alborg38 20.01.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Mieszkam w trzy-piętrowej szeregówce wybudowanej w 2000r, po 10 latach (w 2010) dobudowaliśmy kominek w salonie na pierwszym piętrze wraz z instalacją rozprowadzenia ciepła po kilku pokojach w pionie komina na kolejnych piętrach. Miał spełniać funkcję bardziej ozdobną niż jako pierwszorzędna metoda ogrzewania - mamy również kaloryfery z piecem na gaz ziemny. Z uwagi, że dom jest obecnie zamieszkany tylko przez 2 osoby (a przestrzeni 320m2), zminimalizowaliśmy koszty ogrzewania wyłączając całkowicie ogrzewanie na parterze i najwyższym piętrze. Staramy się w dużej mierze korzystać z kominka do ogrzewania. Jednak rozprowadzenie ciepła w obrębie każdego pojedyńczego piętra stanowi poważny problem - nie było to przewidziane początkowo związku z czym nie ma instalacji "poziomej" na każdym z pięter. Rury ciepła konwekcyjnego wychodzą jedynie w pionie komina. Prowadzi to do nagromadzenia masywnej ilości ciepła w pomieszczeniu gdzie stoi kominek (25 stopni C), w pomieszczeniu przylegającym mimo otwartych drzwi jest już 20, a po drugiej stronie tego samego piętra jest jedynie 17. Na drugim piętrze temperatura ok. 15-17 stopni, mimo szeroko otwartych drzwi. Jak mogę w w miarę prosty sposób poprawić cyrkulację powietrza, a konkretnie ciepła, gdzie nie ma zainstalowanej instalacji? Ponieważ jest to rozwiązania bardziej tymczasowe niż na stałe, nie chciałbym zbytnio inwestować. Zastanawiałem się na postawieniem wiatraka w pomieszczeniu z kominkiem, lecz nie jestem przekonany co do skuteczności takiego rozwiązania. Czy macie jakieś inne pomysły? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 21.01.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Jesteś kolejną ofiarą głupoty polaczków budujących DGP i producentów kominków którym się wydaje że grawitacyjny nadmuch bez powrotu pod kominek zadziała. Pomyśl jak działa konwekcja w przyrodzie a zrozumiesz że podstawą jest ruch czynnika przenoszącego energię. Specjaliści od pieców czyli ci wychwalający oddawanie ciepła przez promieniowanie w innych wątkach poruszali kwestię że słońce ogrzewa ziemię na zasadzie promieniowania i dlatego taki system jest bardzo dobry. Tylko że to co dobre w przestrzeni w której nie ma nośnika energii a tym samym przeszkody jaką jest powietrze nie jest dobre na ziemi gdzie mamy dwa podstawowe nośniki energii a więc wodę i atmosferę. Widać wyraźnie że ci popierający oddawanie ciepła przez kominki czy piece na zasadzie promieniowania to ludzie bezmyślni i bezrefleksyjni nie rozumiejący podstawowych zasad panujących w otaczającym nas świecie a klepiący swoje umiejętności na zasadzie bezmyślności i braku rozwoju intelektualnego. W twoim przypadku jedyne wyjście to wymusić ruch powietrza. Wentylator w jednym miejscu nic nie pomoże bo im dalej od niego tym struga powietrza jest bardziej rozproszona. Bez przemyślenia instalacji zasysającej czyli zimne powietrze wtłoczone wentylatorem kanałowym pod kominek, niczego zadawalającego nie uzyskasz. Miałem ten sam problem mimo że w poziomie miałem rozprowadzenie i też to nie działało. Salon wysoka temperatura za ścianą nagły odczuwalny spadek a im dalej od salonu w kierunku okien tym coraz chłodniej. Nie dawajcie sobie wmawiać głupot serwowanych przez producentów kominków i głupot powtarzanych przez polaczków robiących kasę na frajerach kupujących kominki że grawitacyjnie bez instalacji powrotnej kominek będzie ogrzewał dom. To jest bzdura bo żaden kominek w takim systemie przy mocy dobranej do zapotrzebowania budynku na ciepło nie ogrzeje domu przy -20 stopniach. Jeszcze jedno jak masz kominek z otwartą komorą spalania to już jest pozamiatane bo to znaczy że masz wyjątkowe gówno w którym nie da się zrobić wymuszonej cyrkulacji wentylatorem. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez olo75 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.01.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 olo może zamiast tradycyjnych wywodów o "polaczkach", bezmyślnych, braku rozwoju intelektualnego popisał byś się własnym rozwojem intelektualnym i doradził coś koledze zamiast pisać te swoje żale za każdym razem. Oczywiście chodzi o poprawę jego sytuacj bez wyburzenia kamienicy i postawienia jej na nowo;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 21.01.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 olo może zamiast tradycyjnych wywodów o "polaczkach", bezmyślnych, braku rozwoju intelektualnego popisał byś się własnym rozwojem intelektualnym i doradził coś koledze zamiast pisać te swoje żale za każdym razem. Oczywiście chodzi o poprawę jego sytuacj bez wyburzenia kamienicy i postawienia jej na nowo;-) Moje porady już napisałem ale liczyłem na porady specjalistów z 30letnim doświadczeniem tych wszystkich którzy tu się tak chętnie udzielają. Liczę że postawiony problem (którego wielu z was jest autorem) będzie dla was kolejnym wyzwaniem i będziecie z nim bohatersko walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.01.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Moje porady już napisałem ale liczyłem na porady specjalistów z 30letnim doświadczeniem tych wszystkich którzy tu się tak chętnie udzielają. Liczę że postawiony problem (którego wielu z was jest autorem) będzie dla was kolejnym wyzwaniem i będziecie z nim bohatersko walczyć. nie wiem olo czy mogę zabrać głos - nie mam takiego stażu wiele się pisze, mówi o wełnie w kominkach niektórzy, polecający wyłącznie zdrowe obudowy krzemian wapniowe fundują DGP w różnych wariantach i konfiguracjach niektóre układy są tak długie, że w rozwinięciu swoją powierzchnią dorównują prawie powierzchni obudowy niewielkiego kominka DGP czyli wełna w otulinie cienkiego sreberka, oryginalnie i fabrycznie "podziurkowanego" wewnątrz często ulega destrukcji podczas kilkuletniej eksploatacji klient często zadowolony ze zdrowego kominka bez wełny nawet nie wie, że nadal wdycha wełnę z DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 26.01.2016 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 wiele się pisze, mówi o wełnie w kominkach niektórzy, polecający wyłącznie zdrowe obudowy krzemian wapniowe fundują DGP w różnych wariantach i konfiguracjach Co znaczy obudowa zdrowa lub niezdrowa? Czy kominek obłożony skrzynią z blachy stalowej nitowanej i obłożony wełną mineralną zbrojoną siatką z włókna szklanego powleczoną aluminium to coś niezdrowego? Jak z takiej obudowy można wdychać wełnę? To są jakieś techniki gdzie wełna mineralna jest poddawana działaniu powietrza krążącego wokół kominka? O takim polaczkowie to jeszcze nie słyszałem ale chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 26.01.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 jasne, że rura stalowa obłożona wełną była by trwalsza od alu DGP a z nitami to już w ogóle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.01.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 jasne, że rura stalowa obłożona wełną była by trwalsza od alu DGP a z nitami to już w ogóle ... To wszystko zależy od montażysty... polaczek, albo Polak, oto jest pytanie... ...:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.01.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam. O takim polaczkowie to jeszcze nie słyszałem ale chętnie poczytam. ... wklep w forumową wyszukiwarkę,znajdź i poczytaj ... postów w tym temacie jest w sumie z kilkaset ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.02.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Co znaczy obudowa zdrowa lub niezdrowa? Czy kominek obłożony skrzynią z blachy stalowej nitowanej i obłożony wełną mineralną zbrojoną siatką z włókna szklanego powleczoną aluminium to coś niezdrowego? Jak z takiej obudowy można wdychać wełnę? To są jakieś techniki gdzie wełna mineralna jest poddawana działaniu powietrza krążącego wokół kominka? O takim polaczkowie to jeszcze nie słyszałem ale chętnie poczytam. O takim "polaczkowie.."......... Co dla Ciebie jest "polaczkowo" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts