Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom parterowy 90m2 stan surowy zamknięty

Recommended Posts

Budowa trwa od maja ubiegłego roku, akurat tak sobie zaplanowałem, że miałem po tym czasie sporo wolnego w pracy. Do dachu miałem ekipę (tanią i chyba dobrą, bo przy ostatnich wichurach nie odleciał ;)), robiłem za pomocnika. Przy murach kolega budowlaniec był za majstra, reszta swoimi siłami. Teraz też praktycznie każdą wolną chwilę spędzam na budowie. Ne robię żadnych niepotrzebnych nam nowoczesnych wynalazków, tylko to, co potrzebne, dlatego dość szybko idzie.

No właśnie to dlatego że miałeś sporo wolnego czasu, więc zaoszczędziłeś na kosztach robocizny. Jakie koszty u was wyszły za dach? Głównie chodzi o koszt robocizny?

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też by mnie to interesowało. Wiem, jedno, że znalezienie doświadczonego dekarza to nie lada wyczyn. Moja znajoma ostatnio kryła dach w ubiegłym roku, to ściągała dekarzy gdzieś ze śląska.

Stowarzyszenie dekarzy; Federacja dekarzy blacharzy i cieśli, itp...... mają tam certyfikowanych wykonawców. Obawiam się jednak, że przeciętnego inwestora odstraszy cena... Ale np. federacja dekarzy oferuje wykonanie ekspertyzy dachu, można ją zamówić przed rozliczeniem się z wykonawcą ...

Stowarzyszenie dekarzy; Federacja dekarzy blacharzy i cieśli, itp...... mają tam certyfikowanych wykonawców. Obawiam się jednak, że przeciętnego inwestora odstraszy cena... Ale np. federacja dekarzy oferuje wykonanie ekspertyzy dachu, można ją zamówić przed rozliczeniem się z wykonawcą ...

No właśnie cena. Skoro nie renomowany cieśla czy dekarz z polecenia od znajomych w okolicy zrobi nam dach w 1/5 ceny oferowanej przez renomowanych cieśli to każdy kto liczy koszty wybierze wykonawców tańszych. Każdy chce żyć.

Trochę niezrozumiale, na szybko napisałem. 5000 to cena za stawianie więźby i krycie. Cena samej więźby to 4000 (sam impregnowałem), 8000 blachodachówka+blacha na okucia, gąsiory, membrana. Jeśli doliczamy też rynny, to trzeba doliczyć 1000 zł (po rabacie, w komplecie z blachodachówką).

Trochę niezrozumiale, na szybko napisałem. 5000 to cena za stawianie więźby i krycie. Cena samej więźby to 4000 (sam impregnowałem), 8000 blachodachówka+blacha na okucia, gąsiory, membrana. Jeśli doliczamy też rynny, to trzeba doliczyć 1000 zł (po rabacie, w komplecie z blachodachówką).

Ile m2 masz dachu?

Coś niskie ceny masz, bardzo niskie. Ja mam dach 165m2. Najniższa cena jaką wynegocjowałem to 10000 - robicizna: więźba + pokrycie + obróbki szczytowe i czołowe struktonitem + montaż rynien. Drewno na więźbę + pełne deskowanie - 9000, materiał na pokrycie: dachówka ceramiczna glazurowana creaton + materiały na obróbki blacharskie, rynny itd 17000. I wydaje mi się że lepszej ceny nie dostanę. Wychodzi 218/m2 kompletnego wykonania dachu. Łącznie 36 tys.

A miałem również wyceny dachu za 50 tys a rekordzista wołał 65 tys za mój dach.

Ja wiem czy niskie? Typowe w okolicy, dało się to zrobić nawet taniej. Ale akurat spośród wszystkich prac robionych przez kogoś "z zewnątrz" do dachu mamy najmniej uwag.

Powierzchnia krycia (nie dachu) wyszła około 180 m2 (dokładnie musiałbym sprawdzić na fakturze). Nie ma pełnego deskowania.

Dach prosty, dwuspadowy z jedną lukarną. W ogóle postaramy się niedługo nadrobić znaczne zaległości "dziennikowo - fotorgaficzne", ale małe, niezbyt grzeczne dziecko+budowa+praca=permanentny brak czasu ;)

witam,

wybudowałem dom ok 100m2 z poddaszem użytkowym, w 6miesięcy.Jestem teraz na etapie wykończania, została mi do zrobienia druga łazienka i wykończenie drewnem schodów. . Dom jest na płycie fundamentowej pod którą jest 30cm styropianu,ocieplenie styropian grafitowy 30cm, kominek z płaszczem wodnym, bufor 750l, podłogówka, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, kolektory słoneczne, okna i drzwi o wsp.lamba ok 0,6 , Dom faktycznie jest pasywny, kominek używam ok 1-3 h dziennie aby zagrzać wodę (jak jest słońce to wystarczają kolektory nawet teraz w zimie) Koszty całkowite do tej pory jakie poniosłem to ok 150tyś, tak małe bo większość prac wykonałem sam, za robociznę zapłaciłem ok 18tyśzł

• 3 weeks później...
Witajcie, szukam i szukam projektu który by mi odpowiadał i dochodzę do wniosku że to znacznie trudniejsze niż myślałem. Poświęciłem wiele dni szukania i nic wystarczajojąco odpowiedniego nie znalazłem. Piszę tu o tym bo być może ktoś z Was ma jakąś propozycje projektu którego szukam. Otóż dom który bym chciał wybudować to: dom parterowy bez poddasza i bez podpiwniczenia, 90-100m2, kąt nachylenia dachu 30stopni, garaż i to wszystko w jednej kwadratowej (bądź bardzo przybliżonej do kwadratu) bryle, najlepiej aby dach był szpiczasty (a aby był szpiczasty to bryła musi być chyba kwadratowa). Całość pokryta dachem kopertowym. Wymagania niby nie są wygórowane jednak projektu pod takie wymagania nie znalazłem.. Ma ktoś jakieś propozycje?:) pozdrawiam

Sam buduję prosty dom metodą gospodarczą dom do 100 m2, Na dzień dzisiejszy 85 tyś z dokumentacją, pozwoleniami itp. SSZ Okna 3 szyby z roletami, zrobiona elektryka, ocieplony strop, zakupiony tynk gipsowy. Dach wyszedł 20 tyś z wszystkim - blacho dachówka, struktonit, więźba, łaty, rynny, membrany itd (w tym cieśla do pomocy 1500 zł)

Witam ponownie. Może mi ktoś jeszcze pomóc w pewnej sprawie? Chciałem już kupić pewną działkę, jednak przed jej zakupem sprawdziłem miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i okazuje się że kąt nachylenia dachu jest od 35 do 45 stopni... Gdzie ja mam upatrzone dwa projekty, jeden z nich ma kąt nachylenia dachu 25 stopni a drugi 30stopni z czego wynika że się nie kwalifikuje. Czy można coś zrobić z tym absurdalnym problemem? byłem w gminie i powiedzieli że takie są przepisy... czy można jakoś obejść ten durny przepis, jakoś rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam

możesz zwiększyć kąt nachylenia dachu :) ja szukam działki i też w okolicach które mnie interesują k.n.d. to 35-45st., więc jak się zdecyduję na upatrzoną parterówkę, to będę zwiększać knd do 35st (wyjdzie większy strych, gdzie wszystkie szpargały poupycham)

Witajcie, szukam i szukam projektu który by mi odpowiadał i dochodzę do wniosku że to znacznie trudniejsze niż myślałem. Poświęciłem wiele dni szukania i nic wystarczajojąco odpowiedniego nie znalazłem. Piszę tu o tym bo być może ktoś z Was ma jakąś propozycje projektu którego szukam. Otóż dom który bym chciał wybudować to: dom parterowy bez poddasza i bez podpiwniczenia, 90-100m2, kąt nachylenia dachu 30stopni, garaż i to wszystko w jednej kwadratowej (bądź bardzo przybliżonej do kwadratu) bryle, najlepiej aby dach był szpiczasty (a aby był szpiczasty to bryła musi być chyba kwadratowa). Całość pokryta dachem kopertowym. Wymagania niby nie są wygórowane jednak projektu pod takie wymagania nie znalazłem.. Ma ktoś jakieś propozycje?:) pozdrawiam

Sprawdz sobie na str muratora np jesienna zaduma, na poludnie, dom dla ciebie, wesoly poranek sporo tego jest tylko z tel nie mam jak wkleic linkow

Sprawdz sobie na str muratora np jesienna zaduma, na poludnie, dom dla ciebie, wesoly poranek sporo tego jest tylko z tel nie mam jak wkleic linkow

sprawdzałem, ale zaden z nich nie spełnia oczekiwan.

az sie zaczalem zastanawiac czy: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-slonecznej-5-bis.html

przerobic na 100m2, można tak?. Przyszło mi na myśl że może by tak w tym projekcie ukrócić projekt domu, w sensie zwężyć o 2m dzięki czemu kalenica zostałaby zlikwidowana i zrobiłby się szpic na dachu, a powierzchnia użytkowa domu zmalałaby do około 102m2 . Nie wiem tylko czy takie zmiany są dpuszczalne

Witam. Znalazłem w końcu upragniony projekt, zauważyłem że można do projektu dokupić Projekt wentylacji mechanicznej. Poczytałem trochę o tym i przyznam że nawet nie wiedziałem że stosuje się coś takiego. Czy powinno sie taką wentylacje mechaniczną utworzyć w swoim domu czy nie zawracać sobie tym głowy? co z tym fantem z reguły robi przeciętny inwestor? pozdrawiam:)