pecet0 18.01.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 WitamInwentaryzacja powykonawcza przyłączy jest konieczna? Chodzi mi głownie o gaz i prąd ponieważ chciałbym za jednym wykopem włożyć dwie rury od gazu i prądu. Przyłącza będę miał ok 50 metrowe w czym na początku będzie 30 m na działce sąsiada, po tym odcinku jestem praktycznie koło domu ale trzeba sie wrócić na początek działki ok 20 m aby w granicy działki postawić skrzynki gazowa i elektryczna. Bezsensowne bo pózniej te same 20 m będę musiał wracać od skrzynki do domu.I tutaj moje pytanie mogę w jednym wykopie dać dwie rury gazowe i dwa kable elektryczne?Geodeta musi to widzieć?Czy wystarczy mu powiedzieć ze szło np tak i tak a inny Przylacz np tak i tak. Aby mógł to umieścić na mapach jeśli taki ma wymóg.Nie chciałbym dwu lub trzykrotnie bezsensownie przekopywać działki i płacić za te same wykopy rożnym firmom tylko jakby sie tak dało to bym wszystko włożył do jednego wykopu, tylko jak to pózniej "zatwierdzić"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.01.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Przebieg kabla od skrzynki elektrycznej (licznika) nie interesuje gestora sieci. Nie wiem jak jest u ciebie ale na moim terenie gazownia wymaga inwentayzacje. Nie wiem czy cie dobrze rozumiem, ale skrzynka elektryczna i gazowa musi stac w granicy dzialki. Niestety od granicy do domu bedziesz musial zrobic to na swoj koszt. Na moim terenie koparkowy bierze okolo 10zl za metr wykopu. Geodeta powinien mierzyc elementynw wykopie, ale rzadko to sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 19.01.2016 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Przebieg kabla od skrzynki elektrycznej (licznika) nie interesuje gestora sieci. Nie wiem jak jest u ciebie ale na moim terenie gazownia wymaga inwentayzacje. Nie wiem czy cie dobrze rozumiem, ale skrzynka elektryczna i gazowa musi stac w granicy dzialki. Niestety od granicy do domu bedziesz musial zrobic to na swoj koszt. Na moim terenie koparkowy bierze okolo 10zl za metr wykopu. Geodeta powinien mierzyc elementynw wykopie, ale rzadko to sie dzieje tak to wygląda [ATTACH=CONFIG]343766[/ATTACH] to niebieskie to proponowany przyłącz prądu, to żółte to przyłącz gazu od skrzynki do domu. a sama skrzynka gazu i prądu będzie w linii ogrodzenia działki jedna obok drugiej. Tylko zarówno jak i gaz tak prąd będzie szedł do skrzynki i póżniej wracałał się do domu (media u sąsiada są tak rozmieszczone jak i mój dom) że trzeba będzie tą samą drogę pokonywać, skoro nie można dać skrzynek w głębi działki. Przebieg kabla od skrzynki elektrycznej (licznika) nie interesuje gestora sieci. ich może nie ale nie jest to później nanosze na jakieś mapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 19.01.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Na tablecie nie otwiera mi sie zalacznik. Jutro na kompie sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 20.01.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 faktycznie coś przestał działać tamten załącznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 21.01.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Nie kombinuj. Na kablu en zaoszczędzisz 20m ?(4x10 płaciłem niedawno 13zł za metr). Ewentualnie by nie kopać drugi raz to w dniu kopania kabla en połóż odrazu w tym wykopie swój kabel od skrzynki do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 21.01.2016 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Nie kombinuj. Na kablu en zaoszczędzisz 20m ?(4x10 płaciłem niedawno 13zł za metr). Ewentualnie by nie kopać drugi raz to w dniu kopania kabla en połóż odrazu w tym wykopie swój kabel od skrzynki do domu. na kabel to ja nie żałuje tylko na te ponowne rozkopywanie itd. bo gazownictwo krzyczy sobie 100 zł / mb za robocizne, także mając wykop ja bym sobie już chętnie tam włożył rurę i zrobił znacznie niższym kosztem to co oni póżniej i tak by jeszcze raz wykonywali tylko licząc nie sam materiał a swoje fikcyjne wysokie stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 na kabel to ja nie żałuje tylko na te ponowne rozkopywanie itd. bo gazownictwo krzyczy sobie 100 zł / mb za robocizne, także mając wykop ja bym sobie już chętnie tam włożył rurę i zrobił znacznie niższym kosztem to co oni póżniej i tak by jeszcze raz wykonywali tylko licząc nie sam materiał a swoje fikcyjne wysokie stawki. A czemu gazownia robi ci przyłacze do domu. Jeśli masz uzgodniony projekt przyłącza to znajdż sobie fachowca z uprawnieniami i niech wkłada rurę do wykopu i wtedy policzy taniej bo nie będzie musiał kopać. Ja u siebie nająłem fachmana z pogotowia gazowego i wszystko mi zrobił wraz z papierkową robotą bez projektu na wpół legalnie. Pojedź do rejonu gazowniczego idź do sekretarki udaj nieporadnego nieboraczka i popytaj żeby dała namiary na gostka który zajmuje się po godzinach takimi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts