pchela444 21.01.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 witam, mam problem z kominem od centralnego ogrzewania, mianowicie, w czerwcu 2015r. zmieniałem dach, od strychu po dach zostal zrobiony nowy komin, teraz strasznie sie z niego leje( smierdzi), co moze byc? obrobka komina zrobiona, strych nie ocieplony i nie zamieszkany, komin tez nie tylko cegla palona, kiedys bylo palone mokrym drzewem, od 2 lat pali sie suchym, temp na piecu 60, 60 z kawalkiem, piec ponad 20 letni ale jest ok nic sie nie dzieje, zalaczam zdjecia prosze o pomoc, ps drugi komin od tzw wegielki suchutki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.01.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 węgiel spalając się wytwarza tylko CO2 drewno to celuloza - cukier - Węglowodan - w wyniku spalanie powstanie woda i CO2. Nawet 100% suche drewno po spaleniu wytworzy wodę. Masz wysoko sprawny kocioł i nieizolowany komin . nie wiadomo czy sie cieszyć czy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchela444 21.01.2016 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 jak mam temu zapobiec? ostatnio bylem na dachu to w komienie jest ostra mazia czarna, otynkowac i ocieplic komin? prosze o wszystkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.01.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Drewno w 100% suche nigdy nie jest ale zawartość wody w dobrze wysezonowanym drewnie niewielka ciekawe jaka temperatura spalin do komina i gdzie punkt rosy. Zimny komin niska temperatura spalin mogą być przyczynami. Ta czarna mazia będzie problemem, ciężko usunąć a grozi pożarem komina w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchela444 21.01.2016 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Panowie to co robic? Dodam równiez ze dom jest opalany tylko drzewem, nigdy nie widział wegla, olszyna, brzoza, osina od czasu do czasu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.01.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Panowie to co robic? Dodam równiez ze dom jest opalany tylko drzewem, nigdy nie widział wegla, olszyna, brzoza, osina od czasu do czasu.. Na początek można sprawdzić i ewentualnie podnieść temperaturę spalin do komina nie dusić tego pieca, dodatkowo sprawdzić szczelność wyczystki w zależności od tego gdzie jest. Nie jestem fachowcem w dziedzinie kominów i tylko tak sobie gdybam lepiej chyba było by zaprosić kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchela444 21.01.2016 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Szczelność wyczystki tzn.? Pytałem znajomego od kilku lat strażaka jak i zarowna ma papiery kominiarza, stwierdził że najpierw należy otynkowac i ocieplić specjalną wełna do kominów komin, i powinno byc im a jak nie to wkład kominowy.. hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchela444 21.01.2016 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Pytałem znajomego od kilku lat strażaka jak i zarowna ma papiery kominiarza, stwierdził że najpierw należy otynkowac i ocieplić specjalną wełna do kominów komin, i powinno byc im a jak nie to wkład kominowy.. hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.01.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Szczelność wyczystki tzn.? Pytałem znajomego od kilku lat strażaka jak i zarowna ma papiery kominiarza, stwierdził że najpierw należy otynkowac i ocieplić specjalną wełna do kominów komin, i powinno byc im a jak nie to wkład kominowy.. hm Otynkować i ocieplić mokry komin, myślę że na początek należy go osuszyć. Szczelność wyczystki, miałem na myśli to że może być tak że jest w zimnym miejscu i nieszczelna powoduje przy wysokim ciągu dodatkowe wychłodzenie komina. Na początek prosty termometr nawet taki do wędzarni za 15 zl mały otwór gdzieś przy wlocie spalin do komina, może da się gdzieś wcisnąć bez wiercenia. Na początku sprawdził bym temperaturę spalin bo jeśli niska dla tego pieca to ocieplenie nic nie da. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchela444 22.01.2016 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Witam, osuszyć to napewno trzeba chcąc coś działać, wyczystka znajduje się tylko w jednym miejscu u samego spodu komina w środku domu, i jest to tylko jedna wyczystka i z niej zarówno też przy temp minusowej wypływa woda, hm jaka powinna byc mniej więcej temp na wyjściu? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.01.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 To co masz na kominie jest wynikiem nieprawidłowego spalania drewna. Drewno powinno spalać się w kociołku dolnego spalania z odpowiednią temperaturą i odpowiednią ilością powietrza. Założę się że po osiągnięciu przez kocioł temp. 60oC kocioł się zamyka i wszystko się w nim kisi a nie pali. Ratunek na już poprawić palenie aby spalanie było z ciągłym dostępem powietrza. Wstawić rury z kwasówki do komina. Po wysuszeniu komina zaizolować komin w części nie ogrzewanej budynku i ponad dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchela444 22.01.2016 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ja wiem czy się kisi? Szczelina u dołu pieca na palec duzy, wajcha na wyjściu przykrecona w zaleznosci od pogody połowa, 1/3 czasem, pompka 40 stopni, II bieg, okno roszczelnione w kotlowni, jeżeli lapnie 80 na piecu to mi zaraz gotuję wodę uf dom ok 130m już mi głowę rozsadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ja wiem czy się kisi? Szczelina u dołu pieca na palec duzy, wajcha na wyjściu przykrecona w zaleznosci od pogody połowa, 1/3 czasem, pompka 40 stopni, II bieg, okno roszczelnione w kotlowni, jeżeli lapnie 80 na piecu to mi zaraz gotuję wodę uf dom ok 130m już mi głowę rozsadza Może problemem jest sam komin, jego rozmiar. Jaki jest przekrój wewnątrz, może za duży wymiar powoduje spowolnienie przepływu spalin i ich nadmierne wychłodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 22.01.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 węgiel spalając się wytwarza tylko CO2 drewno to celuloza - cukier - Węglowodan - w wyniku spalanie powstanie woda i CO2. .... Węgiel potrafi mieć wagowo od 1 do 6% wodoru w swoim składzie. Drewno ma około 6%. Więc nie samo CO2 w komin leci. Phela444, pewnie sporo tego komina masz na strychu i nad dachem, a na całej tej długości nieocieplony. Na strychu możesz go na szybko okręcić wełną mineralną, wełnę połapać sznurkiem lub taśmą i prowizorka gotowa. Przez wełnę wilgoć odparuje bez problemu, a komin na tym odcinku będzie ocieplony. Druga sprawa: pal z większą ilością powietrza i z gestem, nawet kosztem straty opału. Spaliny rozcieńczone powietrzem mają mniejszą skłonność do wykraplania z nich wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchela444 22.01.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 dzieki za info, dokladnie sporo, nad dachem wypuszczony klinkier,narazie strych jest nie wykonczony i nie ocieplony, moze kiedys kto wie, mam tylko ocieplona czesc ponad 2m od pietra po schody strychu, welna, siatka, tynk, postaram sie poprawic palenie i zaobserwowac zmiany, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.01.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Węgiel potrafi mieć wagowo od 1 do 6% wodoru w swoim składzie. Drewno ma około 6%. Więc nie samo CO2 w komin leci. i. Czy skład chemiczny węgla i drewna jest podobny .? Więcej powietrza = niższa sprawność ( wysoka lambda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 23.01.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 A z czego powstał węgiel kamienny? Podobno ze szczątków roślinnych. Więcej powietrza, zgadza się, sprawność niższa. Ale, cel uświęca środki. Chodzi o mokry komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts