gambit565 19.01.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Reku z poliwęglanu komorowego w tandemie z GWC rurowym ... moze moglbys pokazac jak zbudowany jest ten wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynio 23.01.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Frapol Onyx Classic 550 Wywiew ustawiony na 40% , nawiew zmniejszony o 30%... Jest to już 2 zima , serwis był już 3 razy. Takie rzeczy dzieją się przy ujemnych temp. Przy dodatnich wszystko OK . Edytowane 23 Stycznia 2016 przez dynio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 23.01.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Ile osób mieszka w tym domu, że masz aż 40% mocy? 40% z 550 to 220 m3/h. Mieszkacie tam w 7 osób? A może po prostu suszysz dom? Sprawdź, jaką masz teraz wilgotność powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynio 23.01.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Ile osób mieszka w tym domu, że masz aż 40% mocy? 40% z 550 to 220 m3/h. Mieszkacie tam w 7 osób? A może po prostu suszysz dom? Sprawdź, jaką masz teraz wilgotność powietrza. Wilgotność 31% , nawilżacz chodzi cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 23.01.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Wilgotność fatalna.Moja rada: zmniejsz wymianę do max 150 m3/h, albo i do 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynio 23.01.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Przy starym sterowniku była możliwość minimum 30%, teraz po wymianie na nowy sterownik jest chyba możliwość 25%. Nie wiem jak wtedy ze sprawnością. Bo serwisanci nalegali żeby trzymać rekuperator na wyższych obrotach. I tak źle i tak nie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 23.01.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Olej serwisantów. Tu o Twoje zdrowie chodzi.O ile wiem, to każdy zestaw wentylatorów można postawiać dowolnie na poszczególnych biegach.Ustaw te 25% i popatrz po jakimś czasie na parametry (w tym wilgotność powietrza w domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 23.01.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Wczoraj wpadłem przejazdem do klienta, który narzekał na zbyt niską temperaturę na nawiewie, bo miał 11'C przy -3'C na zewnątrz i 21'C w środku. No to rzeczywiście mało, pytam czy wymieniał filtr - tak, dwa tygodnie temu. Podkładam anemometr pod anemostaty, a tutaj 2x słabiej wyciąga niż nawiewa. No to otwieram klapę i patrzę na filtr - wyciąg całkowicie zabity masą syfu. Pokazuję właścicielowi, ten sobie przypomina - no tak, tydzień temu robili gładzie na górnej kondygnacji przy załączonym reku Zdziwiłem się, bo aluminiowe wymienniki Jan-Gazów pięknie pracują, tylko jeśli strumień wywiewanego ciepłego powietrza jest 2x mniejszy niż nawiew, to cudów nie ma i temperatura nawiewu będzie niska. Dlatego pamiętajmy o czystych filtrach, w szczególności wyciągowe szybciej się zapychają (bo wewnątrz jest brudniejsze powietrze niż na zewnątrz), i w efekcie często jest słaby odzysk mimo świetnego wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 23.01.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Podkładam anemometr pod anemostaty, a tutaj 2x słabiej wyciąga niż nawiewa. jeśli strumień wywiewanego ciepłego powietrza jest 2x mniejszy niż nawiew, to cudów nie ma Indiana, co się dzieje w takiej sytuacji i w sytuacji odwrotnej, np. przy rozmrażaniu wymiennika? Przecież po ustabilizowaniu ciśnienia w domu, do lekkiego (jakiego?) nadciśnienia lub podciśnienia, strumienie w końcu się zrównoważą? Po jakim czasie? Nie osiągniemy w normalnym domu próżni, ani dwóch atmosfer. Czy ciśnienie wyrównuje wówczas bardziej powietrze zasysanie z kanałów nawiewnych przez pracujący wywiew, nawet gdy nie pracuje wentylator nawieweny, czy bardziej wyrównują to wszelkie nieszczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.01.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Indiana, co się dzieje w takiej sytuacji i w sytuacji odwrotnej, np. przy rozmrażaniu wymiennika? Przecież po ustabilizowaniu ciśnienia w domu, do lekkiego (jakiego?) nadciśnienia lub podciśnienia, strumienie w końcu się zrównoważą? Po jakim czasie? Nie osiągniemy w normalnym domu próżni, ani dwóch atmosfer. Czy ciśnienie wyrównuje wówczas bardziej powietrze zasysanie z kanałów nawiewnych przez pracujący wywiew, nawet gdy nie pracuje wentylator nawieweny, czy bardziej wyrównują to wszelkie nieszczelności? Obstawiam że większość tego powietrza wleci nieszczelnościami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 23.01.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Mam brinka excellent 400 ustawiony tylko na 50m3 (nawiew=wywiew) i tak wilgotność tylko 39% w domu przy 3 osobach. Dom parterowy 160mkw, reku na zimnym strychu w otulinie, kanały na stropie wokół nich 10cm styropianu, potem wylewka 6cm i na to 15cm dobrej wełny, ale na razie wełna tylko na trasie kanałów. Część kanałów nad garażem. W domu 21-22, z anemostatów nawiewa 14-16C, przy wyjściu z reku 12C - czyli strop podgrzewa kanały. Na pewno tracę 2C na trasie skrzynki reku. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez misiupl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 23.01.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Macie super wypaśne sterowniki a okazuje się,że możliwości sterowania prędkościami mają na poziomie zwykłego regulatora 30/50/100 % O przewymiarowanych centralach nawet nie mówie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 23.01.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Tez mnie zawsze zastanawia, czemu takie duże wymienniki. Ponad 400 m3/h dla małego domu? Czemu takie duże montujecie? Czym się kierujecie?Niech sobie to pracuje na max 200-250 m3/h; typowo połowa tego. A gdy 250 jest za mało? Żaden problem - można otworzyć okno lub nawet dwa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.01.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Tez mnie zawsze zastanawia, czemu takie duże wymienniki. Ponad 400 m3/h dla małego domu? Czemu takie duże montujecie? Czym się kierujecie? Niech sobie to pracuje na max 200-250 m3/h; typowo połowa tego. A gdy 250 jest za mało? Żaden problem - można otworzyć okno lub nawet dwa! Ciekaw jestem co na to nagrzewnice elektryczne w tych urządzeniach, przy takich mrozach i minimalnych wydajnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 23.01.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Re Gorbag:95% nowych domów to sita, można puścić sobie nawiew na 100% i wyciąg zatrzymać i nic się nie stanie - po prostu przez setki dziur będzie nawiewało / wywiewało lewe powietrze. Powstanie oczywiście niewielkie nad/podciśnienie które będzie tym większe, im szczelniejszy dom, ale ogólnie żadna to przeszkoda dla silnych wentylatorów. Re Martin:Powiedz klientowi, że mu wystarczy 200 m3/h, gdy tymczasem klient stwierdza że "u kolegi wieje silniej" i instalacja schrzaniona, on chce tak samo jak u kolegi.Już dwa razy wymieniałem reku Jan-Gaz 350 na większą 500-tkę, mimo iż przepływy mierzone na anemostatach były w normie, a jeszcze Jan-Gazy mają podaną wydajność pod obciążeniem, a nie gołą bez obciążenia jak większość zachodnich central. Czyli jeśli jest 350-tka to nawiewa przynajmniej 350m3/h, a to już naprawdę wystarcza na spory dom. Ale klienci chcą odczuwać powiew wiatru, a skoro klient nasz pan to tak robimy. Teraz wstawiam reku przewymiarowane o 20-40% i nie miałem od roku żadnych zastrzeżeń co do wydajności. Cena jest praktycznie taka sama. Większy reku może sobie chodzić na 30%, za mały na 150% nie pójdzie...._JohnMontuję centrale bez dodatkowej grzałki, dwóch klientów zgłaszało jakieś fiksacje przy największych mrozach, ale znowu tych mroźnych dni mamy od 2 do kilkunastu w roku więc kasa zaoszczędzona na prądzie jest nie do przecenienia. Nachalnie reklamowane tu centrale zeżrą więcej prądu do odmrażania wymiennika niż odzyskują ciepła w roku. Taki system jest według mnie do d..., ale cóż, jeśli ktoś koniecznie chce (bo ładniejszą skrzynkę z lepszym marketingiem będzie miał na strychu) to montuję mu taką centralę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.01.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Montuję centrale bez dodatkowej grzałki, dwóch klientów zgłaszało jakieś fiksacje przy największych mrozach, ale znowu tych mroźnych dni mamy od 2 do kilkunastu w roku więc kasa zaoszczędzona na prądzie jest nie do przecenienia. Nachalnie reklamowane tu centrale zeżrą więcej prądu do odmrażania wymiennika niż odzyskują ciepła w roku. Taki system jest według mnie do d..., ale cóż, jeśli ktoś koniecznie chce (bo ładniejszą skrzynkę z lepszym marketingiem będzie miał na strychu) to montuję mu taką centralę....Jesteś dla mnie gość Indiana. Pisałem to już ale niech tam. Nikt ze sprzedających i montujących rekuperatory udzielających się tu na forum nie udziela tak rzetelnych i fachowych odpowiedzi. ktokolwiek mnie pyta o fachowca od wentylacji polecam ciebie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 24.01.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Jak sobie radzą te rekuperatory bez grzałki? Przecież nie ma cudów. Gdy na dworze jest -15 to jakoś to powietrze trzeba ogrzać, żeby z wentylacji nie leciało +2 w pokojach. Można oczywiście nadmuch nastawić mniejszy niż wyciąg - ale to oznacza, że dom zassie lewe powietrze szparami. To zassane powietrze też będzie miało -15 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.01.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 No i ilekosztuje taki Jan-Gaz 350 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.01.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Jak sobie radzą te rekuperatory bez grzałki? Przecież nie ma cudów. Gdy na dworze jest -15 to jakoś to powietrze trzeba ogrzać, żeby z wentylacji nie leciało +2 w pokojach. Można oczywiście nadmuch nastawić mniejszy niż wyciąg - ale to oznacza, że dom zassie lewe powietrze szparami. To zassane powietrze też będzie miało -15 st. Jeśli wymiennik jest mniej sprawny, tak (krzyżowy) to i bez rozmrażania pójdzie. Fakt, że "nastu" stopni nie uzyskasz. Im sprawniejszy tym bardziej zamarza. A wtedy tylko grzałka, albo cykliczne obniżanie nawiewu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 24.01.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Przy starym sterowniku była możliwość minimum 30%, teraz po wymianie na nowy sterownik jest chyba możliwość 25%. Nie wiem jak wtedy ze sprawnością. Bo serwisanci nalegali żeby trzymać rekuperator na wyższych obrotach. I tak źle i tak nie dobrze. W najnowszym sterowniku możesz wprowadzić korektę nawiewu i/lub wywiewu max 50% co pozwala obniżyć nawiew i/lub wywiew nawet do 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts