Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obowiązująca linia zabudowy a garaż

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie posadowienia domu na działce i pojawiły się pierwsze problemy. Działka jest dosyć wąska 22m i długa na 70m wybraliśmy projekt aby dom był wzdłuż działki. Nasz architekt zaproponował aby dom zaczynał się garażem zgodnie z obowiązująca linią a za nim była część domowa. Problem w tym że w MPZP jest napisane: obowiązująca linia zabudowy – rozumie się przez to linię, na której musi być usytuowane co najmniej 60% długości zewnętrznej ściany frontowej budynku. Nie jest napisane czy to ma być wejście do domu czy też brama garażowa. Czy mogę mieć problem w uzyskaniu pozwolenia na budowę?

Dołączam zdjęcia aby to jakoś zobrazować

PZT OLESNICA GARAZ NA LINI ZABUDOWY-kopia.jpg

Przechwytywanie1111.jpg

... a jeszcze dopisze : " witaj w klubie " ;)

- sądziłem, że tylko mi przy projektowaniu budynku i zagospodarowania trafiła się działka, gdzie PM_Plan Miejscowy narzuca równoległość / prostopadłość zlokalizowania budynku ( kalenicy , ściany, ... ) równolegle do drogi, przy granicach działki, które równoległe do niej nie są !

- szkoda ( w sumie ) , że urbaniści tworząc PM nie rozpatrują takich przypadków w zasadzie szczególnych.

- ... i zastanawiam się, czy np. dom na planie trójkąta, stałby w linii zabudowy, jeśli by jej dotykał jednym wierzchołkiem ( ? ) ... tutaj mamy ten dodatkowy zapis 60%, aby takich pomysłów nie było, ale jeśli nie byłoby takiego zapisu %-owego :)

pozdrawiam

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• 9 months później...
Witam, proszę o pomoc jestem już na etapie uzyskania pozwolenia przez Starostwo, dom jest prawidłowo posadowiony ale pojawił się problem garażu. W mpzp jest napisane: 4) na działce budowlanej budynek garażowy lub gospodarczy wolnostojący, jednokondygnacyjny, o powierzchni zabudowy max 40m2, wysokości max 6m, o geometrii dachu i pokryciu jak dla budynku mieszkalnego, . U nas garaż jest frontem budynku spełnia wymogi 60% itd. Urzędnik niestety twierdzi że garaż jest przybudowany i powinien być wolnostojący gdzie na takiej działce jak nasza ciężko to jakoś sensownie rozmieścić :o. Co zrobić ?

posadowienie.jpg

mpzp.jpg

... budowlanej budynek garażowy lub gospodarczy wolnostojący ...

- ten zapis dotyczy budynku wolnostojącego, tj. nie stanowiącego części budynku mieszkalnego ! ( nie połączonego z nim )

- nie dotyczy geometrii garażu stanowiącego część wspólną z budynkiem mieszkalnym

- można się sprzeczać co najwyżej, czy dylatacja pomiędzy budynkami ( np. mieszkalnym / garażowym ) tworzy 2 wolnostojące budynki, czy też jeden wspólny. Moim zdaniem tworzy 2 odrębne budynki, ponieważ trudno np. powiedzieć, że zwarty ciąg zabudowy miejskiej wzdłuż ulicy to jeden obiekt. Na pewno takim nie jest.

- jeśli brak dylatacji - trudno mówić o dwóch obiektach.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI