Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie ogrzewania podłogowego problem z wykonawcą

Recommended Posts

Idac twoim tokiem rozumowania jak krotszy waz to mniejsze straty, ale jak dwsz wiecej kotkich wezy to i tak straty beda jednakowe. Jak sobie tak wyliczyles i wymysliles to nie truj dupy ludziom tylko zaplac za nadprogramowe metry rury, bo powiedzial ci cene ze metr kwadrstowy dlatego ze przyjal normalny podzial rury, a nie jakis z kosmosu gdzie 1/5 to odpad

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Idac twoim tokiem rozumowania jak krotszy waz to mniejsze straty, ale jak dwsz wiecej kotkich wezy to i tak straty beda jednakowe. Jak sobie tak wyliczyles i wymysliles to nie truj dupy ludziom tylko zaplac za nadprogramowe metry rury, bo powiedzial ci cene ze metr kwadrstowy dlatego ze przyjal normalny podzial rury, a nie jakis z kosmosu gdzie 1/5 to odpad

nic nie zrozumiałeś z mojego pierwszego długiego postu, więc się nie udzielaj.

Ryszard a jesteś w stanie wyznaczyć takie długości obwodów, żeby temperatura powrotu praktycznie nie spadała? To może być krok do nagrody nobla w dziedzinie darmowych systemów ogrzewania :)

Jak już to Nagrody Nobla. Takich wielkich uczonych jak Nobel się szanuje forumowy trollu. Typowe polactwo byle wyśmiać byle się pośmiać byle mu dobrze bez próby zrozumienia sensu i zrozumienia drugiego człowieka i co chce przekazać. Idź na fizykę do podstawówki to może Ci wytłumaczą jak cielakowi podstawowe prawa fizyki i logiki. Nienawidzę takich ludzi typu bohater w necie pi..a w świecie.

Mam to samo zdanie. Jak hydraulik usłyszał te nowe teorie bierze nogi za pas, czemu się nie dziwie.

Jak już to Nagrody Nobla. Takich wielkich uczonych jak Nobel się szanuje forumowy trollu. Typowe polactwo byle wyśmiać byle się pośmiać byle mu dobrze bez próby zrozumienia sensu i zrozumienia drugiego człowieka i co chce przekazać. Idź na fizykę do podstawówki to może Ci wytłumaczą jak cielakowi podstawowe prawa fizyki i logiki. Nienawidzę takich ludzi typu bohater w necie pi..a w świecie.

Dokładnie Ryszard. Wyciągnij podręcznik fizyki podajże 1 klasa liceum.

Tak jedziecie po Ryszardzie. Kilka razy tu na forum (Czy warto robić ogrzewanie podłogowe w całym domu, Podłogówka bez błędów) czytałam o maksymalnej długości pętli na podłogówce ok. 120 metrów, a najlepiej jakby właśnie było ok. 70- 80. Też staraliśmy się raczej tego trzymać. Zresztą jak wpiszecie w google hasło związane z długością pętli w podłogówce, to praktycznie w każdym wyniku o tym będzie. Wyskoczy nawet poradnik Prandelli, i tam też jak wół stoi o długości pętli, więc coście się go tak czepili? ;-)

Tak jedziecie po Ryszardzie. Kilka razy tu na forum (Czy warto robić ogrzewanie podłogowe w całym domu, Podłogówka bez błędów) czytałam o maksymalnej długości pętli na podłogówce ok. 120 metrów, a najlepiej jakby właśnie było ok. 70- 80. Też staraliśmy się raczej tego trzymać. Zresztą jak wpiszecie w google hasło związane z długością pętli w podłogówce, to praktycznie w każdym wyniku o tym będzie. Wyskoczy nawet poradnik Prandelli, i tam też jak wół stoi o długości pętli, więc coście się go tak czepili? ;-)
a gdzie tu ktoś czepia się długości pętli...?

Nie jestem specem od podłogówki i prawde mówiąc kompletnie się na tym nie znam, znam się natomiast troche na fizyce i wydaje mi się, że chodzi wyłącznie o opory

Dokładnie...

Instalacja która ma 2 km rury w obiegach po 100 mb będzie działała dokładnie tak samo jak ta z pętlami po 25 mb , różnica będzie jedynie w oporach hydraulicznych...

Dokładnie...

Instalacja która ma 2 km rury w obiegach po 100 mb będzie działała dokładnie tak samo jak ta z pętlami po 25 mb , różnica będzie jedynie w oporach hydraulicznych...

Pomijajać aspekty fizyczne, róznica i to znaczna bedzie w kosztach takiej instalacji. Zresztą nie ma co pisac o długosciach pętli poza tym ze nie powinna przekraczac 100 mb (pex 16) ze wzgledu na opór. Długosc powinna wynikac z obliczeń a obliczenia powinny opierac sie na stratach dla poszczegolnych pomieszczen które z kolei wynikaja z OZC. dT o której pisze Ryszard powinna wynosic ok 5 oC. Reasumując nie ma potrzeby i koniecznosci stosowania jednakowej długosci pętli a nawet jest niewskazane gdyz mogłoby sie zdarzyc ze niektóre pętle obejmowałyby kilka pomieszen, co przeszkadza w regulacji hydraulicznej instalacji.

Ryszardzie56 zażyczyłeś sobie obiegi po 80 metrów długości, wiedząc, że wykonawca korzysta z materiału w kręgach 200m. Logiczne jest, że zgodnie z takim życzeniem są straty materiału, przy 100m kręgach byłyby o połowę mniejsze.

Teraz spór toczy się w zasadzie o te 40m odpadu z kazdego obiegu podłogówki. Myślę, że dobrze będzie przyjąć to swoje widzimisie na klatę i zapłacić za ten materiał, lub chociaż spróbować dogadać się z wykonawcą co do wspólnej partycypacji w tych kosztach.

Ryszardzie56 zażyczyłeś sobie obiegi po 80 metrów długości, wiedząc, że wykonawca korzysta z materiału w kręgach 200m. Logiczne jest, że zgodnie z takim życzeniem są straty materiału, przy 100m kręgach byłyby o połowę mniejsze.

Teraz spór toczy się w zasadzie o te 40m odpadu z kazdego obiegu podłogówki. Myślę, że dobrze będzie przyjąć to swoje widzimisie na klatę i zapłacić za ten materiał, lub chociaż spróbować dogadać się z wykonawcą co do wspólnej partycypacji w tych kosztach.

Ja sądzę że wykonawca nie zużył nawet takiej ilości rury a po prostu " kręci wałka"...( bardzo łatwo to sprawdzić odczytując początki i końce ułożonych obwodów...)

Tak przy okazji wyjdzie jakie faktycznie są długości poszczególnych pętli...

dlaczego? Koszt wykonania podłógówki został określony z góry i wykonawca zastrzegł tylko koszt rozdzielaczy.

Ja bym się tego trzymał...

Zastanawia mnie tylko fakt że ułożyli pętle a nie mają samych rozdzielaczy i instalacji łączącej...? ( przynajmniej tak wynika z tekstu...), jakoś to od doopy strony...

Po pierwsze zapłacić dopiero po zakończeniu całego etapu i sprawdzeniu wszystkiego.

Po drugie co do samych strat to jakiś żart. W większości sklepów / hurtowni można oddać krótsze odcinki.

Po 3 gdybyś nawet miał zapłacić za ten "zmarnowany materiał" to niech Ci go oddadzą.

Po 4 sprawdź długość rzeczywistą tych pętli.

Po 5 17.000 za podłogówke i rozdzielacze to trochę dużo. My w tej cenie byśmy Ci pewnie podarowali te resztki rury :)

• 2 weeks później...
Po pierwsze zapłacić dopiero po zakończeniu całego etapu i sprawdzeniu wszystkiego.

Po drugie co do samych strat to jakiś żart. W większości sklepów / hurtowni można oddać krótsze odcinki.

Po 3 gdybyś nawet miał zapłacić za ten "zmarnowany materiał" to niech Ci go oddadzą.

Po 4 sprawdź długość rzeczywistą tych pętli.

Po 5 17.000 za podłogówke i rozdzielacze to trochę dużo. My w tej cenie byśmy Ci pewnie podarowali te resztki rury :)

Wykonawca zaczął stawiać warunki. Wzywa mnie do przygotowania budynku zgodnie z BHP i ppoż (chodzi mu pewnie o niską temperaturę) Wzywa mnie aby w ciągu 7 dni od dnia otrzymania pisma przygotować budynek bo w innym przypadku odstąpi od umowy. Jakoś jak w grudniu wykonywał 80% podłogówki to mu temperatura nie przeszkadzała. W umowie jest zapis że budynek ma być zgodny z BHP i ppoz. Jednak nie sądzę abym był zobowiązany do zapewnienia ciepła w budynku przecież oni to ciepło dopiero wykonują. Nie mogę tam rozpalić kozy bo na podłodze jest styropian i grozi to spaleniem. Wykonawca jest niepoważny. Wysłałem mu wcześniej pismo o wznowienie prac to on odpisał mi właśnie żądanie o bhp i ppoz. Doradźcie coś w tej sprawie. Umowa którą mam ma zapis że : "strony zgodnie ustalają że termin nie przekroczy 2015 roku" Jak widać przekroczona jest data. Oni mają 80% prac. Ciekaw jestem co się stanie jak oni odstąpią od umowy. Nie skończyli pracy i są po terminie. W dodatku mam zapis w umowie że jednostronne odstapienie od umowy wiąże się z 5% karą wartości umowy. Proszę o opinię co o tym sądzicie ?