Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom parterowy 90m2 stan surowy zamknięty

Recommended Posts

ok dzięki bardzo za odpowiedź, zostawie temat wentylacji. Jeszcze tylko ostatnie pytanie bo nie mogę się zdecydować który projekt wybrać:

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/2881/projekt-domu-alt

https://www.extradom.pl/projekt-domu-tk28-WAK1054

wybiore jeden z nich, nie wiem tylko który. TK28 bardziej mi się podoba wizualnie, jednak Alt zapewne będzie tańszy w budowie i tu pytanie- o ile tańszy licząc, że wybuduje go materiałami z dolnej półki? może ktoś w przybliżeniu napisać z doświadczenia ile bedzie kosztwał jeden jak i drugi w stanie d zamieszkania lub chociaż jaka mniej więcej bedzie różnica w cenie między nimi? Rozchdzi się o to że jak np. Alt będzie kosztował 300tyś do zamieszkania a TK28 320tyś to wybiore TK.. ale jak TK ma być o 80tyś droższy to wtedy Alt.. Wielu z Was wybudowało już swoje domy wiec na pewno potraficie to ocenić lepiej odemnie, pozdrawiam.

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to może ja. Energia 10zł miesięcznie. Filtry 4zł... rocznie!

4zl rocznie wszystkie filtry? tak rzadko wystarczy je wymieniać? hmm idea WM coraz bardziej mi się podoba :)

A jaki wyszedł ci koszt zrobienia WM? i pytanie - czy WM bez reku będzie zasadna, czy jednak duże straty ciepła będą?

4zl rocznie wszystkie filtry? tak rzadko wystarczy je wymieniać? hmm idea WM coraz bardziej mi się podoba :)

A jaki wyszedł ci koszt zrobienia WM? i pytanie - czy WM bez reku będzie zasadna, czy jednak duże straty ciepła będą?

Filtry zmieniam średnio 4 razy do roku. Kupuje je w pasmanterii w postaci owaty i tnę do kasetki.

WM dla domu z poddaszem 133m2 kosztowała mnie 8000zł. Sam rekuperator kosztował coś koło 4000zł, a robocizna 1000zł.

Czy rekuperator się opłaci zależy od ceny nośnika energii do grzania domu. Im będzie wyższa, tym bardziej będzie się opłacał odzysk energii.

Jednak ja bym się skupił na komforcie a nie na zyskach, a ten nie podlega dyskusji.

Elfir możesz powiedzieć ile rocznie kosztuje cię WM? chodzi mi o koszty energii, filtrów itd?

Nie mam pojęcia. Nie mam osobnego podlicznika prądu na każdy sprzęt w domu.

Ale rachunki nie wzrosły drastycznie w porównaniu z energią elektryczną w mieszkaniu w bloku. Bardziej dają o sobie znać pompy obiegowe do CO.

Filtry - oryginalne były drogie, kupiłam samoróbki z allegro za 100 zł za 8 szt. Teraz tylko kupię włókninę filtracyjną za grosze i będę miała wielorazowe.

Cześć wam. Mam takie pytanie czy nie zaduzo dostałam wycenę za stan surowy otwarty z dachem dom ma 15x10 dach dwuspadowy bez piwnicy z poddaszem 2 lukarny i jeden wykusz bryła prostokątna potrzebna jest wymiana gruntu pyta fundamentowa cena jest łączna z garażem który jest tez na Płycie to jest ich zakres pracy

. Płyta fundamentowa ( docieplenie, hydro izolacja )

. Fundamenty

. Kondygnacja parteru

. Strop

. Kondygnacja piętra

. ścianki działowe , kominy

. Więźba dachowa

. Deskowanie

. Kompletna usługa dekarska ( dachówka,okna połaciowe,orynnowanie

Cena za sama robociznę 98000 zł

Cześć wam. Mam takie pytanie czy nie zaduzo dostałam wycenę za stan surowy otwarty z dachem dom ma 15x10
Trochę taniej kosztowała trzy lata temu moja chałupka w stanie SSO ale już z samorobnym ociepleniem. Nie mam lukarn, wykusza, stropu, tradycyjne fundamenty. Cena wydaje się być chyba niewygórowana, tak sądzę. Można oczywiście wybudować taniej robiąc wszystko samemu, ale to już inna historia. Jeżeli masz płytę fundamentową, to już kanaliza i podłogówka jest wliczona w cenę, bo nie widzę na zestawieniu? Inaczej się nie da :)

• 3 weeks później...

Witam,

Czy mając działkę oraz 200 000 zł można wybudować domek 100-120 M systemem zleconym ( stan surowyzamkniety plus wszystkie instalacje )?

Interesuje mnie prosty domek z dachem 2 spadowym , ogrzewanie podłogowe na gaz np projekt Z91 , Z71 lub Z34 ?

Oczywiście na wykończenie i umeblowanie bedzie kolejna pula pieniędzy jednak ten etap bedzie robiony bez firm

Pozdrawiam

Edytowane przez Daniel_26