wojtek88 09.01.2020 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Jak na kilka minut puścisz wentylatory na maksymalnych obrotach, to po powrocie do niskich obrotów sprawność wzrasta? przewietrzyłem i wróciło w zasadzie do tych samych temperatur. Zaświecił się jedynie FPX. Po pierwszych uruchomieniu (suchy, ciepły reku) było za to przez kilka godzin bardzo przyzwoicie (strata ok 1C) . Jakieś sugestie? aha: rekuperator stoi w temp ok 14C Edytowane 9 Stycznia 2020 przez wojtek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 09.01.2020 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Szału nie ma ale tragedi też ,różnica między wywiewem a nawiewem u mnie jest 2stopnie u ciebie 4. a możesz napisać przy jakich wydajnościach masz te 2C? Albo czy możesz zrobić pomiar przy 30% i 50% i wrzucić fotki z panela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 10.01.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 U mnie AirPack 4 wygląda jak niżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 10.01.2020 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 U mnie AirPack 4 wygląda jak niżej: [ATTACH=CONFIG]439216[/ATTACH] Skąd to takie wykresy itp masz do tego Airpacka 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 10.01.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Skąd to takie wykresy itp masz do tego Airpacka 4? tak AirPack4. Podłączenie przez MODBUS-RS485 plus HomeAssistant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 10.01.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 U mnie AirPack 4 wygląda jak niżej: [ATTACH=CONFIG]439216[/ATTACH] Kurcze... To ja już sam nie wiem jak to interpretować. Bo jak zejdę do przepływów jakie Ty masz to mam w zasadzie taki sam odzysk. Mam generalnie większą centrale. Czy ktoś z uczonych orientuje sie jaka jest maksymalna moc grzałki w reku i o ile jest w stanie podnieść temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 10.01.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 (edytowane) ... i jeszcze jedną prawidłowość zaobserwowałem Reku pochodził jakiś czas na najniższych obrotach (10% - 60m3) miałem wtedy 1,5°C delta temperatur, później podkręciłem go na 20% i przez niecałą godzinkę delta była <1°C. Czy ktoś potrafi wyciągnąć z tego jakieś wnioski? Przesuszył się i podniosła mu się sprawność? Edytowane 10 Stycznia 2020 przez wojtek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 11.01.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Kurcze... To ja już sam nie wiem jak to interpretować. Bo jak zejdę do przepływów jakie Ty masz to mam w zasadzie taki sam odzysk. Mam generalnie większą centrale. Czy ktoś z uczonych orientuje sie jaka jest maksymalna moc grzałki w reku i o ile jest w stanie podnieść temp? Jaka jest moc grzałki i do jakiej temp. to nie wiem. Grzałka FPX jest załączana z modulowana mocą i podgrzewa powietrze z czerpni do +1°C, Służy tylko temu by nie doprowadzić do zalodzenia wymiennika. Grzałki które dogrzewają powietrze nawiewane są tylko jako OPCJA i w rożnych konfiguracjach od ON/OFF do modulowanych. Moce i typy, ceny masz podane w cenniku http://thesslagreen.com/pliki-do-pobrania/ Edytowane 11 Stycznia 2020 przez Misiek.Miskow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 28.02.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Jestem w końcu po odwiedzinach serwisanta Thessla, który poprawił po fabryce coś w ramach CF. Wklejam obecne sprawności. Co prawda nie było jeszcze mocno ujemnych temperatur (min oscylowały wokół zera) ale jak na razie delta nie przekroczyła 1 stopnia (bazuję także na odczytach z moich termometrów umieszczonych w kanałach przy reku.) [ATTACH=CONFIG]441291[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Reku pochodził jakiś czas na najniższych obrotach (10% - 60m3) miałem wtedy 1,5°C delta temperatur, później podkręciłem go na 20% i przez niecałą godzinkę delta była <1°C. Czy ktoś potrafi wyciągnąć z tego jakieś wnioski? Dwie rzeczy mi przychodzą do głowy. Albo wypluł trochę wody. Albo realny przepływ nie zmienia się tak samo dla obydwu strumieni i zwiększenie obrotów bardziej zwiększyło wywiew, niż nawiew. Jestem w końcu po odwiedzinach serwisanta Thessla, który poprawił po fabryce coś w ramach CF. Pytanie, czy zastosował pradawny myk serwisantów dla uszczęśliwienia inwestora w postaci nieproporcjonalnie dużego wywiewu (czyli więcej energii wywiewanej) w stosunku do nawiewu. Owszem, ładnie to wygląda jak liczysz sprawność - ale dom zaciąga wszelkimi nieszczelnościami zimne powietrze bez żadnego ogrzania. Podaj wszystkie cztery temperatury z tej samej chwili. Edytowane 28 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 28.02.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Pytanie, czy zastosował pradawny myk serwisantów dla uszczęśliwienia inwestora w postaci nieproporcjonalnie dużego wywiewu (czyli więcej energii wywiewanej) w stosunku do nawiewu. Owszem, ładnie to wygląda jak liczysz sprawność - ale dom zaciąga wszelkimi nieszczelnościami zimne powietrze bez żadnego ogrzania. Podaj wszystkie cztery temperatury z tej samej chwili. Przy CF się chyba nie da bo to automat. A na przeprogramowanie to chyba czasu nie miał. Ale z drugiej strony kto to wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 28.02.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Podaj wszystkie cztery temperatury z tej samej chwili. Serwisant napisał: "wprowadziłem prawidłowe współczynniki skalowania systemu CF" [ATTACH=CONFIG]441292[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441293[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441294[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2020 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Serwisant napisał: "wprowadziłem prawidłowe współczynniki skalowania systemu CF" [ATTACH=CONFIG]441292[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441293[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]441294[/ATTACH] Co to jest to 17,6-17,8? Nawiew i wywiew? To ciągle brakuje wyrzutni. Jeżeli między czerpnią a wyrzutnią jest znacznie większa różnica, niż między nawiewem a wywiewem to jest prawie pewne, że wywiew jest większy, niż nawiew. Gdyby CF działał tak, jak twierdzi marketing, to nie byłoby problemu z zapychaniem wymiennika przez wodę, bo sam by się przedmuchiwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 29.02.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 (edytowane) Co to jest to 17,6-17,8? Nawiew i wywiew? To ciągle brakuje wyrzutni. Jeżeli między czerpnią a wyrzutnią jest znacznie większa różnica, niż między nawiewem a wywiewem to jest prawie pewne, że wywiew jest większy, niż nawiew. Gdyby CF działał tak, jak twierdzi marketing, to nie byłoby problemu z zapychaniem wymiennika przez wodę, bo sam by się przedmuchiwał. Pomierzyłem wszystkie anemostaty: 506m3 nawiew, 604m3 wywiew. Edytowane 1 Marca 2020 przez wojtek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts