Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak na kilka minut puścisz wentylatory na maksymalnych obrotach, to po powrocie do niskich obrotów sprawność wzrasta?

przewietrzyłem i wróciło w zasadzie do tych samych temperatur. Zaświecił się jedynie FPX. Po pierwszych uruchomieniu (suchy, ciepły reku) było za to przez kilka godzin bardzo przyzwoicie (strata ok 1C) . JakieśScreenshot_20200109-234839_AirMobile.jpg sugestie?

aha: rekuperator stoi w temp ok 14C

Edytowane przez wojtek88
  • Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szału nie ma ale tragedi też ,różnica między wywiewem a nawiewem u mnie jest 2stopnie u ciebie 4.

a możesz napisać przy jakich wydajnościach masz te 2C? Albo czy możesz zrobić pomiar przy 30% i 50% i wrzucić fotki z panela? :)

U mnie AirPack 4 wygląda jak niżej:

[ATTACH=CONFIG]439216[/ATTACH]

Kurcze... To ja już sam nie wiem jak to interpretować. Bo jak zejdę do przepływów jakie Ty masz to mam w zasadzie taki sam odzysk. Mam generalnie większą centrale. Czy ktoś z uczonych orientuje sie jaka jest maksymalna moc grzałki w reku i o ile jest w stanie podnieść temp?

... i jeszcze jedną prawidłowość zaobserwowałem :) Reku pochodził jakiś czas na najniższych obrotach (10% - 60m3) miałem wtedy 1,5°C delta temperatur, później podkręciłem go na 20% i przez niecałą godzinkę delta była <1°C. Czy ktoś potrafi wyciągnąć z tego jakieś wnioski? :) Przesuszył się i podniosła mu się sprawność?

Screenshot_20200110-205144_AirMobile.jpg

Edytowane przez wojtek88
Kurcze... To ja już sam nie wiem jak to interpretować. Bo jak zejdę do przepływów jakie Ty masz to mam w zasadzie taki sam odzysk. Mam generalnie większą centrale. Czy ktoś z uczonych orientuje sie jaka jest maksymalna moc grzałki w reku i o ile jest w stanie podnieść temp?

Jaka jest moc grzałki i do jakiej temp. to nie wiem. Grzałka FPX jest załączana z modulowana mocą i podgrzewa powietrze z czerpni do +1°C, Służy tylko temu by nie doprowadzić do zalodzenia wymiennika. Grzałki które dogrzewają powietrze nawiewane są tylko jako OPCJA i w rożnych konfiguracjach od ON/OFF do modulowanych. Moce i typy, ceny masz podane w cenniku http://thesslagreen.com/pliki-do-pobrania/

Edytowane przez Misiek.Miskow
  • 1 month później...

Jestem w końcu po odwiedzinach serwisanta Thessla, który poprawił po fabryce coś w ramach CF. Wklejam obecne sprawności. Co prawda nie było jeszcze mocno ujemnych temperatur (min oscylowały wokół zera) ale jak na razie delta nie przekroczyła 1 stopnia (bazuję także na odczytach z moich termometrów umieszczonych w kanałach przy reku.) :)

[ATTACH=CONFIG]441291[/ATTACH]

Reku pochodził jakiś czas na najniższych obrotach (10% - 60m3) miałem wtedy 1,5°C delta temperatur, później podkręciłem go na 20% i przez niecałą godzinkę delta była <1°C. Czy ktoś potrafi wyciągnąć z tego jakieś wnioski?

Dwie rzeczy mi przychodzą do głowy. Albo wypluł trochę wody. Albo realny przepływ nie zmienia się tak samo dla obydwu strumieni i zwiększenie obrotów bardziej zwiększyło wywiew, niż nawiew.

Jestem w końcu po odwiedzinach serwisanta Thessla, który poprawił po fabryce coś w ramach CF.

Pytanie, czy zastosował pradawny myk serwisantów dla uszczęśliwienia inwestora w postaci nieproporcjonalnie dużego wywiewu (czyli więcej energii wywiewanej) w stosunku do nawiewu. Owszem, ładnie to wygląda jak liczysz sprawność - ale dom zaciąga wszelkimi nieszczelnościami zimne powietrze bez żadnego ogrzania.

Podaj wszystkie cztery temperatury z tej samej chwili.

Edytowane przez Kaizen
Pytanie, czy zastosował pradawny myk serwisantów dla uszczęśliwienia inwestora w postaci nieproporcjonalnie dużego wywiewu (czyli więcej energii wywiewanej) w stosunku do nawiewu. Owszem, ładnie to wygląda jak liczysz sprawność - ale dom zaciąga wszelkimi nieszczelnościami zimne powietrze bez żadnego ogrzania.

Przy CF się chyba nie da bo to automat. A na przeprogramowanie to chyba czasu nie miał. Ale z drugiej strony kto to wie...

Serwisant napisał: "wprowadziłem prawidłowe współczynniki skalowania systemu CF"

[ATTACH=CONFIG]441292[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441293[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441294[/ATTACH]

Serwisant napisał: "wprowadziłem prawidłowe współczynniki skalowania systemu CF"

[ATTACH=CONFIG]441292[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441293[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]441294[/ATTACH]

Co to jest to 17,6-17,8? Nawiew i wywiew? To ciągle brakuje wyrzutni.

Jeżeli między czerpnią a wyrzutnią jest znacznie większa różnica, niż między nawiewem a wywiewem to jest prawie pewne, że wywiew jest większy, niż nawiew.

Gdyby CF działał tak, jak twierdzi marketing, to nie byłoby problemu z zapychaniem wymiennika przez wodę, bo sam by się przedmuchiwał.

Co to jest to 17,6-17,8? Nawiew i wywiew? To ciągle brakuje wyrzutni.

Jeżeli między czerpnią a wyrzutnią jest znacznie większa różnica, niż między nawiewem a wywiewem to jest prawie pewne, że wywiew jest większy, niż nawiew.

Gdyby CF działał tak, jak twierdzi marketing, to nie byłoby problemu z zapychaniem wymiennika przez wodę, bo sam by się przedmuchiwał.

Pomierzyłem wszystkie anemostaty: 506m3 nawiew, 604m3 wywiew.

Edytowane przez wojtek88