kamel50 16.03.2013 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 witam, Link do projektu http://www.e-domy.pl/o,50,E_121_Dom_parterowy_z_przestrzennym_salonem_na_waska_dzialke.html Domek 130m2 uzytkowej, 160m2 całkowitej czy 400tys zl wystarczy na budowe i stan pod klucz??? Pytanie dotyczy samego domu, nie mowie o dzialce, projektach, przylaczach itd Wiem, ze duzo zalezy od wykonczenia, ale pewne wymogi mam;) wiec teraz troche o nich, zebyscie wiedzieli na co licze i sie wypowiedzieli Dach musi byc dachowka- tak mam w planie zagosp przestrzennego Fundamenty troche wyzej, poniewaz dzialka leci w dol cegla max plus styro 18cm, fundament styro 20cm, dach welna 30cm - tak jak w projekcie, to chce zostawic cale 130m2 podlogowka i do tego piec na pellet - nie mam mozliwosci podlaczenia gazu ,narazie podlogi plytka cena 73zl m2 kuchnia 25000zl Lazienki 20000zl To tyle, meble sciany kolory obrazki to juz dodatkowe pierdolki Bardzo prosze o komentarze, woj mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 16.03.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Dużo zależy od tego, ile zamierzasz włożyć własnej pracy, przynajmniej w administrowanie budową. Ja buduję dom parterowy z poddaszem nieużytkowym na Dolnym Śląsku. Łącznie 231 m2 z kotłownią i garażem, z czego 171 m2 pow. użytkowej. Wentylacja mechaniczna z GGWC, okna 3- szybowe, podłogówka na 2/3 powierzchni. Ocieplenia: podłoga 30 cm, ściany 20 cm styropian grafitowy, poddasze 40 cm wełny. Spodziewam się zamknąć ze wszystkimi kosztami w 400.000 - w tym kuchnia. Buduję na hektarowej działce (32.000), ogrodziłem ją siatką.Na każdym etapie dokonujesz wyborów. Ja nie oszczędzałem na ociepleniach i dobrych drzwiach i oknach. Natomiast np dachówkę wybrałem cementową. Do ceramicznej trzeba byłoby dopłacić 30-50% . Ekipę na SSO mogłem mieć w od 55.000 do 87.000. Taki dom można wybudować poniżej 400.000. Górna granica jest trudna do określenia. Bez problemu można wydać milion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 16.03.2013 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 wiem,wiem. Chce budowac sys gospd tzn oddzielne ekipy na poszczegolne etapy. Dodatkowo 150m od budowy, mam duzy sklad budowlany, mysle sobie ze moze uda sie dogadac co do rabatow na duza czesc materialow. Dzialka ma 1000m2, tez siatka wkolo,przod - temat na potem. Mam polecanego murarza, ktory w tamtym roku robil znajomemu parterowke 150m2 tylko ze z pojedynczym,ale poszezonym garazem i mury plus wiezba robota 25000zl Dachowka cementowa jak najbardziej, jezeli taka mi przejdzie w urzedzie. Napisz prosze jakie okna,ile sztuk i jaka cenano i dzwi? okno za 800zl jakas veka to do re okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 19.03.2013 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 witaj,nie warto planując budowę domu opierać się na jednym składzie budowanym.. czasem się okazuje, że ten najbliższy, który nie dolicza np transportu bo jest "za płotem", to ma droższe materiały.warto porównywać ceny w kilku miejscach. jak my budowaliśmy dom- SSO w 2007r to mieliśmy jedna główną hurtownię, ale nie wszystko było tanie.. fajnie było, bo blisko a jak coś ekipie się skończyło to zamawiali "na wczoraj", a ja raz w tyg regulowałam płatności.. jednak np stal u nich była znacznie droższa, niż w dalszym składzie. z tego dalszego musiałam zapłacić za transport a i tak wyszło taniej..beton chcieli sprzedać bez fv- drożej, niż betoniarnia z sąsiedniej ulicy na FV.. a z kolei u nich na BK H+H oszczędziłam 1tys w porównaniu z innymi miejscami.. więc nie brać wszystkiego z jednego miejsca, tylko porównać kilka.. wyczytałam, że jesteś z mazowieckiego, nie wiem dokładnie skąd ale..- ja stal brałam z TERPOLU w Łomiankach- za "moich" czasów byli bardzo konkurencyjni. porównywanie cen- przykład dachu. dałam 3 firmom do wyceny.. firma z polecenia z Mazur- deski na łaty i kontrłaty nie impregnowane kosztowały u nich drożej niż w Wawie już zaimpregnowane.. kolejne 2 firmy-różnica ok2tys.. co sie okazało: ta tańsza w wycenie nie policzyła wszystkich rynien podanych w projekcie, ta "droższa" zrobiła uczciwą wycenę na wszystko.dachówka nie jest złym rozwiązaniem przy bardziej skomplikowanym dachu- u nas wyceny na blachodachówkę a dachówkę różniły się raptem o kilka tyś, bo przy naszym dachu dużo strat na cięcie blachy.. a dachówka jednak wizualnie ładniejsza IMHO myslę, że jest realna ta kwota 400tys, ale musisz na bieżąco pilnować wydatków.. bo np okna mozna kupić za kilkanaście tys.a można też zaszaleć za drugie tyle.. drzwi zewnętrzne są po 3tyś, a są i po 10.. trzeba mierzyc siły na zamiary- fajnie i bardzo łatwo wydaje się pieniądze na początku-jak jest ich "dużo" na koncie-ale pamiętać trzeba, co jeszcze Cię czeka.. ja się staram wybierać rzeczy średnio cenowe- nie zupełnie najtańsze z marketu, żeby zmarnować kasę w błoto i za 2-3 lata kupować jeszcze raz.. ale też żeby nie kupować najdroższego wszystkiego.. np drzwi garażowe kupiliśmy normstahl g60, a nie horman-2tys różnicy a nie wydaje mi się, żeby były jakoś szczególnie "gorsze".. koszt łązienki-zależy co planujesz... tak jest ze wszystkim.. ja mam jeden kran umywalkowy za 100pln..a wszystko inne podtynkowo, więc na same baterie wannowe/umywalkowe/prysznicowe wydałam 6.5tyś i jeszcze się cieszę bo na necie znalazłam sklep santarny z b dobrymi cenami. ale tu planowo zaszalałam, bo zawsze podobały mi się takie podtynkowe instalacje. jednak zamiast w zwykłym sklepie wyszukałam przez internet i zaoszczędziłam ok2tyś. w sklepie "zwykłym" pokazali katalog z cenami netto- a na necie to samo, tylko brutto na FV kupiłam taniej kilka stówek na sztuce.. do wyposażenia łazienek polecam sengrand.pl tak się wszystko w kółko kręci-zaoszczędziłam na bateriach z netu to pewno dołożę do lepszej lambdy na wełnie.. na etapie fundamentów majster rozprowadził rury do kanalizacji w całym domu do łazienek i kuchni, łącznie z wyprowadzeniem przez fundament. wypusty pod wanny, wc itp wystają z chudziaka juz gotowe. tak chyba taniej, niż jak później hydraulik ma liczyc za kucie i prowadzenie kanalizy. zycze miłęgo budowania-byle do wiosny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UZOON75 19.03.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Witaj.Ja próbuję się trzymać kosztorysu wykonawczego,którego wykonanie kosztowało mnie parę stówek,oraz rad zaprzyjaznionego inspektora nadzoru.Wiem na czym mogę zaoszczędzić i na co wydać zaoszczędzoną kwotę.Jak narazie wychodzi całkiem niezle.i myślę.że spokojnie zamknę się w planowanej kwocie.Buduję drugi dom i niestety muszę stwierdzić,że w przypadku pierwszego zakładana kwota na jego wykonanie została znacznie przekroczona(pomimo prób nadążenia za zmieniającymi się cenami w różnych hurtowniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 19.03.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 UZOON trzymaj się kosztorysu,ja też miałam szczegołowy kosztorys i koszty wcale mnie nie zaskoczyły,wykonczeniowka to już trochę inna sprawa,również sporo zakupów robiłam w necie i kupowałam towar ze średniej półki,nie z marketów,dom mam nieduży,po podlogach 146 m,ale wykończony,tak jak chcialam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 19.03.2013 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 a pytanie jeszcze, w projekcie mam strop wylewany i dachowke ceramiczna. Czy na tym etapie da sie sciac jakos koszty??? mysle to o wiezbie prefabrykowanej ewentualnie, i zalozeniu blachodachowki, ewentualnie cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 19.03.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) prefabrykaty - zależy jaki dach, na twój tradycyjna więźba moim zdaniem będzie tańsza. Natomiast nie oszczędzaj na dachówce względem blachy i specjaliście od jej kładzenia (analogicznie więźba - weź lepszych czyli przeważnie droższych). Przepaść w użytkowaniu obu dachów jest kosmiczna (blachodachówka w domu nowobudowanym wygrywa z dachówką tylko ceną) - są dyskusje na ten temat - poczytaj. Alternatywą dla blachówki bedzie też dachówka betonowa (również lepsza od blachy, a tańsza od ceramicznej). Edytowane 19 Marca 2013 przez luky007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 20.03.2013 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 daj dach do wyceny w jakiejś firmie na podstawie rzutów dachu z projektu a najlepiej kilku firmom..- tj wspomniałam u nas różnica była niewielka między materiałami bo kształt dachu powodował dużo strat na docinaniu blachy.. musisz sobie przeliczyć jak to wyjdzie cenowo- pod blachę więźba może być nieco odchudzona-tańsza.. pod dachówkę musisz dać grubsze bale-więc to wyjdzie drożej. u nas pierwotnie miała byc blacha, kierbud przeliczył więżbę na blachę bo mieliśmy dawać blachodachówkę jako tańszą..jak wyceniłam dachówkę i okazało się że różnica w cenie to nie 50%..tylko znacznie mniej-to kierbud przeliczał więźbę znów na dachówkę.. różnica w cenie naszej więźby to ok 1tyś. porównując cieńszą dla blachy i grubszą dla dachówki. kilka tyś dołożyliśmy do dachówki- "jedynie" kilka, bo dachówkę wyliczono nam prawie co do sztuki, a na blachodachówce byłoby bardzo dużo odpadów. dużo opinii słyszałam, że pod dachówką mniej się grzeje poddasze niż pod blachą. wełna oczywiście jest kluczowa, ale materiałem na dachu można jej nieco pomóc.. obecnie mieszkam na poddaszu pod blachodachówką- strasznie cięzko nagrzać w zimę..gorąco w lato. nie wiem na ile to wina blachy, a na ile ewentualna niestarannośc ekipy od poddasza- kartongipsów nikt nie zrywał więc to tylko gdybanie.. w nowym domu mamy dachówkę, a ekipa od poddasza będzie miała częste naloty naszego kierbuda, staram się wyeliminować obydwa powody chłodnego zimowego poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 20.03.2013 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 jeśli jestes z okolic wawy to daj znać- polecam naszą ekipę górali od więźby (ekipa od dachu bardzo chwaliła co rzadko się zdarza, żeby nastepni chwalili poprzedników..)chociaż skoro górale pracowali k/wawy to może w ogóle mocno mobilni są..? nasz dach ma pow 240mkw, ułożenie więźby przez ekipę górali kosztowało nas 6tyś, ekipa od dachówki miała okapy tak dokładnie przycięte, że nic nie musieli równać- od razu nabijać mogli deskę czołową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 20.03.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Pytasz o okna - wziąłem trzyszybowe z argonem na ocieplonym styropianem profilu veka. Obustronny dąb, 3 podwójne wyjścia na taras (1 fix), poza tym 9 różnych. Ciepły montaż z foliami markowej firmy. Kotłownia i garaż - 4 okna dwuszybowe. Brama Wiśniowskiego 4,8 m szer z napędem i montażem (6.000) Wszystko razem 26.000.Drzwi wejściowe ciepłe (0,7) Stolpaw - 4.600. Podobne, węższe Cal kosztowały 6.400. Masakra. Do kotłowni porządne blaszaki za 1300. Drzwi również z montażem, zamkami, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 20.03.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Aha, odnośnie konstrukcji dachu. Zamienić strop wylewany i normalną więźbę na konstrukcję wiązarową to nie taka prosta sprawa. Na pewno wymaga zgody autora, obliczeń, aneksu. Jaskółka pierwotnie była tak rozwiązana, ale (znalazłem to na forum) pod wpływem nabywcy autor przeprojektował konstrukcję dachu. Ja budowałem Jaskółkę z dachem wiązarowym, robionym na miejscu. Jętki miały po prawie 11 m długości. Ale mieszkam w borach dolnośląskich, więc materiał zdobyłem. W cenach ,,dla kolegi '' zapłaciłem za drewno - z łatami i podbitką i trochę desek szalunkowych - 26.000. Myślę, ze mimo wszystko to jest wersja tańsza, niż lany strop. Poza tym do jętek przykręciłem płyty OSB, na to płyty g-k, i mam piękny i dość ciepły sufit . Wysypię na niego 40 cm granulatu wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 22.03.2013 01:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 dzieki za wskazowki chyba jednak zostane z tym dachem i stropem jak w projekcie. Ja poprostu chce sie zmiescic w 450 000zl za 130m2 uzytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawid K 16.10.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Trochę poprzeglądałem tą stronę e-domy i naprawdę ciekawe projekty można znaleźć. Zastanawiam się nad projektem domu parterowego z możliwością adaptacji http://www.e-domy.com.pl/e_115.html?idk=17 . W późniejszym czasie przy ogarnięciu większych środków finansowych można by zaaranżować poddasze jako część mieszkalna. Ktoś tak robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 21.10.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 My budujemy E-115, tylko w odbiciu lustrzanym. Też szukaliśmy parterówki z możliwością adaptacji. Podnieśliśmy ściane kolankową o 10cm . Uważam, że zbytnie podniesienie może popsuć wygląd tego domu parterowego. Jednak nie oczekuj czegoś szczególnego po tym poddaszu. Zmieścisz tam jeden pokój, małą łazienkę i większy pokój gościnny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lola31 07.01.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam, jestem nowa na forum więc nie wiem czy dobrze trafiłam. Szukam doświadczeń, porad lub informacji które pomogą mi w budowie domu według projektu e-121. http://extradom.pl/projekt-domu-e-121-WAX1023?gclid=Cj0KEQiAtri0BRDLoaCF95e7o_sBEiQA_pgRQ0jEDyBB_nv37rlZKaPZpPYVoM9GUD_gDF_s11HPTKUaAkNq8P8HAQ A więc musimy zrobić fundamenty, płytę. By uruchomić kredyt o który się będziemy starać oby jak najszybciej zdążyć cokolwiek zrobić w tym roku. Planujemy jak najtańszym kosztem wybudować dom, ale za po mocą firmy oczywiście ponieważ musimy obydwoje pracować na zmianę, gdyż mamy małe dziecko i syna starszego. Instalacje wykończenie robić będziemy sami według możliwości. Co do płyty to nie wiem sama czy lepiej zapłacić firmie, czy zebrać ekipę i położyć ja w weekendy z rodziną braćmi itd? to możliwe?Nie mam dużego pojęcia jak zacząć Problem największy, że w krótkim czasie nie uzbieramy wkładu własnego 35 tys. Zbyt późno zaczeliśmy sie tym interesować, zdolność jest nawet spora ale z wkładem jest gorzej. Zastanawiamy się aby zlecić wykonanie firmie, fachowcom płyty która jest rzekomo tańsza i szybciej się ją wykonuje. Łatwiej będzie nam wykonać ją później ale w krótszym terminie. Ile teraz schnąć musza fundamenty? Kiedyś miesiąc a teraz zmienił się produkty które szybciej wiążą fundamenty? Czy jesli odłożymy 12tys. zł na robociznę + ewentualnie materiały na raty w sklepie budowlanym do 7tys. jest możliwość wykonać to do końca czerwca zaczynając oczywiście gdy pogoda pozwoli? A tak spytam z innej beczki może ktoś orientuje się czy w bankach ważne jest przed decyzją kredytu że masz już płytę czy musisz te 35tys. wykazać w trakcie na koncie jako swój wkład? Bo chcielibyśmy zacząć wcześniej płytę wykonać a dopiero wtedy złożyć dok. albo w trakcie. Aby nie marnować czasu.Ale chcielibyśmy aby wzięli to pod uwagę jako wkład własny i nie wykazywać na koncie bankowym. Może jest ktoś kto się orientuje? chodź troszeczkę Z góry bardzo dziękuję będę śledzić post:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miketango 08.01.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Witam.ja będę budować E-151 i chciałbym zapytać czy ktoś jest kto wybudował taki domek i mógłby podzielić się radą na temat budowy i kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niknil20 25.01.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Witam To mój pierwszy post na forum muratora Mam w planach rozpoczęcie budowy domu. Po obejrzeniu setek projektów zdecydowałem się na taki projekt http://www.projekty-e-domy.pl/e-121.html?lustro=1 Jednak mam zamiar zbudować go bez garażu układ funkcjonalny pozostałby bez zmian. Budynek przybrałby kształt prostokąta a dach byłby w kształcie koperty. Powiększyłoby się pomieszczenie gospodarcze które rozrosłoby się o kawałek garażu który pozostałby poprzez jego skrócenie Zastanawiam się czy koszty tych zmian byłyby duże?? Czy jest możliwe że zmniejszyłby się przez to koszt budowy? zastanawiam się czy starczy mi 300-350tys na wybudowanie stanu takiego, żeby pozostało pomalować ściany i wstawić meble? Działkę już mam. Budowałbym z silki lub ytongu. Dachówka Cementowa. strop lany jak w projekcie. Ogrzewanie piecem na paliwo stałe np ekogroszek a zamiast podłogówki w całym domu zwykłe grzejniki. Wykończenia na średnim poziomie nie potrzebuję luksusów. do wprowadzenia prócz kuchni i łazienki starczy mi kanapa i tv reszte kupowałoby się z czasem. Jakie jest wasze zdanie? ciekawy projekt? zmiany możliwe? koszta możliwe Edytowane 28 Stycznia 2016 przez niknil20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 połączyłam watek z istniejącym na temat tego projektu - o szczegóły i koszty najlepiej popytać tych, co wybudowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts