Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup mieszkania z piecem kaflowym

leonera

Recommended Posts

Witam,

Planuję zakup małego, niedrogiego mieszkania w małej miejscowości do celów rekreacyjno inwestycyjnych - użytkować weekendami, w dłuższej perspektywie sprzedać.

Problem w tym, że większość mieszkań, które widziałam, posiada ogrzewanie piecowe (kaflaki). Czytałam już sporo na ten temat, początkowy pomysł ( kominek w jednopokojowym mieszkaniu +podłogówka w łazience ) nie przejdzie, tego jestem już świadoma.

C.o. węglowe raczej nie jest inwestycyjnie uzasadnioną alternatywą. W tej okolicy niewiele budynków ma dostęp do sieci gazowniczej. Ogrzewanie elektryczne w polskich warunkach jest podobno absurdalnie kosztowne w eksploatacji.

Czy mam jakąś sensowną, bezpieczną, legalną alternatywę?Na co, poza pisemną opinią kominiarza i termoizolacją budynku, zwrócić uwagę przy zakupie?

Witam,

Planuję zakup małego, niedrogiego mieszkania w małej miejscowości do celów rekreacyjno inwestycyjnych - użytkować weekendami, w dłuższej perspektywie sprzedać.

Problem w tym, że większość mieszkań, które widziałam, posiada ogrzewanie piecowe (kaflaki). Czytałam już sporo na ten temat, początkowy pomysł ( kominek w jednopokojowym mieszkaniu +podłogówka w łazience ) nie przejdzie, tego jestem już świadoma.

C.o. węglowe raczej nie jest inwestycyjnie uzasadnioną alternatywą. W tej okolicy niewiele budynków ma dostęp do sieci gazowniczej. Ogrzewanie elektryczne w polskich warunkach jest podobno absurdalnie kosztowne w eksploatacji.

Czy mam jakąś sensowną, bezpieczną, legalną alternatywę?Na co, poza pisemną opinią kominiarza i termoizolacją budynku, zwrócić uwagę przy zakupie?

Jeśli mieszkanie ma być tanie w utrzymaniu i służyć tylko na weekendy to piece kaflowe to najlepsza propozycja.

Przyjeżdżasz, palisz i masz ciepło bez opłat w pozostałych dniach tygodnia.

Uciążliwy trud tylko i wyłącznie z załatwieniem węgla i składowaniem go prawdopodobnie w piwnicy.

Palenie w piecu to dla wygodnych mieszczuchów sama przyjemność.

Oczywiście należy się zastanowić na jak długo ma służyć mieszkanie gdyż późniejsza sprzedaż mieszkania z piecami na pewno przysporzy więcej kłopotów niż wyposażonego w centralne ogrzewanie, ale jeśli w okolicy brak takich rozwiązań to nie ma co sobie zawracać głowy.

Może już po zakupie np spółdzielnia lub wspólnota zainwestuje w instalacje CO i CWU dla całego budynku.

Edytowane przez Mareks77

Pytanie tylko o jakoś tego pieca kaflowego, jak jest stary i mocno przepalony to może krótko trzymać ciepło. Ale jak nie jest bardzo sfatygowany, to taki piec napalony dobrze wieczorem jest gorący jeszcze następnego dnia rano. Piec kaflowy to super sprawa, w szczególności weekendowo.

pzdr