Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usytuowanie domu: wzdłuż czy w poprzek - oto jest pytanie!

Recommended Posts

Witajcie,

Mamy spory dylemat i zastanawiamy się jak usytuować dom na naszej działce.

Jesteśmy zdecydowani na projekt PUK 2 G2 (http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-puk-2-g2-ef48/), bo nam najbardziej odpowiada (będą drobne poprawki). Jednak w międzyczasie pojawiła się wątpliwość jak optymalnie postawić na ten domek na działce.

Żeby zobrazować o co chodzi, załączam poglądowe rysunki z dwoma wariantami.

Wariant A zakłada, że dom będzie na wprost wjazdu, czyli krótszy bok domu równolegle do dłuższego boku działki (w poprzek). Po bokach od granicy działki zostaje nieco ponad 4m.

Wariant B zakłada, że dom będzie wzdłuż działki, czyli dłuższy bok domu równolegle do dłuższego boku działki. Po bokach od granicy działki zostaje ok 7m. Tutaj projekt w lustrzanym odbiciu.

Dom ma wymiary 10,5 m na ok 16m (będzie wykusz dlatego troszkę się wydłuży). Działka 24,5m szer. na 150m dł.

Wariant_A.jpgWariant_B.jpgProszę o Wasze opinie, bo na pewno macie większe doświadczenie - ja buduję się pierwszy raz i nie chciałbym wtopić na samym początku.

Dziękuję

Popatrz na elewacje. W wersji A widzisz, co się dzieje na ulicy z kuchni, a i sam dom wygląda ładnie. W wersji B od ulicy jest ślepa ściana... Mi by się nieprzyjemnie wracało wiedząc, że pierwsze, co zobaczę, to bunkier ;)

tego rzeczywiście nie brałem pod uwagę, ale tutaj mozna spokojnie dodać okno w scianie szczytowej i mniejsze okna w garazu :) Nie powinno wtedy straszyć.

Jest też wersja tego samego projektu z garazem jednostanowiskowym (dom węższy o ponad 2,5 m), chociaż uważam że jak budować dom z garażem w bryle, to już na dwa auta (mamy dwa samochody i z nich będziemy codziennie korzystać dojeżdzając do pracy).

to jest zadanie dla architekta - trzeba wziąć pod uwagę kierunki świata, otoczenie, spadki terenu itp.

Wersja A ma tę wielką wadę, że wyklucza jakikolwiek wjazd na działkę za domem, choćby koparką , poza tym wersja B ma lepiej ustawiony taras względem stron świata, choć z tym można polemizować, bo słońce na tarasie to nie taki znowu luksus. Za to, w wersji B to nie każdym autem się wjedzie do garażu, no i więcej odśnieżania.

Generalnie, sugeruję wizytę u fachowca. W ogóle na taką dużą działkę to by można było pomyśleć o projekcie indywidualnym, koszt tyle co jedna dobra wanna a można w 100% dopasować się do otoczenia, i wymagań.

Układ domu na działce to trochę sprawa indywidualna... Ważne, żeby dobrze wykorzystać słoneczko (zarówno porą letnią jak i zimową/ wiosenną) oraz naturalne ukształtowanie terenu (wzniesienia/ spadki)... Podobnie jak Elfir i Sławek - skorzystała bym z pomocy architekta, ewentualnie poszukała innego projektu...

A gdybym miała zdecydować A czy B to biorąc pod uwagę nasz styl bycia zdecydowanie B ... Dla mnie ważnym czynnikiem było by gdzie mam sąsiadów, drogę, las, sad, pole, etc... Latem, po całym dniu ciężkiej pracy lubimy z rodzinką usiąść przy domu i popatrzeć na ogród i zachodzące słoneczko - taras jak już ktoś sugerował można w L zrobić od południa i zachodu... Nie wiem jakie u Was doświadczenia z gospodarzeniem w kuchni, ale mz kuchnia od południa to nie jest dobry pomysł - gotowanie w niej latem to kara dla całego domu, jeśli nie jesteś posiadaczem klimatyzacji... Dojazd do terenów za domem wskazany - zwłaszcza na etapie urządzania ogrodu - a nigdy nie wiadomo co w przyszłości Wam do głowy wpadnie...

Patrząc na strony świata i rozmieszczenie pokoi wybrałbym wariant B. Zmieniłbym jednak taras tak by wychodził na stronę zachodnią gdyż tam masz działkę którą będziesz ciekawie zagospodarowywać i będzie cieszyć oko siedząc z kawą na tarasie.

Nie wiem czy masz sąsiada od strony południowej ale jeżeli tak to wariant A będzie miał taki minus ,że będą Ci zaglądać przez okno do salonu.

Dziękuję za Wasze opinie. Jak widzę zdania są podzielone :)

Mnie osobiście bardziej przekonuje Wariant B (wzdłuż) bo jest bardziej praktyczny, a i miejsca po bokach domu jest sporo więcej.

Żonce z kolei bardziej podoba się Wariant A (w poprzek) głównie ze względów estetycznych - bo wjeżdżając na działkę widzisz "twarz" domu.

ech ... powiem Wam, że rozważamy zrezygnowanie z garażu w bryle domu i postawienie zaraz przy wjeździe po lewej garażu wolnostojącego na dwa auta.

Ma to oczywiście swoje plusy i minusy.

i bądź tu mądry :)

zmieńcie projekt na bardziej dostosowany do waszej działki. Dlaczego uparliście się na ten?

I garaż z przejściem wewnątrz do wiatrołapu jest wygodniejszy.

Można szukać (lub zlecić) projekt w tym stylu:

http://eurodompoznan.pl/files/projekty/185/7be7b58db2b415170bac0c4a96f07aa7.jpg

wówczas dominująca bryła garażu wydziela zaciszne patio z wejściem do domu i oddziela od ulicy część prywatną.

Edytowane przez Elfir

A ja bym zmienił projekt. Dlaczego? dlatego, ze wariant B oprócz negatywów juz wymienionych, to jeszcze utrudniony wjazd do garażu, ale umozliwia dotarcie większym samochodem do pozostałej części działki(zaorać, zwieźć jabłka z sadu itp. Wielki teren - musi byc dojazd dla maszyn ogrodniczych. Sam mam działkę 18x150m i wiem o czym mówię.

Wariant A jest ok, ale nie umożliwia dojazdu do pozostałej części działki.

• 2 weeks później...

Dobra - decyzja została podjęta - zakupiliśmy projekt Galilea Mała :)

http://wybieramprojekt.pl/projekt-domu-galileamala-av51/

Ten nam bardzo odpowiada i widzę, że jest to popularny projekt. Oczywiście będą drobne zmiany.

Zrezygnowaliśmy z garażu podwójnego w bryle domu. Zrobimy sobie garaż wolnostojący na dwa auta - co najmniej 50 mkw. A ten co jest w domu na jedno auto, albo zostawimy na jakiś warsztat, albo zaadoptujemy na pokoj hobby.

W wakacje zamierzamy ruszyć z budową - na razie trwa papierkologia.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady!