Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje które warto miec w nowoczesnym domu

Recommended Posts

Witam,

wybrałem już projekt domu jaki chcę wybudować i jestem w stałym kontakcie z architektem w sprawie zmian jakie ma wprowadzić.

Chcę zrobić inteligentny i nowoczesny dom temu mam pytanie jakie instalacje uwzględnić w projekcie?

Myślałem o:

-klimatyzacji kanałowej tylko jak regulować temperaturę w danym pomieszczeniu?

-Wentylacji mechanicznej (rekuperator)

-Odkurzacz centralny

-System inteligentnego domu

Jakie użyteczne instalacje można dodać?

Czy dzięki rekuperacji rozprowadzę po domu ciepło z kominka?

Pozdrawiam Kuba

Jakie użyteczne instalacje można dodać?

Czy dzięki rekuperacji rozprowadzę po domu ciepło z kominka?

Pozdrawiam Kuba

Nie, rekuperacja to co innego. Mówiąc o rozprowadzeniu ciepła z kominka masz na myśli DGP (dystrybucję gorącego powietrza), która może być grawitacyjna, lub wymuszona. Wydaje mi się, że jak najbardziej warto w to się "pobawić" i ją zrobić.

Jeśli chodzi o inne instalacje, nie wiem, czy to już na tym etapie, ale warto rozważyć instalację automatycznego nawadniania ogrodu.

Co prawda nie z własnego, ale z doświadczenia znajomego, odradzam instalację podgrzewania chodnika/podjazdu do garażu - niby fajny gadżet, ale w praktyce słabo się sprawdza.

Edytowane przez kemot_p

Nie, rekuperacja to co innego. Mówiąc o rozprowadzeniu ciepła z kominka masz na myśli DGP (dystrybucję gorącego powietrza), która może być grawitacyjna, lub wymuszona. Wydaje mi się, że jak najbardziej warto w to się "pobawić" i ją zrobić.

.

W takim razie czy do DGP można użyć tego samego kanału co do rekuperacji? czy potrzebny jest oddzielny?

Tak samo czy można połączyć kanały od rekuperatora jak i klimatyzacji?

Jeśli chodzi o inne instalacje, nie wiem, czy to już na tym etapie, ale warto rozważyć instalację automatycznego nawadniania ogrodu.

.

Dziekuję za bardzo fajny pomysł który warto uwzględnić w planowaniu działki.

rekuperator to nie klimatyzacja, służy do czegoś innego.

Klimatyzacja może wymagać innej szybkości obiegu powietrza od wentylacji.

Tak samo jak rozprowadzanie ciepła z kominka nie łączy się z wentylacją i rekuperatorem.

Czyli dobrze rozumiem ze potrzebuję 3 niezależnych instalacji?

tak.

Dlatego rzadko kto robi wszystkie możliwe instalacje, jakie tylko można :)

Natomiast klimatyzację można połączyć z ogrzewaniem nadmuchowym.

Co prawda firma : http://polskikomfort.pl/ogrzewanie-nadmuchowe/cechy-systemu.html

uważa, że jej systemy można połączyć w jeden.

Tylko zastanawia mnie sytuacja - duży mróz, pusty dom - czy nie ma wówczas nadmiaru wentylacji przy zwiększonym podawaniu ciepłego powietrza a tym samym strat ciepła.

Edytowane przez Elfir

A czy rekuperacja jest polecana dla alergików? Montuje się tam jakieś filtry, albo coś w tym stylu? Czytałam, że tak, ale wolałabym, żeby dał znać ktoś kto ma ją zamontowaną i powiedział jak to w rzeczywistości wygląda, czy się sprawdza czy nie, bo bez sensu rozwalić cały dom na coś co w żaden sposób nie zadziała :/

A czy rekuperacja jest polecana dla alergików? Montuje się tam jakieś filtry, albo coś w tym stylu? Czytałam, że tak, ale wolałabym, żeby dał znać ktoś kto ma ją zamontowaną i powiedział jak to w rzeczywistości wygląda, czy się sprawdza czy nie, bo bez sensu rozwalić cały dom na coś co w żaden sposób nie zadziała :/

Witam, w istalacji rekuperatora jest instalowany filtr który trzeba co pewnie czas wymieniać, można kupić filtr o większych lub mniejszych "oczkach" co spowoduje wyłapywanie większych cząsteczek.

odpusc inteligentny dom, przemysl tylko

gdzie chcesz miec sterowniki ogrzewania, wentylacji,

otwieranie bramy itd.., zaloz alarm którym moze tez sporo zdzialac

WM dla alergików IMO jak najbardziej, po przeprowadzce

z zakiszonego bloku, moje dzieci duzo mniej choruja

DGP mam ale uzuwam w prejsciowych okresach,

chociaz dom dobrze ocieplony wiec, oszczednosci nie ma

bo drewno do komika tez kosztuje - wiec w sumie to tylko klimat kominka

• 4 weeks później...
Tylko po co Ci klimatyzacja - nie lepiej rozważyć instalacje pompy ciepła z funkcją chłodzenia - prostsze w montazu bo nie musisz rozprowadzac dodatkowych kanałów klimatyzacyjnych

Też właśnie miałem zaproponować pompę ciepła z funkcją grzania i chłodzenia! Uniwersalne rozwiązanie, ale skoro inwestor nie bierze tego ogóle do pod rozwagę, to cóż!

Może warto jednak zwrócić uwagę na inne ciekawe rozwiązanie. Skoro rekuperator jest tak pożądany przez inwestora: Efektywna i kompaktowa domowa centrala technologiczna obsługująca ogrzewanie, chłodzenie, podgrzew wody użytkowej i wentylację

Liczne warianty mocy i wyposażenia, jakie oferuje połączenie systemowe pompy Vitocal 242-S z centralą wentylacyjną Vitovent 300-F, umożliwiają odpowiednie dostosowanie domowej centrali technologicznej do zapotrzebowania energetycznego budynku, dzięki czemu rozwiązanie to wyjątkowo dobrze sprawdza się w nowych budynkach.

Energooszczędne rozwiązania w zakresie techniki grzewczej budynku uzupełnia wysokowydajny odzysk ciepła przez centralę wentylacyjną Vitovent 300-F. Połączenie systemowe pozwala na odzysk ciepła na poziomie do 98 procent. W domach pasywnych połączenie systemowe może być wykorzystywane do ogrzewania powietrznego. Dostępna opcjonalnie hydrauliczna nagrzewnica umożliwia wówczas podgrzewanie powietrza dolotowego.

Pozdrawiam!