kuba7283 25.01.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witam, wybrałem już projekt domu jaki chcę wybudować i jestem w stałym kontakcie z architektem w sprawie zmian jakie ma wprowadzić.Chcę zrobić inteligentny i nowoczesny dom temu mam pytanie jakie instalacje uwzględnić w projekcie? Myślałem o:-klimatyzacji kanałowej tylko jak regulować temperaturę w danym pomieszczeniu?-Wentylacji mechanicznej (rekuperator)-Odkurzacz centralny-System inteligentnego domu Jakie użyteczne instalacje można dodać? Czy dzięki rekuperacji rozprowadzę po domu ciepło z kominka? Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.01.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Jakie użyteczne instalacje można dodać? Czy dzięki rekuperacji rozprowadzę po domu ciepło z kominka? Pozdrawiam Kuba Nie, rekuperacja to co innego. Mówiąc o rozprowadzeniu ciepła z kominka masz na myśli DGP (dystrybucję gorącego powietrza), która może być grawitacyjna, lub wymuszona. Wydaje mi się, że jak najbardziej warto w to się "pobawić" i ją zrobić. Jeśli chodzi o inne instalacje, nie wiem, czy to już na tym etapie, ale warto rozważyć instalację automatycznego nawadniania ogrodu. Co prawda nie z własnego, ale z doświadczenia znajomego, odradzam instalację podgrzewania chodnika/podjazdu do garażu - niby fajny gadżet, ale w praktyce słabo się sprawdza. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba7283 25.01.2016 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nie, rekuperacja to co innego. Mówiąc o rozprowadzeniu ciepła z kominka masz na myśli DGP (dystrybucję gorącego powietrza), która może być grawitacyjna, lub wymuszona. Wydaje mi się, że jak najbardziej warto w to się "pobawić" i ją zrobić. . W takim razie czy do DGP można użyć tego samego kanału co do rekuperacji? czy potrzebny jest oddzielny? Tak samo czy można połączyć kanały od rekuperatora jak i klimatyzacji? Jeśli chodzi o inne instalacje, nie wiem, czy to już na tym etapie, ale warto rozważyć instalację automatycznego nawadniania ogrodu. . Dziekuję za bardzo fajny pomysł który warto uwzględnić w planowaniu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 rekuperator to nie klimatyzacja, służy do czegoś innego.Klimatyzacja może wymagać innej szybkości obiegu powietrza od wentylacji. Tak samo jak rozprowadzanie ciepła z kominka nie łączy się z wentylacją i rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.01.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Dobrze, że zabierasz się do tego na etapie projektu. Potem jest dożo trudniej. Mądra decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba7283 25.01.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 rekuperator to nie klimatyzacja, służy do czegoś innego. Klimatyzacja może wymagać innej szybkości obiegu powietrza od wentylacji. Tak samo jak rozprowadzanie ciepła z kominka nie łączy się z wentylacją i rekuperatorem. Czyli dobrze rozumiem ze potrzebuję 3 niezależnych instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2016 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) tak. Dlatego rzadko kto robi wszystkie możliwe instalacje, jakie tylko można Natomiast klimatyzację można połączyć z ogrzewaniem nadmuchowym. Co prawda firma : http://polskikomfort.pl/ogrzewanie-nadmuchowe/cechy-systemu.html uważa, że jej systemy można połączyć w jeden. Tylko zastanawia mnie sytuacja - duży mróz, pusty dom - czy nie ma wówczas nadmiaru wentylacji przy zwiększonym podawaniu ciepłego powietrza a tym samym strat ciepła. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba7283 26.01.2016 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 A jeżeli chciałbym zamontować samą wentylację mechaniczną(rekuperacje) i do tej samej instalacji podpiąć klimatyzację kanałową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 26.01.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Można tak zrobić, ale wtedy ochładzasz klimą ciepłe powietrze z zewnątrz. A powinieneś ochładzać to chłodniejsze, ze środka. Tak że musiałbyś zrobić jakąś częściową recyrkulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mada09 28.01.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 A czy rekuperacja jest polecana dla alergików? Montuje się tam jakieś filtry, albo coś w tym stylu? Czytałam, że tak, ale wolałabym, żeby dał znać ktoś kto ma ją zamontowaną i powiedział jak to w rzeczywistości wygląda, czy się sprawdza czy nie, bo bez sensu rozwalić cały dom na coś co w żaden sposób nie zadziała :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba7283 28.01.2016 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 A czy rekuperacja jest polecana dla alergików? Montuje się tam jakieś filtry, albo coś w tym stylu? Czytałam, że tak, ale wolałabym, żeby dał znać ktoś kto ma ją zamontowaną i powiedział jak to w rzeczywistości wygląda, czy się sprawdza czy nie, bo bez sensu rozwalić cały dom na coś co w żaden sposób nie zadziała :/ Witam, w istalacji rekuperatora jest instalowany filtr który trzeba co pewnie czas wymieniać, można kupić filtr o większych lub mniejszych "oczkach" co spowoduje wyłapywanie większych cząsteczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 u mnie filtr zwykły wyłapuje popiół z pieców węglowych sąsiadów - już ten aspekt jest nie do przecenienia. Przy zwykłej wentylacji, w domu wdychałabym tę truciznę, a tak mam jako tako oczyszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.01.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 u mnie też. Brudny filtr po wyjęciu mam gdzieś w dzienniku. Straszna kiszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.01.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Tylko po co Ci klimatyzacja - nie lepiej rozważyć instalacje pompy ciepła z funkcją chłodzenia - prostsze w montazu bo nie musisz rozprowadzac dodatkowych kanałów klimatyzacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.01.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Pytanie w kwestii klimatyzacji...Pompy ciepła z funkcją chłodzenia nie będzie, za to będą lane skosy z 35 cm styro i brak okien dachowych. Czy w tej sytuacji instalacja klimatyzacji ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 31.01.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 odpusc inteligentny dom, przemysl tylko gdzie chcesz miec sterowniki ogrzewania, wentylacji,otwieranie bramy itd.., zaloz alarm którym moze tez sporo zdzialac WM dla alergików IMO jak najbardziej, po przeprowadzcez zakiszonego bloku, moje dzieci duzo mniej choruja DGP mam ale uzuwam w prejsciowych okresach,chociaz dom dobrze ocieplony wiec, oszczednosci nie mabo drewno do komika tez kosztuje - wiec w sumie to tylko klimat kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.01.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 ja bym IB nie odpuszcza. za to określił poziom jego zaawansowania do własnych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.01.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 gdybym miała wolną kasę, też pewnie zainwestowałabym w IB. Chociaż byłby to jeden z ostatnich wydatków w kosztorysie, po stawie w ogrodzie i oranżerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 31.01.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Zawsze możesz jeszcze zainstalować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.02.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Tylko po co Ci klimatyzacja - nie lepiej rozważyć instalacje pompy ciepła z funkcją chłodzenia - prostsze w montazu bo nie musisz rozprowadzac dodatkowych kanałów klimatyzacyjnych Też właśnie miałem zaproponować pompę ciepła z funkcją grzania i chłodzenia! Uniwersalne rozwiązanie, ale skoro inwestor nie bierze tego ogóle do pod rozwagę, to cóż! Może warto jednak zwrócić uwagę na inne ciekawe rozwiązanie. Skoro rekuperator jest tak pożądany przez inwestora: Efektywna i kompaktowa domowa centrala technologiczna obsługująca ogrzewanie, chłodzenie, podgrzew wody użytkowej i wentylację Liczne warianty mocy i wyposażenia, jakie oferuje połączenie systemowe pompy Vitocal 242-S z centralą wentylacyjną Vitovent 300-F, umożliwiają odpowiednie dostosowanie domowej centrali technologicznej do zapotrzebowania energetycznego budynku, dzięki czemu rozwiązanie to wyjątkowo dobrze sprawdza się w nowych budynkach. Energooszczędne rozwiązania w zakresie techniki grzewczej budynku uzupełnia wysokowydajny odzysk ciepła przez centralę wentylacyjną Vitovent 300-F. Połączenie systemowe pozwala na odzysk ciepła na poziomie do 98 procent. W domach pasywnych połączenie systemowe może być wykorzystywane do ogrzewania powietrznego. Dostępna opcjonalnie hydrauliczna nagrzewnica umożliwia wówczas podgrzewanie powietrza dolotowego. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts