Figusiol 20.01.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam serdecznie, Dopiero zaczynamy z Mężem drogę ku posiadaniu własnego domu z ogródkiem. Projekt został wybrany, zaadaptowany oraz została wylana płyta fundamentowa. Na wiosnę ruszamy dalej! Jednak mnie - kobietę nurtują takie oto dylematy: Chciałabym mieć kuchnię otwartą na salon tak jak w projekcie, jednak mąż sugeruje, żeby ją trochę przysłonić, ponieważ ciągle mamy bałagan w kuchni. Do tego myślę nad umieszczeniem gdzieś spiżarki. W salonie ma stanąć duży stół oraz duża, wygodna kanapa, lub narożnik a najlepiej 2 kanapy Czy jest tu ktoś , kto poradziłby jak to wszystko ogarnąć i zmieścić na tak niewielkiej powierzchni? Załączam odręczny rysunek. Jeśli będzie potrzebny bardziej szczegółowy, to coś wymyślę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 20.01.2016 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Cały rzut parteru : Proszę nie sugerować się wymiarami, zostały zmienione. Prawidłowe są na rysunku odręcznym. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Figusiol Brak opisu zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka57 20.01.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ja zaczyman w maju, plyta + ogrzewanie elektryczne. W plycie ogrzewanie wodne itd i mialam podobne rozterki. Zdecydowalam sie na pölotwarta kuchnie. Taki murek, ktöry zasloni to co trzeba a mnie bedzie widac troche, zeby nie stracic kontaktu z pozostalymi osobami w jadalni i pokoju ! Po miliardach klötni na forum miedzy otwarta a zamknieta kuchnia wybralam pölotwarta i jestem przekonana, ze to najlepsza opcja ! Spizarka jest SUPER ale nie widze u ciebie miejsca na nia !? / chyba /! Zycze udanych wyboröw !!!:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka57 20.01.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 A moze zrezygnujesz z dodatkowej Toalety na rzecz Spizarki !? Jedna lazienka na dole ci nie wystarczy ? SORRY, ja tak mam, dlatego moje sugestie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 20.01.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Moim problemem też jest bałagan w kuchni i rozważałam przysłonięcie kuchni wysokim barkiem lub przesuwanymi drzwiami/ panelami, ale znalazłam inne rozwiązanie... Nie wiem jak u ciebie z doświadczeniami w kwestii gospodarzenia w kuchni, jakie macie przyzwyczajenia i upodobania ale ja po 15 latach użytkowania doszłam do wniosku, że wynika on z braku miejsca i złego rozplanowania stref przechowywania i roboczych... w wymarzonym domku kuchnie planuję otwartą, ale dobrze przemyślę kwestie ilości szafek, szuflad, no i obowiązkowo zaplecze przy kuchni w postaci pomieszczenia gospodarczego oraz wysokiej i płytkiej szafy Kuchnię od strefy wypoczynkowej oddzielać będzie część jadalna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 20.01.2016 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 A moze zrezygnujesz z dodatkowej Toalety na rzecz Spizarki !? Jedna lazienka na dole ci nie wystarczy ? SORRY, ja tak mam, dlatego moje sugestie !!! Na parterze mam tylko 1 łazienkę To drugie, o którym pewnie myślisz to kotłownia z przejściem do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 20.01.2016 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Inka57 no właśnie nie mam miejsca na spiżarkę... Myślałam, żeby wygospodarować jakąś część kuchni na rzecz spiżarki.Kuchnia i tak jest duża. Ma prawie 5mb szerokości. Może jakieś pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 20.01.2016 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 boratom My bardzo dużo czasu spędzamy w kuchni. Lubimy gotować i piec ciasta a ja do tego jeszcze uwielbiam robić przetwory, dlatego ciągle jest bałagan Myślisz, że dobra zabudowa na wymiar mogłaby zastąpić spiżarkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 20.01.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Nie wiem czy na tym etapie możliwe są takie zmiany,ale zdecydowanie bym przeniosła kominek koło tv (czy koło łazienki jest komin ?)http://images78.fotosik.pl/251/f32487fd15ffb205med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 20.01.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Propozycja wstępna, spiżarnia wydzielona po lewej stronie okna w kuchni: 1) Nie wiem czego potrzebujesz w kuchni lub jakie rozwiązania Ci się podobają albo jakich nie znosisz(piekarnik w słupku, lodówka sbs, barek, płyta na wyspie, zlew pod oknem itp.). Dopuszczacie zmiany w zakresie ilości, rozmiarów i rozmieszenia okien w części dziennej? Poddasze ma być mieszkalne(sypialnie, łazienka) czy raczej antresola z widokiem na salon i funkcją biblioteki, pracowni itp? Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez alicyja ponownie dodany obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 20.01.2016 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Nie wiem czy na tym etapie możliwe są takie zmiany,ale zdecydowanie bym przeniosła kominek koło tv (czy koło łazienki jest komin ?) http://images78.fotosik.pl/251/f32487fd15ffb205med.jpg Dziękuję za propozycję W zasadzie bardziej podoba mi się takie ustawienie kominka ale chyba nie jest to już możliwe Mamy wylaną płytę fundamentową i o ile się nie mylę to są wyciągnięte juz wszystkie instalacje. Ale zaraz spytam męża (on jest od spraw technicznych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 20.01.2016 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Propozycja wstępna, spiżarnia wydzielona po lewej stronie okna w kuchni: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c3a97d40679d.jpg Nie wiem czego potrzebujesz w kuchni lub jakie rozwiązania Ci się podobają albo jakich nie znosisz(piekarnik w słupku, lodówka sbs, barek, płyta na wyspie, zlew pod oknem itp.). Dopuszczacie zmiany w zakresie ilości, rozmiarów i rozmieszenia okien w części dziennej? Poddasze ma być mieszkalne(sypialnie, łazienka) czy raczej antresola z widokiem na salon i funkcją biblioteki, pracowni itp? Dzięki za super pomysł !! Z tego co widzę to lodówkę proponujesz w tej wnęce koło spiżarki? O tym nie pomyślałam Raczej będzie to zwykła zabudowana lodówka , nie żadna podwójna więc powinna się zmieścić Piekarnik mógłby być w słupku ale nie jest to konieczne. Mam jeszcze pytanie o ten stół? To jest stół rozłożony czy taka mała wysepka , do której jest dostawiony? Okna mogą być troszkę przesunięte ale to jest kwestia 50cm w lewo lub prawo. Poddasze ma być w przyszłości użytkowe 3małe pokoje + łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 20.01.2016 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 alicyja jeszcze jedno pytanie. Gdzie jest TV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.01.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 pod schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 20.01.2016 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 W takim razie poproszę jeszcze o pomysł na inne ustawienie kanap Od TV do kanapy stojącej pod ścianą jest prawie 6mb To chyba trochę za daleko do oglądania? My to jesteśmy kanapowce. Lubimy mieć dużo miejsca do leżenia przed TV i oglądać filmy. Dobrze by było gdyby zmieściły się 2 kanapy ale mógłby być też narożnik albo duża kanapa i jakiś szezlong, czy fotel... Bardzo proszę o pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 21.01.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Skoro poddasze ma być mieszkalne to lepiej byłoby wejście na schody mieć w holu a nie w salonie. Chyba że te trzy pokoje na górze to sypialnia rodziców, gościnny i gabinet a dzieci zostają na dole i nie będą przeprowadzać przez salon swoich kolegów. Poszerzyliście część dzienną a powierzchnia przeszkleń(okien) została ta sama - może wyglądać to nieco kuriozalnie. Powiększyłabym okna od strony tarasu a zmniejszyła okno w części jadalnianej i/lub w kuchni. Na rysunku umieściłam schody (ze spocznikiem) zaraz przy wiatrołapie - na kuchnię zostaje ok.3,75x2,45m. Pod schodami jest spiżarnia, część tej przestrzeni można przeznaczyć na jakieś schowki(np.na buty) od strony wiatrołapu. W kuchni wysoka zabudowa z lodówką i słupkami na całą ścianę od strony schodów, od strony płyty półwysep - może być węższy i ewentualnie podwyższony. Okno(180cm) jest 100cm od prawego rogu. Stół 90x140cm przy oknie 90cm. Kominek obok telewizora, mógłby być też w rogu tak jak to proponowała Kinka. Sofy maja 160 i 220cm długości - tył tej większej jest oddalony od ściany z tv o ok.4,5m(może być jeszcze bliżej), za jej plecami regał/witryna/kredens/bufet/komody itp. Okno od strony tarasu ma 2x180cm - jedna część to może być fix. 2) Możliwa podobna opcja ale z kominkiem w zaplanowanym miejscu(schody obok niego) - tylko kuchnia skróci się do ok.3m. Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez alicyja ponownie dodany obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 21.01.2016 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Skoro poddasze ma być mieszkalne to lepiej byłoby wejście na schody mieć w holu a nie w salonie. Chyba że te trzy pokoje na górze to sypialnia rodziców, gościnny i gabinet a dzieci zostają na dole i nie będą przeprowadzać przez salon swoich kolegów. Poszerzyliście część dzienną a powierzchnia przeszkleń(okien) została ta sama - może wyglądać to nieco kuriozalnie. Powiększyłabym okna od strony tarasu a zmniejszyła okno w części jadalnianej i/lub w kuchni. Na rysunku umieściłam schody (ze spocznikiem) zaraz przy wiatrołapie - na kuchnię zostaje ok.3,75x2,45m. Pod schodami jest spiżarnia, część tej przestrzeni można przeznaczyć na jakieś schowki(np.na buty) od strony wiatrołapu. W kuchni wysoka zabudowa z lodówką i słupkami na całą ścianę od strony schodów, od strony płyty półwysep - może być węższy i ewentualnie podwyższony. Okno(180cm) jest 100cm od prawego rogu. Stół 90x140cm przy oknie 90cm. Kominek obok telewizora, mógłby być też w rogu tak jak to proponowała Kinka. Sofy maja 160 i 220cm długości - tył tej większej jest oddalony od ściany z tv o ok.4,5m(może być jeszcze bliżej), za jej plecami regał/witryna/kredens/bufet/komody itp. Okno od strony tarasu ma 2x180cm - jedna część to może być fix. [/url] Możliwa podobna opcja ale z kominkiem w zaplanowanym miejscu(schody obok niego) - tylko kuchnia skróci się do ok.3m. O Matko! Ale się napracowałaś!!! Szok!! Wielkie dzięki Masz rację z tymi schodami, nie przemyśleliśmy tego wcześniej, bo góra nie miała być użytkowa (miało być tylko poddasze na graty i pokój gier) ale okazało się, ze będziemy potrzebować dodatkowych 2 pokoi u góry więc zdecydowaliśmy się robić też górę Nie wiem czy mogę jeszcze na tym etapie przestawić kominek. Wątpię , bo płyta fundamentowa jest już wylana A ta opcja z kominkiem , tam gdzie był pierwotnie to jakby to wyglądało? Nie przeszkadzałby on w wejściu na schody?? Wiem, że mam mnóstwo pytań ale jestem pod tak ogromnym wrażeniem Twojej wyobraźni , że cały czas patrzę w ten rysunek i zadziwiam :* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 21.01.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Okna w kuchni i jadalni po 180cm, w części wypoczynkowej oprócz drzwi balkonowych 180cm(naprzeciwko schodów) węższe drzwi 90cm (lub wysokie okno-fix), ewentualnie też 180cm. Narożnik 200x280cm(350cm od ściany z tv) i podnóżek, w kącie przy mniejszym oknie np.biurko. Czerwonym konturem narysowany stół rozłożony do 200cm i osiem krzeseł. 3) Inny wariant ustawienia mebli ale mniej mi się podoba bo nie ma przejścia z obu stron narożnika - narożnik 180x240cm(400cm od tv) i fotel z podnóżkiem. 4) Schody powinny się zmieścić przy kominku - podzieliłam spocznik na dwie części, żeby pozbyć się jednego schodka ale jakby co to można po prostu zrobić schody zabiegowe. Powinno być wystarczająco wysoko pod skosem na poddaszu ale lepiej sprawdzić - nie wiem jak wygląda przekrój przez dom(wysokość parteru i ściany kolankowej na poddaszu). Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez alicyja ponownie dodany obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figusiol 21.01.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Okna w kuchni i jadalni po 180cm, w części wypoczynkowej oprócz drzwi balkonowych 180cm(naprzeciwko schodów) węższe drzwi 90cm (lub wysokie okno-fix), ewentualnie też 180cm. Narożnik 200x280cm(350cm od ściany z tv) i podnóżek, w kącie przy mniejszym oknie np.biurko. Czerwonym konturem narysowany stół rozłożony do 200cm i osiem krzeseł. Inny wariant ustawienia mebli ale mniej mi się podoba bo nie ma przejścia z obu stron narożnika - narożnik 180x240cm(400cm od tv) i fotel z podnóżkiem. Schody powinny się zmieścić przy kominku - podzieliłam spocznik na dwie części, żeby pozbyć się jednego schodka ale jakby co to można po prostu zrobić schody zabiegowe. Powinno być wystarczająco wysoko pod skosem na poddaszu ale lepiej sprawdzić - nie wiem jak wygląda przekrój przez dom(wysokość parteru i ściany kolankowej na poddaszu). Powiem Ci jedno Jesteś GENIALNA!!!!!!!!!!! Naj naj naj bardziej podoba mi się ta wersja z narożnikiem po środku Właśnie o coś takiego mi chodziło! Po rozmowie z Mężem dowiedziałam się tyle, ze kominek już musi zostać w tym miejscu gdzie jest a więc ta wersja z kominkiem w rogu zostaje. Ale mogę pokombinować jeszcze ze schodami Nie bardzo wiem co to są schody spocznikowe i zabiegowe ? Czym się one różnią ? Myślę, że powinny tam wejść (chodzi o to , żeby głową nie uderzać w sufit tak?) Muszę zapytać Męża o to , bo ja w takich technicznych sprawach się nie orientuję. Najpierw coś wymyślę a potem pytam go czy tak można Jeśli by się udało zmienić miejsce tych schodów i dostawić to wąskie okno + przesunąć balkonowe byłabym najszczęśliwsza na świecie bo wtedy ten salon byłby IDEALNY!! Zamiast biurka postawiłabym jakąś komodę z szufladami na takie podręczne rzeczy i jakąś ładną ozdobę Nie wiem jak Ci dziękować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 21.01.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Schody zabiegowe mają "na zakręcie" stopnie w kształcie innym niż prostokąt(trójkątno-trapezowate).http://www.drewmir.pl/samonosne/policzkowo_zebate_15/schody_policzkowo_zebate_5.jpg Spocznik to taki podest między dwoma biegami schodów, coś w rodzaju półpiętra - wygodniejsze i bezpieczniejsze rozwiązanie według mnie(dwie osoby mogą się tam minąć, nie trzeba celować stopą w wystarczająco szeroki fragment "trójkątnego" schodka) ale zajmują trochę więcej miejsca(w miejscu spocznika zmieściłoby się z 6 schodków).http://budujesz.info/pliki/image/artykuly/wykonczenie-wnetrz/duze/schody-drewniane243.jpg Sufit powinien być co najmniej 200 cm nad schodami, jeśli któryś z domowników jest wysoki to na pewno więcej. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez alicyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts