alewe 20.01.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam Nie wiem czy umieszczam tego posta w dobrym miejscu.... ale zaryzykuję. Niedawno kupiliśmy działkę z takim oto nabytkiem- zdjęcie w załączeniu. Planujemy wybudować w tym miejscu dom, taki wakacyjno - weekendowy, więc coś trzeba zrobić ze stojącą tam BRDĄ (tak się chyba nazywa taki domek). Drewniaczek jest w całkiem fajnym stanie, w środku drewno jeszcze pięknie pachnie, widać,że nie był używany za dużo. W związku z powyższym, chcieliśmy jakoś przesunąć domek w inną część działki. No i teraz rodzi się pytanie- JAK?? Nie wiem czy dźwigiem to ruszać, czy przesuwać jakoś? Odległość może nie za duża , ale boję się,że nam się to po drodze rozpadnie. Macie może jakieś doświadczenia w temacie? Rozbierać to i składać od nowa chyba cenowo nie za bardzo się kalkuluje. Czekam z niecierpliwością na jakąś podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 20.01.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Z tego zdjęcia nie wynika nic. Wrzuć bliższe foto, wnętrza również z których będzie widoczna technika budowy, wtedy można coś zaproponować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alewe 20.01.2016 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Domek stoi na bloczkach betonowych- mam nadzieję,że teraz lepiej widać o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 20.01.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Dalej nie rozumiemy się. Mi chodziło o konstrukcję jaka jest zastosowana w tej budowie, jeżeli typowy szkielet ( co nie sądzę aby tak było) to można pokusić się podnieść go w całości. Ale jeżeli to tylko podwaliny na których stoją bezpośrednio krokwie nie złączone wiatrownicami to nie da rady. Przy próbach podnoszenia dojdzie do przekoszenia i zniszczysz pokrycie z blachy. Jeżeli pod ręką nie masz kogoś , kto by obejrzał dokładnie konstrukcję to proponuję zdjąć pokrycie z blachy, wyjąć okna i wtedy lewarować , podnosić, wsunąć belki nośne i toczyć powoli.Jak on wewnątrz jest wykończony, co jest na ścianach, jaka podłoga , czy legary ( o ile są ) są dobrze spięte z podwaliną ( murłatą). Dziesiątki pytań, lepiej aby ktoś to obejrzał na miejscu. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez wiesiek6308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alewe 21.01.2016 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Muszę podjechać i dokładnie obejrzeć konstrukcję tego domku. Myślę,że jest to typowa BRDA - znalazłam z necie rysunek konstrukcyjny, sprawdzę sobie czy to tak wygląda u mnie. Tak po cichu myślałam,że ktoś już tu bawił się w przenoszenie takiego domku i z doświadczenia coś podpowie. W sumie patrząc jako laik na ten domeczek, miałam odczucia,że chyba najlepiej będzie go jakoś przesunąć po gruncie niż machać nim w powietrzu. W załączeniu rysunek- może coś naświetli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.01.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Jeśli krokwie są spięte jak pisał wiesiek do tego pełne deskowanie dachu to jest szansa tylko nie wiem czy ekonomicznie opłacalne. Nie da się tak po prostu przesuwać toczyć po gruncie zawsze będą nierówności i przekoszenia konstrukcji. 3 dwuteowniki odpowiedniego rozmiaru długości domku w miejscach podparcia na bloczkach dwa dodatkowe w poprzek pozostałych, równe lewarowanie np. podnośnikami kolejowymi. Pod podniesiony domek z konstrukcją przyczepa niskopodwoziowa, opuszczanie na przyczepę, przejazd na nowe przygotowane miejsce i operacja odwrotna tylko kto to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts