Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIemiecka dachówka - opinie

urba

Recommended Posts

Drodzy forumoowicze, polecono mi wybór na dach niemieckiej dachówki. Posiedziałem trochę w internetach, popytałem się. Jeżeli się nie mylę mamy na polskim rynku 4 producentów - Meyer-Holsen, Bogena, Nelskampa i Erlusa. Mogę prosić użytkowników o opinie na temat tych pokryć dachowych? Czy któregoś polecacie, a może nie warto zawracać sobie głowy? Choć po cenach niektórych z nich widać, że to ni najniższa półka.

Dodam jeszcze jednego producenta jakim jest Braas, posiadam tą dachówkę model Rubin V9 Przyjechała do mnie prosto z fabryki z Niemiec.

Fachowiec ją chwalił że jest prosta i bardzo dobrze się układa, cena też bardzo konkurencyjna, no i gwarancja jakieś 50 lat

Edytowane przez Darek Volke

No z gwarancją to akurat słabo bywa u większości producentów, ale faktycznie Braas też niemiecki. W zasadzie każdy producent ma dobra dachówki, w zasadzie różni ich cena i modele dachówek. Ja mam na dachy Bogena Reform 11 czarną angobę. Wziąłem z polecenia i nie żałuję, a dekarz też nie specjalnie narzekał.

• 2 weeks później...
Trafiłem na temat przy okazji szukania informacji o dachach strzechowych. W dachówkach mam jakieś doświadczenie i to, co mogę powiedzieć, na rynku nie ma lepszych dachówek niż niemieckie. Faktycznie cena jest mniejsza np. przy Meyer-Holsen, a wyższa przy Erlusie. W ogóle Erlusa na polskim rynku niewiele, a mają super pokrycia. W Polsce handlują nimi Polskie Hurtownie Dachowe napewno. =Ale jak zdecydujesz się na inną niemiecką, to także super wybór.

• 1 month później...