Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to ocieplić?

Recommended Posts

Dom w projektowaniu na bardzo wąskiej działce i dlatego na parterze garaż (z tylu garażu pomieszczenie gospodarcze), a obok garażu wejście do domu, z którego prowadzą schody na pierwsze piętro, gdzie ma być wiatrołap, salon itd. Nad tym ma być jeszcze jedno piętro. Wiem, że funkcjonalnie taki garaż w bryle wygląda słabo. Ale nie mam innej możliwości, a jednak garaż chciałbym mieć. Mam pytanie jak odizolować garaż od piętra. W projekcie mam 15cm styropianu w podłodze pietra czyli w stropie garażu. W podłodze garażu 5cm styropianu. Nie wiem , czy robić ogrzewanie w garażu. Jak to widzicie?

Dlatego, bo planuję ogrzewanie połogowe w całym domu. Podobno pod rurkami musi być styropian. Skoro ocieplać garaż od środka to czy ściany też?

Nie nie nie... Garaż wymaga ocieplenia sufitu, poczytaj trochę o systemach garażowych. Ocieplenie stropu to jedna rzecz, a styropian na podłodze piętro wyżej to inna sprawa.

Garaż jak najbardziej ogrzewany, po co Ci pomieszczenie, w którym zimą z powodu braku ogrzewania będzie ujemna temperatura i wilgoć ? Równie dobrze można wtedy trzymać samochód na zewnątrz pod przykryciem...

nie zgodzę się z ogrzewaniem garażu - chyba, że nie będzą cię bolały wysokie koszty ogrzewania. Bramy garażowe nie są zbyt szczelne. Poza tym ich otwarcie potrzebne do wyjazd samochodu powoduje kompletne wychłodzenie pomieszczenia i grzejnik musi pracować pełną mocą.

Samochód nawet pod wiatą już tak się nie rosi jak wolnostojący. A co dopiero w garażu

• 3 weeks później...
Ogrzewanie garażu nie kosztuje majątku pod warunkiem dobrego ocieplenia i osadzenia bramy.

Nawet najlepiej osadsona brama puszcza cieplo jak ser szwajcarski, ale z tego powodu w garazu grzejnik ustawiasz na gwiazdke czyli przeciwzamrozeniu, jak byly te mrozy to moj grzejnik byl ledwo cieply, i wcale nie smigal na pelnej mocy a w garazu bylo plusowo. A ma to znaczenie jak np w garazu ma sie hydrofor albo licznik wody

nie zgodzę się z ogrzewaniem garażu - chyba, że nie będzą cię bolały wysokie koszty ogrzewania. Bramy garażowe nie są zbyt szczelne. Poza tym ich otwarcie potrzebne do wyjazd samochodu powoduje kompletne wychłodzenie pomieszczenia i grzejnik musi pracować pełną mocą.

Samochód nawet pod wiatą już tak się nie rosi jak wolnostojący. A co dopiero w garażu

Bez urazy ale opowiadasz niemądre rzeczy.

Do autora wątku:

Mam na stropie 5cm styro i wylewkę jastrychową, w garazu na suficie izolację w postaci 10cm styro i to spokojnie wystarczy. W garażu mam ogrzewanie podłogowe i nie wiem dlaczego ktoś opowiada że samochody tego nie lubią. Zrobiłem je aby zima kiedy zona przyjedzie z pracy zasniezonym i oblodzonym autem samochód przez noc spokojnie odtajał i rano do czystego i ciepłego spokojnie wsiadła i mogła bez skrobania i odsniezania odjechać.

I tu ciekawostka, ogrzewanie mam ale go nie uzywam tzn w garazu jest zamkniety obwód bo nawet bez grzania mam srednia temperature 14st kiedy na dworzu jest -15. teraz jest na zewnątrz +2 a u mnie w garazu +17,5 a ogrzewanie wylaczone. Gdybym ten obwód właczył koszty beda niewielkie powtarzam niewielkie. Bramy garażowe są szczelne, tak jak okna, tylko trzeba kupic bramę dobrej firmy a nie taniaka. Mówię tu o Wiśniowskim który ma panele 40mm w standardzie ale robi tez grubości 60mm, Hormann który ma 42mm - mam taka i jest ciepła, nie przemarza a U-1,2 na bramie to nie jest żle, na oknach dachowych mam gorsze, Jest jeszcze KMT które cenowo wyglada najlepiej z tej trójki a w standardzie ma panel 45mm i U-1,0. I nawet jak bramę otwieram to temp wewnatrz spada o 3-4st to po zamknieciu dość szybko się wyrównuje.