Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

A co tu jest idiotycznego? Czy w rzeczywistości tak nie jest, otóż jest tylko mało kto się do tego przyzna.

to zależy od domu. widocznie u ciebie jest potrzebna klima, a u niektórych nie. u mnie do tej pory nie była potrzebna, w przeciwieństwie do starego domu, w którym mieszkałem wcześniej. zamieszkałeś już w nowym domu?

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najciekawsze jest to, że negowanie niektórych rozwiązań jest zawsze nagłaśniane przez ludzi, którzy ich nie mają, czyli ten co nie posiada klimy czy centralnego odkurzacza nigdy nie powie, że to dobre rozwiązanie. Swoją drogą ile chłodu można odzyskać z rekuperatora i na ile on wystarczy, na 5 minut? A później co, nadal stwierdzamy, że klimatyzacja jest zbędna. Dobre i zabawne.

Ale to jest wątek o wentylacji.

WM zapewnia pewną (bierną) ochronę przed upałami, podobnie jak żaluzje zewnętrzne, choć nie to jest ich głównym zadaniem.

Jeżeli dla kogoś 24C to za dużo, to montuje klimę, proste.

Ja mam otwarte non stop drzwi tarasowe i 26 w salonie. w Sypialni 24C

Ty masz w salonie klimę, za to w sypialni na poddaszu będziesz miał 28.

Twój wybór.

Jak ktoś nie umie zbudować domu który zapewnia komfort termiczny latem i zimą to robi WG i kupuje klimę .

Wstaw zdjęcie swojego dobrze zbudowanego domu, zobaczymy jak buduje się domy. Pochwal się jakie technologie zastosowałeś, napisz coś o dachu, oknach, bramie garażowej (jeśli masz garaż) i wtedy pogadamy o dobrym budowaniu. A może żal ściska bo nie masz klimy, co? Czekam na zdjęcia dobrze zbudowanego domu, jeśli ich nie zobaczę oznaczać to będzie, że tylko głośno ryczysz, jak ta krowa z przysłowia.

Wstaw zdjęcie swojego dobrze zbudowanego domu, zobaczymy jak buduje się domy. Pochwal się jakie technologie zastosowałeś, napisz coś o dachu, oknach, bramie garażowej (jeśli masz garaż) i wtedy pogadamy o dobrym budowaniu. A może żal ściska bo nie masz klimy, co? Czekam na zdjęcia dobrze zbudowanego domu, jeśli ich nie zobaczę oznaczać to będzie, że tylko głośno ryczysz, jak ta krowa z przysłowia.

IMAG1043.jpgIMAG0827 (2).jpgIMAG1951.jpgIMAG0969 (2).jpg

Ściana 24cm porotherm, , 22 grafitowe styro, 12 cm klinkier ( stojące na isomurze ), okna trójszybowe 0,8 z roletami wszystkie osadzone w warstwie ocieplenia, podobnie jak drzwi i brama garażowa, dach z deskowanie płyty mfp, 27 cm grafitowego styro ( 15 miedzy krokwiami, 12 cm pod ), 60metrowy balkon( taras ) na łącznikach izolujących WM z reku, GGWC, PC PW do CWU i CO, wszędzie podłogówka z możliwością chłodzenia ( w garażu również ), dodatkowa PC do CWU na nieużytkowym strychu, itp. itd.

PS. nie rozśmieszaj mnie swoją klimą bo to erzatz komfortu ( czasami konieczny ale na pewno nie idealny ).

Fajny dom :)

Dzięki ale nie chodzi o to czy fajny tylko czy można zbudować komfortowy dom bez klimatyzacji - można jak się wie jak :bye::rolleyes:

No to jest oczywiste, ale nawet nie komentowalem, bo szkoda czasu.

Jesli ktos mysli, ze WG jest komfortowa i dziala caly rok tak jak powinna to naprawde musi miec dziury w glowie.

Edytowane przez Busters

Wentylacja na maksa + zwiększone chłodzenie podłogi PC PW i jest OK. Ostatnio znajomi od moich rodziców ( bo mają identyczny jak ja układ wentylacji , ogrzewania - asymetryczny bliźniak ) jak na dworze było 32 C wychodzili z imprezy o 22.00 .Wiedząc co na nich czeka w bloku 3 krotnie zbierali się do wyjścia i cofali w drzwiach wejściowych ( w domu 23 C) - na dworze 32 C - a znajomi są dobrze po siedemdziesiątce , wyszli po 2.00 - jak na dworze było 26 :rolleyes:

wg39070 twój domek jest OK , ale zrozum że można bez klimy i mieć komfort , a o tym jest wątek .

PS. i nie myśl że klima jest szczytem luksusu bo np za to [ATTACH=CONFIG]362170[/ATTACH] kupiłbym 2 klimy a jest pod podłogą i tego nie widać ( ale chcę spać spać spokojnie ).

To papa termozgrzewalna sbs jest taka droga? Chyba, że na zdjęciu jest jeszcze coś, czego nie dostrzegłem?