Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynkowanie pod sufity podwieszane

Recommended Posts

A ja gdybym miał podwieszać sufit to bym dał tynk, może nie taki klasyczny tynk ale na pewno siatka klej i tylko dlatego, żeby powietrze mi nie hulało pomiędzy terivą czy stropem. Niby ta teriva powinna być szczelna ale wszystkie dziurki (elektryka/hydraulika/co/cwu/kanalizacja itd.) tej szczelności nie zapewnia.

Zaznaczam, że to moje osobiste zdanie albo nawet widzi-misie i nie jestem budowlańcem, jednakowoż tak bym zrobił (i to tymi rękami) .

Pozdrawiam

nadal nie wiem co miałoby wiać w stropie?

Ja wiem, że TY byś otynkował. Tak samo jak ci doradcy autora.

Ja tylko proszę o uzasadnienie - jakieś realne, takiej decyzji. A nie gdybania i wymyślania wiatrów.

Chyba, że z góry planujesz jakiś nieszczelny dom z wentylacją na wysokości stropu?

Edytowane przez Elfir

Mnie chodzi o wianie pomiędzy garami, coś na zasadzie szczelności. Jeszcze raz napisze, ze chodzi o mnie gdybym to ja podwieszał sufit i nie twierdze wcale, ze to źle jest nie tynkować.

A skąd między garami ma wiać? Co ty pleciesz? Od góry to jest zalane betonem od boków również. Chcesz tynku potem podwieszaj ale nie mieszaj ludziom w głowach wianiem.

Jakiś ruch powietrza jest, konwekcja , ruch powietrza wynikający z różnicy temperatur itd. i nie chodzi tu o wianie z piętra na parter czy odwrotnie bo to tyczyło się dziur i "odwiertów" pod CO i CWU, kanalizację i prąd, w garach może wiać pomiędzy pomieszczeniami takimi jak łazienki/pokoje korytrze/pokoje no i w moim przypadku garaż nieogrzewany i kotłownia w bryle budynku. I ten tynk a raczej siatka i klej pod podwieszanym sufitem (a takiego nie będzie) miałby zapobiegać takim migracjom wzdłużnym i poprzecznym. A w związku z tym, że planuje dom energooszczędny (czyt. szczelny) zapobiegałbym takim ewentualnościom. Może i jestem w błędzie ale tak bym zrobił. I nie buduje wysokiego pomieszczenia po to aby go potem obniżać.Nie chcę też nikomu w głowach mieszać i dlatego w każdym poście zaznaczam i podkreślam, że tak bym zrobił i dlaczego to są moje obawy i moje koncepcje i pomysły a nie jakieś tam wytyczne. Worek kleju i siatka własnoręcznie położone nie stanowią jakiś tam olbrzymich kosztów a spokój umysłu nie do opisania. ;)

tylko niepokój umysłu moim zdaniem wywołałeś sam u siebie, bo poza tobą wiatry nie przyszły nikomu do głowy. :)

A teraz pomyśl - drobna konwekcja zapobiegałaby gromadzeniu się lekko wilgotnego powietrza i tworzeniu sie grzyba.

Edytowane przez Elfir

Pod glazure tynkować ale tynkiem cementowo wapiennym, mozesz też jak ja dla oszczednosci nie tynkowałem ale przed położeniem glazury ściany równałem klejem do glazury.

Odnosnie pierwszego pytania - ja tynkowałem po podwieszane sufity ale też zalezy jakie one maja byc. Zajrzyj do mojego wątku żeby zobaczyć o co mi chodzi.