Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taki dom może być energooszczędny?

Recommended Posts

Pytanie dotyczy energooszczędności domów z naprawdę dużymi przeszkleniami. Czy dom tego typu może być energooszczędny:

http://www.archdaily.com/779842/makkinga-house-dp6-architectuurstudio

Architekt zaproponował mi takie właśnie duże przeszklenia, tzn. salon ma praktycznie całkowicie przeszklone dwie całe ściany oraz kuchnia z jadalnią tak samo. Praktycznie dom ma trzy ściany przeszklone na parterze. Okna mają mieć wysokość 2,1m (wys. pomieszczeń 2,7m). Oczywiście mój projekt nie tym z linka i ma jednak nieco mniejsze przeszklenia, ale też spore.

Czy coś takiego ma szansę być energooszczędne?

Domy pasywne charakteryzują się dużymi przeszkleniami od strony południowej. Więc nie szukałbym problemu w przeszkleniach. Ważne jest usawienie takiego budynku wobec kierunku świata.

Oczywiście dom pasywny to nie tylko przeszklenia od południa- temat rzeka i nie będę się na ten temat rozwodził. Ważne jest też U okna i ich poprawny montaż.

Dom energooszczędny to ogólne określenie, w jakim stopniu energooszczędnym domu Ci zależy? Moim zdaniem by mieć pewność postaraj się o audyt OZC- wynik zaspokoi Twoje pytanie.

Od pewnego czasu prawo wymaga by nowo stawiane domu były energoszczędny więc jest duża szansa, że Twój taki będzie.

... to , czy dom jest " energooszczędny " i w jakim stopniu, czy też nie, zależy od wyliczeń Projektowanej Charakterystyki Energetycznej budynku ( potem Świadectwa energetycznego ), która ( jako część projektu budowlanego ) uwzględnia szereg istotnych parametrów użytkowych projektowanego obiektu, jak ;

powierzchnia ogrzewana / kubatura / bryła budynku ( w tym lokalizacja w stosunku do stron świata ) / parametry projektowanych przegród budowlanych ( w tym przeszkleń ! ) / ogrzewanie / wentylacja / cwu / instalacja chłodzenia / materiały izolacyjne / ... po bilans mocy urządzeń elektrycznych.

- pole powierzchni okien, przegród szklanych i przezroczystych nie może być większe niż ... wg wzoru - zgodnie z Warunkami Technicznymi ! ;)

jw nie dotyczy przegród "szklanych" o współczynniku przenikania ciepła mniejszym niż 0,9 W/(m2K ) , tym samym ogólnie rzecz ujmując przeszklenia muszą mieć perfekcyjnie dobrane parametry - począwszy od U ( mniejsze niż 0,9 ), ... po odpowiednie współczynniki przepuszczalności energii.

- przykład " domku " dałeś niesamowity, pozwolę dołożyć go do inspiracji ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?32337-nowoczesne-domy-inspiracje/page168&highlight=inspiracje

- zwróć uwagę na ten podcień nad przeszkleniami - nie jest bez powodu :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Dom jest niesamowity. Chciałbym mieć coś takiego. Ale nie mam odpowiedniej działki z odpowiednim widokiem, nie mam odpowiedniego MPZP i.... budżetu. Właśnie budżet... Ciekawe jak koszty budowy tego typów domów mają się do kosztów budowy popularnych obecnie domów z dachem dwuspadowym itp.

Ten podcień ma chronić przed przegrzaniem budynku w słoneczne dni ? Dobrze myślę?

Zastanawiam się , jak ogrzać tego typu domy? Czy ogrzewanie podłogowe wystarczy? Jakie mogą być koszty ogrzewania takiego domu?

Dom jest niesamowity. Chciałbym mieć coś takiego. Ale nie mam odpowiedniej działki z odpowiednim widokiem, nie mam odpowiedniego MPZP i.... budżetu. Właśnie budżet... Ciekawe jak koszty budowy tego typów domów mają się do kosztów budowy popularnych obecnie domów z dachem dwuspadowym itp.

Ten podcień ma chronić przed przegrzaniem budynku w słoneczne dni ? Dobrze myślę?

Zastanawiam się , jak ogrzać tego typu domy? Czy ogrzewanie podłogowe wystarczy? Jakie mogą być koszty ogrzewania takiego domu?

Dom jest niesamowity. Chciałbym mieć coś takiego. Ale nie mam odpowiedniej działki z odpowiednim widokiem, nie mam odpowiedniego MPZP

- każda działka ma swoje atuty i wady :) projekt powinien ( z zasady ) " zamykać się " na to co brzydkie i "otwierać" na to co ładne, co koi i uspokaja.

Osobiście nie wierzę w zdegradowane do dna działki, na każdej można postawić perełkę :) bez względu na otoczenie.

i.... budżetu

- to należy wiedzieć na czym oszczędzić, a gdzie możliwe oszczędności ( w procesie inwestycyjnym i realizacji obiektu ) mogą doprowadzić do niezamierzonych efektów.

Ciekawe jak koszty budowy tego typów domów mają się do kosztów budowy popularnych obecnie domów z dachem dwuspadowym itp.

- to należy wiedzieć co porównujemy i w jakim standardzie, bo " popularny " ... to nie wiem jaki ? :)

- dobrze :), a przy okazji część tarasu mamy bez wody.

Wyższość loggii nad balkonem jest wielka !

Zastanawiam się , jak ogrzać tego typu domy?

- x sposobów, wszystko zależy jakie masz możliwości dot. ( głównie ) sieci uzbrojenia technicznego w sąsiedztwie działki

Czy ogrzewanie podłogowe wystarczy?

- dobrze zaprojektowane tak !

Jakie mogą być koszty ogrzewania takiego domu?

- zawsze można porównać koszty, a i taka Analiza " możliwości racjonalnego wykorzystania wysokoefektywnych systemów alternatywnych zaopatrzenia w energię i ciepło " ( pisząc o domu energooszczędnym ) :) stanowi cześć Projektu Budowlanego, a sam dobór żródła ciepła powinien być zdecydowanie na etapie Projektu Koncepcyjnego.

nie wiem jaki pułap kosztów oznacza "drogi"?

Taki przeszklony dom stoi pod Krakowem: http://www.renmal.linuxpl.info/wordpress/?p=103

Na pewno nie został wybudowany przez inwestora dla którego koszty są jakimś problemem i walczy o każdą złotówkę.

Ale większość przepięknych realizacji, które ma się szanse oglądać w necie, to klimat przynajmniej śródziemnomorski, jeśli nie podzwrotnikowy.

Moim zdaniem te zyski słoneczne nie przewyższają strat w naszym klimacie.

Duże okna są kwestią estetyki a nie oszczędności.

Co innego na północy Włoch czy w Teksasie.

Edytowane przez Elfir

... taaa, kiedyś i taki domek powstał

Farnsworth House / Mies Van Der Rohe

http://3.bp.blogspot.com/_AFepa9sf8ug/TKUesZMyrMI/AAAAAAAAC9E/Gi8Iyf31FE0/s1600/IMG_3382.JPG

http://3.bp.blogspot.com/_AFepa9sf8ug/TKUesZMyrMI/AAAAAAAAC9E/Gi8Iyf31FE0/s1600/IMG_3382.JPG

... a dalej to już " poszło " :) ( z przeszkleniami ),

choć Pani Farnsworth nie była zadowolona

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dom_pani_Farnsworth

strona budynku:

http://www.farnsworthhouse.org/

W zimie dorzucisz do kotła stare buty i będzie ciepło i energooszczędnie...

Gorzej w lecie - miałem okazję uczęszczać do szkoły średniej jakiejś takiej modernizm z lat 60-tych ubiegłego wieku, były tam duże przeszklenia

w lecie było nie do wytrzymania /tzn lipiec sierpień były wakacje, ale i w pozostałe miesiące było ciepło/ w zimie było zimno pomimo grzejników typu "fawiry" zajmujących całą ścianę pod oknami...

W takim, dość mocno przeszklonym domu http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-melisie-m41f4da6c0544a , mieszkamy 4 rok. Koszt budowy nie był zwalający z nóg, ale rzeczywiście nie jest to dom nadający się do wątku "dom za 200 000 PLN" .

Co do ogrzewania. Da się ogrzewać swobodnie OP, nie mamy ani 1 grzejnika. W domu nieco zbyt ciepło zimą dla mnie 22-25oC w pokojach i łazienkach, w innych pomieszczeniach nieco chłodniej. Ale tak chce moja połówka. Na CO + CWU mieścimy się w 1200m3 gazu rocznie, kominek odpalany 3 wieczory w sezonie, fakt ciepły region. W słoneczne, mroźne dni ogrzewanie mało pracuje, zyski ze słońca są znaczne.

Do takiego domu należałoby chyba doliczyć chłodzenie. W pierwszym roku zamieszkania było komfortowo. Jednak 2 i 3 lato trochę dokuczyło. Mimo że słońce bezpośrednio nie świeci w okno, to jest za ciepło, przydałaby się klimatyzacja. Musimy pomyśleć o tym. Choć w rozmowach ze znajomymi okazało się, że mamy nawet nieco chłodniej niż oni. Swoje robi gruba izolacja w dachu i brak okien dachowych.

Błąd, domy energooszczędne to takie których zapotrzebowanie na ciepło mieści się w przedziale od 15-40kWh/m2 a pasywne ponizej 15kWh.

Zgadza się choć nie które dane wskazują na trchę szerszy przedział do 70 kWh/m2/rok.

Wciąż wielu inwestorów wychodzi z przekonania, że każdy dom ocieplony "standardowo" jest tym energoszczędnym.

Świadomość pomału się zmienia i to również dzięki forum.

Świadomość pomału się zmienia ...

- prawda ;)

dom energooszczędny ( w zasadzie każdy obiekt ) to zespół powiązanych ze sobą rozwiązań projektowych architektury i ( głównie ) instalacji. Tak samo ważna jest dobrze zaprojektowana przegroda budowlana ( każda ) , jak też ich powiązanie między sobą z brakiem " mostków termicznych " , czy też zapewniających szczelność budynku.

na dzień dzisiejszy wymagania wynikające w przepisów budowlanych są takie:

" Cząstkowe maksymalne wartości wskaźnika EPH+W na potrzeby ogrzewania, wentylacji oraz przygotowania ciepłej wody użytkowej [kWh/(m2 · rok)] " dla budynku mieszkalnego jednorodzinnego ( maksymalna wartość wskaźnika EP wynikająca z rozwiązań projektowych )

od 1 stycznia 2014 - 120 [kWh/(m2 · rok)]

od 1 stycznia 2017 - 95 [kWh/(m2 · rok)]

od 1 stycznia 2021 - 70 [kWh/(m2 · rok)] ;)