oszczednyGrześ 04.07.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Dorzuciłbym jeszcze do tego "ciepły montaż okien" oraz "oddychający tynk gipsowy". Dobrze osadzone okno potrafi zrobić różnice co widzę nie raz na termowizji. Ale racja, w domu z dziurami w sumie różnicy nie zrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 04.07.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Bardzo fajny temat. Ja jest dokładnie osobą, która ma do podjęcia decyzję, jaką wentylację wybrać. Jeszcze do niedawna byłem zdecydowany na wentylację grawitacyjną, bo jest bezawaryjna i przy odrobinie dyscypliny w wietrzeniu pomieszczeń (szczególnie zimą) można sobie z nią swobodnie żyć. Są jednak dwie sytuacje, których nie mogę sobie ułożyć. Pierwsza sprawa to sypialnie na poddaszu właśnie zima, trzeba albo spać w zaduchu, albo z otwartymi drzwiami, albo z wiejącymi wywietrznikami. Niestety każda z tych opcji jest średnia. Druga sprawa to okap kuchenny, który po uruchomieniu wentylatora musi skądś ciągnąć powietrze. I znowu zimą albo trzeba otworzyć okno, ale wtedy sporo chłodu wpada, albo powietrze wpada przez inne kanały wentylacyjne lub z kominka. Wentylacja mechaniczna jednak też nie jest doskonała, a największą obawę mam co do czystości kanałów nawiewnych. Owszem widziałem zdjęcia Liwko z testem białej chusteczki i faktyczni wygląda to zachęcająco. Ale jest kilka czynników, które nie pozwalają mi tak łatwo w to uwierzyć:- producenci kanałów piszą o konieczności wymiany kanałów po kilkunastu latach, dlaczego?- w kanałach stosowane są powłoki antybakteryjne, czyli jednak są tam bakterie, z którymi trzeba walczyć, inaczej nie musieliby tego robić- rozmawiałem z człowiek, który buduje domy od a do z i w niezobowiązującej rozmowie mówi wprost, że kanały trzeba czyścić i dezynfekować, bez tego śmierdzą podobnie jak nieserwisowana klimatyzacja.- o ile wiem w większych obiektach jest obowiązek czyszczenia kanałów wentylacyjnych, czyli jednak coś tam się zbiera- ostatni będąc w różnych większych obiektach przyglądam się anemostatom na suficie i niestety nie raz miały czarne naloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.07.2016 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Dorzuciłbym jeszcze do tego "ciepły montaż okien" oraz "oddychający tynk gipsowy". A ten znowu po banie zaczyna swoje "mondrości". Kiedy przyswoisz to sobie, że na budownictwie się po prostu nie znasz? To, że zapłaciłeś komuś za wybudowanie swojego domku nie znaczy, że jesteś ekspertem budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.07.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 1- producenci kanałów piszą o konieczności wymiany kanałów po kilkunastu latach, dlaczego? 2- w kanałach stosowane są powłoki antybakteryjne, czyli jednak są tam bakterie, z którymi trzeba walczyć, inaczej nie musieliby tego robić 3- rozmawiałem z człowiek, który buduje domy od a do z i w niezobowiązującej rozmowie mówi wprost, że kanały trzeba czyścić i dezynfekować, bez tego śmierdzą podobnie jak nieserwisowana klimatyzacja. 4- o ile wiem w większych obiektach jest obowiązek czyszczenia kanałów wentylacyjnych, czyli jednak coś tam się zbiera 5- ostatni będąc w różnych większych obiektach przyglądam się anemostatom na suficie i niestety nie raz miały czarne naloty. 1. Zgadnij. 2. Nie mam żadnej takiej powłoki i w 100% wentylacji grawitacyjnej też jej nie ma. 3. Ciekaw jestem ile razy czyścił kanały wentylacji grawitacyjnej, w których w przeciwieństwie do mechanicznej występuje cofka. 4. Nie słyszałem o tym. 5. Minęło siedem lat odkąd mieszkam, robić kolejne zdjęcia? Tak odnośnie ostatniego punktu. Pod anemostat wywiewny w kuchni dałem krążek z włókniny filtracyjnej. Po pół roku jest niemal czarny, za to zauważyłem, że mniej brudzi się filtr wywiewny rekuperatora. Czyli to co by się miało znaleźć przy reku, zostaje przy anemostacie. A dla ciebie do podjęcia decyzji polecam jeszcze jeden wątek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&highlight=poka%C5%BCcie+swoje+filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.07.2016 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 - rozmawiałem z człowiek, który buduje domy od a do z i w niezobowiązującej rozmowie mówi wprost, że kanały trzeba czyścić i dezynfekować, bez tego śmierdzą podobnie jak nieserwisowana klimatyzacja. - ostatni będąc w różnych większych obiektach przyglądam się anemostatom na suficie i niestety nie raz miały czarne naloty. ad 1 No, człowiek budujący domu od A do Z raczej nie jest ekspertem od wentylacji. U mnie człowiek taki chciał przyklejać styropian na placki, żeby pomiędzy ścianą, a styro powietrze przepływało. Zapytaj go, czy wie, jaka jest różnica pomiędzy przewodem w instalacji wentylacyjnej, a klimatyzacyjnej. ad 2 Tam są większe przepływy. Anemostaty od DGP nawet w domu się brudzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.07.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Zamieszkaj w próżni tam nie ma nic nie masz szansy się ubrudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.07.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 A ten znowu po banie zaczyna swoje "mondrości". Kiedy przyswoisz to sobie, że na budownictwie się po prostu nie znasz? To, że zapłaciłeś komuś za wybudowanie swojego domku nie znaczy, że jesteś ekspertem budowlanym. Ja już wybudowałem i lada dzień zamieszkam. A Ty budujesz, budujesz i budujesz reksia czy tam jakąś budę dla reksia. A za kilka lat nadal będziesz na etapie budowy budy dla reksia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.07.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 ad 1 No, człowiek budujący domu od A do Z raczej nie jest ekspertem od wentylacji. U mnie człowiek taki chciał przyklejać styropian na placki, żeby pomiędzy ścianą, a styro powietrze przepływało. Zapytaj go, czy wie, jaka jest różnica pomiędzy przewodem w instalacji wentylacyjnej, a klimatyzacyjnej. ad 2 Tam są większe przepływy. Anemostaty od DGP nawet w domu się brudzą. Niektórzy twierdzą że wentylację i klime można robić na tych samych kanalach, i uwaga są to fachowcy podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 07.07.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Ja już wybudowałem i lada dzień zamieszkam. A Ty budujesz, budujesz i budujesz reksia czy tam jakąś budę dla reksia. A za kilka lat nadal będziesz na etapie budowy budy dla reksia. Trzymasz poziom:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.07.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Ja już wybudowałem i lada dzień zamieszkam. A Ty budujesz, budujesz i budujesz reksia czy tam jakąś budę dla reksia. A za kilka lat nadal będziesz na etapie budowy budy dla reksia. Zmierzasz do kolejnego bana Są szanse na wzrost poziomu merytorycznego Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.07.2016 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Czego to się człowiek nie dowie Lece czyścić kanały 1. Zgadnij. 2. Nie mam żadnej takiej powłoki i w 100% wentylacji grawitacyjnej też jej nie ma. 3. Ciekaw jestem ile razy czyścił kanały wentylacji grawitacyjnej, w których w przeciwieństwie do mechanicznej występuje cofka. 4. Nie słyszałem o tym. 5. Minęło siedem lat odkąd mieszkam, robić kolejne zdjęcia? Tak odnośnie ostatniego punktu. Pod anemostat wywiewny w kuchni dałem krążek z włókniny filtracyjnej. Po pół roku jest niemal czarny, za to zauważyłem, że mniej brudzi się filtr wywiewny rekuperatora. Czyli to co by się miało znaleźć przy reku, zostaje przy anemostacie. A dla ciebie do podjęcia decyzji polecam jeszcze jeden wątek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&highlight=poka%C5%BCcie+swoje+filtry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 08.07.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 (edytowane) Zmierzasz do kolejnego bana Są szanse na wzrost poziomu merytorycznego Forum Kolejnego bana? A niby za co, za prawdę? Tym wpisem potwierdziłeś to, że jesteś odpowiedzialny za moje wcześniejsze blokady. A co do budowania domów przez kolejne ekipy budowlane (to do link2jack), to nie czuję się w jakiś sposób gorszy od tych ludzi, którzy własnymi rękami postawili swoje domy. Ja nie zapłaciłem za budowę kompleksową bo nie mam tyle kasy. Każdą wolną chwilę spędzałem na budowie z majstrami, musiałem spiąć logistycznie ekipy, żeby nie było zbędnych przerw w budowie. Uwierz mi, dogranie ekip a przede wszystkim znalezienie dobrych nie jest łatwą sprawą. Nie boję się łopaty, betoniarki, dźwigania oraz ogólnie rozumianej pracy fizycznej. Co umiem, zrobię sam gdyż wiem, że będzie to wykonane jak najlepiej będę potrafił. Wiec jeszcze raz: mam szacunek dla ludzi samodzielnie budujących swoje wymarzone domy, ale nie czuję się w żaden sposób gorszy przez to, że wynajmowałem kolejne ekipy. Przyznaj sam, że budujących samemu jest zaledwie jakiś promil. Pozdrawiam. Edytowane 8 Lipca 2016 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.07.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Panowie trochę luzu to Forum ma pomóc dokonać innym użytkownikom wyboru dobrego dla nich a nie być areną dla dzieciaków pokazujących w piaskownicy kto ma dłuższego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Kolejnego bana? A niby za co, za prawdę? Tym wpisem potwierdziłeś to, że jesteś odpowiedzialny za moje wcześniejsze blokady. A co do budowania domów przez kolejne ekipy budowlane (to do link2jack), to nie czuję się w jakiś sposób gorszy od tych ludzi, którzy własnymi rękami postawili swoje domy. Ja nie zapłaciłem za budowę kompleksową bo nie mam tyle kasy. Każdą wolną chwilę spędzałem na budowie z majstrami, musiałem spiąć logistycznie ekipy, żeby nie było zbędnych przerw w budowie. Uwierz mi, dogranie ekip a przede wszystkim znalezienie dobrych nie jest łatwą sprawą. Nie boję się łopaty, betoniarki, dźwigania oraz ogólnie rozumianej pracy fizycznej. Co umiem, zrobię sam gdyż wiem, że będzie to wykonane jak najlepiej będę potrafił. Wiec jeszcze raz: mam szacunek dla ludzi samodzielnie budujących swoje wymarzone domy, ale nie czuję się w żaden sposób gorszy przez to, że wynajmowałem kolejne ekipy. Przyznaj sam, że budujących samemu jest zaledwie jakiś promil. Pozdrawiam. Widzę ten szacunek, szczególnie, kiedy nazywasz czyjś dom "budą". A za swoje bany jesteś odpowiedzialny Ty i Twoje prostackie zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_Marta 08.07.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Nie wiem czy w dobrym temacie ale mam pytanie. Staram się zgłębić wiedzę o wentylacji mechanicznej i mam zagwozdkę małą. Rekuperator ma krócće 125, skrzynki rozdzielcze 160, czerpnia i wyrzutnia też 160. Połączyć to redukcją przy czerpni czy przy rekuperatorze? Czy to w ogóle jest dopuszczalne? Czerpnia i wyrzutnia teoretycznie na jednym poziomie z rekuperatorem, odległość ok. 4,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
overmind 08.07.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 A ja mam pytanie czy jest sens i szansa na wentylacje + klimatyzację w bloku na poddaszu ? I przez wentylacje mam na mysli taką która działa zawsze nawet przy +30 stopniach wewnątrz mieszkania (bo ta grawitacyjna w bloku to porażka)Powiem jeszcze że przez 15 minut działał u mnie klimatyzator przenośny 2,6 kwh i był tak głośny że poszedł zwrot do sklepu. Czy znacie kogoś kto zrobił takie przedsiewziecie w mieszkaniu spóodzielczym ? Czy są problemy natury prawo-budowanej itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.07.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 A ja mam pytanie czy jest sens i szansa na wentylacje + klimatyzację w bloku na poddaszu ? I przez wentylacje mam na mysli taką która działa zawsze nawet przy +30 stopniach wewnątrz mieszkania (bo ta grawitacyjna w bloku to porażka) Powiem jeszcze że przez 15 minut działał u mnie klimatyzator przenośny 2,6 kwh i był tak głośny że poszedł zwrot do sklepu. Czy znacie kogoś kto zrobił takie przedsiewziecie w mieszkaniu spóodzielczym ? Czy są problemy natury prawo-budowanej itd ? Klima przenośna to taka namiastka klimy... ekonomiczna w porównaniu do splitów to nie jest. W bloku można zrobić WM z reku tylko trzeba przemyśleć mądrze. Klima split w bloku też radę da ale pasuje chociażby balkon mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 12.07.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 a czy waszym zdaniem lepiej montować WM z rekuperatorem, czy z GWC? Co wychodzi drożej w inwestycji i eksploatacji i co jest lepsze/ pewniejsze/ sprawniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.07.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 a czy waszym zdaniem lepiej montować WM z rekuperatorem, czy z GWC? Co wychodzi drożej w inwestycji i eksploatacji i co jest lepsze/ pewniejsze/ sprawniejsze? Wentylacja mechaniczna a wentylacja z rekuperatorem, różni się jedynie tym, że w rekuperatorze masz wymiennik ciepła. Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, jedno i drugie maże być i tanie i drogie. Natomiast moim zdaniem nie ma sensu łączyć tych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 12.07.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Wentylacja mechaniczna a wentylacja z rekuperatorem, różni się jedynie tym, że w rekuperatorze masz wymiennik ciepła. Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, jedno i drugie maże być i tanie i drogie. Natomiast moim zdaniem nie ma sensu łączyć tych rozwiązań. Liwko czyli twoim zdaniem nei ma sensu łączyć WM z reku? Tylko instalować samą WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts