Don Delfin 23.01.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Szukam jakiegoś dobrego pomysłu na projekt kuchni i sam nic nie mogę sensownego wymyśleć. Kuchnia to trochę wyzwanie, bo rozmiar raczej średni (jeśli nie mały), kształt nie zwykły prostokąt, w środku dwa okna zewnętrzne plus trzecie na salon a ja bym chciał jeszcze wcisnąć stół aby w 4 osoby zjeść na przykład śniadanie. W oryginalnym projekcie kuchnia jest otwarta na salon, ale planowo ma być to tylko "okno". Poza tym myślałem też o pomniejszeniu drzwi do kuchni. Jestem na jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty, więc rozważałem też aby jedno okno (prawe) całkowicie usunąć. Nie wiem czy moje wymagania są realne, ale może ktoś ma jakieś propozycje? Edytowane 23 Stycznia 2016 przez Don Delfin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 23.01.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Co masz na myśli, pisząc o "oknie" na salon? Chyba nie o czymś takim http://www.jak-mieszkac.pl/photos/600/podstawowa-funkcja-okna-z-kuchni-do-salonu-jest-sprawne-i-wygodne-wydawanie-posilkow.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Don Delfin 23.01.2016 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Co masz na myśli, pisząc o "oknie" na salon? Chyba nie o czymś takim No właśnie dokładnie o tym. Myślałem też, żeby wogóle tą ścianę zamurować, ale takie "okno" to chyba dobre rozwiązanie(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 23.01.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Mnie tez się skojarzyło z takim oknem.......!!! Wrzuć rzut całego układu (kuchnia/salon) czy będzie osobna jadalnia......? Jeśli dobrze odczytuję to wejście do kuchni jest obok komina,a to "okno" na lewo,więc może tak: http://images75.fotosik.pl/259/e812dbee1f0dcbb2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 23.01.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Takie okno to koszmar rodem z PRL-u ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Don Delfin 23.01.2016 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Takie okno to koszmar rodem z PRL-u ... No i tutaj wychodzą czasy w których dorastałem i mój konserwatywny charakter Bardziej poważnie, to plan przewiduje kuchnię otwartą na salon, ale jedyne miejsce gdzie wyobrażałem sobie, że mógłby być stół było właśnie przy zachodniej ścianie, dlatego postanowiłem ją częściowo "zamknąć". Dziękuję kinka, bardzo ciekawy pomysł! Nigdy bym na to nie wpadł. Mogłabyś mi podać linka jak może wyglądać takie połączenie stołu i blatu, bo nie bardzo mogę sobie to wyobrazić. Kuchnia i salon wyglądają razem tak: Oficjalna jadalnia jest w salonie, ale chciałem aby małe posiłki jak śniadanie czy kolacje można było zjeść w kuchni bez brudzenia salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 23.01.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Też dorastałam w PRL-u i dlatego mam alergię na styl tej epoki Moim zdaniem szkoda miejsca na 2 stoły, skoro tak blisko macie jadalnię... W kuchni można zrobić półwysep z hokerami, żeby można przysiąść i popatrzeć, co się dzieje w kuchni, wypić coś na szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 powiększ otwór i zrób barek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Don Delfin 24.01.2016 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Ok, przemyślałem Wasze propozycje i wyklarowała mi się następująca wizja kuchni: Stół jest częścią blatu, pod spodem szafki (od prawej strony) co czyni kuchnię w pewnym sensie dwurzędową. Odległość między tymi rzędami ustawiłem na 120 cm zgodnie z zaleceniem ergonomiczności znalezionymi na jakieś stronie. Kuchnię jednak myślę zostawić otwartą (ukłon w stronę nowoczesności), ale jednak zamykaną drzwiami przesuwnymi do salonu. (W kuchni nie zawsze musi być porządek a goście w salonie nie muszą o tym wiedzieć). Górne wejście do kuchni również zamknąłem drzwiami przesuwnymi. Niemniej jednak mam jeszcze kilka wątpliwości: 1. Co sądzicie o zmniejszeniu szerokości drzwi górnych do 90 cm, dzięki temu zyskałbym 30 cm więcej szafek? 2. Stół według pierwotnej myśli ma długość 200cm, co czyni "wejście" do części dwurzędowej szerokości koło 60cm, a "przejście" do salonu szerokości 50cm. Nie będzie to mało? 3. Stół wymyśliłem też dość szeroki (90cm), aby jednocześnie zmieściły się tam szafki kuchenne jak i nogi osób przy nim się stołujących. Powoduje to, że odległość stołu do ściany i przejścia do salonu będzie ok. 90cm. Czy to nie będzie za mało? Jeśli macie inne uwagi to również prosze o komentarz. Z góry za wszystkie dziękuję! PS. Moje wyliczenia pozostałych odległości oparłem na założeniu, że z każdego wymiaru odejdzie do 10 cm na tynki, tolerancje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 24.01.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Mi się zdaje, że będzie mało miejsca na przejścia... Dorosły człowiek o przeciętnych wymiarach, w barkach ma średnio 50cm. Pomyśl, że ktoś stoi przy kuchence, a druga osoba chce przejść... ciasno i to bardzo. Tak samo przy barku. Zrezygnowałabym z tego krzesła od kuchenki i zwęziła barek od strony wejścia tak, żeby zostały tylko 3 miejsca. Inaczej myślę, że kuchnia będzie mało funkcjonalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 24.01.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Przejścia 50 i 60cm to zdecydowanie za mało do swobodnej komunikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 24.01.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b9227401c3ea.jpg Przejście przy kominku zabudowane barkiem, od strony salonu wyższe niż blat płytkie szafki/witryny/półki/szuflady itp.Można te szafki zrobić głębsze niż 25cm a ścianę od strony wykusza pogrubić - tam jest jeszcze 10cm. Od strony kuchni blat o głębokości 40cm z trzema stołkami.Wejście z holu zwężone do 90cm(niekoniecznie), obok wysoka zabudowa na całej ścianie .Okna:- Na ścianie "dolnej" zamiast jednego 120cm dwa 90cm - jedno na wprost wejścia, drugie w odległości 90cm od niego i między nimi płyta. Okno "prawe" zostaje jak jest. Nie ma miejsca na szafki wiszące.- Na ścianie dolnej jedno okno 90cm, to na wprost wejścia, szafki wiszące nad płytą i już do końca ściany w prawo. "Prawe" okno zostaje- Ściana na wprost wejścia bez okna, szafki wiszące na całą ścianę, "prawe" okno poszerzone do 180cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 24.01.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 http://naforum.zapodaj.net/thumbs/42d6c20b7582.jpg Przejście z salonu poszerzone maksymalnie(mniejszy kominek) - może wystarczą po bokach dwa słupki 25x25cm do podtrzymania podciągu. Drzwi suwane składają się z części stałej ok.100cm i ruchomej 90cm(ta bliżej kominka). Przejście z holu bez zwężania(120cm) - na wprost niego okno 90cm, pod tym oknem półwysep-barek ok.145x80cm.Prawe okno może zostać 90cm ale lepiej byłoby je poszerzyć do 120cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 26.01.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Chyba aż tyle miejsca do siedzenia w kuchni nie potrzeba bo dwa kroki dalej jest jadalnia,wystarczy mały stolik na 2/3 osoby.Brak przejścia z kuchni do jadalni/salonu spowoduje latanie z talerzem dookoła obok kominka.Najlepiej zrobić wersję powyżej z możliwością zamknięcia kuchni,przejście niech zostanie a drzwi zawsze można zamontować już po zamieszkaniu jak stwierdzicie że otwarta kuchnia wam nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 dla dwóch osób to starczy przedłużyć blat do przejścia: http://images77.fotosik.pl/267/1c6dbee38a677709gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts