Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty instalacji elektrycznej w domu 147 m2

jurko7

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Właśnie poszukuję firmy, która będzie na wiosnę wykonywała instalację elektryczną w moim domu. Obecnie dom jest w stanie surowym otwartym, a już pod koniec lutego będą wstawione okna.

Mam pytanie. Otrzymałem ofertę od jednej z firm i jej wysokość to 85 zł na punkt elektryczny w domu ( za jeden punkt liczone jest np przełącznik oraz podejście pod lampę)

Za montaż oraz wyposażenie jednej rozdzielni to ok 2500 zł.

Jestem laikiem w tych sprawach ale mam pytanie czy cena za usługę nie jest za wysoka?

Pozdrawiam:) i dziękuję za odpowiedzi:)

Twój opis z wyceną nie wiele mówi.

85zł/pnkt z materiałem ? Jeżeli tak, to życz sobie każde gniazdko na osobnym obwodzie z rozdzielnicy - uśredniając cena będzie bardzo dobra.

Przede wszystkim posiadasz projekt na tą instalację elektryczną ?

Jeżeli zrobił Tobie wycenę, to musi określić, ile gniazd będzie montował na jednym obwodzie, jak liczy puszki łączone szeregowo - każda jako osobny punkt razy cena 100% ? Ile niezależnych obwodów doprowadzi do kuchni, ile zastosuje aparatów RCD - jak ma zamiar rozdzielić je po instalacji. Czy tak samo liczy pnkt elektryczne na zewnątrz, w ogrodzie, jak sobie ceni wykonanie uziomu, głównych, miejscowych połączeń wyrównawczych, ewentualnie instalacje odgromową.

Czy w cenie zawarta także jest dokumentacja powykonawcza (rysunki z rozmieszczeniem pnkt.elektrycznych, dokumentacja fotograficzna) pomiary elektryczne wraz z protokołem.

Jeżeli nie robi więc wyceny na podstawie kosztorysu, to niech wyszczególni wszystkie te pozycje na TAK lub na NIE w wycenie ogólnej.

Jak zamieścisz taką wycenę - podpowiemy o co pytać jeszcze, gdzie są haczyki.

pzdr

• 3 months później...

Za instalację elektryczną w domu 146 użytkowej płaciłem 6500.

Elektryk nie wyceniał od punktu, tylko od wielkości domu. Twierdził, że dwa gniazdka w tą czy tamtą, to żadna różnica i w sumie ma rację - puszka kilkadziesiąt groszy, metr kabla poniżej 2 zł. A licząc od punktu - dołoży kolejne gniazdko na ścianie obok i co - 80 zł ?

Inną wycenę miałem właśnie od punktu - 50 zł.

Niemniej jednak prawda jest taka, że większość liczy od punktu. Wówczas należy kazać takiemu zrobić np. po gniazdku w każdym pokoju, a kilka pozostałych pociągnąć sobie samemu ;) Cztery pokoje, po 3 dodatkowe gniazdka - to 1000 dla elektryka, a materiał - max 100 i roboty też stosunkowo niedużo.

• 1 month później...

Poszukaj kogoś innego. Z regóły bierze się 25 - 35 zł od punktu bez materiału w zależności od materiałów z których są ściany.

Oranie w suporeksie to łatwizna ale już ceramika lub beton to nawet z przyzwoitym sprzętem to mordęga.

Z materiałem za punkt ceny kształtują się raczej w granicach 55 - 65 zł