Zdun Darek B 16.02.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Fachowcy wypowiedzieli się wcześniej. Ja sądzę podobnie, też chciałem, kombinowałem i zrezygnowałem bo przeczytałem wątek o piecyku ceramicznym i stwierdziłem, że wszelkie działania przy wkładzie tej klasy mijają się z celem. Narobisz się, wydasz kasę a efekt mierny. . Coś w tym jest.... Z tego wkładu cudów nie zrobisz , radiator trochę zwiększy efektywność , dla tej półki KONSTRUKCYJNEJ niezależnie pod jaką marka sprzedawanej oprócz tego co już zrobiłeś NIC WIĘCEJ nie pomożesz .... Szkoda że we własnym kominku zastosowałeś sreberko i wełnę....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Poszedłem za radą Piotra Batury i zrobiłem kilka dni przerwy od tematu - polecam wszystkim, którzy się na coś nakręcają (bardzo uwalnia od "problemu"). Zadam ponownie pytanie i proszę o pomoc zanim zacznę się brać za murowanie: 1. Rozumiem, że dodanie radiatora oraz wymurowanie obudowy z cegły szamotowej to max,który mogę wyciągnąć z mojego wkładu aby odzyskać jak najwięcej ciepła? Czy może coś jeszcze w tej sprawie zdziałać? 2. Jest system dgp, czy obowiązkowym jest aby obudowa miała kratki wentylacyjne (specjalista z kratki.pl mówił, że są potrzebne kratki na dole 800 a na górze 1000cm) tak to wyglądało wcześniej [ATTACH=CONFIG]346879[/ATTACH] 1. Radiator ? może jakiś powetrzny wymiennik ? są takie u producenta wkładu. pamiętaj , że one odbierają nadmiar ciepła, czyli palisz normalnie. jeśli szamot to od wysokości wkładu (na sztorc), można dać też szamot wewnątrz a na zewnątrz płyta krzemowa. to też odbiera nadmiar, nie ma sensu "garowanie" we wkładzie po to aby ugrzać te okładziny. 2. Specjalista mówił i wiedział co mówił. tak, tak i jeszcze raz TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.02.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 1. można dać też szamot wewnątrz a na zewnątrz płyta krzemowa. Specjalista mówił i wiedział co mówił............ Jaki jest sens i logika takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 16.02.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Darku wełna kominkowa jest ze starej zabudowy. Dzisiaj w Obi była promocja i płyta Silca kosztowała 33zł! szok cenowy więc wziąłem 5 sztuk Jeżeli wkład się rozszczelni - rozbiorę zabudowę i kupię porządne palenisko, jednocześnie budując kanały akumulacyjne. Na dzień dzisiejszy mnie nie stać na takowe... Lechowski mówisz o tym? https://kratki.pl/pl/produkt/wymiennik-cieplej-wody-fi-200_wcw200 jeżeli tak to nie na moją kieszeń niestety. To zrobię co się da - jak radzicie tj dodam jeszcze 1 radiator i zrobię zabudowę z cegły szamotowej (zakupiłem też na promocji w Bricomanie). Zdam relację gdy tylko wszystko ukończę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.02.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 odbior nadmiaru ciepla. po co od razu tona szamotu do zwyklego wkladu ? Jaki jest sens i logika takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.02.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Lechowski mówisz o tym? https://kratki.pl/pl/produkt/wymiennik-cieplej-wody-fi-200_wcw200 jeżeli tak to nie na moją kieszeń niestety. tego typu wodnym wymiennikiem sensownie mozna co najwyzej ciepla wode na dzialce ogrzewac. szkoda po prostu kasy na rozbudowana instalacje w domu( laczenie z innym zrodlem ciepla itp.) mialem na mysli wymiennik powietrzny i to ( podkresle jeszcze raz) jako odbiornik nadmiaru ciepla ze spalin przy normalnym uzytkowaniu wkladu. dosc ciekawy wymiennik do takich zastosowan ma tez R.R. ale cena x3 i nielatwy montaz. pewnie pare innych tez by sie znalazlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 16.02.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Znalazłem fajną rzecz w necie (na forum elektrody) Edytowane 16 Lutego 2016 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 16.02.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Znalazłem fajną rzecz w necie (na forum elektrody) Zanim zaczniesz budować pokraczne radiatory pomyśl jak działa chłodnica w samochodzie a szczególnie czy taka chłodnica jest efektywna kiedy nie owiewa jej powietrze. To samo jest u ciebie w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 16.02.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Podałem to zdjęcie tylko jako ciekawostkę - nie zamierzam wykonywać podobnego cuda. Lechowski spójrz na tą stronę - tutaj sprzedają chyba takie wymienniki, które miałeś na myśli tak? http://www.grupa.owo.pl/kominki-wymienniki-ciepla.html tak na marginesie czy rzeczywiście taki wymiennik może podnieść sprawność o 20%? i odzyskiwać aż tyle ciepła ze spalin? Edytowane 16 Lutego 2016 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.02.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 pewnie chodzilo o to , ze odzyskujesz 20 % z tego co normalnie idzie w komin nawet jesli tak jest, to i tak masz cos. jesli schlodzi spaliny z 300 na 240 to bedzie jakis zysk, a jednoczesnie nie powinny wystepowac problemy z zapychaniem sadza. owo wyglada jak wyglada, szkoda , ze nie daja jakichs szkicow pogladowych.cena atrakcyjna. w kr.pl nazywa sie to turbodym. Podałem to zdjęcie tylko jako ciekawostkę - nie zamierzam wykonywać podobnego cuda. Lechowski spójrz na tą stronę - tutaj sprzedają chyba takie wymienniki, które miałeś na myśli tak? http://www.grupa.owo.pl/kominki-wymienniki-ciepla.html tak na marginesie czy rzeczywiście taki wymiennik może podnieść sprawność o 20%? i odzyskiwać aż tyle ciepła ze spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Takie "Turbosyfy" , niezależnie z jakiej spawalni, w praktyce niekoniecznie się sprawdzają .Co z czyszczeniem takiego cuda nad wkładem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 17.02.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No nic, skończy się na zwykłym radiatorze zapewne. Znalazłem takie coś, z tym to mógłby być problem z czyszczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 17.02.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 przy wodnych i owszem, ale tu chodzi o niewielki wymiennik powietrzny. nawet bohusz pisze , ze jest bezobslugowy Takie "Turbosyfy" , niezależnie z jakiej spawalni, w praktyce niekoniecznie się sprawdzają . Co z czyszczeniem takiego cuda nad wkładem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 17.02.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 http://pablos.pl/sklep3/index.php?id_product=52&controller=product&id_lang=1 zobaczcie to - zdjęcia kamerą termowizyjną kominka z radiatorem w momencie odpalania i po osiągnięciu "swojej" temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 17.02.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 @sruba014 ale masz parcie na akumulację i słusznie, życzę powodzenia. Może zacznij od tego jak ja przed piecykiem, sprzedaj swój wkład a miałem wtedy takie parcie na piecyk jak Ty dzisiaj na ten radiator. Wziąłem 40% ceny za swojego dziada po dwóch latach eksploatacji i absolutnie nie żałowałem. Chwała Fachowcom za cierpliwość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.02.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 http://pablos.pl/sklep3/index.php?id_product=52&controller=product&id_lang=1 zobaczcie to - zdjęcia kamerą termowizyjną kominka z radiatorem w momencie odpalania i po osiągnięciu "swojej" temperatury. Niekompetencja lub nieuczciwość. Raczej to drugie. Nad radiatorem wymoderowane, by nie pokazywać ile ciepła nadal do komina ucieka. Ten radiator odzyskuje 3 - 5 % (słownie trzy do pięciu) energii uciekającej do komina i niszczącej go przy takiej pseudo technologii. Kup, zainstaluj i zatrudnij dobrego prawnika. Zdobędziesz kasę na rozwiązania z Brunnera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Obraz z wcześniej zamieszczonego linku... Edytowane 17 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2016 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Kilka lat temu pewna firma postanowiła produkować radiatory na rurach do kominków ....Do rury dospawali gęsto pionowych radiatorów , kombinowali że jak będzie duża powierzchnia to i odbiór ciepła odpowiednio większy , niestety efekt był mierny....Gdyby zrobić obraz termowizją to prawdopodobnie byłby podobny do tego który pokazujesz... Co z tego obrazu wynika ?Wysoka temperatura , o ile 150 to wysoka.. , w palenisku i wokół radiatora a dziwnie niska NATYCHMIAST ponad tym .... Czyżby rozgrzany element nagle wypluwał zimne spaliny ?Normalnie to takie zmiany obrazu są stopniowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) No nic, skończy się na zwykłym radiatorze zapewne. Znalazłem takie coś, z tym to mógłby być problem z czyszczeniem [ATTACH=CONFIG]347048[/ATTACH] Podobny układ rur w wymienniku wodnym.... ale.... dostęp do czyszczenia poziomych płomieniówek poprzez odkręcana płytę czołową... Edytowane 17 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 17.02.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A no zgadzam się z Waszymi opiniami dotyczącymi zdjęć z tej strony. Dzisiaj się okazało, że być może uda mi się sprzedać mój wkład kominkowy - jeżeli się uda, dołożę grosza i kupię porządne palenisko, a jeżeli nie to zostanę z tym co mam. Zacząłem kalkulować, opróżniać skarpety i wyciągać zaskórniaki - czy kwota 4000zł jest wystarczająca żeby zakupić palenisko, do którego sam mógłbym dobudować kanały akumulacyjne? Jeżeli tak poproszę o jakieś przykłady takiego wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts