Pio_trek 21.01.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witajcie, Mamy spory dylemat i zastanawiamy się jak usytuować dom na naszej działce. Jesteśmy zdecydowani na projekt PUK 2 G2 (http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-puk-2-g2-ef48/), bo nam najbardziej odpowiada (będą drobne poprawki). Jednak w międzyczasie pojawiła się wątpliwość jak optymalnie postawić na ten domek na działce. Żeby zobrazować o co chodzi, załączam poglądowe rysunki z dwoma wariantami. Wariant A zakłada, że dom będzie na wprost wjazdu, czyli krótszy bok domu równolegle do dłuższego boku działki (w poprzek). Po bokach od granicy działki zostaje nieco ponad 4m. Wariant B zakłada, że dom będzie wzdłuż działki, czyli dłuższy bok domu równolegle do dłuższego boku działki. Po bokach od granicy działki zostaje ok 7m. Tutaj projekt w lustrzanym odbiciu. Dom ma wymiary 10,5 m na ok 16m (będzie wykusz dlatego troszkę się wydłuży). Działka 24,5m szer. na 150m dł. Proszę o Wasze opinie, bo na pewno macie większe doświadczenie - ja buduję się pierwszy raz i nie chciałbym wtopić na samym początku. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 21.01.2016 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 ładniej wygląda dom na wprost wjazdu, czyli wariant A dokładnie tak samo twierdzi moja żonka jedynie co mnie martwi w tym wariancie, to to czy dom nie będzie wyglądał zbyt wciśnięty w działką (tylko 4 m bo bokach podczas gdy z tyłu jeszcze 100 m ogrodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 21.01.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Popatrz na elewacje. W wersji A widzisz, co się dzieje na ulicy z kuchni, a i sam dom wygląda ładnie. W wersji B od ulicy jest ślepa ściana... Mi by się nieprzyjemnie wracało wiedząc, że pierwsze, co zobaczę, to bunkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 21.01.2016 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Popatrz na elewacje. W wersji A widzisz, co się dzieje na ulicy z kuchni, a i sam dom wygląda ładnie. W wersji B od ulicy jest ślepa ściana... Mi by się nieprzyjemnie wracało wiedząc, że pierwsze, co zobaczę, to bunkier tego rzeczywiście nie brałem pod uwagę, ale tutaj mozna spokojnie dodać okno w scianie szczytowej i mniejsze okna w garazu Nie powinno wtedy straszyć. Jest też wersja tego samego projektu z garazem jednostanowiskowym (dom węższy o ponad 2,5 m), chociaż uważam że jak budować dom z garażem w bryle, to już na dwa auta (mamy dwa samochody i z nich będziemy codziennie korzystać dojeżdzając do pracy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 21.01.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Wersja A. Głównym argumentem jak dla mnie jest usytuowanie tarasu. W wersji A siedząc na tarasie można podziwiać cały ogród, a w wersji B będziecie mieć widok na płot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 21.01.2016 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Wersja A. Głównym argumentem jak dla mnie jest usytuowanie tarasu. W wersji A siedząc na tarasie można podziwiać cały ogród, a w wersji B będziecie mieć widok na płot. Taras możnaby zrobić w "L" z wyjściem od ściany bocznej - tak że widok byłby na wprost ogrodu/łąki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.01.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 to jest zadanie dla architekta - trzeba wziąć pod uwagę kierunki świata, otoczenie, spadki terenu itp. Wersja A ma tę wielką wadę, że wyklucza jakikolwiek wjazd na działkę za domem, choćby koparką , poza tym wersja B ma lepiej ustawiony taras względem stron świata, choć z tym można polemizować, bo słońce na tarasie to nie taki znowu luksus. Za to, w wersji B to nie każdym autem się wjedzie do garażu, no i więcej odśnieżania. Generalnie, sugeruję wizytę u fachowca. W ogóle na taką dużą działkę to by można było pomyśleć o projekcie indywidualnym, koszt tyle co jedna dobra wanna a można w 100% dopasować się do otoczenia, i wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.01.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 wzdłuż. Lepiej wykorzystasz naświetlenie działki, która ma wjazd od południa. Pomyślałabym też o projekcie dostosowanym do specyficznych warunków a nie gotowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 22.01.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Układ domu na działce to trochę sprawa indywidualna... Ważne, żeby dobrze wykorzystać słoneczko (zarówno porą letnią jak i zimową/ wiosenną) oraz naturalne ukształtowanie terenu (wzniesienia/ spadki)... Podobnie jak Elfir i Sławek - skorzystała bym z pomocy architekta, ewentualnie poszukała innego projektu... A gdybym miała zdecydować A czy B to biorąc pod uwagę nasz styl bycia zdecydowanie B ... Dla mnie ważnym czynnikiem było by gdzie mam sąsiadów, drogę, las, sad, pole, etc... Latem, po całym dniu ciężkiej pracy lubimy z rodzinką usiąść przy domu i popatrzeć na ogród i zachodzące słoneczko - taras jak już ktoś sugerował można w L zrobić od południa i zachodu... Nie wiem jakie u Was doświadczenia z gospodarzeniem w kuchni, ale mz kuchnia od południa to nie jest dobry pomysł - gotowanie w niej latem to kara dla całego domu, jeśli nie jesteś posiadaczem klimatyzacji... Dojazd do terenów za domem wskazany - zwłaszcza na etapie urządzania ogrodu - a nigdy nie wiadomo co w przyszłości Wam do głowy wpadnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 22.01.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Patrząc na strony świata i rozmieszczenie pokoi wybrałbym wariant B. Zmieniłbym jednak taras tak by wychodził na stronę zachodnią gdyż tam masz działkę którą będziesz ciekawie zagospodarowywać i będzie cieszyć oko siedząc z kawą na tarasie. Nie wiem czy masz sąsiada od strony południowej ale jeżeli tak to wariant A będzie miał taki minus ,że będą Ci zaglądać przez okno do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 22.01.2016 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Dziękuję za Wasze opinie. Jak widzę zdania są podzielone Mnie osobiście bardziej przekonuje Wariant B (wzdłuż) bo jest bardziej praktyczny, a i miejsca po bokach domu jest sporo więcej. Żonce z kolei bardziej podoba się Wariant A (w poprzek) głównie ze względów estetycznych - bo wjeżdżając na działkę widzisz "twarz" domu. ech ... powiem Wam, że rozważamy zrezygnowanie z garażu w bryle domu i postawienie zaraz przy wjeździe po lewej garażu wolnostojącego na dwa auta. Ma to oczywiście swoje plusy i minusy. i bądź tu mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) zmieńcie projekt na bardziej dostosowany do waszej działki. Dlaczego uparliście się na ten?I garaż z przejściem wewnątrz do wiatrołapu jest wygodniejszy. Można szukać (lub zlecić) projekt w tym stylu:http://eurodompoznan.pl/files/projekty/185/7be7b58db2b415170bac0c4a96f07aa7.jpg wówczas dominująca bryła garażu wydziela zaciszne patio z wejściem do domu i oddziela od ulicy część prywatną. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.01.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 A ja bym zmienił projekt. Dlaczego? dlatego, ze wariant B oprócz negatywów juz wymienionych, to jeszcze utrudniony wjazd do garażu, ale umozliwia dotarcie większym samochodem do pozostałej części działki(zaorać, zwieźć jabłka z sadu itp. Wielki teren - musi byc dojazd dla maszyn ogrodniczych. Sam mam działkę 18x150m i wiem o czym mówię.Wariant A jest ok, ale nie umożliwia dojazdu do pozostałej części działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2016 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) albo taki parterowy: http://images75.fotosik.pl/256/a0963d052e702438gen.jpg Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorbhas 22.01.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Masz wąsko i długo + garaż na dwa auta. Czyli tak jak ja Radzę projekt indywidualny... W moim dzienniku jest nasze rozwiazanie Ps. 4 metry mogą być, ale gdybym miała możliwość to wolałabym 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 23.01.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 ani wariant A, ani wariant B.masz dluga i waska dzialke, do tego z w jazdem od poludnia.to nie sa raczej warunki na gotowca pasujacego na 95% dzialek. na twoim miejscu albo szukalbym projektu na waska dzialke albo udal sie do architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 25.01.2016 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 witajcie, po burzliwych konsultacjach podjęliśmy decyzję o zmianie projektu. Dam znać jak wybierzemy nowy. Dzięki wszystkim za rady raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 piotrek - nie bójcie się projektu indywidualnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 06.02.2016 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Dobra - decyzja została podjęta - zakupiliśmy projekt Galilea Mała http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-galileamala-av51/ Ten nam bardzo odpowiada i widzę, że jest to popularny projekt. Oczywiście będą drobne zmiany. Zrezygnowaliśmy z garażu podwójnego w bryle domu. Zrobimy sobie garaż wolnostojący na dwa auta - co najmniej 50 mkw. A ten co jest w domu na jedno auto, albo zostawimy na jakiś warsztat, albo zaadoptujemy na pokoj hobby. W wakacje zamierzamy ruszyć z budową - na razie trwa papierkologia. Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.02.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Bardzo dobry wybór. Pamiętajcie, ze podatek od garażu wolnostojącego będzie dużo większy. Zamiast 0,75zł/m2 to prawie 10zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts