Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Budżetowo Akumulacyjny

kulibob

Recommended Posts

Fachowcy wypowiedzieli się wcześniej. Ja sądzę podobnie, też chciałem, kombinowałem i zrezygnowałem bo przeczytałem wątek o piecyku ceramicznym i stwierdziłem, że wszelkie działania przy wkładzie tej klasy mijają się z celem. Narobisz się, wydasz kasę a efekt mierny. .

Coś w tym jest....

Z tego wkładu cudów nie zrobisz , radiator trochę zwiększy efektywność , dla tej półki KONSTRUKCYJNEJ niezależnie pod jaką marka sprzedawanej oprócz tego co już zrobiłeś NIC WIĘCEJ nie pomożesz ....

Szkoda że we własnym kominku zastosowałeś sreberko i wełnę.......

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poszedłem za radą Piotra Batury i zrobiłem kilka dni przerwy od tematu - polecam wszystkim, którzy się na coś nakręcają (bardzo uwalnia od "problemu").

Zadam ponownie pytanie i proszę o pomoc zanim zacznę się brać za murowanie:

1. Rozumiem, że dodanie radiatora oraz wymurowanie obudowy z cegły szamotowej to max,który mogę wyciągnąć z mojego wkładu aby odzyskać jak najwięcej ciepła? Czy może coś jeszcze w tej sprawie zdziałać?

2. Jest system dgp, czy obowiązkowym jest aby obudowa miała kratki wentylacyjne (specjalista z kratki.pl mówił, że są potrzebne kratki na dole 800 a na górze 1000cm) tak to wyglądało wcześniej [ATTACH=CONFIG]346879[/ATTACH]

1. Radiator ? może jakiś powetrzny wymiennik ? są takie u producenta wkładu. pamiętaj , że one odbierają nadmiar ciepła, czyli palisz normalnie.

jeśli szamot to od wysokości wkładu (na sztorc), można dać też szamot wewnątrz a na zewnątrz płyta krzemowa. to też odbiera nadmiar, nie ma sensu "garowanie" we wkładzie po to aby ugrzać te okładziny.

2. Specjalista mówił i wiedział co mówił. tak, tak i jeszcze raz TAK

Darku wełna kominkowa jest ze starej zabudowy. Dzisiaj w Obi była promocja i płyta Silca kosztowała 33zł! szok cenowy więc wziąłem 5 sztuk :)

Jeżeli wkład się rozszczelni - rozbiorę zabudowę i kupię porządne palenisko, jednocześnie budując kanały akumulacyjne. Na dzień dzisiejszy mnie nie stać na takowe...

Lechowski mówisz o tym? https://kratki.pl/pl/produkt/wymiennik-cieplej-wody-fi-200_wcw200 jeżeli tak to nie na moją kieszeń niestety.

To zrobię co się da - jak radzicie tj dodam jeszcze 1 radiator i zrobię zabudowę z cegły szamotowej (zakupiłem też na promocji w Bricomanie).

Zdam relację gdy tylko wszystko ukończę!

Lechowski mówisz o tym? https://kratki.pl/pl/produkt/wymiennik-cieplej-wody-fi-200_wcw200 jeżeli tak to nie na moją kieszeń niestety.

tego typu wodnym wymiennikiem sensownie mozna co najwyzej ciepla wode na dzialce ogrzewac. szkoda po prostu kasy na rozbudowana instalacje w domu( laczenie z innym zrodlem ciepla itp.)

mialem na mysli wymiennik powietrzny i to ( podkresle jeszcze raz) jako odbiornik nadmiaru ciepla ze spalin przy normalnym uzytkowaniu wkladu.

dosc ciekawy wymiennik do takich zastosowan ma tez R.R. ale cena x3 i nielatwy montaz.

pewnie pare innych tez by sie znalazlo.

Podałem to zdjęcie tylko jako ciekawostkę - nie zamierzam wykonywać podobnego cuda.

Lechowski spójrz na tą stronę - tutaj sprzedają chyba takie wymienniki, które miałeś na myśli tak? http://www.grupa.owo.pl/kominki-wymienniki-ciepla.html tak na marginesie czy rzeczywiście taki wymiennik może podnieść sprawność o 20%? i odzyskiwać aż tyle ciepła ze spalin?

Edytowane przez sruba014

pewnie chodzilo o to , ze odzyskujesz 20 % z tego co normalnie idzie w komin :)

nawet jesli tak jest, to i tak masz cos. jesli schlodzi spaliny z 300 na 240 to bedzie jakis zysk, a jednoczesnie nie powinny wystepowac problemy z zapychaniem sadza.

owo wyglada jak wyglada, szkoda , ze nie daja jakichs szkicow pogladowych.cena atrakcyjna.

w kr.pl nazywa sie to turbodym.

Podałem to zdjęcie tylko jako ciekawostkę - nie zamierzam wykonywać podobnego cuda.

Lechowski spójrz na tą stronę - tutaj sprzedają chyba takie wymienniki, które miałeś na myśli tak? http://www.grupa.owo.pl/kominki-wymienniki-ciepla.html tak na marginesie czy rzeczywiście taki wymiennik może podnieść sprawność o 20%? i odzyskiwać aż tyle ciepła ze spalin?

@sruba014 ale masz parcie na akumulację i słusznie, życzę powodzenia.

Może zacznij od tego jak ja przed piecykiem, sprzedaj swój wkład a miałem wtedy takie parcie na piecyk jak Ty dzisiaj na ten radiator. Wziąłem 40% ceny za swojego dziada po dwóch latach eksploatacji i absolutnie nie żałowałem. Chwała Fachowcom za cierpliwość!

http://pablos.pl/sklep3/index.php?id_product=52&controller=product&id_lang=1 zobaczcie to - zdjęcia kamerą termowizyjną kominka z radiatorem w momencie odpalania i po osiągnięciu "swojej" temperatury.

Niekompetencja lub nieuczciwość. Raczej to drugie. Nad radiatorem wymoderowane, by nie pokazywać ile ciepła nadal do komina ucieka. Ten radiator odzyskuje 3 - 5 % (słownie trzy do pięciu) energii uciekającej do komina i niszczącej go przy takiej pseudo technologii. Kup, zainstaluj i zatrudnij dobrego prawnika. Zdobędziesz kasę na rozwiązania z Brunnera

Kilka lat temu pewna firma postanowiła produkować radiatory na rurach do kominków ....

Do rury dospawali gęsto pionowych radiatorów , kombinowali że jak będzie duża powierzchnia to i odbiór ciepła odpowiednio większy , niestety efekt był mierny....

Gdyby zrobić obraz termowizją to prawdopodobnie byłby podobny do tego który pokazujesz...

Co z tego obrazu wynika ?

Wysoka temperatura , o ile 150 to wysoka.. , w palenisku i wokół radiatora a dziwnie niska NATYCHMIAST ponad tym ....

Czyżby rozgrzany element nagle wypluwał zimne spaliny ?

Normalnie to takie zmiany obrazu są stopniowe...

No nic, skończy się na zwykłym radiatorze zapewne. Znalazłem takie coś, z tym to mógłby być problem z czyszczeniem :) [ATTACH=CONFIG]347048[/ATTACH]

Podobny układ rur w wymienniku wodnym.... ale.... dostęp do czyszczenia poziomych płomieniówek poprzez odkręcana płytę czołową...

Slajd23.JPG

Edytowane przez Zdun Darek B

A no zgadzam się z Waszymi opiniami dotyczącymi zdjęć z tej strony.

Dzisiaj się okazało, że być może uda mi się sprzedać mój wkład kominkowy - jeżeli się uda, dołożę grosza i kupię porządne palenisko, a jeżeli nie to zostanę z tym co mam.

Zacząłem kalkulować, opróżniać skarpety i wyciągać zaskórniaki - czy kwota 4000zł jest wystarczająca żeby zakupić palenisko, do którego sam mógłbym dobudować kanały akumulacyjne? Jeżeli tak poproszę o jakieś przykłady takiego wkładu.