Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

Źle mnie zrozumiałe(a)ś. Nie łączyłbym GWC z rekuperatorem. GWC jest samo w sobie wymiennikiem, podobnie jak wymiennik w rekuperatorze. Jeżeli już jeden zadziała i dołożysz do niego kolejny, to tego kolejnego sprawność będzie słaba.

Ja bym brał rekuperator ze względu na prostotę rozwiązania.

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko czyli twoim zdaniem nei ma sensu łączyć WM z reku? Tylko instalować samą WM?

chodzi o brak ekonomicznego sensu łączenia rekuperatora z GWC. WM to tylko wentylatory i kanały, natomiast GWC czy rekuperator to jakiś tam odzysk energii. sam GWC czy sam rekuperator odzyskają sporo energii zimą (z gruntu lub wywiewanego powietrza) a ich połączenie niewiele już poprawi. GWC ma tę zaletę, że latem może dostarczać nieco chłodniejsze powietrze. natomiast rekuperator zapewne w drugiej połowie sezonu grzewczego będzie sie lepiej sprawdzał niż wychłodzone GWC, co oznaczać może lepszy komfort (cieplejsze powietrze z anemostatów). z ekonomicznego punktu widzenia łączenie ich nie ma sensu, z punktu widzenia komfortu jakiś tam sens może mieć.

podobnie jak Liwko, wolałbym sam rekuperator niż samo GWC

Zaczynam się powoli przekonywać do WM jednak. Najgorzej, że nie miałem okazji zobaczyć na własne oczy jak to działa w rzeczywistości. No i w tej chwili cena z pierwszej oferty trochę poraża. Piszecie, że można ekonomicznie, podpowiecie jak?

Zgodzę się że czasem ktoś podaje ceny z kosmosu. Inna sprawa że nadal niektórzy robią na blaszanych kanałach gdzie im jeszcze roboty dochodzi.

• 2 weeks później...

Witam szanownych Panów. Mam pytanie jak wam się mieszka w domu z WM gdy na dworze są upały?

1.Otwieracie wtedy okna?

2.Jakie macie temperatury w domu?

3.Czy jeśli macie zamknięte okna to rozglądacie się za jakimś wiatrakiem?

Pytam bez żadnej złośliwości.

U mnie jest na poddaszu temperatura maks w okolicach tej na dworze im cieplej na dworze tym różnica się powiększa(w domu chłodniej) najwyżej dobiła mi chyba do 28 stopni w domu gdy na dworze było 34stopnie(w sypialni od południa, na parterze było 26), wieczorem mam kilka stopni więcej (bo na dworze chłodniej) i spada w sumie dosyć szybko. Na dole jest chłodno. Generalnie okna mam cały czas otwarte i wiaterek sobie powiewa lekkim przeciągiem co mi się podoba taki naturalny wiatrak ;)

Witam szanownych Panów. Mam pytanie jak wam się mieszka w domu z WM gdy na dworze są upały?

1.Otwieracie wtedy okna?

U mnie jest na poddaszu temperatura maks w okolicach tej na dworze im cieplej na dworze tym różnica się powiększa(w domu chłodniej) najwyżej dobiła mi chyba do 28 stopni w domu gdy na dworze było 34stopnie(w sypialni od południa, na parterze było 26), wieczorem mam kilka stopni więcej (bo na dworze chłodniej) i spada w sumie dosyć szybko. Na dole jest chłodno. Generalnie okna mam cały czas otwarte i wiaterek sobie powiewa lekkim przeciągiem co mi się podoba taki naturalny wiatrak ;)

przy wentylacji mechanicznej nikt nikomu nie zabrania otwierania okien :). A temperatury w domu będą zależeć od wielu czynników więc ciężko porównywać. Ja mam jeszcze u siebie kanałówkę więc jak grzeje dłużej to włączam klimę.

1.Otwieracie wtedy okna?

1. Okna otwieram (właściwie żona) tylko wcześnie nad ranem, kiedy jest najchłodniej. Zamykam ja, około 8 kiedy wychodzę.

Wyjątkiem jest okno tarasowe, otwarte prawie cały dzień co skutkuje wzrostem temperatury w salonie.

2. Dobiło do 26C w salonie i 24C w sypialniach

3. Wiatrak ? Po co wiatrak ?

1. Okna otwieram (właściwie żona) tylko wcześnie nad ranem, kiedy jest najchłodniej. Zamykam ja, około 8 kiedy wychodzę.

Wyjątkiem jest okno tarasowe, otwarte prawie cały dzień co skutkuje wzrostem temperatury w salonie.

Bo to takie niepojęte dla ludzkiego umysłu - ruch powietrza bez otwartych okien ;-)

Otwierasz okna? Niemożliwe! A co na to wentylacja z rekuperacją? Jak bym miał 26 stopni w salonie to bym nie wytrzymał. I co teraz powiesz, ja mam WG i klimę. Nie zdycham w 26-ciu stopniach. Ale WG jest be, co? Żadne rekuperatory i GWC nie zastąpią klimatyzacji, mów co chcesz. Klima to komfort z wysokiej półki. Dopiero co pisałeś, że otwieranie okien przy WM jest nie potrzebne a sam otwierasz.

Otwierasz okna? Niemożliwe! A co na to wentylacja z rekuperacją? Jak bym miał 26 stopni w salonie to bym nie wytrzymał. I co teraz powiesz, ja mam WG i klimę. Nie zdycham w 26-ciu stopniach. Ale WG jest be, co? Żadne rekuperatory i GWC nie zastąpią klimatyzacji, mów co chcesz. Klima to komfort z wysokiej półki. Dopiero co pisałeś, że otwieranie okien przy WM jest nie potrzebne a sam otwierasz.

No bo nie jest potrzebne. Ale jak ktoś lubi, to kto komu zabroni? Ja też w upały całą noc mam okna otwarte - lubię moje odgłosy moich wiejskich świerszczy i żab. Mam WM - co nie znaczy, że muszę się na cztery spusty zamnkąć.

Co do tej Twojej wysokiej półki - wysoką to byś miał, jakbyś miał klimę i WM, tak to masz średnią ;-)

W salonie w upały miałam najwięcej 25 stopni - kiedy słońce mi w okna zaglądało. Czy to dużo? Mnie było jak na lato przyjemnie, choć zwykle wolę chłodniej.

Nie jest potrzebne, ale jak najbardziej możliwe.

Oczywiśćie, że otwieram. Wyjście na taras, dziecko, pies - nie będę przecież za każdym zamykał :)

Na wentylacji nie robi to wrażenia :)

Tylko dlatego mam w jednym pomieszczeniu 26C, w pozostałych 24 bez klimy.

Za to Ty jak zwykle mieszasz pojęcia. Wentylacja to wentylacja, klimatyzacja, to klimatyzacja.

Sypialnie na poddaszu też klimatyzujesz ? Będziesz miał tam 24C ? Wątpię :)

A ja mam we wcześniej ustalonym miejscu nad stropem wyciągnięte okablowanie dla ew. jednostki wewnętrznej, na elewacji dla zewnętrznej, jak mnie te 26C przez kilka/kilkanaście dni w roku zmęczy, to wydam 2-3 kzł i klimę sobie sprawię.

A sprawną wentylację mam cały rok.

Edytowane przez fotohobby

Zapraszam do mnie to zobaczysz że przy 36 C na zewnątrz można mieć 23 C bez klimy . A WG przy WM to jak płynąć na kawałku deski z nurtem rzeki albo motorówką tam gdzie i kiedy się chce . Nie jestem przeciwnikiem klimatyzacji bo czasami jest to jedyne rozsądne rozwiązanie ale u siebie celowo jej nie zastosowałem bo znam jej wady.

maksymalnie około 24°C, okna otwieramy w nocy (ale niekoniecznie w sypialni, bo mojej żonie akurat wszelkie odgłosy typu samochód czy szczekający pies przeszkadzają), w dzień mamy odzysk chłodu przez rekuperator - różnica w stosunku do domu z wentylacją grawitacyjną jest ogromna, mocno odczuwalna w zasadzie głównie latem i zimą. latem WM po prostu działa, nie ma żadnego zaduchu w domu o żadnej porze dnia, w przeciwieństwie do domów z WG. zimą nie trzeba otwierać okien i płacić za podgrzanie świeżego powietrza, więc też jest świeżego powietrza więcej niż w domach z WG, gdzie ludzie rzadko wietrzą, bo wieje chłodem. mam jeszcze zakopaną rurę GWC, myślę, że wtedy temperatury w domu będą nieco niższe latem.

jak do tej pory nie odczuliśmy potrzeby zakupu klimatyzatora.

Najciekawsze jest to, że negowanie niektórych rozwiązań jest zawsze nagłaśniane przez ludzi, którzy ich nie mają, czyli ten co nie posiada klimy czy centralnego odkurzacza nigdy nie powie, że to dobre rozwiązanie. Swoją drogą ile chłodu można odzyskać z rekuperatora i na ile on wystarczy, na 5 minut? A później co, nadal stwierdzamy, że klimatyzacja jest zbędna. Dobre i zabawne.

:bash:

Ty rozróżniasz wentylację od klimatyzacji???

Najciekawsze jest to, że negowanie niektórych rozwiązań jest zawsze nagłaśniane przez ludzi, którzy ich nie mają, czyli ten co nie posiada klimy czy centralnego odkurzacza nigdy nie powie, że to dobre rozwiązanie. Swoją drogą ile chłodu można odzyskać z rekuperatora i na ile on wystarczy, na 5 minut? A później co, nadal stwierdzamy, że klimatyzacja jest zbędna. Dobre i zabawne.

Kolejny idiotyczny wpis.