Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

WG nie działa. Mieszkam w bloku wybudowanym 7 lat temu i mogę potwierdzić. Wszystko w moim mieszkaniu mi pasuje poza właśnie wentylacją. Albo wieje z wywietrzników okiennych, albo z nich zimą wieje i się leje albo niema wentylacji jak się to zamknie albo pogoda nie sprzyja. Od wiosny do jesieni okna pootwierane więc za cenę świeżego powietrza mam ogrom kurzu. Do bani z tym wszystkim. Buduję dom żeby mieć więcej przestrzeni mieszkalnej, ogród i wentylację mechaniczną

Wszystko w temacie...

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiedział co wiedział! Według Ciebie wszyscy użytkownicy niedużych domów z WG mają zaduch i pleśń? Większych bzdur nie czytałem. A z przykładem ogniska to już przeszedłeś samego siebie.

Mają ale nie zdają sobie z tego sprawy, odkąd zamieszkałem w domu z WM, to jak

odwiedzam domy z WG to czuć niestety zaduch.

Jak będziemy się wykłócać do sierpnia to dam znać i nie będę koloryzować ;) Ale jestem dobrej myśli.

edit;

Nie mogłem się powstrzymać.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cyrkulacja_powietrza

otóż różnica temperatur w lecie między tym co w środku a tym co na zewnątrz musi wywołać jakiś ruch. jeśli w domu masz gorąco i na dworze jest gorąco to nici z wentylacji. Ale jak masz różnicę temperatur to musi być ruch cała ziemia tak pracuje bez WM ;)

Ameryki nie odkryłeś

Jeśli różnica wynosi kilka stopni, co różnica ciśnień jest marna, biorąc pod uwagę opory "instalacji", szczególnie na poddaszu przy małej długości kanałów wentylacyjnych.

Masz sypialnię na poddaszu ?

Jak wygląda cyrkulacja kiedy na zewnątrz jest cieplej, niż w środku ?

Mają ale nie zdają sobie z tego sprawy, odkąd zamieszkałem w domu z WM, to jak

odwiedzam domy z WG to czuć niestety zaduch.

Masz rację. Moim zdaniem większość miało okazję przebywać w domu z WM, choćby z ciekawości. Problem w tym że mało kto do tego się przyznaje, wyjątkiem niech będzie fachowiec o którym wcześniej w wątku wspomniałem.

Dzisiaj spałem z uchylonym oknem+spuszczona roleta w 4 osoby. Boże jaki komfort... mercedes... 10/10. Wstaję idę do gabinetu tutaj zapach przez uchylone okno z innej strony domu.. mega komfort, świeżość ...mesio... 10/10 no dobra ubieram się idę na dół tam zostawiłem na noc dwa uchylone okna+roleta w dół bo się przez dzień nagrzało do 25 stopni. Spadło do 23 stopni i ta świeżość mercedes.. 10/10.

Mogę sobie regulować nawietrzniki, uchylać jedno,dwa,trzy okna spuszczać rolety na to, otwierać zamykać szaleństwo. Komfort komfort i jeszcze raz komfort. Wszędzie komfort ;)

Wyobraź sobie, że ja też mogę spać przy otwartych oknach. Różnica polega na tym, że ja mogę, a ty musisz. :yes:

Kiedyś też mieszkałem w bloku i w bloku WG to słabe rozwiązanie bo masz małą powierzchnię mieszkania (z reguły) a dużo domowników. Do tego ile masz w mieszkaniu kratek wentylacyjnych, jedną w łazience góra drugą w kuchni. Ja mam na dole 4 kratki wentylacyjne i jest git. Na górze jedną w łazience, ale na górze wentylacja działa bardziej na zasadzie przedmuchu niż wentylacji jak na dole, ewentualnie zasysa powietrze wędruje zimne na dół i tam do kratki wentylacyjnej nie wiem nie śledzę tego powietrza w każdym razie krąży i jest dobrze. Dzisiaj rano okna pozamykane świeżo i przyjemnie, nie wietrzę po nocy nawet. Wiem ciężko w to uwierzyć komuś kto wywalił naście tysięcy na wentylację. Ale mi to działa. A wasze WM to takie cud maliny bez żadnych wad? Nie ma tam czegoś co wam się nie podoba? Same plusy? W zimie nic nie zamarza? Nie buczy wiatraczek?

Kiedyś też mieszkałem w bloku i w bloku WG to słabe rozwiązanie bo masz małą powierzchnię mieszkania (z reguły) a dużo domowników. Do tego ile masz w mieszkaniu kratek wentylacyjnych, jedną w łazience góra drugą w kuchni. Ja mam na dole 4 kratki wentylacyjne i jest git. Na górze jedną w łazience, ale na górze wentylacja działa bardziej na zasadzie przedmuchu niż wentylacji jak na dole, ewentualnie zasysa powietrze wędruje zimne na dół i tam do kratki wentylacyjnej nie wiem nie śledzę tego powietrza w każdym razie krąży i jest dobrze. Dzisiaj rano okna pozamykane świeżo i przyjemnie, nie wietrzę po nocy nawet. Wiem ciężko w to uwierzyć komuś kto wywalił naście tysięcy na wentylację. Ale mi to działa. A wasze WM to takie cud maliny bez żadnych wad? Nie ma tam czegoś co wam się nie podoba? Same plusy? W zimie nic nie zamarza? Nie buczy wiatraczek?

Jak długo mieszkasz już w nowym domu?

Jeśli umieścisz WM nad sypialnią to rzeczywiście można go w nocy słyszeć. Wystarczy trochę wiedxy , oczytania by się tego wystrzec.

Przy ruchliwej drodze z całym jej hałasem i smrodem. Ze stadami komarów i much. Kurzem i pyłkami. Dziękuję za takie atrakcje.

Przy drodze i ze smrodem za oknem to polecam WM, ja tego nie mam. Na komary są moskitiery. No z kurzem i pyłkami to ponoć macie lepiej bo macie filtry ale czy to robi aż taką różnicę, może. W każdym razie jak mi będzie źle z WG to sobie zmienię na inną, krzywdy nie będę sobie robić. Na razie jest super i polecam.

Dzisiaj rano okna pozamykane świeżo i przyjemnie, nie wietrzę po nocy nawet. Wiem ciężko w to uwierzyć komuś kto wywalił naście tysięcy na wentylację. Ale mi to działa.

No niesamowite - w pomieszczeniach, w których przez 8h nikogo nie było nie ma zaduchu ;)

No cud.

Bo nie piszesz chyba o sypialni, gdzie jak sam przyznałeś rano lekki zaduch jest.

Co kiedyś w dużej sypialni z WG tez odczuwałem, a czego nie odczuwamy teraz.

Powtarzam - jest maj, idealne warunki dla WG.

Bo różnica temperatur jest na tyle duża, ze działa, a na tyle mała, że nie wychładza specjalnie.

W styczniu tez bedzie działać, nawet lepiej - tyle, ze ciepła trochę uleci.

A w lipcu sierpniu działać nie bedzie.

Do tego dochodzi szybsza w przypadku WM eliminacja zapachów, brak zaduchu, niezaparowane lustra w łazience po kąpieli, zawsze świeże powietrze w sypialni....

Edytowane przez fotohobby

Jaka jest przybliżona cena Waszego cuda?

Co do sprawności to każda firma reklamuje swoje reku w podobny sposób.

Nie wie tylko dlaczego w sterowniku nie można odczytać temp. powietrza na czerpni i wyrzutni. Poznalibyśmy wtedy rzeczywistą sprawność jednostki:mad:

Witam,

Cenę katalogową rekuperatora jak i również pozostałych produktów marki Junkers można znaleźć w cenniku dostępnym na stronie: http://www.junkers.pl/materialy/cennik.html

Służę pomocą w przypadku dalszych pytań.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

to podobnie jak z GW czyli może wentylacja działa jak poświecimy jej trochę uwagi niezależnie od tego jaki mamy rodzaj?

Widzę, że wybiurczo odpowiadamy na pytania. Domniemam, że jeszcze nie mieszkasz a sutuacja po wprowadzce nie będzie tak różowo wyglądać jak piszesz. Każdy z mieszkańców przebywając w domu oddaje ciepło, parę wodną dochodzi do tego para z łazienki, kuchni- latem wszystko to w domu z WG potęgować będzie zaduch. Dlatego proponuje pomieszkać i wtedy podzielić się z nami swoimi wnioskami.

K&M_M mieszka, tyle, że nie cały rok chyba.

Cała ta dyskusja jest bez sensu, bo to jakby porównywać dwa samochody - takie same, ale jeden troche lepiej doposażony - za konkretną kwotę.

Ktoś bedzie twierdził, że to wyposażenie nie ma sensu, ktoś wręcz przeciwnie.

Gdybym miał budować jeszcże raz, to trzy rozwiązania bez namysłu przeniósłbym do kolejnego domu: bezobsługowe źródło ciepła, ogrzewanie podłogowe i WM.