Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w urządzeniu pokoju dla noworodka

annawia

Recommended Posts

Dzień dobry,

bardzo proszę o pomoc w urządzeniu pokoju. Chciałabym do niego wstawić białe (?) meble: komoda, szafa oraz łóżeczko.

W pokoju stoi i niestety na razie zostać musi taka oto kanapa. Chciałabym zapytać, jak dobrać kolor i dodatki do tego mebla. Spodziewamy się dziewczynki, kolory niebieskie i zielone wydają mi się za chłodne, takie dla chłopca. Ściany w pokoju chcemy jakoś przemalować, podłoga ma kolor wenge. Będę wdzięczna za inspiracje i pomysły. Aha, pokój jest podłużny i nieustawny. Ma ok. 10 mkw.

IMG_1354.jpg

IMG_1353.jpg

A ja dorzucę coś od siebie.

Kanapa nie jest taka zła. Jeśli się umiejętnie dobierze resztę rzeczy, to naprawdę będzie pasować.

A tu moje inspiracje. Meble mogą być białe. Radziłabym dodać zielony na ścianę jako akcent i nawiązanie do wersalki.

Wcale ta zieleń nie będzie nieodpowiednia. Ja uważam, że dla dziewczynki jak najbardziej tak.

Przeważnie jest podział niebieski- chłopcy, różowy- dziewczynki. W obecnych trendach panuje szary- biały.

Wszystkie projekty wyglądają wtedy jednakowo, nie ważne czy pokoik jest dla dziewczynki, czy dla chłopczyka . Warto mieć coś co się wyróżnia. Tu może być to zieleń.

3777217240-2bf73e6a5a-o_d23d-x3y0xx1005yy683w308h209.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-aVWXXxhxqa4/Ukp9bciLXqI/AAAAAAAAC4o/1IDIQUHd8f0/s1600/kolorowy+pok%C3%B3j+ma%C5%82ego+ch%C5%82opca.jpg

http://img.shmbk.pl/rimgsph/2369_dcee7aa5-5dc3-4278-bd43-64395fa981d9_max_900_1200_pokoj-maluszka-pokoj-dziecka-styl-skandynawski.jpg

http://www.onhome.org/wp-content/uploads/2013/11/Twin-Nursery-Rooms-Decoration.jpg

No właśnie nie wiem dlaczego takie przekonanie że różowa... mi się od zawsze marzył zielony pokoik dla dziecka i dla dziewczynki i dla chłopczyka...

Kolor uniwersalny, bo nie szufladkuje.

Ta soczysta zieleń pięknie wygląda. Do koloru podłogi będzie pasować i świetnie będą się odbijały białe mebelki.

Oczywiście można przemycić trochę różu. Też nie warto przesadzać z wzorami, bo pomniejszą one jeszcze bardziej wnętrze.

Polecam farbę Beckersa- kolor Wasabi.

http://beckers.pl/inspiracje-dla-wybranego-koloru.html?kolor_id=9146

A ja nigdzie nie napisałam, że musi być na różowo. :) Napisałam, że te kolory, jakie ma kanapa są chłodne i pasują mi bardziej dla chłopca.

Dzięki za inspiracje. Na razie mam chaos w głowie. Nie wiem właśnie czy cały pokój malować na zielono czy może jedną ścianę, może akcent jaki dać..

Ja bym dala akcent, albo tylko jedna zielona sciane, ale to moje osobiste zdanie. Mnie zielen na scianch przytlacza, bez wzgledu na to czy jest ciemna, czy pastelowa.

Wole sciany neutralne, jasne. Latwiej o przearanzowanie i zmiane kolorystyki w zlaeznosci od poterzeb, dlatego wybralabym zielone zaslony, dywan, albo dodatki.

A co myślicie o takim pomyśle: pokój pomalowałabym na jasny szary, jedną ścianę zrobiłabym z poziomymi pasami (szary, na przemian z białym). Na tej ścianie stałoby łóżeczko. Nad łóżeczkiem napis z imieniem na zielono plus do tego kilka innych zielonych akcentów (pościel, przewijak, kocyk, pluszowa maskotka, abażur lampki). Zastanawiam się, czy taka zielona soczysta zieleń pasowałaby do tej koncepcji i kanapy..

Znalazłam jeszcze taki kolor na dodatki do uszycia - oliwkowa satyna, wiem, że będzie pasował do kanapy, ale nie za bardzo do mnie przemawia...

Zrzut ekranu 2016-01-15 o 17.23.54.jpg

Edytowane przez annawia

No dobra, to teraz mi się w głowie ułożyło tak: białe meble a ściany szare.

Dodatki:

fabler-pude-ko-szt-zielony__0099788_PE242092_S4.jpg

stickat-kosz-szt-rozowy__0300227_PE426183_S4.jpg

pierwsza litera imienia na ścianie: Zielona

poduszki na kanapę: fuksja

pościel/rożek - szary w gwiazdki z oblamówką tylko fuksjową

prześcieradło białe lub szare jednolite

nie wiem jeszcze jakie firanki/zasłonki i dywan - lampa będzie biała neutralna - co myślicie?

Myślicie że za dużo dodatków? Będzie dyskoteka?

Ja bym zrobiła białe ściany, zieloną sofę, jedną ścianę zieloną, jasne/białe meble i przełamała to wybranym kolorem, nawet różowym, ale takim ostrym, soczystym, a nie takimi spranymi majtami. Wtedy nawet fajnie to wyjdzie dla noworodka, bo kontrastowo.

A białe meble nie zgubią się na białej ścianie? O jakiej zieleni myślisz? Takiej soczystej intensywnej, czy raczej bladej...

• 2 weeks później...

Annawia super kanapa! Te duże poduszki mają bardzo przyjemne "pikowanie", ale bardzo traci przy tym kolorze ściany.

Fuksja super gra z takim odcieniem zieleni

90dabb30e38e2fa721ab77f97dec694e.jpgźródło źródło

Szaro-oliwkowo-fuksjowo-biało brzmi ok - najgorzej ta wenge podłoga ;) dywan/zasłony kupiłabym już po przemalowaniu ścian, wstawieniu mebli i dzieciowych tkanin, żeby z dywanem nie było za szaro/oliwkowo/fuksjowo lub biało. Pasowałby też granat i złoto :)

Do aranżacji polecam dostępny z przeglądarki darmowy kazaplan - można dowolnie wybierać kolory wszystkich elementów projektu.