mlody666 19.01.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam, jestem na etapie posadowienia domu na działce i pojawiły się pierwsze problemy. Działka jest dosyć wąska 22m i długa na 70m wybraliśmy projekt aby dom był wzdłuż działki. Nasz architekt zaproponował aby dom zaczynał się garażem zgodnie z obowiązująca linią a za nim była część domowa. Problem w tym że w MPZP jest napisane: obowiązująca linia zabudowy – rozumie się przez to linię, na której musi być usytuowane co najmniej 60% długości zewnętrznej ściany frontowej budynku. Nie jest napisane czy to ma być wejście do domu czy też brama garażowa. Czy mogę mieć problem w uzyskaniu pozwolenia na budowę? Dołączam zdjęcia aby to jakoś zobrazować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 garaż jest frontem budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.01.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 ... budynek jest "ustawiony" prawidłowo w obowiązującej linii zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.01.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) ... a jeszcze dopisze : " witaj w klubie " - sądziłem, że tylko mi przy projektowaniu budynku i zagospodarowania trafiła się działka, gdzie PM_Plan Miejscowy narzuca równoległość / prostopadłość zlokalizowania budynku ( kalenicy , ściany, ... ) równolegle do drogi, przy granicach działki, które równoległe do niej nie są ! - szkoda ( w sumie ) , że urbaniści tworząc PM nie rozpatrują takich przypadków w zasadzie szczególnych. - ... i zastanawiam się, czy np. dom na planie trójkąta, stałby w linii zabudowy, jeśli by jej dotykał jednym wierzchołkiem ( ? ) ... tutaj mamy ten dodatkowy zapis 60%, aby takich pomysłów nie było, ale jeśli nie byłoby takiego zapisu %-owego pozdrawiam Edytowane 20 Stycznia 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody666 20.01.2016 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Dokładnie też tak myślę co ciekawe obowiązująca linia zabudowy istniała już od dawna a w między czasie ktoś mądry podzielił te działki w zły sposób, są pochylone i dom nie będzie równolegle do do ogrodzenia. Niestety ale nic z tym nie da się zrobić… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.01.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 ... taaa, .... lub indywidualny projekt dom na planie rombu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody666 03.11.2016 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Witam, proszę o pomoc jestem już na etapie uzyskania pozwolenia przez Starostwo, dom jest prawidłowo posadowiony ale pojawił się problem garażu. W mpzp jest napisane: 4) na działce budowlanej budynek garażowy lub gospodarczy wolnostojący, jednokondygnacyjny, o powierzchni zabudowy max 40m2, wysokości max 6m, o geometrii dachu i pokryciu jak dla budynku mieszkalnego, . U nas garaż jest frontem budynku spełnia wymogi 60% itd. Urzędnik niestety twierdzi że garaż jest przybudowany i powinien być wolnostojący gdzie na takiej działce jak nasza ciężko to jakoś sensownie rozmieścić . Co zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.11.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) ... budowlanej budynek garażowy lub gospodarczy wolnostojący ... - ten zapis dotyczy budynku wolnostojącego, tj. nie stanowiącego części budynku mieszkalnego ! ( nie połączonego z nim )- nie dotyczy geometrii garażu stanowiącego część wspólną z budynkiem mieszkalnym - można się sprzeczać co najwyżej, czy dylatacja pomiędzy budynkami ( np. mieszkalnym / garażowym ) tworzy 2 wolnostojące budynki, czy też jeden wspólny. Moim zdaniem tworzy 2 odrębne budynki, ponieważ trudno np. powiedzieć, że zwarty ciąg zabudowy miejskiej wzdłuż ulicy to jeden obiekt. Na pewno takim nie jest.- jeśli brak dylatacji - trudno mówić o dwóch obiektach. Edytowane 3 Listopada 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts