Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy - leje sie z komina niesamowicie

pchela444

Recommended Posts

witam, mam problem z kominem od centralnego ogrzewania, mianowicie, w czerwcu 2015r. zmieniałem dach, od strychu po dach zostal zrobiony nowy komin, teraz strasznie sie z niego leje( smierdzi), co moze byc? obrobka komina zrobiona, strych nie ocieplony i nie zamieszkany, komin tez nie tylko cegla palona, kiedys bylo palone mokrym drzewem, od 2 lat pali sie suchym, temp na piecu 60, 60 z kawalkiem, piec ponad 20 letni ale jest ok nic sie nie dzieje, zalaczam zdjecia prosze o pomoc, ps drugi komin od tzw wegielki suchutki!! IMAG0727.jpgIMAG0729.jpgIMAG0730.jpg

Drewno w 100% suche nigdy nie jest ale zawartość wody w dobrze wysezonowanym drewnie niewielka ciekawe jaka temperatura spalin do komina i gdzie punkt rosy. Zimny komin niska temperatura spalin mogą być przyczynami. Ta czarna mazia będzie problemem, ciężko usunąć a grozi pożarem komina w przyszłości.

Panowie to co robic? Dodam równiez ze dom jest opalany tylko drzewem, nigdy nie widział wegla, olszyna, brzoza, osina od czasu do czasu..

Na początek można sprawdzić i ewentualnie podnieść temperaturę spalin do komina nie dusić tego pieca, dodatkowo sprawdzić szczelność wyczystki w zależności od tego gdzie jest. Nie jestem fachowcem w dziedzinie kominów i tylko tak sobie gdybam lepiej chyba było by zaprosić kominiarza.

Szczelność wyczystki tzn.? Pytałem znajomego od kilku lat strażaka jak i zarowna ma papiery kominiarza, stwierdził że najpierw należy otynkowac i ocieplić specjalną wełna do kominów komin, i powinno byc im a jak nie to wkład kominowy.. hm

Otynkować i ocieplić mokry komin, myślę że na początek należy go osuszyć. Szczelność wyczystki, miałem na myśli to że może być tak że jest w zimnym miejscu i nieszczelna powoduje przy wysokim ciągu dodatkowe wychłodzenie komina. Na początek prosty termometr nawet taki do wędzarni za 15 zl mały otwór gdzieś przy wlocie spalin do komina, może da się gdzieś wcisnąć bez wiercenia. Na początku sprawdził bym temperaturę spalin bo jeśli niska dla tego pieca to ocieplenie nic nie da.

Edytowane przez Remiks

To co masz na kominie jest wynikiem nieprawidłowego spalania drewna. Drewno powinno spalać się w kociołku dolnego spalania z odpowiednią temperaturą i odpowiednią ilością powietrza. Założę się że po osiągnięciu przez kocioł temp. 60oC kocioł się zamyka i wszystko się w nim kisi a nie pali. Ratunek na już poprawić palenie aby spalanie było z ciągłym dostępem powietrza. Wstawić rury z kwasówki do komina. Po wysuszeniu komina zaizolować komin w części nie ogrzewanej budynku i ponad dachem.

Ja wiem czy się kisi? Szczelina u dołu pieca na palec duzy, wajcha na wyjściu przykrecona w zaleznosci od pogody połowa, 1/3 czasem, pompka 40 stopni, II bieg, okno roszczelnione w kotlowni, jeżeli lapnie 80 na piecu to mi zaraz gotuję wodę uf dom ok 130m już mi głowę rozsadza

Może problemem jest sam komin, jego rozmiar. Jaki jest przekrój wewnątrz, może za duży wymiar powoduje spowolnienie przepływu spalin i ich nadmierne wychłodzenie.

węgiel spalając się wytwarza tylko CO2

drewno to celuloza - cukier - Węglowodan - w wyniku spalanie powstanie woda i CO2. ....

Węgiel potrafi mieć wagowo od 1 do 6% wodoru w swoim składzie. Drewno ma około 6%. Więc nie samo CO2 w komin leci.

Phela444, pewnie sporo tego komina masz na strychu i nad dachem, a na całej tej długości nieocieplony. Na strychu możesz go na szybko okręcić wełną mineralną, wełnę połapać sznurkiem lub taśmą i prowizorka gotowa. Przez wełnę wilgoć odparuje bez problemu, a komin na tym odcinku będzie ocieplony. Druga sprawa: pal z większą ilością powietrza i z gestem, nawet kosztem straty opału. Spaliny rozcieńczone powietrzem mają mniejszą skłonność do wykraplania z nich wilgoci.