bkwmen 24.01.2016 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam serdecznie, przyznam że trochę wstyd pytać o takie coś, ale w końcu kogoś muszę zapytać, tak więc; 1.Czy kupując projekt domu mam określony czas na wybudowanie domu czy moge go sobie kupić rozpocąć budowę za np.dwa lata??a budować załóżmy10 lat???(czysto teoretycznie) 2.Jak długo są ważne wszystkie pozwolenia budowlane 3. Co jeśli zacznie się budowę domu a zmienią się przpisy które będą wymagać np. iż domy powinny spełniać nowe normy ekologiczne?? 4.Istnieje jakaś mapa która pokazuje kategorie szkód górniczych na danym terenie (np. Bieruńsko-Lędzińskie) czy takie informacje udostępnia najbliższa kopalnia w okolicy?? Z góry dziękuję za okazaną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 24.01.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 ad 1z tego co pamiętam na rozpoczęcie masz 3 lata, a później przerwy max też 3 lata pomiędzy wpisami do dziennikaad 23 lata masz na rozpoczęcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2016 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Ad1. Kupić projekt możesz kiedy chcesz, ważne jest aby projekt który złożysz do pozwolenia spełniał aktualne (na dzień składania) przepisy. Ad2. Pozwolenie budowlane ważne jest 3 lata. Warunki techniczne przyłączy często rok. Ad3. Masz spełnić warunki z pozwolenia. Ad4 - nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czortek 25.01.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Ad . 4Nam architekt mówiła, że w tym celu nalepiej wystosować pismo do kopalni wskazując konkretną działkę.Oni określą czy są szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.01.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Zwracasz się do OUG w Katowicach, a oni wydają ci informację o szkodach górniczych. Ja byłem w WUGu i od nich otrzymałem decyzję ale w wydziale architektury żądali z OUG. Więc musiałem załatwiać jeszcze raz. Oni po prostu piszą do kopalni która oddziałuje na twoją działkę a następnie przepisują to w piśmie do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 projekt gotowy nie jest projektem. Jest rysunkiem.To architekt adaptujący przerabia go na projekt (w tym uaktualnia do obecnych standardów i przepisów). Nie kupuj projektu do wykorzystania kiedyś tam - duża szansa, że w ciągu kilku lat zmieni ci się pogląd na to, jak ma wyglądać twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkwmen 25.01.2016 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Dziękuję bardzo za tak liczny odzew i rady, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts