Zdun Darek B 01.02.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Nie wystarczy zastosować cegły szamotowe na obudowę a płytami szamotowymi wyłożyć dowolne palenisko...W pokazanej realizacji osiągnięto efekt podniesienia temperatur spalania bez możliwości dobrego odzysku ciepła zanim poszło w komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 01.02.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Forest Dziękuję za tak proste wytłumaczenie i rozjaśnienie tematu. W takim wypadku można nazywać obudowanie wkładu szamotem jako hmmm "ciepła zabudowa"? To co napisał Stefan jest bardzo trafną i także uważam, że po modyfikacjach i sugestiach ze strony doświadczonych zdunów/palaczy można by coś dobrego z tego projektu jeszcze wydusić. Kilka dni temu rozebrałem swoją obudowę z gk i wełny zrobioną przez lokalnego zduna (po lekturze forum zdecydowałem się na ten krok). Teraz chciałbym jak najrozsądniej wykonać zabudowę wkładu kominkowego, ażeby jak najwięcej ciepła z niego wydusić. Podłączę się do tematu o ile autor nie ma nic przeciwko (wrzucę foty itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.02.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Śruba idąc w kierunku proponowanym w filmie i tym co pisze Stefan zyskasz tylko tyle że po jakimś czasie ponownie rozbierzesz swoją obudowę. Co prawda jestem mało wiarygodnym doradcą bo jestem amatorem w tej dziedzinie jednak zdarzyło mi się jedną konstrukcję popełnić i wierz mi troszkę o akumulacji się dowiedziałem w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 01.02.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Nie wystarczy zastosować cegły szamotowe na obudowę a płytami szamotowymi wyłożyć dowolne palenisko... W pokazanej realizacji osiągnięto efekt podniesienia temperatur spalania bez możliwości dobrego odzysku ciepła zanim poszło w komin W zupełności się tutaj z Tobą zgadzam więc niech sruba myśli i poprawia. Mam do Ciebie jeszcze pytania odnośnie przedstawionych wcześniej pierścieni akumulacyjnych a raczej ich kanałów żeliwnych w środku których są jakieś tam zawirowywacze. Gdyby nie jakaś znana firma to pomyślałbym, że to kiepski żart. Przecież to są prawie, że zwykłe półki dla zbierania sadzy, kreozotu. To jest jak bomba zapalająca z opóźnionym zapłonem. Jak się sprawiają te elementy w eksploatacji? Jak to się ma do sztuki zduńskiej, że kanały spalinowe powinny mieć możliwość czyszczenia? Jaki jest sposób na czyszczenie tych elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 02.02.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Cześć! Trochę poczytałem na temat akumulacji. Słowem kluczowym dla mnie było to co napisał Darek tzn "dobrego odzysku ciepła zanim poszło w komin". Chciałbym zbudować mniej więcej coś takiego i zabudować to szamotem jak na filmiku, który wrzuciłem wcześniej Widziałem specjalne pustaki szamotowe (cebud cma) jednak 1 kosztuje około 200zł. Wymyśliłem, że takie kanały można wykonać z cegieł szamotowych. Czy w dobrym kierunku kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.02.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Cześć! Trochę poczytałem na temat akumulacji. Słowem kluczowym dla mnie było to co napisał Darek tzn "dobrego odzysku ciepła zanim poszło w komin". Chciałbym zbudować mniej więcej coś takiego i zabudować to szamotem jak na filmiku, który wrzuciłem wcześniej [ATTACH=CONFIG]345573[/ATTACH] Widziałem specjalne pustaki szamotowe (cebud cma) jednak 1 kosztuje około 200zł. Wymyśliłem, że takie kanały można wykonać z cegieł szamotowych. Czy w dobrym kierunku kombinuję? Kombinujesz dobrze. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page91 post1803 masz mój też tak sobie kiedyś wykombinowałem, resztę znajdziesz w ceramicznym;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 02.02.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Włąśnie coś podobnego chciałbym wykonać!! Dzięki za ten link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 02.02.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 W zupełności się tutaj z Tobą zgadzam więc niech sruba myśli i poprawia. Mam do Ciebie jeszcze pytania odnośnie przedstawionych wcześniej pierścieni akumulacyjnych a raczej ich kanałów żeliwnych w środku których są jakieś tam zawirowywacze. Gdyby nie jakaś znana firma to pomyślałbym, że to kiepski żart. Przecież to są prawie, że zwykłe półki dla zbierania sadzy, kreozotu. To jest jak bomba zapalająca z opóźnionym zapłonem. Jak się sprawiają te elementy w eksploatacji? Jak to się ma do sztuki zduńskiej, że kanały spalinowe powinny mieć możliwość czyszczenia? Jaki jest sposób na czyszczenie tych elementów? Prośba do Zduna Darka B żeby odniósł się do tego wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.02.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) To typowy przykład jak SZTUKA ZDUŃSKA wymaga kompleksowego zrozumienia tematu . Po pierwsze temperatura wchodząca w taki [ i każdy inny wymiennik akumulacyjny ] Po drugi strata cieplna komina Po trzecie odpowiedni dobór ilości materiału który łapie " nadmiar ciepła " pomiędzy 1 a 2 Gdyby elementy żeliwne były zastosowane bez masy akumulacyjnej [ pewna polska firma tak próbuje ] to szybko by się oblepiło "smołą".... Czyszczenie ; wyjąć deflektor we wkładzie i czyścić szczotką na giętkiej lince ... sprawdzałem to DZIAŁA ! Edytowane 3 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 03.02.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 To typowy przykład jak SZTUKA ZDUŃSKA wymaga kompleksowego zrozumienia tematu . Po pierwsze temperatura wchodząca w taki [ i każdy inny wymiennik akumulacyjny ] Po drugi strata cieplna komina Po trzecie odpowiedni dobór ilości materiału który łapie " nadmiar ciepła " pomiędzy 1 a 2 Gdyby elementy żeliwne były zastosowane bez masy akumulacyjnej [ pewna polska firma tak próbuje ] to szybko by się oblepiło "smołą".... Czyszczenie ; wyjąć deflektor we wkładzie i czyścić szczotką na giętkiej lince ... sprawdzałem to DZIAŁA ! Ja zdunem nie jestem ale proszę Cię żebyś nie obrażał SZTUKI ZDUŃSKIEJ bo to co napisałeś to jest siano. Napisałeś parę zdań bez ładu i składu chyba, że to jest SZTUKA ZDUŃSKA żeby klientowi wcisnąć coś, nie mówiąc przy okazji, że to jest niebezpieczne. Proszę żebyś objaśnił co konkretnie miałeś na myśli pisząc to co napisałeś. Odnośnie czyszczenia to zamiast szkoleń zduńskich może mógłbyś prowadzić szkolenia akrobatyczno-ekwilibrystyczno-jogistyczne które przydałyby się przy tego typu elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.02.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Co Twoim zdaniem jest niebezpieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 03.02.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Z uporem maniaka lansujecie chory system akumulacji ciepła który z racji działania jest skazany na porażkę. Masy akumulacyjne oddają bardzo wolno ciepło ale tym samy będąc nagrzane coraz słabiej to ciepło przyjmują. Tak samo jest z wodą jako nośnikiem energii. Im woda powrotna cieplejsza tym słabiej odbiera ciepło ze źródła a i tym samym źródło musi modulować ilość wytwarzanej energii żeby procent przenoszenia był największy. Do tego dochodzi kolejny ułomny system oddawania ciepła przez promieniowanie tzn. zakres tego oddawania ciepła jest bardzo ograniczony przy stojącym powietrzu. Nie sztuką jest spalić paliwo wytwarzając energię ale sztuką jest tą energię rozprowadzić po budynku tak aby to budynek był masą akumulacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.02.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 olo75Gdybyś wiedział jak prawidłowo wykorzystać zalety akumulacji to miałbyś o ty inne zdanie .Bardzo proszę rozwiń myśl o "stojącym powietrzu" i "ułomnym systemie oddawania ciepła przez promieniowanie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 03.02.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Naszkicowałem "mniej więcej" jak mogłyby wyglądać kanały akumulacyjne - poproszę fachowców o ocenę tego pomysłu. Scianę za kominkiem wyłożę silcą lub płytami krzemionowo-wapiennymi. Nad wlotem do komina byłaby pewnie komora dekompresyjna. Całość obuduję szamotem. Da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 03.02.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 olo75 Gdybyś wiedział jak prawidłowo wykorzystać zalety akumulacji to miałbyś o ty inne zdanie . Bardzo proszę rozwiń myśl o "stojącym powietrzu" i "ułomnym systemie oddawania ciepła przez promieniowanie " Ułomność polega na tym że oddawanie ciepła przez promieniowanie polega na pobudzaniu powietrza do drgania przez fale elektromagnetyczną. W kosmosie to fantastyczny sposób przekazywania energii ale tam nie ma powietrza które na ziemi spełnia rolę izolatora i nośnika energii. Izoluje od energii słonecznej a jednocześnie jest jej nośnikiem. Tylko że ludzie wychwalający ogrzewanie przez promieniowanie nie zwrócili uwagi że aby energię przenosić za pośrednictwem powietrza należy to powietrze wprowadzić w ruch. W naturze właśnie konwekcja powoduje przenoszenie "transport" energii. Tak sama zasad obowiązuje drugi nośnik energii na ziemi jakim jest woda. Źródło ciepła produkuje energię którą należy odebrać za pomocą nośnika i ruchem nośnika rozprowadzić. Piece czy kominki akumulacyjne tego nie zrobią w budynkach z wydzielonymi pomieszczeniami a więc albo kilka takich urządzeń albo ciepło przy piecu akumulacyjnym a im dalej od niego tym większy ziąb czyli wracamy do budynków jednoizbowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.02.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Naszkicowałem "mniej więcej" jak mogłyby wyglądać kanały akumulacyjne - poproszę fachowców o ocenę tego pomysłu. Scianę za kominkiem wyłożę silcą lub płytami krzemionowo-wapiennymi. Nad wlotem do komina byłaby pewnie komora dekompresyjna. Całość obuduję szamotem. Da radę? [ATTACH=CONFIG]345669[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]345670[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]345671[/ATTACH] A może być nie fachowca? Pewnie że da radę, pytanie czy wkład da radę. Musisz dodać rurę z wkładu bezpośrednio do komina z szybrem zamykającym potrzebną w fazie rozpalania. Wyczystka na dole wystarczy jedna. Ścianę za kominkiem i za wymiennikiem też bym wyłożył izolacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.02.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 (edytowane) Ułomność polega na tym że oddawanie ciepła przez promieniowanie polega na pobudzaniu powietrza do drgania przez fale elektromagnetyczną. W kosmosie to fantastyczny sposób przekazywania energii ale tam nie ma powietrza które na ziemi spełnia rolę izolatora i nośnika energii. Izoluje od energii słonecznej a jednocześnie jest jej nośnikiem. Tylko że ludzie wychwalający ogrzewanie przez promieniowanie nie zwrócili uwagi że aby energię przenosić za pośrednictwem powietrza należy to powietrze wprowadzić w ruch. W naturze właśnie konwekcja powoduje przenoszenie "transport" energii. Tak sama zasad obowiązuje drugi nośnik energii na ziemi jakim jest woda. Źródło ciepła produkuje energię którą należy odebrać za pomocą nośnika i ruchem nośnika rozprowadzić. Piece czy kominki akumulacyjne tego nie zrobią w budynkach z wydzielonymi pomieszczeniami a więc albo kilka takich urządzeń albo ciepło przy piecu akumulacyjnym a im dalej od niego tym większy ziąb czyli wracamy do budynków jednoizbowych . Strasznie pitolisz Olo, jak można porównywać kilometry atmosfery ziemskiej do kilku metrów powietrza w domu? Myślisz że 10-cio metrowa atmosfera pochłonęła by całe promieniowanie, jeśli tak to sorki nie ma o czym i z kim dyskutować. Czy to polaczek ma Cię uczyć? nie możesz dokładniej sam doczytać? Ps. Tak przy okazji panele IR to oczywiście ściema i polaczkowe wymysły by zbałamucić biednych ludzi;-) Edytowane 3 Lutego 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 03.02.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 A może być nie fachowca? Pewnie że da radę, pytanie czy wkład da radę. Musisz dodać rurę z wkładu bezpośrednio do komina z szybrem zamykającym potrzebną w fazie rozpalania. Wyczystka na dole wystarczy jedna. Ścianę za kominkiem i za wymiennikiem też bym wyłożył izolacyjną. Wielkie dzięki za odpowiedź! zastanawiałem się właśnie czym są takie rury i do czego to w ogóle jest potrzebne. Chodzi o takie coś tak? Wyłożę za kominkiem i za wymiennikiem izolacją jak piszesz. Wkład to żeliwny Felix 16kw (można go dodatkowo wyłożzamotem od środka?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Wielkie dzięki za odpowiedź! zastanawiałem się właśnie czym są takie rury i do czego to w ogóle jest potrzebne. Chodzi o takie coś tak? [ATTACH=CONFIG]345682[/ATTACH] Wyłożę za kominkiem i za wymiennikiem izolacją jak piszesz. Wkład to żeliwny Felix 16kw (można go dodatkowo wyłożzamotem od środka?) Właśnie o coś takiego chodzi, można zrobić z dwóch trójników między które włożysz szyber najlepiej szczelny;-) Chodzi o to że komin nie pociągnie takiego układu jak będzie zimny i w czasie rozpalania, działa to tak że rozpalasz na otwartym szyberku do złapania temp. przez komin (krótka droga spalin) następnie zamykasz szyber i spaliny idą przez wymiennik. Możesz zostawić to ustrojstwo żebrowane i resztę zrobić nad, jeśli się zmieści, będzie i DGP bo coś tam masz i będzie można spróbować naładować odbiornik. Na temat wkładu nie odpowiem bo nie mam pojęcia to raczej któryś z życzliwych fachowców może odpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.02.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 Naszkicowałem "mniej więcej" jak mogłyby wyglądać kanały akumulacyjne - poproszę fachowców o ocenę tego pomysłu. Scianę za kominkiem wyłożę silcą lub płytami krzemionowo-wapiennymi. Nad wlotem do komina byłaby pewnie komora dekompresyjna. Całość obuduję szamotem. Da radę? [ATTACH=CONFIG]345669[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]345670[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]345671[/ATTACH] Jest to fantastyczny przykład jak pisanie na forum może wprowadzać czytających na manowce . Taki wkład to najtańsza spalarka do konwekcji. Nawet nie próbuj łączyć tego wkładu z kanałami ..... no chyba że wybierasz się na łono Abrahama ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts