wg39070 10.05.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Ale mi się dobrze mieszka w tym domu z GW i dlatego zachwalam. To wy mi chcecie wmówić, że musi mi się mieszkać źle. Jak już argument ekonomiczny padł to mówicie o komforcie, że no pewnie każdy ma inne oczekiwania. Lubię świeże powietrze, bardzo. Śpię przy uchylonym oknie i jest super komfort rewelacja. Mi ta wentylacja działa a jak działa za słabo to uwaga otwieram okno, ptaszki śpiewają, drzewa szumią, wiaterek sobie wieje jest super, nic nie śmierdzi. Ja polecam WG ale zrobioną z głową najlepiej pogadać z kominiarzem jakimś kumatym. przed budową mocno rozważałem WM dużo czytałem itd także moja decyzja nie jest przypadkowa. Ja wiem jakie macie powietrze w tą WM znam temat, macie lepsze powietrze ale ja też mam dobre a przy otwartym oknie takie same i tyle. Żyję jestem szczęśliwy i tego wam też życzę. Czasem nie warto popadać w manię posiadania wszystkiego co najlepsze, to jest moja rada w tym temacie i kończę go. ciach bajera. Popieram w całej rozciągłości! Problem z WG polega na tym, że nikt jej nie lobbuje. No bo jak lobbować coś co jest prawie za darmo lub bardzo tanie. Pozdrawiam użytkowników WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Popieram w całej rozciągłości! Problem z WG polega na tym, że nikt jej nie lobbuje. No bo jak lobbować coś co jest prawie za darmo lub bardzo tanie. Pozdrawiam użytkowników WG. Logicznym jest,że pranie prania w strumyku jest tanie w porównaniu do prania prania w pralce automatycznej ale nigdy pranie prane w strumyku nie będzie tak czyste jak wyprane w pralce,ot taka mała różnica. Prania w strumyku też nikt nie lobbuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 10.05.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Łatwiej jest oszukać człowieka, niż przekonać go, ze zostal oszukany - Mark Twain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Postęp nie ma większego wroga, niż przyzwyczajenie - Jose Marti K&M_M: Ja rozumiem, że jesteś przyzwyczajony do porannego lekkiego zaduchu w sypialni, ale powinieneś zrozumieć tych, którzy w tej materii oczekują pewnego postępu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 11.05.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Czy wentylacja jest potrzebna czy nie? Jedno jest pewne teraz okna i drzwi są hermetyczne - kiedyś było odwrotnie i nikt wentylacja taka czy inną nie zaprzątał sobie głowy. Dla tych co otwierają okna - ich komary w d... tną Dla tych co są za i przeciw proponuję przeczytać kilka stron - myslę że trafnej oceny:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzekTo tyle na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.05.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ale mi się dobrze mieszka w tym domu z GW i dlatego zachwalam. To wy mi chcecie wmówić, że musi mi się mieszkać źle. Jak już argument ekonomiczny padł to mówicie o komforcie, że no pewnie każdy ma inne oczekiwania. Lubię świeże powietrze, bardzo. Śpię przy uchylonym oknie i jest super komfort rewelacja. Mi ta wentylacja działa a jak działa za słabo to uwaga otwieram okno, ptaszki śpiewają, drzewa szumią, wiaterek sobie wieje jest super, nic nie śmierdzi. Ja polecam WG ale zrobioną z głową najlepiej pogadać z kominiarzem jakimś kumatym. przed budową mocno rozważałem WM dużo czytałem itd także moja decyzja nie jest przypadkowa. Ja wiem jakie macie powietrze w tą WM znam temat, macie lepsze powietrze ale ja też mam dobre a przy otwartym oknie takie same i tyle. Żyję jestem szczęśliwy i tego wam też życzę. Czasem nie warto popadać w manię posiadania wszystkiego co najlepsze, to jest moja rada w tym temacie i kończę go. ciach bajera. Szach i mat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&highlight=filtry+wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 11.05.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Szach i mat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&highlight=filtry+wentylacji To chyba jako antyreklamę WM dałeś, bo wygląda to tak że odkurzacz zasysa Ci wszystko co mu tylko pod wlot podleci a włóknina i tak wszystkiego nie wyłapie to Ci mogę zagwarantować. Mieszkanie w sterylnych warunkach nie jest dobre ze względu na osłabianie organizmu poprzez brak kontaktu z patogenami i alergenami (dlatego własnie mydełka antybakteryjne nie sprawdzają się na trądzik ) Ponieważ mam w głębokim poważaniu takie wywody o wyższości jednych świąt nad drugimi to opiszę Wam kilka moich odczuć z pobytu w domach z WM bo jeśli chodzi o WG to większość w takim mieszkała, nocowała etc. Dawno temu miałem okazję bycia w Stenlose/Dania i pobytu w tak zachwalanych domach pasywnych czyli m.in z WM, generalnie odwiedziłem ich kilka sztuk i w każdym był zaduch / stęchlizna. Po rozmowach moją łamaną angielszczyzną z właścicielami dowiedziałem się że ta przypadłość występuje praktycznie w każdych domu, jedynie tam gdzie są często otwierane okna nie ma tego problemu (i tyle z energooszczędności ). Czyli teoria mija się z praktyką a ponieważ takich domów w Stenlose jest sporo to i doświadczenie na pewno mają w ich stawianiu większe niż nasze rodzime firmy, może to kwestia "termosowych" domów, nie wiem, nie znam się ale fakt jest faktem. Kuzyn pracujący w Niemczech, budowlaniec, także podczas rozmowy potwierdził że domy pasywne, kilkuletnie mają taką samą przypadłość więc zakładam że jest to problem niezależny od wykonawcy. Kuzyn postawił dom 200 m, ze 3-4 lata temu, wszystko na maksa, zero oszczędności na nowych technologiach etc, pompa ciepła, rekuperator, WM. Będąc u niego przelotem w czasie podróży nad morze myślałem ze w nocy "zejdę", temperatura jakaś masakryczna 28-29 stopni czyli taka jak na zewnątrz. Okna musiałem pootwierać żeby był choć minimalny przepływ powietrza bo ani ja ani syn nie mogliśmy spać, generalnie dramat. Po mojemu to w dzień WM pięknie nagrzała mu dom powietrzem z zewnątrz a było ponad 40 -50 stopni w słońcu a w nocy ponieważ temperatura utrzymywała się około 30 stopni to nie dało się tego schłodzić. Podobno jak jest taki upał to u niego taka temperatura w domu jest normą, mocno zastanawia się nad klimatyzacją czyli kolejne $ trzeba wrzucić. U każdych znajomych którzy mają dzieci to zamknięte drzwi w domu są abstrakcją, zawsze coś jest otwarte, a to wejściowe, tarasowe czy coś innego. W takim przypadku WM jest nieporozumieniem i tyle. Czasami zdarza mi się oglądać jakies dziwne programy w TV i trafiłem parę razy na tematykę walki z alergiami, chorobami etc u dzieci w Australi. Generalnie chodziło o to że zespół badawczy starał się znaleźć przyczynę chorób, zatruć itp u danego dziecka czy rodziny. Bardzo często był to wynik syfu w domu, począwszy od grzybów, niechcianych lokatorów a zawsze pokazywano zasyfione przewody wentylacyjne, to co w nich się znajdowało to pokrótce widać jak się otworzy odkurzacz i zajrzy do worka. Oczywiście nie były to nowe domy tylko kilkunastoletnie lub starsze ale fakt pozostaje faktem. Raczej nikt mnie nie przekona że w wentylacji nie będzie się nic osadzało bo wystarczy zerknąć do rury od odkurzacza aby zobaczyć jaka jest "czysta" w środku, zasada działania WM jest podobna i w niej będzie występować zabrudzenie rur tylko wolniej. Żeby było jasne, nie uważam że WG jest remedium i najlepszym wyborem ale moim zdaniem należy się zastanowić czy "nowinki" jakie wprowadzane są do budownictwa ją do końca przemyślane i działają zgodnie z założeniami bo wiem jak mocno może teoria od praktyki się różnić i nie dotyczy to tylko wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.05.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Bosze, co za stek bzdur! Rura od odkurzacza? W którą stronę ciągnie? Występują w niej cofki tak jak w wentylacji grawitacyjnej? Tak wyglądają u mnie kanały NAWIEWNE po pięciu latach Stęchlizna w domu z wentylacją mechaniczną??? :bash: Powiedz mi jak do tego może dojść bo nie mam bladego pojecia. Gorąc? To fakt. Jeżeli będziemy mieli źle zbudowany dom i będzie słońce nagrzewało go przez okna dachowe i duże szyby, to będzie problem. Jednak najmniej temu jest winna wentylacja!!! Powiedz mi jaka jest różnica skąd wleci powietrze, przez WM czy przez okna? Będą inne temperatury??? Masakra A co do sterylnych warunków. Nie martwie się tym, w moim domu też ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.05.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 To chyba jako antyreklamę WM dałeś, bo wygląda to tak że odkurzacz zasysa Ci wszystko co mu tylko pod wlot podleci a włóknina i tak wszystkiego nie wyłapie to Ci mogę zagwarantować. Mieszkanie w sterylnych warunkach nie jest dobre ze względu na osłabianie organizmu poprzez brak kontaktu z patogenami i alergenami (dlatego własnie mydełka antybakteryjne nie sprawdzają się na trądzik ) Ponieważ mam w głębokim poważaniu takie wywody o wyższości jednych świąt nad drugimi to opiszę Wam kilka moich odczuć z pobytu w domach z WM bo jeśli chodzi o WG to większość w takim mieszkała, nocowała etc. Dawno temu miałem okazję bycia w Stenlose/Dania i pobytu w tak zachwalanych domach pasywnych czyli m.in z WM, generalnie odwiedziłem ich kilka sztuk i w każdym był zaduch / stęchlizna. Po rozmowach moją łamaną angielszczyzną z właścicielami dowiedziałem się że ta przypadłość występuje praktycznie w każdych domu, jedynie tam gdzie są często otwierane okna nie ma tego problemu (i tyle z energooszczędności ). Czyli teoria mija się z praktyką a ponieważ takich domów w Stenlose jest sporo to i doświadczenie na pewno mają w ich stawianiu większe niż nasze rodzime firmy, może to kwestia "termosowych" domów, nie wiem, nie znam się ale fakt jest faktem. Kuzyn pracujący w Niemczech, budowlaniec, także podczas rozmowy potwierdził że domy pasywne, kilkuletnie mają taką samą przypadłość więc zakładam że jest to problem niezależny od wykonawcy. Kuzyn postawił dom 200 m, ze 3-4 lata temu, wszystko na maksa, zero oszczędności na nowych technologiach etc, pompa ciepła, rekuperator, WM. Będąc u niego przelotem w czasie podróży nad morze myślałem ze w nocy "zejdę", temperatura jakaś masakryczna 28-29 stopni czyli taka jak na zewnątrz. Okna musiałem pootwierać żeby był choć minimalny przepływ powietrza bo ani ja ani syn nie mogliśmy spać, generalnie dramat. Po mojemu to w dzień WM pięknie nagrzała mu dom powietrzem z zewnątrz a było ponad 40 -50 stopni w słońcu a w nocy ponieważ temperatura utrzymywała się około 30 stopni to nie dało się tego schłodzić. Podobno jak jest taki upał to u niego taka temperatura w domu jest normą, mocno zastanawia się nad klimatyzacją czyli kolejne $ trzeba wrzucić. U każdych znajomych którzy mają dzieci to zamknięte drzwi w domu są abstrakcją, zawsze coś jest otwarte, a to wejściowe, tarasowe czy coś innego. W takim przypadku WM jest nieporozumieniem i tyle. Czasami zdarza mi się oglądać jakies dziwne programy w TV i trafiłem parę razy na tematykę walki z alergiami, chorobami etc u dzieci w Australi. Generalnie chodziło o to że zespół badawczy starał się znaleźć przyczynę chorób, zatruć itp u danego dziecka czy rodziny. Bardzo często był to wynik syfu w domu, począwszy od grzybów, niechcianych lokatorów a zawsze pokazywano zasyfione przewody wentylacyjne, to co w nich się znajdowało to pokrótce widać jak się otworzy odkurzacz i zajrzy do worka. Oczywiście nie były to nowe domy tylko kilkunastoletnie lub starsze ale fakt pozostaje faktem. Raczej nikt mnie nie przekona że w wentylacji nie będzie się nic osadzało bo wystarczy zerknąć do rury od odkurzacza aby zobaczyć jaka jest "czysta" w środku, zasada działania WM jest podobna i w niej będzie występować zabrudzenie rur tylko wolniej. Żeby było jasne, nie uważam że WG jest remedium i najlepszym wyborem ale moim zdaniem należy się zastanowić czy "nowinki" jakie wprowadzane są do budownictwa ją do końca przemyślane i działają zgodnie z założeniami bo wiem jak mocno może teoria od praktyki się różnić i nie dotyczy to tylko wentylacji. Kanały nawiewne z wm nie mają raczej problemu z zagrzybieniem bo niby jakim cudem? Nie ma też problemu z żadnym "syfem" no chyba że ktoś popełni jakieś kardynalne błędy. Natomiast kanały od WG do czystych nie należą tym i mamy chociażby problem z cofką. Kolejna sprawa to wentylacja mechaniczna nie jest od chłodzenia. Znam przypadki że ktoś mądry sobie od południa czerpnie zrobił i ładowało mu po 50'C do domu. Wszystko można zatem schrzanić jak widać. A czy przy WG nie będzie problemu z przegrzaniem? Zasada działania WM to nie zasada działania odkurzacza, coż to za porównanie... Co do domów w Dani to ktoś je jednak nieumiejętnie postawił skoro był zaduch i stęchlizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 11.05.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Masakra, co jeden post to lepszy Kolega truten to sam siebie przeszedl i nie kuma, ze przy wentylacji grawitacyjnej tez powietrze sie "porusza". NIestety, ale to przy WG wystepuje stechlizna, bo przy zamknietych oknach i drzwiach powietrze nie ma obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Kuzyn postawił dom 200 m, ze 3-4 lata temu, wszystko na maksa, zero oszczędności na nowych technologiach etc, pompa ciepła, rekuperator, WM. Będąc u niego przelotem w czasie podróży nad morze myślałem ze w nocy "zejdę", temperatura jakaś masakryczna 28-29 stopni czyli taka jak na zewnątrz. Okna musiałem pootwierać żeby był choć minimalny przepływ powietrza bo ani ja ani syn nie mogliśmy spać, generalnie dramat. Po mojemu to w dzień WM pięknie nagrzała mu dom powietrzem z zewnątrz a było ponad 40 -50 stopni w słońcu a w nocy ponieważ temperatura utrzymywała się około 30 stopni to nie dało się tego schłodzić. Podobno jak jest taki upał to u niego taka temperatura w domu jest normą, mocno zastanawia się nad klimatyzacją czyli kolejne $ trzeba wrzucić. Ha, ha, WM nagrzała mu dom ? To w jaki sposob temu zapobiec ? Nie wentylować ? Szczelnie pozamykać okna i zabić i tak juz dychawiczną w takich warunkach WG ? No to jest przecież pierwszy krok do zaduchu i stęchlizny w domu.... Niestety, ale pierwszą linia obrony przed ukropem wewnątrz domu są rolety, drugą i ostateczną klimatyzacja. Rodzaj wentylacji tu nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 11.05.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ale mi się dobrze mieszka w tym domu z GW i dlatego zachwalam. To wy mi chcecie wmówić, że musi mi się mieszkać źle. Jak już argument ekonomiczny padł to mówicie o komforcie, że no pewnie każdy ma inne oczekiwania. Lubię świeże powietrze, bardzo. Śpię przy uchylonym oknie i jest super komfort rewelacja. Mi ta wentylacja działa a jak działa za słabo to uwaga otwieram okno, ptaszki śpiewają, drzewa szumią, wiaterek sobie wieje jest super, nic nie śmierdzi. Ja polecam WG ale zrobioną z głową najlepiej pogadać z kominiarzem jakimś kumatym. przed budową mocno rozważałem WM dużo czytałem itd także moja decyzja nie jest przypadkowa. Ja wiem jakie macie powietrze w tą WM znam temat, macie lepsze powietrze ale ja też mam dobre a przy otwartym oknie takie same i tyle. Żyję jestem szczęśliwy i tego wam też życzę. Czasem nie warto popadać w manię posiadania wszystkiego co najlepsze, to jest moja rada w tym temacie i kończę go. ciach bajera. sporo prawdy ale nie do końca jak wspomniałem wyżej WM oczyszcza powietrze, WG...nie zawsze za oknem masz czyste powietrze i ptaszki spiewają ale jeśli cały czas otwierasz okna to pewnie nie montowałeś okien 3 szybowych szczelnych tylko jak najtańsze? niemniej komfort powietrza przez WM a przez WG jest różny wiec wszystko sprowadza sie do tego na ile ktoś chce ponieść koszty aby mieć większy komfort na codzień - czystsze i "świeższe" powietrze, niezależnie czy na zewnątrz jest ciepło czy zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 11.05.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ha, ha, WM nagrzała mu dom ? To w jaki sposob temu zapobiec ? Nie wentylować ? Szczelnie pozamykać okna i zabić i tak juz dychawiczną w takich warunkach WG ? No to jest przecież pierwszy krok do zaduchu i stęchlizny w domu.... Niestety, ale pierwszą linia obrony przed ukropem wewnątrz domu są rolety, drugą i ostateczną klimatyzacja. Rodzaj wentylacji tu nie ma znaczenia. No to Cię "truteń" użądlił. Linia obrony po jego użądleniu jest nadzwyczaj żałosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Ja sie nie muszę "bronić" tylko prostować głupoty. Zresztą, nie tylko ja zauważyłem, że kolega truteń "truje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 11.05.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Miałem odpuścić ale widzę burza mózgów i w sumie ciekawa dyskusja. Nie będę odbijał piłeczki na każdą waszą odpowiedź bo bym książkę tu pisać musiał. W każdym razie ja się czuję super siedząc czy śpiąc przy otwartym oknie w moim domku także cieszę się, że nie muszę go zamykać by mieć komfort bo komfort to ja mam jak jest otwarte, co kto lubi. Każdy dom jest inny są różne warunki dookoła domu, różni są inwestorzy, więc nie ma moim zdaniem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie z tego topiku która wentylacja lepsza. Na papierze WM bije na głowę WG. W praktyce już zależy jak komu leży, ja się czuję jak na wakacjach z otwartym oknem. W każdym razie moim zdaniem lobby WM wyolbrzymia wady WG a posiadacze WM triumfalnie temu przyklaskują mając posiadaczy WG za jaskiniowców co mnie irytuje. Takim nowobogackim ja mam lepsze i bardziej ekskluzywne mi to pachnie, a sobie miej jak lubisz ps. mam Roleta + okienko Ug=0,5+ nawiewniki i jest ok. Roleta super pomaga regulować nawiew ps2.Fotohobby wpisz w google wentylator na kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.05.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 ... także cieszę się, że nie muszę go zamykać by mieć komfort... A ci z WM muszą? Ty uważasz, że jak się ma WM to już jest zakaz otwierania okien? Dobre Różnica polega na tym, że ja nie muszę otwierać, a mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 11.05.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Bywałem w domach gdzie okna były od podłogi do sufitu więc można było otworzyć wyjście na taras tylko, nie dało się nic uchylić ani otworzyć z okien, tam WM być musiała, wymóg architektoniczny. No ale to był bogaty dom, Ty możesz sobie otworzyć .. taka mała złośliwość za złośliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.05.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Bywałem w domach gdzie okna były od podłogi do sufitu więc można było otworzyć wyjście na taras tylko, nie dało się nic uchylić ani otworzyć z okien, tam WM być musiała, wymóg architektoniczny. No ale to był bogaty dom, Ty możesz sobie otworzyć .. taka mała złośliwość za złośliwość Bogaty dom bo nie można okien otworzyć? A ja cały czas myślałem, że fiksy montuje się dla oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 11.05.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 ps. mam Roleta + okienko Ug=0,5+ nawiewniki i jest ok. Roleta super pomaga regulować nawiew ps2.Fotohobby wpisz w google wentylator na kominie Podwojne mistrzostwo Po co Ci okno u 0.5 skoro masz w nim nawiewniki? :> Roleta pomaga regulowac nawiew, czyli jak w ciagu dnia zbyt mocno wieje to opuszczasz rolete i masz ciemno w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.05.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Miałem odpuścić ale widzę burza mózgów i w sumie ciekawa dyskusja. Nie będę odbijał piłeczki na każdą waszą odpowiedź bo bym książkę tu pisać musiał. W każdym razie ja się czuję super siedząc czy śpiąc przy otwartym oknie w moim domku także cieszę się, że nie muszę go zamykać by mieć komfort bo komfort to ja mam jak jest otwarte, co kto lubi. Każdy dom jest inny są różne warunki dookoła domu, różni są inwestorzy, więc nie ma moim zdaniem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie z tego topiku która wentylacja lepsza. Na papierze WM bije na głowę WG. W praktyce już zależy jak komu leży, ja się czuję jak na wakacjach z otwartym oknem. W każdym razie moim zdaniem lobby WM wyolbrzymia wady WG a posiadacze WM triumfalnie temu przyklaskują mając posiadaczy WG za jaskiniowców co mnie irytuje. Takim nowobogackim ja mam lepsze i bardziej ekskluzywne mi to pachnie, a sobie miej jak lubisz ps. mam Roleta + okienko Ug=0,5+ nawiewniki i jest ok. Roleta super pomaga regulować nawiew ps2.Fotohobby wpisz w google wentylator na kominie Sam pisałeś o lekkim zaduchu w sypialni nad ranem. Wentylatora, jak sądzę nie posiadasz. Nie interesuje mnie Google,tylko źycie i nigdzie takiego rozwiązania nie spotkałem. Oczywiście, technicznie możliwe i poprawne, ale jakoś nie spotkałem chętnego, wentylującego poddasze 100m3//h zimą jakas nakładka na komin. Lepsza jest WM, tylko trzeba za nią wiecej zapłacić, to akurat jest jasne. Tak to niestety już bywa, ze za lepsze rozwiązania trzeba zapłacić więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts