach podłogowych - ledwo wyczuwalne ciepło gołą ręką http://forum.muratordom.pl/showthread.php?43728-Ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-quot-mity-i-prawdy-quot-o-sypialniach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?91747-pod%C5%82og%C3%B3wka-w-sypialni-kto-ma http://www.geetech.pl/cms2/index.php/informacje/najczesciej-pytamy-o/181-podglowka itd itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 bo podlogowka nie powinna byc w sypialni, zwlaszcza jesli sa alergicy bo kurz sie unosi Łapy opadają... Połóż trochę kurzu u siebie na dłoni i zobacz czy się uniesie. Twoja dłoń ma temp 37stopni, a u mnie podłoga w największe mrozy 26 (bywa że ma tyle latem) A teraz połóż trochę kurzu na kaloryferze rozgrzanym do 60 stopni. Jakie wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 08.01.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) nie lubie sie rozpisywać... a więc krótko i na temat.. ZAPRASZAM NA FILM PS "bo podlogowka nie powinna byc w sypialni, zwlaszcza jesli sa alergicy bo kurz sie unos" po przeczytaniu tego tekstu czuje sie jak po wysłuchaniu wypowiedzi niejakiego J. Sasina.. aha jeżeli sie komus kurz gdzies unosi to znak ze kiepsko sprząta albo kiepski odkurzacz Edytowane 8 Stycznia 2016 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibuszka 08.01.2016 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Mnie nie interesuje rozmowa na temat tego czy mam grzejniki w sypialni czy nie tylko ktora opcja ogrzewania jest lepsza i czy oplaca sie brac ta drozsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Mnie nie interesuje rozmowa na temat tego czy mam grzejniki w sypialni czy nie tylko ktora opcja ogrzewania jest lepsza i czy oplaca sie brac ta drozsza Więc poradziliśmy ci najlepiej jak mogliśmy. Zrób wszędzie podłogówkę a będziesz z tego najbardziej zadowolona. I głupot nie słuchaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 08.01.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Mnie nie interesuje rozmowa na temat tego czy mam grzejniki w sypialni czy nie tylko ktora opcja ogrzewania jest lepsza i czy oplaca sie brac ta drozsza Forumowicze piszą Tobie która opcja najlepsza - 100% podłogówka i tłumaczą Ci dlaczego się mylisz w swoich opiniach o niej.... Czego chcieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 08.01.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 no wlasnie.. jak ktoś ci mowi że coś jest bardziej ekonomicnze to niech to udowodni... bo jak na razie jedynym dowodem jest to ze masz za to zaplacic o kilkanascie stówek wiecej.. a to raczej o ekonomiczności danego rowiązania nie świadczy... rzekłbym nawet, że wręcz przeciownie.. wiec na poczatek kubeł zimnej wody na glowe i pytania oidowody a nie podniecanie sie stwierdzeniem jakiegos "Franka Paciochy" ze dane rozwiazanie jest bardziej "ekonomiczne"., Dla kieszeni "Franka" na pewno takie jest, Dla Ciebie? wątpie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 08.01.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Boisz się kurzu, który na podłodze o temp 25-270C unosi się do góry, a nie boisz się kurzu, który napędzają grzejniki o temp 60-650C . Jeśli chcesz drożej i gorzej/mniej komfortowo to zrób jak radzi "teres", najmniej stracisz w tej inwestycji. Choć to będzie z małą szkodą dla instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 08.01.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Rób podłogówke w nogi jest ciepło nie mieszaj OP z kaloryferami albo samo OP albo same kaloryfery . Takkk ale text z kurzem jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 08.01.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Rób podłogówke w nogi jest ciepło nie mieszaj OP z kaloryferami albo samo OP albo same kaloryfery . Takkk ale text z kurzem jest dobry Ja kiedyś słyszałem lepszy, nie robi się podłogówki w sypialni bo przy podłogówce są wszędzie żyły wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 08.01.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 bo podlogowka nie powinna byc w sypialni, zwlaszcza jesli sa alergicy bo kurz sie unosi A niby jak on się unosi , Pomyśl . Jak wygląda ten ruch powietrza . ? To grzejniki powodują ruch bo sa konwekcyjne . Podłoga oddaje 80 % przez promieniowanie. A promieniowanie nie podnosi kurzu . Przy zaizolowanym bydynku podłoga jest chłodna i może być drewniana . Trochę wyobraźni i myślenia , a nie powtarzanie opinii z przed 20 lat gdzie podłogówki miały temperaturę powierzchni do 29 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.01.2016 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Mnie nie interesuje rozmowa na temat tego czy mam grzejniki w sypialni czy nie tylko ktora opcja ogrzewania jest lepsza i czy oplaca sie brac ta drozsza Za chwilę rzucą Ci sie do gardła z powodu tych grzejników... Twoja kasa, Twoja decyzja, a im nic do tego. Ponadto rzeczywiście posadzkowe dla alergików jest w sypialni zdecydowanie niewskazane. Dlaczego, wielokrotnie tłumaczyłem. Mogę powtórzyć. znowu ciągle ci sami "użytkownicy" posadzkowego.... we wszystkich wątkach ci sami... Pozdrawiam Bogusław === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 08.01.2016 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Zaczyna się znowu Bogusław , świeć Panie nad jego dusza amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts