darek2009 09.01.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dom w projektowaniu na bardzo wąskiej działce i dlatego na parterze garaż (z tylu garażu pomieszczenie gospodarcze), a obok garażu wejście do domu, z którego prowadzą schody na pierwsze piętro, gdzie ma być wiatrołap, salon itd. Nad tym ma być jeszcze jedno piętro. Wiem, że funkcjonalnie taki garaż w bryle wygląda słabo. Ale nie mam innej możliwości, a jednak garaż chciałbym mieć. Mam pytanie jak odizolować garaż od piętra. W projekcie mam 15cm styropianu w podłodze pietra czyli w stropie garażu. W podłodze garażu 5cm styropianu. Nie wiem , czy robić ogrzewanie w garażu. Jak to widzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 09.01.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 SKONSULTUJ SIĘ Z PROJEKTANTEM KTÓRY CI ROBI PROJEKT - garażu się nie ogrzewa samochody tego nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 09.01.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Głównie chodzi mi od odizolowanie cieplne garażu od piętra. Czy 15cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.01.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 A dlaczego izolujesz na stropie a nie pod stropem? JA bym ocieplał sufit w garażu a nie na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 09.01.2016 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dlatego, bo planuję ogrzewanie połogowe w całym domu. Podobno pod rurkami musi być styropian. Skoro ocieplać garaż od środka to czy ściany też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 09.01.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Skonsultuj z projektantem kwestie ocieplenia sufitu w garażu 15cm a na stropie tylko 3cm styropian z matą odbijającą pod podłogówke --ściany też ocieplasz tak jak całą elewacje. To że nie ogrzewasz garażu to nie znaczy że ma być nie ocieplany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 10.01.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Dlatego, bo planuję ogrzewanie połogowe w całym domu. Podobno pod rurkami musi być styropian. Skoro ocieplać garaż od środka to czy ściany też? Nie nie nie... Garaż wymaga ocieplenia sufitu, poczytaj trochę o systemach garażowych. Ocieplenie stropu to jedna rzecz, a styropian na podłodze piętro wyżej to inna sprawa. Garaż jak najbardziej ogrzewany, po co Ci pomieszczenie, w którym zimą z powodu braku ogrzewania będzie ujemna temperatura i wilgoć ? Równie dobrze można wtedy trzymać samochód na zewnątrz pod przykryciem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 nie zgodzę się z ogrzewaniem garażu - chyba, że nie będzą cię bolały wysokie koszty ogrzewania. Bramy garażowe nie są zbyt szczelne. Poza tym ich otwarcie potrzebne do wyjazd samochodu powoduje kompletne wychłodzenie pomieszczenia i grzejnik musi pracować pełną mocą. Samochód nawet pod wiatą już tak się nie rosi jak wolnostojący. A co dopiero w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.01.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Ogrzewanie garażu nie kosztuje majątku pod warunkiem dobrego ocieplenia i osadzenia bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2016 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 chyba, że tej bramy nie otwierasz.Ale jak otwierasz ją kilka razy dziennie (wyjazd i przyjazd z pracy, odwiezienie dzieci, zakupy) to wychładzasz kompletnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 29.01.2016 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Czy takie ocieplenie parteru będzie dobre? Na niebiesko styropian. Grubość styropianu : na zewn. 1cm, w środku garażu 10cm, pod budynkiem 15cm, na pietrze w podłodze 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 29.01.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Ogrzewanie garażu nie kosztuje majątku pod warunkiem dobrego ocieplenia i osadzenia bramy. Nawet najlepiej osadsona brama puszcza cieplo jak ser szwajcarski, ale z tego powodu w garazu grzejnik ustawiasz na gwiazdke czyli przeciwzamrozeniu, jak byly te mrozy to moj grzejnik byl ledwo cieply, i wcale nie smigal na pelnej mocy a w garazu bylo plusowo. A ma to znaczenie jak np w garazu ma sie hydrofor albo licznik wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 30.01.2016 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 A czy ocieplenie takie jak na rysunku jest wystarczające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.01.2016 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 nie zgodzę się z ogrzewaniem garażu - chyba, że nie będzą cię bolały wysokie koszty ogrzewania. Bramy garażowe nie są zbyt szczelne. Poza tym ich otwarcie potrzebne do wyjazd samochodu powoduje kompletne wychłodzenie pomieszczenia i grzejnik musi pracować pełną mocą. Samochód nawet pod wiatą już tak się nie rosi jak wolnostojący. A co dopiero w garażu Bez urazy ale opowiadasz niemądre rzeczy. Do autora wątku: Mam na stropie 5cm styro i wylewkę jastrychową, w garazu na suficie izolację w postaci 10cm styro i to spokojnie wystarczy. W garażu mam ogrzewanie podłogowe i nie wiem dlaczego ktoś opowiada że samochody tego nie lubią. Zrobiłem je aby zima kiedy zona przyjedzie z pracy zasniezonym i oblodzonym autem samochód przez noc spokojnie odtajał i rano do czystego i ciepłego spokojnie wsiadła i mogła bez skrobania i odsniezania odjechać. I tu ciekawostka, ogrzewanie mam ale go nie uzywam tzn w garazu jest zamkniety obwód bo nawet bez grzania mam srednia temperature 14st kiedy na dworzu jest -15. teraz jest na zewnątrz +2 a u mnie w garazu +17,5 a ogrzewanie wylaczone. Gdybym ten obwód właczył koszty beda niewielkie powtarzam niewielkie. Bramy garażowe są szczelne, tak jak okna, tylko trzeba kupic bramę dobrej firmy a nie taniaka. Mówię tu o Wiśniowskim który ma panele 40mm w standardzie ale robi tez grubości 60mm, Hormann który ma 42mm - mam taka i jest ciepła, nie przemarza a U-1,2 na bramie to nie jest żle, na oknach dachowych mam gorsze, Jest jeszcze KMT które cenowo wyglada najlepiej z tej trójki a w standardzie ma panel 45mm i U-1,0. I nawet jak bramę otwieram to temp wewnatrz spada o 3-4st to po zamknieciu dość szybko się wyrównuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts