Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Czy ktoś z Was buduje wg. tego projektu?

http://pracownia-projekty.dom.pl/arp_puk_2_g2_ce.htm

Szukałem na forach, ale jest to chyba nowy projekt i nie widziałem, żeby ktoś stawiał ten domek.

Jest bardzo podobny do Noeli 2m czy Noeli bis 2m.

Co o nim sądzicie? Zamierzamy w styczniu kupić ten projekt i w wakacje ruszyć z budową.

Proszę o Wasze opinie.

Dzięki

Ja też jestem na etapie poszukiwania projektu, dokładnie o takiej bryle jak ten, wybrany przez Was.

Na Waszym miejscu pokusiłbym się o likwidację okien dachowych poprzez zrobienie okna w ścianie szczytowej nad garażem o raz powiększenie okien w pozostałych ścianach szczytowych. Balkon też możecie sobie podarować. Jeszcze jedna uwaga - w projektach tego typu, odległość kotłowni (zbiornika z c.w.u) od kuchni i łazienki jest spora - warto więc zainstalować pompkę c.w.u żeby nie musieć czekać kilka sekund na ciepłą wodę po odkręceniu kranu.

Dzięki za rady. Nie napisałem, że zamierzamy wprowadzić w projekcie kilka zmian, które są zbieżne z tym co napisałeś.

Balkon z przodu usuwamy, ale za to chcemy zrobić balkon z tyłu (wyjście z dwóch pokoi) bo mamy tam bardzo ładny widok.

Okna dachowe nad garażem też usuwamy i myśleliśmy żeby zrobić tam lukarnę - co do okna w ściane szczytowej to się nad tym też zastanawialiśmy - wydaje mi się że jak będzie lukarna, to ono nie bedzie tam potrzebne.

A co do pompki to słuszna uwaga.

Okna dachowe nad garażem też usuwamy i myśleliśmy żeby zrobić tam lukarnę - co do okna w ściane szczytowej to się nad tym też zastanawialiśmy - wydaje mi się że jak będzie lukarna, to ono nie bedzie tam potrzebne.

Tak, jak będzie lukarna to okna w ścianie szczytowej nie musi być. Ja akurat jestem zwolennikiem większego okna w szczycie, ale oczywiście co kto woli :)

• 5 months później...
  • 6 months później...
Witam, planuje na wiosnę budowę wg projektu puk 2. Na dole planuję połączyć wiatrołap z garderobą i poszerzyć o jakieś 30cm garaż. Z każdym znajomym jak rozmawiałem to pierwsze co radził to poszerzenie garażu żeby łatwiej było wysiadać, zawiesić jakąś półkę itp. Dodam też ściankę działową w kuchni przy lodówce żeby można było w przyszłości wstawić drzwi rozsuwane. Planuje podnieść ściankę kolankową tak do 100 cm nad częścią mieszkalną (w projekcie jest 76cm nad częścią mieszkalną i 140cm nad garażem). Waham się czy nie zrobić 120cm ale wtedy już znacznie zmieniłaby się bryła i pewnie gorzej by to wyglądało. Też planuje dodać okno w ścianie szczytowej nad garażem i okna w garażu. Myślę też czy na dole pod schodami zrobić jakieś miejsce na rzeczy do sprzątania itp. (takie małe pomieszczenie jak w projekcie noelia bis). Może ma ktoś jeszcze jakieś rady co do tego projektu?

Poszerzenie domu, podwyższenie ścianki kolankowej to poważne zmiany konstrukcyjne. Adaptacja będzie kosztować więcej niż projekt.

Kotłownia jest oddalona od kuchni i łazienek, trzeba będzie robić cyrkulację i trochę z tym problemów. Najlepiej jak mamy kotłownie blisko kuchni a łazienkę nad kotłownią...ale nie zawsze się da. Jakie ogrzewanie?

Garaż, min. 350 cm szerokości, wygodny garaż ma 4 m.