Tomaszs131 15.05.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 WG nie działa. Mieszkam w bloku wybudowanym 7 lat temu i mogę potwierdzić. Wszystko w moim mieszkaniu mi pasuje poza właśnie wentylacją. Albo wieje z wywietrzników okiennych, albo z nich zimą wieje i się leje albo niema wentylacji jak się to zamknie albo pogoda nie sprzyja. Od wiosny do jesieni okna pootwierane więc za cenę świeżego powietrza mam ogrom kurzu. Do bani z tym wszystkim. Buduję dom żeby mieć więcej przestrzeni mieszkalnej, ogród i wentylację mechaniczną Wszystko w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 15.05.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Powiedział co wiedział! Według Ciebie wszyscy użytkownicy niedużych domów z WG mają zaduch i pleśń? Większych bzdur nie czytałem. A z przykładem ogniska to już przeszedłeś samego siebie. Mają ale nie zdają sobie z tego sprawy, odkąd zamieszkałem w domu z WM, to jak odwiedzam domy z WG to czuć niestety zaduch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.05.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Jak będziemy się wykłócać do sierpnia to dam znać i nie będę koloryzować Ale jestem dobrej myśli. edit; Nie mogłem się powstrzymać. https://pl.wikipedia.org/wiki/Cyrkulacja_powietrza otóż różnica temperatur w lecie między tym co w środku a tym co na zewnątrz musi wywołać jakiś ruch. jeśli w domu masz gorąco i na dworze jest gorąco to nici z wentylacji. Ale jak masz różnicę temperatur to musi być ruch cała ziemia tak pracuje bez WM Ameryki nie odkryłeś Jeśli różnica wynosi kilka stopni, co różnica ciśnień jest marna, biorąc pod uwagę opory "instalacji", szczególnie na poddaszu przy małej długości kanałów wentylacyjnych. Masz sypialnię na poddaszu ? Jak wygląda cyrkulacja kiedy na zewnątrz jest cieplej, niż w środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.05.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Mają ale nie zdają sobie z tego sprawy, odkąd zamieszkałem w domu z WM, to jak odwiedzam domy z WG to czuć niestety zaduch. Masz rację. Moim zdaniem większość miało okazję przebywać w domu z WM, choćby z ciekawości. Problem w tym że mało kto do tego się przyznaje, wyjątkiem niech będzie fachowiec o którym wcześniej w wątku wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Dzisiaj spałem z uchylonym oknem+spuszczona roleta w 4 osoby. Boże jaki komfort... mercedes... 10/10. Wstaję idę do gabinetu tutaj zapach przez uchylone okno z innej strony domu.. mega komfort, świeżość ...mesio... 10/10 no dobra ubieram się idę na dół tam zostawiłem na noc dwa uchylone okna+roleta w dół bo się przez dzień nagrzało do 25 stopni. Spadło do 23 stopni i ta świeżość mercedes.. 10/10. Mogę sobie regulować nawietrzniki, uchylać jedno,dwa,trzy okna spuszczać rolety na to, otwierać zamykać szaleństwo. Komfort komfort i jeszcze raz komfort. Wszędzie komfort Wyobraź sobie, że ja też mogę spać przy otwartych oknach. Różnica polega na tym, że ja mogę, a ty musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 A jak z komfortem akustycznym przy uchylonych oknach ? Nie każdy mieszka w środku lasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 16.05.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Kiedyś też mieszkałem w bloku i w bloku WG to słabe rozwiązanie bo masz małą powierzchnię mieszkania (z reguły) a dużo domowników. Do tego ile masz w mieszkaniu kratek wentylacyjnych, jedną w łazience góra drugą w kuchni. Ja mam na dole 4 kratki wentylacyjne i jest git. Na górze jedną w łazience, ale na górze wentylacja działa bardziej na zasadzie przedmuchu niż wentylacji jak na dole, ewentualnie zasysa powietrze wędruje zimne na dół i tam do kratki wentylacyjnej nie wiem nie śledzę tego powietrza w każdym razie krąży i jest dobrze. Dzisiaj rano okna pozamykane świeżo i przyjemnie, nie wietrzę po nocy nawet. Wiem ciężko w to uwierzyć komuś kto wywalił naście tysięcy na wentylację. Ale mi to działa. A wasze WM to takie cud maliny bez żadnych wad? Nie ma tam czegoś co wam się nie podoba? Same plusy? W zimie nic nie zamarza? Nie buczy wiatraczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.05.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Kiedyś też mieszkałem w bloku i w bloku WG to słabe rozwiązanie bo masz małą powierzchnię mieszkania (z reguły) a dużo domowników. Do tego ile masz w mieszkaniu kratek wentylacyjnych, jedną w łazience góra drugą w kuchni. Ja mam na dole 4 kratki wentylacyjne i jest git. Na górze jedną w łazience, ale na górze wentylacja działa bardziej na zasadzie przedmuchu niż wentylacji jak na dole, ewentualnie zasysa powietrze wędruje zimne na dół i tam do kratki wentylacyjnej nie wiem nie śledzę tego powietrza w każdym razie krąży i jest dobrze. Dzisiaj rano okna pozamykane świeżo i przyjemnie, nie wietrzę po nocy nawet. Wiem ciężko w to uwierzyć komuś kto wywalił naście tysięcy na wentylację. Ale mi to działa. A wasze WM to takie cud maliny bez żadnych wad? Nie ma tam czegoś co wam się nie podoba? Same plusy? W zimie nic nie zamarza? Nie buczy wiatraczek? Jak długo mieszkasz już w nowym domu? Jeśli umieścisz WM nad sypialnią to rzeczywiście można go w nocy słyszeć. Wystarczy trochę wiedxy , oczytania by się tego wystrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 16.05.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Wystarczy trochę wiedxy , oczytania by się tego wystrzec. to podobnie jak z GW czyli może wentylacja działa jak poświecimy jej trochę uwagi niezależnie od tego jaki mamy rodzaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 to podobnie jak z GW czyli może wentylacja działa jak poświecimy jej trochę uwagi niezależnie od tego jaki mamy rodzaj? Choćbyś się zesrał śniegiem i owocami południowymi, to są okresy, w których WG nie będzie działać. Fizyki nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 16.05.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Choćbyś się zesrał śniegiem i owocami południowymi, to są okresy, w których WG nie będzie działać. Fizyki nie oszukasz. Pewnie masz rację wtedy uchylam okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Pewnie masz rację wtedy uchylam okno. Przy ruchliwej drodze z całym jej hałasem i smrodem. Ze stadami komarów i much. Kurzem i pyłkami. Dziękuję za takie atrakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KM_M 16.05.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Przy ruchliwej drodze z całym jej hałasem i smrodem. Ze stadami komarów i much. Kurzem i pyłkami. Dziękuję za takie atrakcje. Przy drodze i ze smrodem za oknem to polecam WM, ja tego nie mam. Na komary są moskitiery. No z kurzem i pyłkami to ponoć macie lepiej bo macie filtry ale czy to robi aż taką różnicę, może. W każdym razie jak mi będzie źle z WG to sobie zmienię na inną, krzywdy nie będę sobie robić. Na razie jest super i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.05.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Dzisiaj rano okna pozamykane świeżo i przyjemnie, nie wietrzę po nocy nawet. Wiem ciężko w to uwierzyć komuś kto wywalił naście tysięcy na wentylację. Ale mi to działa. No niesamowite - w pomieszczeniach, w których przez 8h nikogo nie było nie ma zaduchu No cud. Bo nie piszesz chyba o sypialni, gdzie jak sam przyznałeś rano lekki zaduch jest. Co kiedyś w dużej sypialni z WG tez odczuwałem, a czego nie odczuwamy teraz. Powtarzam - jest maj, idealne warunki dla WG. Bo różnica temperatur jest na tyle duża, ze działa, a na tyle mała, że nie wychładza specjalnie. W styczniu tez bedzie działać, nawet lepiej - tyle, ze ciepła trochę uleci. A w lipcu sierpniu działać nie bedzie. Do tego dochodzi szybsza w przypadku WM eliminacja zapachów, brak zaduchu, niezaparowane lustra w łazience po kąpieli, zawsze świeże powietrze w sypialni.... Edytowane 16 Maja 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 16.05.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Jaka jest przybliżona cena Waszego cuda? Co do sprawności to każda firma reklamuje swoje reku w podobny sposób. Nie wie tylko dlaczego w sterowniku nie można odczytać temp. powietrza na czerpni i wyrzutni. Poznalibyśmy wtedy rzeczywistą sprawność jednostki:mad: Witam, Cenę katalogową rekuperatora jak i również pozostałych produktów marki Junkers można znaleźć w cenniku dostępnym na stronie: http://www.junkers.pl/materialy/cennik.html Służę pomocą w przypadku dalszych pytań. Pozdrawiam, _____________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.05.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 to podobnie jak z GW czyli może wentylacja działa jak poświecimy jej trochę uwagi niezależnie od tego jaki mamy rodzaj? Widzę, że wybiurczo odpowiadamy na pytania. Domniemam, że jeszcze nie mieszkasz a sutuacja po wprowadzce nie będzie tak różowo wyglądać jak piszesz. Każdy z mieszkańców przebywając w domu oddaje ciepło, parę wodną dochodzi do tego para z łazienki, kuchni- latem wszystko to w domu z WG potęgować będzie zaduch. Dlatego proponuje pomieszkać i wtedy podzielić się z nami swoimi wnioskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.05.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 K&M_M mieszka, tyle, że nie cały rok chyba. Cała ta dyskusja jest bez sensu, bo to jakby porównywać dwa samochody - takie same, ale jeden troche lepiej doposażony - za konkretną kwotę.Ktoś bedzie twierdził, że to wyposażenie nie ma sensu, ktoś wręcz przeciwnie. Gdybym miał budować jeszcże raz, to trzy rozwiązania bez namysłu przeniósłbym do kolejnego domu: bezobsługowe źródło ciepła, ogrzewanie podłogowe i WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Gdybym miał budować jeszcże raz, to trzy rozwiązania bez namysłu przeniósłbym do kolejnego domu: bezobsługowe źródło ciepła, ogrzewanie podłogowe i WM. Ja również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.05.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Wiem ciężko w to uwierzyć komuś kto wywalił naście tysięcy na wentylację. Jakie naście tys.zl ? Ja "wywalilem" aż 5,5tys.zl czyli tyle ile Wy za WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 U mnie wyszła 8tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts