Pio_trek 09.02.2016 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 wiem - ale dzwoniłem do mojej gminy i wyobraź sobie że od garaży tudzież innych budynków gospodarczych gmina nie pobiera ani złotówki. Aż nie chciałem wierzyć, więc dwa razy się dopytywałem i taka jest decyzja rady gminy. Oczywiście może się to kiedyś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.02.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 to dziwne, co prawda ustawa ustala stawki maksymalne od "inne budynki" i z reguły gminy od tego nie odstępują, ale.... nigdy nic nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwolin 25.02.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Wersja A. Głównym argumentem jak dla mnie jest usytuowanie tarasu. W wersji A siedząc na tarasie można podziwiać cały ogród, a w wersji B będziecie mieć widok na płot. Zdecydowanie zgadzam sie. Wariant A jest najdogodniejszy dla użytkowników i przy kokazji pozwala zachować względną intymność zamieszkania, nie masz calej działki wyystawionej na oglądanie od strony bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 25.02.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Zdecydowanie zgadzam sie. Wariant A jest najdogodniejszy dla użytkowników i przy kokazji pozwala zachować względną intymność zamieszkania, nie masz calej działki wyystawionej na oglądanie od strony bramy. Autor wątku zmienił projekt. Masz długą działkę ale wąską w porównaniu do długości jednak są jakieś plusy - zostaje Ci sporo miejsca z tyłu domu na ogród który można ciekawie zagospodarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 24.10.2017 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Witam, Jako autor tego wątku, zamykam temat.Wybudowaliśmy dom wg projektu Galilea Mała (teraz kończymy SSZ), ostatecznie z garażem jednostanowiskowym, nieco poszerzonym i z wjazdem na wprost działki (wariant A). Garaż obniżyliśmy o ok 30 cm względem reszty domu, co było podyktowane spadkiem terenu. Dzięki temu nie musimy nadsypywać dużo ziemi - weźcie pod uwagę spadki działki przy adaptacji terenu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Garaż obniżyliśmy o ok 30 cm względem reszty domu, co było podyktowane spadkiem terenu. Dzięki temu nie musimy nadsypywać dużo ziemi - weźcie pod uwagę spadki działki przy adaptacji terenu. To bardzo częsty pomysł architektów którzy nie myślą o aspektach energetycznych. Bo tym sposobem co masz po drugiej stronie ściany przy podłodze garażu? Masz zapewne styk ściany fundamentowej z wnętrzem garażu? Piękny mostek do gruntu. A z drugiej strony tej ściany fundamentowej i poniżej posadzki od strony garażu dałeś izolację, czy cała powierzchnia ściany fundamentowej z obydwu stron to mostek? W tym projekcie chyba masz też drugi, podobny uskok? I podobny mostek? Oszczędność raz, a więcej płacisz co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pio_trek 25.10.2017 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Wszystkie ściany fundamentowe mam ocieplone od zew. i od wew. Od samego początku zakładałem, że ocieplę jej od wew. tj. zanim jeszcze podjęliśmy decyzję o tym, że garaż trzeba będzie obniżyć. Mostek został zatem zminimalizowany. Podobnie całą ścianę nośną oddzielająca garaż od domu, tez zamierzam ocieplić od strony garażu (projekt to przewiduje). Nie oszczędzałem na SSO, bo to potem się mści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.10.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) przy tak wąskiej działce wjazd tylko na wprost. Obniżenie garażu uważam za celne rozwiązanie - to się sprawdza. Choćby zimno z garażu nie kładzie siępo podłodze do mieszkania. Podobnie - spaliny z samochodu nie wchodzą tak do mieszkania jeśli jest różnica poziomów. I na koniec - do garażu nie ma tak pod górkę jakby było gdyby zrobić go na tym samym poziomie co mieszkanie. Edytowane 30 Października 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts