maciacho 08.01.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Witam,jaka płyta fundamentowa powinna być do budynku NF15? czy może być grzejna czy raczej odizolowana podłogówka od płyty? Chodzi o późniejsze sterowanie całym systemem np. obniżanie temp. w danym pomieszczeniu? Czy takie same zasady są do budynku NF40?Czy ktoś z Was ma taką płytę grzewczą NF15 z podłogówką razem?Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 06.02.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Witam, jaka płyta fundamentowa powinna być do budynku NF15? czy może być grzejna czy raczej odizolowana podłogówka od płyty? Chodzi o późniejsze sterowanie całym systemem np. obniżanie temp. w danym pomieszczeniu? Czy takie same zasady są do budynku NF40? Czy ktoś z Was ma taką płytę grzewczą NF15 z podłogówką razem? Dziękuję za odpowiedź. Witam, W standardzie NF15 nie jest wymagana instalacja podłogowa w budynku, gdyż przy obniżonych stratach ciepła przez przegrody zewnętrzne jedynym źródłem ciepła powinna być wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. W przypadku standardu NF40 wymagane jest zastosowanie ogrzewania podłogowego, najlepiej połączonego z pompą ciepła lub kotłem gazowym kondensacyjnym. Marka Junkers posiada w swojej ofercie wszystkie wyżej wymienione rozwiązania. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 W standardzie NF15 nie jest wymagana instalacja podłogowa w budynku, gdyż przy obniżonych stratach ciepła przez przegrody zewnętrzne jedynym źródłem ciepła powinna być wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. ?! Możesz rozwinąć tą myśl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.02.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 ?! Możesz rozwinąć tą myśl ? Pewnie chodzi o ciepło z silników wentylatorów rekuperatora i grzałki przeciwoblodzeniowej. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.02.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Pewnie chodzi o ciepło z silników wentylatorów rekuperatora i grzałki przeciwoblodzeniowej. Noooo... to na pewno będzie cieplutko. Myślisz, że dobije do 18oC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 15.03.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 ?! Możesz rozwinąć tą myśl ? Witam, Standard NF15 odnosi się do budynków pasywnych o zapotrzebowaniu na energię poniżej 15 kWh/(m2*rok). Zapotrzebowanie na energię jest na tak niskim poziomie, że nie jest wymagane stosowanie tradycyjnego systemu grzewczego, a jedynie dogrzewanie powietrza wentylacyjnego oraz zastosowanie rekuperatora z odzyskiem ciepła. Zachęcam do zapoznania się z technologią budowy domów pasywnych. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.03.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam, Standard NF15 odnosi się do budynków pasywnych o zapotrzebowaniu na energię poniżej 15 kWh/(m2*rok). Zapotrzebowanie na energię jest na tak niskim poziomie, że nie jest wymagane stosowanie tradycyjnego systemu grzewczego, a jedynie dogrzewanie powietrza wentylacyjnego oraz zastosowanie rekuperatora z odzyskiem ciepła. Zachęcam do zapoznania się z technologią budowy domów pasywnych. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki JunkersAle napisałeś kolego: jedynym źródłem ciepła powinna być wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Domy pasywne mają systemy grzewcze. Różne, od PC poczynając na kominkach (tak, tak!) kończąc. Oczywiście ich wydajność może być bardzo mała ale nikt domu pasywnego w Polsce nie postawi tylko ze "źródłem ciepła w postaci rekuperatora". Zamiast rekuperacji można zastosować GWC, tyle, że firma Junkers ich nie oferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.03.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Witam, jaka płyta fundamentowa powinna być do budynku NF15? czy może być grzejna czy raczej odizolowana podłogówka od płyty? Chodzi o późniejsze sterowanie całym systemem np. obniżanie temp. w danym pomieszczeniu? Czy takie same zasady są do budynku NF40? Czy ktoś z Was ma taką płytę grzewczą NF15 z podłogówką razem? Dziękuję za odpowiedź. Na początek trzeba rozróżnić dom pasywny od domu NF15. Tu piszesz o NF15 a nie pasywnym więc sama WM z reku nie wystarczy do ogrzewania gdyż w NF15 nie musi być spełniony warunek mocy grzewczej do 10W/m2 a wystarczy mieć zapotrzebowanie poniżej 15kWh/m2. Zapotrzebowanie obniża się za pomocą okien czyli daje się ich dużo dzięki czemu ogranicza konieczność ogrzewania. Wtedy do ogrzewania jedynym ekonomicznym rozwiązaniem są kable w cienkiej wylewce anhydrytowej (5cm) czy promienniki ciepła. Wtedy w każdym pomieszczeniu masz termostat i możesz ustawiać jaką chcesz mieć temperaturę. W takim domu ogrzewanie w płycie na zasadzie płyty grzewczej nie ma sensu bo zużyje to więcej energii niż powinno a też płytą grzewczą ogrzejesz tylko parter domu a co z piętrem? Przy dużych oknach problem jest z sterowalnością przez dużą bezwładność wiec temu w takim domu się to nie nadaje. W NF40 można robić CO z dowolnym ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 19.05.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Ale napisałeś kolego:Domy pasywne mają systemy grzewcze. Różne, od PC poczynając na kominkach (tak, tak!) kończąc. Oczywiście ich wydajność może być bardzo mała ale nikt domu pasywnego w Polsce nie postawi tylko ze "źródłem ciepła w postaci rekuperatora". Zamiast rekuperacji można zastosować GWC, tyle, że firma Junkers ich nie oferuje. Drogi Perm, Najpopularniejszym rozwiązaniem w domach pasywnych jest ogrzewanie budynku za pomocą wentylacji mechanicznej wraz z rekuperatorem który możną połączyć z GWC. Wspomniałem, że dogrzewanie powietrza następuje za pomocą grzałki elektrycznej. Jednak zgodzę się, iż może być wykorzystany do tego celu kominek. W tym przypadku będzie wymagana budowa komina do odprowadzania spalin, co nie jest przeważnie uwzględnione w projektach domów pasywnych, gdyż takie budynki nie wymagają takiego źródła energii. Kominek w budynku pasywnym, można postawić tylko dla miłych doznań wizualnych i akustycznych mieszkańców. Należy jednak pamiętać iż kominek taki powinien mieć specjalną konstrukcje z doprowadzeniem powietrza bezpośrednio do paleniska. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.05.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Drogi Perm, Najpopularniejszym rozwiązaniem w domach pasywnych jest ogrzewanie budynku za pomocą wentylacji mechanicznej wraz z rekuperatorem który możną połączyć z GWC. Wspomniałem, że dogrzewanie powietrza następuje za pomocą grzałki elektrycznej. Jednak zgodzę się, iż może być wykorzystany do tego celu kominek. W tym przypadku będzie wymagana budowa komina do odprowadzania spalin, co nie jest przeważnie uwzględnione w projektach domów pasywnych, gdyż takie budynki nie wymagają takiego źródła energii. Kominek w budynku pasywnym, można postawić tylko dla miłych doznań wizualnych i akustycznych mieszkańców. Należy jednak pamiętać iż kominek taki powinien mieć specjalną konstrukcje z doprowadzeniem powietrza bezpośrednio do paleniska. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Napisałeś: ...jedynym źródłem ciepła powinna być wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła...System dogrzewania powietrza wentylacyjnego jest systemem niezależnym. Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem powietrza nie podgrzeje. Trzeba być precyzyjnym, tym bardziej, że jesteś przedstawicielem sporej i znanej na rynku firmy. Jest jeszcze jedna rzecz. Przy zastosowaniu rekuperatora GWC sensu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 22.05.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Jest jeszcze jedna rzecz. Przy zastosowaniu rekuperatora GWC sensu nie ma. Nie ma sensu bo nie działa, czy nie ma sensu finansowego? W sumie to chciałem zakopać rurę pod GGWC i w przyszłości uruchomić. Możesz napisać coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 22.05.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Witam, jaka płyta fundamentowa powinna być do budynku NF15? czy może być grzejna czy raczej odizolowana podłogówka od płyty? Chodzi o późniejsze sterowanie całym systemem np. obniżanie temp. w danym pomieszczeniu? Czy takie same zasady są do budynku NF40? Czy ktoś z Was ma taką płytę grzewczą NF15 z podłogówką razem? Dziękuję za odpowiedź. Podłącze się do tematu - optymalne ogrzewanie dla domu szkieletowego ? dla wygody myślałem o płycie grzejnej (powietrzem) znanego producenta wraz z pompą ciepła lub płyta fundamentowa z podłogówką tradycyjną . Dom dobrze ocieplony w wysokim standardzie energetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saymons 22.05.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Napisałeś: Przy zastosowaniu rekuperatora GWC sensu nie ma. A to dlaczego nie ma sensu? Możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 22.05.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 ja mam GWC rurowe i moim zdaniem ma to sens i jest opłacalne.1. można zastosować tani rekuperator bez dodatkowego systemu odmrażającego (ja mam Lune +pilot 1500zł)2. Latem taka darmowa klima3. koszt rurowego znikomy przy budowie (łacznie ok 800zł wydałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.05.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Podłącze się do tematu - optymalne ogrzewanie dla domu szkieletowego ? dla wygody myślałem o płycie grzejnej (powietrzem) znanego producenta wraz z pompą ciepła lub płyta fundamentowa z podłogówką tradycyjną . Dom dobrze ocieplony w wysokim standardzie energetycznym. Podłogówka napędzana wkładem kominkowym "wodnym" + bufor = palisz gdy jesteś w domu , grzejesz cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.05.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 palisz gdy jesteś w domu , grzejesz cały czas. wygodniej byłoby gdyby grzało kiedy potrzeba i gdyby nie trzeba było tego obsługiwać, a nie palić jak jest się w domu (jakby nie było lepszych rzeczy do roboty). no i gdyby nie było kotłowni w salonie i było tanie w instalacji i eksploatacji. CWU latem też w tym grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 24.05.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 wygodniej byłoby gdyby grzało kiedy potrzeba i gdyby nie trzeba było tego obsługiwać, a nie palić jak jest się w domu (jakby nie było lepszych rzeczy do roboty). no i gdyby nie było kotłowni w salonie i było tanie w instalacji i eksploatacji. CWU latem też w tym grzać? kominek będzie dla klimatu , ogrzewanie musi być bezobsługowe ! CWU latem też ale bez żadnych fotowoltaików , solarów . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 31.05.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 wygodniej byłoby gdyby grzało kiedy potrzeba i gdyby nie trzeba było tego obsługiwać, a nie palić jak jest się w domu (jakby nie było lepszych rzeczy do roboty). no i gdyby nie było kotłowni w salonie i było tanie w instalacji i eksploatacji. CWU latem też w tym grzać? Czyli co proponujesz? Podejrzewam, że pompa ciepła Jeśli ktoś nie zdecydował się jeszcze na producenta i wykonawce polecam nasza rodzinę pomp ciepła Vitocal Pompy są własnie bezobsługowe, pewne, bezpieczne, no i koszty eksploatacji można ograniczyć np korzystając z fotowoltaiki - dla bardziej zaawansowanych Dzisiaj już jest tyle konfiguracji, tyle opcji do wyboru, sterowników i apliakcji mobilnych, że w zasadzie z każdego miejsca jesteśmy w stanie kontrolować stan naszej instalacji No i bez kotłowni w salonie, i w ogóle bez kotłowni w obiekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts