Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka NIE inteligentnych pytań odnośnie projektu

bkwmen

Recommended Posts

Witam serdecznie, przyznam że trochę wstyd pytać o takie coś, ale w końcu kogoś muszę zapytać, tak więc;

1.Czy kupując projekt domu mam określony czas na wybudowanie domu czy moge go sobie kupić rozpocąć budowę za np.dwa lata??a budować załóżmy10 lat???(czysto teoretycznie)

2.Jak długo są ważne wszystkie pozwolenia budowlane

3. Co jeśli zacznie się budowę domu a zmienią się przpisy które będą wymagać np. iż domy powinny spełniać nowe normy ekologiczne??

4.Istnieje jakaś mapa która pokazuje kategorie szkód górniczych na danym terenie (np. Bieruńsko-Lędzińskie) czy takie informacje udostępnia najbliższa kopalnia w okolicy??

Z góry dziękuję za okazaną pomoc :)

Ad1. Kupić projekt możesz kiedy chcesz, ważne jest aby projekt który złożysz do pozwolenia spełniał aktualne (na dzień składania) przepisy.

Ad2. Pozwolenie budowlane ważne jest 3 lata. Warunki techniczne przyłączy często rok.

Ad3. Masz spełnić warunki z pozwolenia.

Ad4 - nie wiem

Zwracasz się do OUG w Katowicach, a oni wydają ci informację o szkodach górniczych. Ja byłem w WUGu i od nich otrzymałem decyzję ale w wydziale architektury żądali z OUG. Więc musiałem załatwiać jeszcze raz. Oni po prostu piszą do kopalni która oddziałuje na twoją działkę a następnie przepisują to w piśmie do ciebie.

projekt gotowy nie jest projektem. Jest rysunkiem.

To architekt adaptujący przerabia go na projekt (w tym uaktualnia do obecnych standardów i przepisów).

Nie kupuj projektu do wykorzystania kiedyś tam - duża szansa, że w ciągu kilku lat zmieni ci się pogląd na to, jak ma wyglądać twój dom.