Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za płytę fundamentową

rianika

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 11 months później...
Przeczytaj ten artykuł, znajdziesz tam szczegółowe ceny i porównanie do ław fundamentowch

http://kb.pl/teksty/2015/04/01/plyta-fundamentowa-czy-lawy-porownujemy-koszty-dla-budujacych-dom/

Ubawiłem się setnie z tych cen.

"Załóżmy, że dolna kondygnacja naszego budynku posiada powierzchnię 100 m2. Najniższy koszt wykonania ław (na stabilnym i suchym gruncie) wyniesie przynajmniej 12 900 zł. "

Dom 115m2:

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/lawy-realizacja.png

"Cena wykonania płyty na budynek o powierzchni 100 m2 powinien wynieść ok. 12 000 zł (przy zastosowaniu materiałów ze średniej półki cenowej oraz zatrudnieniu sprawdzonej ekipy)."

Weźmy najtaniej, klocek o 10x10m po obwodzie izolacji płyty trzeba policzyć z 11x11m więc mamy 121m2*0,2m=24,2m3

Do tego w pionie mamy 44m*0,2m*0,2m=1,76m3

Razem 25,96m3x440zł/m3=11422,4 za sam XPS

A cena chyba za bardzo optymistyczna na dzisiaj.

Do tego beton (nawet pominę koszt transportu) 121m2*0,3m*220zł/m3=7986zł

I już mamy 19408,4 zł tylko za dwa podstawowe materiały.

A gdzie zbrojenie, praca folie, piasek, roboty ziemne, robocizna itd?

Kto to liczył?

Czy to może ceny za samą robociznę? No, wtedy, to są ceny drogie, ale jeszcze w normie.

Tutaj moje wyliczenia gdy podejmowałem decyzję.