Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metamorfoza salonu

baggi

Recommended Posts

Witam :)

Potrzebuję pomocy przy zmianie wystroju salonu.

1) Chcę aby ściany były jednolite - 2 białe [ta przy której stoi szafa (już przemalowana) oraz ta z oknami] i 2 szare [ta z tv i z sofą]. Czy to dobry pomysł? Narazie przemalowałam tylko jedną ścianę więc wszystko jeszcze można odwołać. Aktualnie czekam na próbki szarych farb.

2) Nie wiem co z dodatkami, czy zostawić fioletowe? (zasłony, dywan, poduszki) Czy lepiej kupić nowe? Może szare zasłony, szary włochaty dywan i srebrne/białe poduszki na sofę? Nie będzie za szaro? Z dywanem będzie problem bo potrzebuję bardzo duży i może być ciężko znaleźć taki o jakim myśle. A może aktualne dodatki się wkomponują?

3) Nie wiem co z drobnymi dodatkami typu kwiaty, wazony itd. Myślałam o czymś nowym na stół ale nie mam kompletnie pomysłu. Nie wiem co by tam pasowało. Z półek nad tv znikną na pewno wazoniki, kupiłam już takie srebrne "figurki" jako zastępstwo.

4) Nowy obraz? Ten mi się znudził. Myślałam o dużym, prostokątnym i czarno-białym. Ale nie mam kompletnie pomysłu na motyw.

Będę wdzięczna za rady i pomoc :)

1a.jpg 2a.jpg 3a.jpg 4a.jpg 5a.jpg

na pewno obecny kolor ścian jest kompletnie oderwany od mebli. Na szaro zrobiłabym tylko ścianę za kanapą.

O dodatkach pomyśl dopiero jak przemalujesz ściany. Teraz masz po prostu taki kolorystyczny oczopląs , że nie da się z dystansem określić jaki kolor będzie potrzebny.

Osobiście nie wiem dlaczego za szafą, w narożniku, jest taki mały wolny kącik?

Jesteś pewna, że potrzebne są te półeczki i witrynki? Bo planujesz kupowanie dupereli dekoracyjnych tylko aby wypełnić te półki. To złe podejście. Tym bardziej, że meble są bardzo nowoczesne a te duperelki bardziej rustykalne (jak napisy). Lepiej jeden duży wazon niż 10 małych.

Czyli ścianę z tv na biało?

Za szafą w rogu stoi kocia kuweta, jest to fajne miejsce które ją ukrywa.

Nie jestem pewna tych półek dlatego też założyłam ten temat ;) Ale nie mam pomysłu co by tam mogło być innego. Boję się efektu pustej ściany. Salon jest bardzo duży - 31 m2 i boję się, że będzie wyglądał pusto. Dlatego też kiedyś powstały te paski (wiem, że okropne ;) teraz bardzo mnie denerwują). Dzięki paskom czułam większe wypełnienie przestrzeni.

Póki co czekam na próbki szarych farb. Myślę, że najpierw zrobię tylko 1 ścianę szarą i zobaczymy jak bedzie wyglądać. Może rzeczywiście wystarczy. Tylko co z pustą ścianą nad tv?

Meble jak najbardziej nam pasują i się podobają. Całe mieszkanie jest utrzymane w podobnym stylu. Raczej dodatki mi się nie podobają. Chciałabym je wymienić na bardziej "nowoczesne". Te wazoniki to takie "zapchaj dziury" bo nie wiedziałam co tam postawić. Podobają mi się nowoczesne wnętrza utrzymane w bieli, szarości i czerni.

obraz rzecz jasna za mały w stosunku do sofy.

Dajcie tam coś z pazurem.

Brakuje mapy nad stołem.

Zamiast tego ledowego drzewka trzeba było ustawić coś w tym stylu:

http://bi.gazeta.pl/im/48/eb/df/z14674760Q,MIESZKANIE--Lampa-stojaca-z-dlugim-ramieniem--osad.jpg

Wazon się tam niestety nie zmieści. TV zajmuje całą przestrzeń między szafkami. No i już mam na podłodze 2 wielkie wazony z białymi gałęziami które chciałabym zostawić bo bardzo je lubie. 3 wazony z gałęziami to chyba za dużo...

Moim zdaniem właśnie za dużo macie porozrzucanych dekoracji.

Podobają wam się niby te wnętrza czarno-białe, ale kompletnie nie czujecie ich ducha - bo to wymaga minimalizmu.

A tu nagle wyrasta lampion jakby wyjęty ze stylizacji shabby chcic.

A na rysunku poprzestawiałam szafki. U ciebie w tej chwili część szafki RTV jest pod witrynką.

Bardzo ładna lampa. W identycznym stylu już stoi przy sofie tylko zamiast 1 klosza jest kilka mniejszych (widac to na poczatkowych zdjeciach). Na brak światła nad stołem nie narzekamy bo główna lampa daje wystarczającą ilość a drzewko było kupione głównie po to aby robiło nastrój. Bardzo je lubię ale wymienić też bym mogła.

Niestety czasem mam "napady" na jakąś rzecz i ją kupuję a potem dopiero widzę, że nie pasuje :( Tak było w przypadku lampiona. Myślałam o jego wyeliminowaniu albo zamianie na prosty, srebrny w połysku.

Szafki niestety nie da się przesunąć bardziej do rogu bo wtedy drzwi będą o nią haczyły. W tej chwili jest na maxymalnej odległości.

Zamiast obrazu myślałam o kolażu zdjęć/napisów w czarnych albo białych ramkach o różnych rozmiarach. Wtedy rzeczywiscie trzeba bedzie wyeliminować półki bo bedzie za bardzo naciapane. Tylko zostanie goła ściana bo wiszącej szafki nie da się już bardziej przesunąć w lewo :( Nie napisałam, że mi pasuje, wszystko można wymienić oprócz mebli. Ledowe drzewko lubię ale jeśli taka lampa bedzie lepsza to mogę to przemysleć tylko nie wiem czy bedzie pasowała do tej lampy nad sofą? Czy może tą nad sofą usunąć? Lampion zniknie, wazoniki znikną. Bardziej martwi mnie sprawa obrazu i pustej ściany nad tv.

nie chodzi o to byś eliminowała ledowe drzewko - chodziło mi tylko o to, ze nad stołem nie ma lampy - osoba siedząca tyłem do lampy (jak siedzi więcej niż 4 osoby) zasłania światło swoją osobą.

Ty masz potrzebę zapełniania każdej wolnej przestrzeni czymś. To nie pasuje do wybranego przez ciebie stylu mebli. Poszukaj w google grafika wnętrza w twoim stylu i zobacz czy stoją tam podobne meble i jak wnętrze jest dekorowane.

Masz rację. Nie będę zaprzeczać. Wpisałam sobie "nowoczesny salon" i nigdzie nie ma wazoników :D Czasem się przydaje spojrzenie kogoś z zewnątrz chłodnym okiem. Marzy mi się nowoczesny salon ale sama nie potrafię takiego stworzyć. Mam słabość do różnych pierdółek, kupuję je, potem mi nigdzie nie pasują i lądują w piwnicy. Rozumiem, że powinnam zrezygnować z półek i nie kombinować czym można zapełnić ścianę ;) Twój pomysł z wazonem był świetny ale wtedy nie dałoby sie otworzyć całkowicie drzwi a są praktycznie cały czas otwarte na korytarz (zamknelam je tylko do zdjecia). Przemaluję ściany, ściągnę półki i zobaczymy co dalej. Obejrzałam dużo inspiracji i raczej będę chciała z czasem zrezygnować całkowicie z fioletu czyli zmienić zasłony, dywan i małe poduszki. Lampion usunę. Wyciągnę z witryn fioletowe wazoniki, zostawię tylko srebrne kule. Zobaczymy jak się bedzie prezentować i bedziemy kombinować dalej. :)

Niedługo będę w polsce i chcę uszyć nowe firanki. Te są niestety zniszczone i pozaciągane czego nie widać na zdjęciu. Czy takie jakie są aktualnie będą w porządku? Gładki, biały, rozpuszczony woal? W polsce jestem rzadko i chciałabym to załatwić.

Kiedyś je spinałam po bokach spinkami ale wydaje mi się, że takie rozpuszczone lepiej się prezentują.

dlatego dziwię się, ze wybrałaś meble tego typu.

Biało-czarne wnętrze można było zrealizować w bardziej tradycyjnym stylu, pełnym drobnych pamiątek.

Moim zdaniem ścianę za kanapą albo wytapetować, albo pomalować w prążki, albo zawiesić jeden bardzo duży obraz/fotografię. A nie kilka ramek w różnych rozmiarach.

Pomyśl czy wazonu nie posprayowac na czarno.

dziwi mnie też idea tej wielkiej szafy w salonie.

Masz tam ubrania? Nie zmieściły się w sypialniach?

I dlaczego narożnik ustawiony w kierunku szafy a nie tyłem do szafyy a przodem do okna?

Edytowane przez Elfir