Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

Podwojne mistrzostwo :D

Po co Ci okno u 0.5 skoro masz w nim nawiewniki? :>

Roleta pomaga regulowac nawiew, czyli jak w ciagu dnia zbyt mocno wieje to opuszczasz rolete i masz ciemno w pomieszczeniu? :D

Po to mi takie okna żeby płacić mało za ogrzewanie i płacę mało.

w ciągu dnia jak zbyt mocno wieje to nie muszę otwierać okna GW działa jak wieje. Jak masz uchylone okno i spuszczoną roletę to roleta blokuje wiatr. Rolety się spuszcza na noc i mam wtedy ciemno w pomieszczeniu.

Fotohobby bo mam w sypialni niemowlę także w zimie okno było zamknięte i przy wysokich jak na zimę temperaturach GW nie wyrabiała na 4 osoby, bo drugie dziecko w nocy też czasem do nas przychodzi. Zastanawiałem się na wentylacją hybrydową w każdej chwili mogę to zrobić, jak na razie nie mam potrzeby tego robić.

Ludzie co wy macie w głowach, przecież ja w każdym poście piszę, że macie lepszą wentylację. Ale mi ta lepszość do szczęścia nie jest potrzebna jak wam jest to cieszę się waszym szczęściem.

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko proszę :) tyle na temat użytkowania WM, koszt czyszczenia co kilka lat kilkaset PLN do kilku tysięcy - niezłe oszczędności :D

http://ladnydom.pl/budowa/1,106582,9877891,Wentylacja_mechaniczna___konserwacja.html

Fotohobby - zakładam że WM dostarcza znacznie więcej powietrza do domu od WG więc chyba logiczne że większa ilość nagrzanego powietrza mocniej nagrzeje Ci dom. Zgodzę się że rolety to fajna sprawa ale wiem też że jak pozamykam w upały w mieszkaniu wszystkie okna to wieczorem jest znacznie chłodniej, nie mogę tego wytłumaczyć teściowej i po jej wizycie to jest masakra.

Dlaczego w domach w Stenlose czuć zaduch, nie wiem, nie czuję się ekspertem w tej dziedzinie ale fakt jest faktem, zaś co do firmy która to budowała to ma chyba na koncie kilkaset domów pasywnych więc o brak doświadczenia nie można jej posądzać, no chyba że standardowo my wszystko robimy i wiemy najlepiej :D jak to Polacy.

Zamykanie okien ?

No to nie masz wentylacji przez cały dzień.

Można i tak.

A ja mogę mieć 30m3/h, 50, 70, 120...

A w nocy np 240

Zabawny jest ten link. Filtry kosztują mnie 3 zł sztuka, wymiennik co dwa lata płucze sam, a czyszczenie kanałow wywiewnych....

Po co? Robisz to ?

Co do tych domów - coś spartolili. I to niekoniecznie na poziomie wentylacji . Mniej nieprzyjemnych zapachów w domu to dla mnie plus WM.

Edytowane przez fotohobby

Liwko proszę :) tyle na temat użytkowania WM, koszt czyszczenia co kilka lat kilkaset PLN do kilku tysięcy - niezłe oszczędności :D

http://ladnydom.pl/budowa/1,106582,9877891,Wentylacja_mechaniczna___konserwacja.html

Fotohobby - zakładam że WM dostarcza znacznie więcej powietrza do domu od WG więc chyba logiczne że większa ilość nagrzanego powietrza mocniej nagrzeje Ci dom. Zgodzę się że rolety to fajna sprawa ale wiem też że jak pozamykam w upały w mieszkaniu wszystkie okna to wieczorem jest znacznie chłodniej, nie mogę tego wytłumaczyć teściowej i po jej wizycie to jest masakra.

Dlaczego w domach w Stenlose czuć zaduch, nie wiem, nie czuję się ekspertem w tej dziedzinie ale fakt jest faktem, zaś co do firmy która to budowała to ma chyba na koncie kilkaset domów pasywnych więc o brak doświadczenia nie można jej posądzać, no chyba że standardowo my wszystko robimy i wiemy najlepiej :D jak to Polacy.

Ten artykuł to jakiś żart chyba... te koszty wyimaginowane chyba ktoś komuś zlecił wygenerować. Co do domów, to nie koniecznie my Polacy wiemy lepiej ale przy dobrze zbudowanym domu nawet niepasywnym żadnych problemów być nie powinno. Chociaż nic mnie nie zdziwi skoro są "fachowcy" wrzucający większe wywiewy do kuchni niż w łazienkach czy osłabiają wentylację łazienek dając wyciągi w korytarzach. Potem różne rzeczy z tego mogą wynikać chociażby grzyb w łazience nawet przy wentylacji mechanicznej.

Co chcesz tu czyścić?

Czyli co chcesz mi powiedzieć że filtr się brudzi, centralka się brudzi a rury są czyste, nie ma w nich wogóle kurzu i nie osiada, no cuda normalnie. Proszę cię, weź watę na druciku i przejedź po wnętrzu rury i zrób zdjęcie tylko realnie a nie na nowej watce. Nie ma opcji żeby kurz nie osiadał w rurach tym bardziej spiro. Miałem troche do czynienia z nimi przy kominkach i wiem jakie potrafiły być zasyfione w krótkim czasie, przy WM będzie to w mniejszym stopniu ale będzie i żadne zdjęcia tego nie zmienią, gdyby rury były czyste to i filtr byłby czysty. Ty swoich rur nigdy nie wyczyścisz bo się nie da i dobrze o tym wiesz, jedynie co to za kilka lat ich wymiana.

Fotohobby wentylację mam, grawitacyjną :) a że ciągnie od chłodnych piwnic to naprawdę jest OK. Oczywiście możesz sobie zmniejszyć ciąg WM ale wtedy nijak się ma to do jej założeń, wtedy Ty nie masz wentylacji :)

Co do WM to dla mnie jej wadą jest to że wszystko musi być podporządkowane pod nią, wystarczy że zakłócisz jej obieg a nie będzie

już tak dobra, to na zasadzie działania filtra w akwarium, jak rośliny przytłumią wylot wody to filtracja spada i syf się osadza tam gdzie go wczesniej nie było (w tym akurat jestem mocny :)) podobnie się dzieje jak przysłonimy w akwarium wyloty aranżacją. Kto ma akwarium roślinne to szybko złapie analogię.

Truten, to jest Twój problem,że mieszasz pojęcie. Porównujesz instalację DGP, która miele o wiele więcej powietrza, niż WM i to jeszcze powietrza wewnętrznego, niefiltrowanego.

Nie rozumiem problemu, nawet jeśłi na ściankach przewodów wentylacyjnych osadzi się jakiś warstewka pyłu.

Dlaczego trzeba je czyścić ? Staną się niedrożne ? Wyrosną w nich grzyby ?

Zresztą całkiem niedawno Liwko robił test chusteczkowy. Pewnie ma jeszcze te zdjęcia.

Do reszty Twoich wywodów to już nie wiem co o nich myśleć.

Zamykasz okna podczas upałów, przerywasz i tak upośledzone działanie WG, nie wentylujesz domu i to na własne życzenie. To takie komfortowe ?

Ja wentuluję cały czas na 90m3/h, nad ranem mocniej.

Latem, w trakcie dnia może ustawię sobie 50m3/h, bo w domu jest tylko pies, ale to nadal jest 50m3/h, a nie pozamykany dom....

Część chłodu z wewnątrz rekuperator odzyskuje.

Upałów w domu nie mam dzięki roletom - trzy nasłonecznione okna są w stanie załadować do domu o wiele więcej energii, niż strumień 90m3/h powietrza wentylacyjnego.

I nie rozumiem, co oznacza, że wszystko mam w domu podporządkowane pod wentylację mechaniczną.... Gdyby nie ten temat, to bym o niej nawet nie myślał. No, ale może podpowiesz w jaki sposób musiałem się podporządkować....

Edytowane przez fotohobby

Dzisiaj spałem z uchylonym oknem+spuszczona roleta w 4 osoby. Boże jaki komfort... mercedes... 10/10. Wstaję idę do gabinetu tutaj zapach przez uchylone okno z innej strony domu.. mega komfort, świeżość ...mesio... 10/10 no dobra ubieram się idę na dół tam zostawiłem na noc dwa uchylone okna+roleta w dół bo się przez dzień nagrzało do 25 stopni. Spadło do 23 stopni i ta świeżość mercedes.. 10/10.

Mogę sobie regulować nawietrzniki, uchylać jedno,dwa,trzy okna spuszczać rolety na to, otwierać zamykać szaleństwo. Komfort komfort i jeszcze raz komfort. Wszędzie komfort ;)

Dzisiaj spałem z uchylonym oknem+spuszczona roleta w 4 osoby. Boże jaki komfort... mercedes... 10/10. Wstaję idę do gabinetu tutaj zapach przez uchylone okno z innej strony domu.. mega komfort, świeżość ...mesio... 10/10 no dobra ubieram się idę na dół tam zostawiłem na noc dwa uchylone okna+roleta w dół bo się przez dzień nagrzało do 25 stopni. Spadło do 23 stopni i ta świeżość mercedes.. 10/10.

Mogę sobie regulować nawietrzniki, uchylać jedno,dwa,trzy okna spuszczać rolety na to, otwierać zamykać szaleństwo. Komfort komfort i jeszcze raz komfort. Wszędzie komfort ;)

Tak jak słusznie fotohobby zauważył jest dopiero maj, co będzie dalej?

W sierpniowe noce temperatury mogą utrzymywać się powyżej 20oC. Jak bardzo uda Ci się obniżyć temperaturę przy otwartych oknach, przecież po nocy w dzień może dochodzić do 30oC? Zapewne rolety okażą się skuteczną bronią na ten cały letni zaduch i wilgotne powietrze...

Edytowane przez Tomaszs131

W sierpniu pamiętam jak malowałem dom w środku było 2 tygodnie upału po 35 stopni i więcej w domu było przyjemnie chłodno, ekipa od budowy siedziała i nie chciała wychodzić na dwór gdzie było masakrycznie gorąco. Pomimo, że nie można było spuszczać jeszcze rolet. Ale widzę forumowe eksperty wiedzą lepiej jak mi będzie z moją wentylacją i tu właśnie jest ich problem. Nasi zacofani przodkowie mieli dwa sposoby na darmową klimę. Grube mury + wysokie pomieszczenia. Na przykład w kościele w upalne dni jest przyjemnie chłodno, pewnie nie tak jak w domu z WM ale chłodno ;) Co więcej było chłodno w XII wieku i dalej jest chłodno, dziwna sprawa. Także gruba izolacja (także okien)+ wysokie pomieszczenie zwłaszcza na poddaszu robi robotę i nie chce za to pieniędzy.

ps. A w zimie jak mi będzie duszno to sobie otworzę okno a kto bogatemu zabroni ;) Dzieciak będzie większy więc nie strach. Z reszta jakiej zimie jak w nocy 5-10 stopni... jak jest mniej to nic nie muszę otwierać bo wieje samo.

Tak naprawdę różnica polega na tym, że ja mam wentylację manualną a wy automatyczną reszta to marketing.

edit;

mam 290cm wysokości pomieszczenia na poddaszu kto da więcej ;)

Edytowane przez K&M_M

Kwestia chłodu podczas upału latem to kwestia grubości i akumulacyjności przegród.

Mam dom z silikatu, więc i on z wolna reaguje na zmianę temperatury.

Ale to nie jest temat o "darmowej klimie", bo tej nie zapewnia ani WM, ani WG, tylko o skutecznej wentylacji z odzyskiem ciepła.

Dziś jest maj, miesiąc w którym Twoja działa optymalnie. Niestety nie zawsze tak działa i to jej największy minus.

I bynajmniej nie chodzi o to, że coś jest automatyczne, a coś manualne.

Jak będziemy się wykłócać do sierpnia to dam znać i nie będę koloryzować ;) Ale jestem dobrej myśli.

edit;

Nie mogłem się powstrzymać.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cyrkulacja_powietrza

otóż różnica temperatur w lecie między tym co w środku a tym co na zewnątrz musi wywołać jakiś ruch. jeśli w domu masz gorąco i na dworze jest gorąco to nici z wentylacji. Ale jak masz różnicę temperatur to musi być ruch cała ziemia tak pracuje bez WM ;)

Edytowane przez K&M_M

Czytam to czytam i nie wierze jak mozna takich prostych rzeczy nie rozumiec.

Jak masz szczelne okna to nie masz zadnego ruchu, no moze masz ale minimalny. W zimie nie masz ciagle otwartych okien wiec wentylacja nie dziala tak jak powinna. Jak masz nawiewniki to placisz za ogrzewanie wiecej, a jak masz nawiewniki i na zewnatrz jest -15stopni to masz nieprzyjemny lodowaty przeciag w domu - powodzenia przy malym dziecku.

Kolega truten to juz szkoda komentowac, idealna owca do strzyzenia nie chcialbym widziec jego domu, ani tego za ile go wybudowal.

Pewnie pelno bezsensownych rozwiazan na ktore poszla kasa, a tam gdzie powinno sie dolozyc pewnie byly oszczednosci.

Porownania tez z dupy, ktore nie maja nic wspolnego z tematem.

Rozumiem, ze mozna przyoszczedzic na WM (choc koszt wykonania jest smieszny w porownaniu do tego jaki komfort zyskujemy)

ale zeby mowic ze WG dziala rownie dobrze to brak mi slow zeby to skomentowac.

W ogole koledzy wyzej sypia konkretnymi argumentami a Wy ich dalej nie rozumiecie. Nie wiem gdzie jaka kolwiek logika.

Porownywanie rur WM do DGP jesli chodzi o czystosc albo mowienie, ze otwarte okna przez caly rok to super komfort :D

WG nie działa. Mieszkam w bloku wybudowanym 7 lat temu i mogę potwierdzić. Wszystko w moim mieszkaniu mi pasuje poza właśnie wentylacją. Albo wieje z wywietrzników okiennych, albo z nich zimą wieje i się leje albo niema wentylacji jak się to zamknie albo pogoda nie sprzyja. Od wiosny do jesieni okna pootwierane więc za cenę świeżego powietrza mam ogrom kurzu. Do bani z tym wszystkim. Buduję dom żeby mieć więcej przestrzeni mieszkalnej, ogród i wentylację mechaniczną