janusz_21 18.02.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Podejrzewam, że za te pieniądze nie dostaniesz nic sensownego ale tu mogą podpowiedzieć inni, lepsi ode mnie w te klocki. Pokombinuj i może weź przykład z Remix"a, z tego "nawyrabiał". Czy ta akumulacja musi być już, nie lepiej poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.02.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 A no zgadzam się z Waszymi opiniami dotyczącymi zdjęć z tej strony. Dzisiaj się okazało, że być może uda mi się sprzedać mój wkład kominkowy - jeżeli się uda, dołożę grosza i kupię porządne palenisko, a jeżeli nie to zostanę z tym co mam. Zacząłem kalkulować, opróżniać skarpety i wyciągać zaskórniaki - czy kwota 4000zł jest wystarczająca żeby zakupić palenisko, do którego sam mógłbym dobudować kanały akumulacyjne? Jeżeli tak poproszę o jakieś przykłady takiego wkładu.Jakąś namiastką paleniska zduńskiego, tym bardziej adekwatną do dysponowanej kwoty, jest firma po sąsiedzku - Robiren. Nazwa też pasuje:D Kanały mogę Ci tanio zaoferować dobrej jakości, ale to już załatwiaj w mojej firmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 18.02.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 A no zgadzam się z Waszymi opiniami dotyczącymi zdjęć z tej strony. Dzisiaj się okazało, że być może uda mi się sprzedać mój wkład kominkowy - jeżeli się uda, dołożę grosza i kupię porządne palenisko, a jeżeli nie to zostanę z tym co mam. Zacząłem kalkulować, opróżniać skarpety i wyciągać zaskórniaki - czy kwota 4000zł jest wystarczająca żeby zakupić palenisko, do którego sam mógłbym dobudować kanały akumulacyjne? Jeżeli tak poproszę o jakieś przykłady takiego wkładu. Odmiennie Ci doradze. wyluzuj ponownie. jak sprzedasz ta oliwie, kup po prostu szczelny wklad z ceramika w srodku ( np. w matni oliwii za 2500) i obuduj go sensownie. chyba, ze rezygnujesz z ekogroszku. za 4 czy 5 tys. staniesz sie "ofiara" akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 19.02.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Dzięki za informacje. Niestety nie sprzedam swojego wkładu także zostanę przy tym co mam. Zabuduję szamotem, dołożę jeszcze 1 radiator i tak jak pisałeś lechowski porobię otwory na kratki wentylacyjne. Aha mam jeszcze 1 zapytanie o dgp. Rury puściłem na strychu i tam także jest turbina (rury są ocieplone wełną z tego co widziałem). Dodatkowo mam docieplony stryszek 15cm wełny. I teraz zapytanie czy gdy na strychu w zimie będzie temp w okolicach 0 stopni a turbina będzie chodzić to czy gorące powietrze w rurach nie będzie się skraplać z powodu niskiej temp do koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.02.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Dołóż izolacji na rury do dystrybucji ciepłego powietrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 19.02.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 czy jest jakaś dedykowana izolacja do takich rur czy po prostu kupić rolkę wełny np 5cm i owinąć wokół tych rur,które już mam? Z tym, że wtedy chyba dodatkowo będę musiał je zabezpieczyć jakimś hmmm no włąśnie czym? jakąś folią np paroizolacyjną bo takowa została mi z ocieplenia poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 19.02.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 jesli stryszek masz docieplony, tworzy swego rodzaju przegrode, wiec cieplo ktore tam zostanie nie jest tak do konca stracone, a temperatura nie powinna spadac tam ponizej zera. kup najtansza welne jesli chcesz i po prostu przykryj nia rury. czy jest jakaś dedykowana izolacja do takich rur czy po prostu kupić rolkę wełny np 5cm i owinąć wokół tych rur,które już mam? Z tym, że wtedy chyba dodatkowo będę musiał je zabezpieczyć jakimś hmmm no włąśnie czym? jakąś folią np paroizolacyjną bo takowa została mi z ocieplenia poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 19.02.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 (edytowane) jesli stryszek masz docieplony, tworzy swego rodzaju przegrode, wiec cieplo ktore tam zostanie nie jest tak do konca stracone, a temperatura nie powinna spadac tam ponizej zera. kup najtansza welne jesli chcesz i po prostu przykryj nia rury. Tak zrobię, dzięki lechowski Znalazłem takie coś, owinięte zwykłą folią pakowną - potrzeba matką wynalazku Chciałem zapytać o jeszcze dwie kwestie 1: Czym kleić te cegły szamotowe? Zaprawa szamotowa to dobre rozwiązanie? http://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/budowa-kominka/materialy-szamotowe/zaprawa-szamotowa-parkanex-25-kg.html znalazłem to - przystępne cenowo. 2: Mam komin systemowy o średnicy fi200 czy dorzucić do niego rurę kwasówkę czy nie ma takiej potrzeby? Edytowane 20 Lutego 2016 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.02.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Tak zrobię, dzięki lechowski Znalazłem takie coś, owinięte zwykłą folią pakowną - potrzeba matką wynalazku [ATTACH=CONFIG]347352[/ATTACH] Chciałem zapytać o jeszcze dwie kwestie 1: Czym kleić te cegły szamotowe? Zaprawa szamotowa to dobre rozwiązanie? http://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/budowa-kominka/materialy-szamotowe/zaprawa-szamotowa-parkanex-25-kg.html znalazłem to - przystępne cenowo. 2: Mam komin systemowy o średnicy fi200 czy dorzucić do niego rurę kwasówkę czy nie ma takiej potrzeby? ad1. Jeśli masz życie "przystępne cenowo", klej czymkolwiek, nawet dziadostwem z casty...Jeśli nie, jeśli życie Ci drogie, kup jakiś klej u Godków (jeden worek, jedno wiadro...), albo kup usługi prawdziwego zduna. ad2. Mając akumulację energia nie pójdzie w komin, Możesz zostawić system, tylko nie rozgrzewaj ceramiki kominowej gwałtownie podczas rozpalania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 20.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Piotrze ja zostaję przy swoim wkładzie czyli felix 16kw (nie wiem czy czytałeś poprzedni wpis) - zostaje jedynie ciepła obudowa z cegły szamotowej i dodatkowo dołożę jeszcze 1 radiator. W takim wypadku warto wrzucić kwasówkę w komin? Czy zostawić jak jest? Ceramiki kominowej chyba nigdy gwałtownie nie rozpalałem - od samego początku rozpalam/palę w kominku od góry. W takim razie kupię coś droższego do klejenia tych cegieł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.02.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Piotrze ja zostaję przy swoim wkładzie czyli felix 16kw (nie wiem czy czytałeś poprzedni wpis) - zostaje jedynie ciepła obudowa z cegły szamotowej i dodatkowo dołożę jeszcze 1 radiator. W takim wypadku warto wrzucić kwasówkę w komin? Czy zostawić jak jest? Ceramiki kominowej chyba nigdy gwałtownie nie rozpalałem - od samego początku rozpalam/palę w kominku od góry. W takim razie kupię coś droższego do klejenia tych cegieł A cegłę już masz, jeśli nie to przemyśl czy z płytki 3cm nie budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.02.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Piotrze ja zostaję przy swoim wkładzie czyli felix 16kw (nie wiem czy czytałeś poprzedni wpis) - zostaje jedynie ciepła obudowa z cegły szamotowej i dodatkowo dołożę jeszcze 1 radiator. W takim wypadku warto wrzucić kwasówkę w komin? Czy zostawić jak jest? Ceramiki kominowej chyba nigdy gwałtownie nie rozpalałem - od samego początku rozpalam/palę w kominku od góry. W takim razie kupię coś droższego do klejenia tych cegiełNo tak...W takim razie kontroluj stan komina. (inspekcja kamerą co 5-10 lat) Nawet jak popęka, od razu się nie zawali. Jak będzie źle, podczas remontu wymienisz rury ceramiczne na stal . Cegły możesz kleić niekoniecznie droższym materiałem. Polecam najtańszy klej do płytek podłogowych, jaki znajdziesz. Im tańszy, tym lepszy (nie ze względu na cenę). W moich warunkach to raczej niemożliwe (czas schnięcia i wiązania), ale Ty masz chyba trochę więcej czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 21.02.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Remiks - tak cegły mam już zakupione - w Bricomanie była promocja 3zł sztuka więc wziąłem 120sztuk. Piotrze - tak mam trochę więcej czasu rozumiem więc, że na dzień dzisiejszy nie ma konieczności instalowania kwasówki? zwykły klej do płytek powiadasz? Edytowane 21 Lutego 2016 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts