Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon Słoneczna polana/ Leśny zakątek

kasiag11

Recommended Posts

proszę o pomoc w aranżacji salonu z projektu Leśny zakątek, jest on troszkę nietypowy gdyż posiada wolnostojącą ścianę, na którą nie mam pomysłu:rolleyes: może ktoś pomoże:) jeszcze jedno pytanie odnośnie tv, bo już ustawiałam go na różnych ścianach ale tutaj chyba jest najlepiejsalon1.jpgsalon2.jpg

To jest słoneczna polana

http://images76.fotosik.pl/271/6df2cd4fc734a9a1gen.jpg

Ścianka między jadalnią a holem może być oklejona jakąś wzorzystą tapetą i podświetlona kinkietami. Albo zrobiona z piaskowanego lub fusingowego szkła (doświetli korytarz)

Salon od korytarzyka oddzielony ażurowym regałem.

A to jest leśny zakątek:

http://images75.fotosik.pl/271/8d9c0db48018c5b6gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Ta ściana jest zupełnie zbędna,zabiera tylko miejsce i wizualnie pomniejsza przestrzeń dzienną tworząc korytarzyki.

http://images75.fotosik.pl/273/94babe36c0516215med.jpg

Można zrobić sam filar,lub półściankę która umownie tworzyć będzie granicę pomieszczeń.

http://images75.fotosik.pl/273/01c420ed40371504med.jpg

kinka - ta ściana maskuje widok na toaletę i zapewnia minimum dyskrecji gościom chcącym z niej skorzystać.

Miałam okazję korzystać z toalety, która otwiera się na salon - nic przyjemnego, człowiek stale zestresowany, czy nie słychać co robi. Nawet puścić bąka głośno nie może.

jaki styl? ciężko określić:rolleyes: chodzi mi o przytulne i funkcjonalne wnętrze, a nie na pokaz

Kasia, takie podejście to błąd :( Budujecie najprawdopodobniej swój wymarzony dom i on ma być tak piękny, że będziecie chcieli się nim pochwalić :D Przytulne i funkcjonalne nie kłóci się z pokazowym :yes: W innym razie wrócisz tu za rok lub dwa lata z tekstem "pomóżcie, nie mogę patrzeć na swój dom"...

kinka - ta ściana maskuje widok na toaletę i zapewnia minimum dyskrecji gościom chcącym z niej skorzystać.

Miałam okazję korzystać z toalety, która otwiera się na salon - nic przyjemnego, człowiek stale zestresowany, czy nie słychać co robi. Nawet puścić bąka głośno nie może.

Tak wiem że maskuje to wejście,ja też nie lubię jak toaleta jest na widoku,ale coś za coś,wolę patrzeć na toaletę niż zabierać 5m z salonu.

Sama u siebie zamurowałam przejście żeby nie było widać,ale w tym przypadku szkoda tej powierzchni zabierać.

Kinka, przestawiłaś drzwi do wc o 90 stopni, a Kasia pisze, że dom wybudowany (więc pewnie przyłącza wyprowadzone)...

A gdyby kawałek ścianki dać w ten sposób?

[ATTACH=CONFIG]344874[/ATTACH]

Edytowane przez joliska

robi się daleka droga do kuchni.

Tam można byłoby pokombinować lepiej, gdyby ten dom był na etapie projektu, ewentualnie fundamentu.

Ten salon jest ogromny, spokojnie można było dodać spiżarkę.

Dlatego zawsze przestrzegam - umebluj wstępnie dom przed wbiciem łopaty.

dom już stoi, ścianka również:) i na początku też myślałam, że jest zbędna ale z czasem widzę że jednak jest potrzebna

widziałam gdzieś ten salon bez ścianki i jest brzydki, taki hol z którego właśnie widać wc

trochę komplikuje to ustawienie ale myślę, że jednak jakoś to wszystko uda mi się poukładać

Ściankę zabudowałabym do samej góry regałem na książki albo - jeśli książki mają być gdzie indziej - zrobiłabym całkowicie zabudowaną szafę (gładka, wtapiająca się w otoczenie) do samego sufitu w kolorze ścian. Wtedy miałabyś dodatkowe miejsce do przechowywania a wyglądałoby jak kawałek ściany.

Może najlepiej potraktować ściankę dosłownie?

Na jednej stronie (od wc) dać konsolę, ładne lustro, lampę - urządzić coś a'la przedpokój. Nie napisałaś jaki styl preferujesz, więc poglądowo:

konso.jpg

wariantów od rustykalnego do modern - skolko godno:)

Natomiast od salonu zabudować np. regałem książkowym

konso1.jpg