Florenzi 14.01.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ostanimi czasy planuję budowę stawu. Słyszałem że ostatnio zmianie uległo prawo budowlane, na mocy którego oczka wodne można wybudować do 50m2 bez uzyskiwania zgody a jedynie zgłaszając to w odpowiednim urzędzie. Moję pytanie brzmi, czy to prawo obejmuję działki na których mieszkamy czy także, tak jak w moim przypadku, mogę wykopać taki staw na polanie,łące oddalonej od mojego domu o jakiś 1 km. Moje drugie pyanie, to takie czy po zmianie w prawie budowlanym można zrobić dopływ i odpływ ze stawu bez jakich kolwiek pozwoleń i tylko to zgłaszając?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 a ta łąka jest twoją własnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florenzi 14.01.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Tak, łąka jest moją własnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Z reguły urzędnicy wymagają pozwolenia na budowę, jeśli to obiekt poza działką z budynkiem, jednak taka interpretacja wcale nie jest oczywista, bo być może ustawodawcy chodziło "przydomowe baseny i oczka wodne", a nie o "przydomowe: baseny i oczka wodne".Ten brak dwukropka jest furtka do odwoływania się od decyzji i w razie potrzeby do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florenzi 15.01.2016 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 No właśnie... Nawet nie mam pojęcia gdzie się udać, do gminy czy do starostwa, z kim pogadać, zapytać się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 przecież dokumenty składa się do starostwa.Nawet jak nie potrzebujesz pozwolenia na budowę to wymagane jest zgłoszenie.Zgłoś i najwyżej potem się odwołuj od decyzji odmownej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts