Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj wentylacji będzie najlepszy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czy waszym zdaniem lepiej montować WM z rekuperatorem, czy z GWC? Co wychodzi drożej w inwestycji i eksploatacji i co jest lepsze/ pewniejsze/ sprawniejsze?

Witam,

Istnieje możliwość połączenia rekuperacji oraz gruntowego wymiennika ciepła w systemie wentylacji mechanicznej, co pozwoli na dodatkowe oszczędności. Gruntowy wymiennik ciepła, który w najprostszej postaci może być wykonany z przewodu PCV prowadzonego w gruncie pozwoli na dostarczenie wstępnie przygotowanego powietrza do wymiennika w rekuperatorze. Temperatura poniżej strefy przemarzania gruntu jest zawsze dodatnia w ciągu roku, więc w sezonie zimowym świeże powietrze pobierane z otoczenia będzie podgrzewane o 5-10 stopni Celsjusza, natomiast w sezonie letnim będzie darmowo ochładzane. Takie rozwiązanie pozwoli w znacznym stopniu zwiększyć sprawność wentylacji mechanicznej oraz ograniczyć roczne koszty ogrzewania.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Istnieje możliwość połączenia rekuperacji oraz gruntowego wymiennika ciepła w systemie wentylacji mechanicznej, co pozwoli na dodatkowe oszczędności. Gruntowy wymiennik ciepła, który w najprostszej postaci może być wykonany z przewodu PCV prowadzonego w gruncie pozwoli na dostarczenie wstępnie przygotowanego powietrza do wymiennika w rekuperatorze. Temperatura poniżej strefy przemarzania gruntu jest zawsze dodatnia w ciągu roku, więc w sezonie zimowym świeże powietrze pobierane z otoczenia będzie podgrzewane o 5-10 stopni Celsjusza, natomiast w sezonie letnim będzie darmowo ochładzane. Takie rozwiązanie pozwoli w znacznym stopniu zwiększyć sprawność wentylacji mechanicznej oraz ograniczyć roczne koszty ogrzewania.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Łączenie rekuperatora dobrej klasy i GWC mija się z celem. Szkoda pieniędzy. Albo sam GWC i wentylatory albo samo reku.

Licząc tylko kasę faktycznie łączenie GWC z reku jest dyskusyjne , ale w dłuższej perspektywie już mniej. Natomiast rozpatrując komfort już zdecydowanie tak, po 3 latach użytkowanie reku Zendera z GGWC wiem jedno nie zmieniłbym nic w tym układzie. Przy 36 C na zewnątrz do środka dmucha 20-21 a nie 36 C. przy samym reku nie było szans na taki układ , poza tym GGWC stabilizuje mi wilgotność ( aktualnie w domu 23C wilgotność 60% ) w zimie minimalna 45%.

Samym chłodzeniem podłogi bez GGWC byłoby trudniej, 2kW/h chłodu ma znaczenie.

Licząc tylko kasę faktycznie łączenie GWC z reku jest dyskusyjne , ale w dłuższej perspektywie już mniej. Natomiast rozpatrując komfort już zdecydowanie tak, po 3 latach użytkowanie reku Zendera z GGWC wiem jedno nie zmieniłbym nic w tym układzie. Przy 36 C na zewnątrz do środka dmucha 20-21 a nie 36 C. przy samym reku nie było szans na taki układ , poza tym GGWC stabilizuje mi wilgotność ( aktualnie w domu 23C wilgotność 60% ) w zimie minimalna 45%.

Samym chłodzeniem podłogi bez GGWC byłoby trudniej, 2kW/h chłodu ma znaczenie.

Ile kosztował ten system w Twoim przypadku? tzn. zehnder z ggwc, kompletna instalacja?

skoro większość pierniczy bez sensu to i jak się pochwale,

mieszkanie na 4 pietrze 4 piętrowego bloku. W zeszłym roku przy 36 stopnicach na dworzu miałem 38 w mieszkaniu. W tym roku zainwestowałem w folię zewnętrzną na okna i temperatura nie przekroczyła jeszcze 26 stopni.

Wracając do tematu buduję dom, mam już fundamenty. Zrezygnowałem z jednego komina teraz nawet jak bym nie chciał to muszę mieć rekuperację bo nie miałbym wentylacji w łazienkach. Nie znam się za bardzo ale czytam ze zrozumieniem. Dla mnie wypowiedzi osób które krytykują rekuperację są na poziomie osób wypowiadających się o zamachu smoleńskim. Nie ma co tego negować trzeba tylko z politowaniem przytakiwać ;)

skoro większość pierniczy bez sensu to i jak się pochwale,

mieszkanie na 4 pietrze 4 piętrowego bloku. W zeszłym roku przy 36 stopnicach na dworzu miałem 38 w mieszkaniu. W tym roku zainwestowałem w folię zewnętrzną na okna i temperatura nie przekroczyła jeszcze 26 stopni.

Wracając do tematu buduję dom, mam już fundamenty. Zrezygnowałem z jednego komina teraz nawet jak bym nie chciał to muszę mieć rekuperację bo nie miałbym wentylacji w łazienkach. Nie znam się za bardzo ale czytam ze zrozumieniem. Dla mnie wypowiedzi osób które krytykują rekuperację są na poziomie osób wypowiadających się o zamachu smoleńskim. Nie ma co tego negować trzeba tylko z politowaniem przytakiwać ;)

Rekuperacja też wcale nie musi być droga. A komfort poprawia i to znacznie! Najlepiej widać to w przypadku gdy się ją "dorabia" lub przez lata doskwierał jednak jej brak.

• 1 month później...

ściany stoją, teraz pora na strop.

Czy wycena firm sprzedających rekuperacje z zaznaczonymi na planie miejscami montażu kanałów, wyjść, ilością i mocy rekuperatora jest wystarczająca? Czy potrzebny jest jeszcze faktyczny projekt.

Każdy pisze, że rekuperacja jest tania ale mi wszyscy wyliczają materiał i robociznę na około 15 tysięcy. Firmy które wyliczają sam materiał chcą około 9 tyś zł. Mam zamiar zaoszczędzić i samemu wszystko połączyć ale chciałbym jakiś wiarygodny poradnik. Trochę czytałem w necie ale fajnie było by mieć coś w jednym miejscu.

Podeśle mi ktoś coś fajnego ?

czytałem, ale większość tych tematów to wzajemne wytykanie sobie braku kompetencji. Może chcę za łatwo, ale przydał by się jakiś poradnik. Pewnie gdzieś jakieś są. Chciałbym pozostawić rury pcv w stropie przed zalaniem aby nie trzeba było kuć po zalaniu. Mniej więcej gdzieś przeczytałem, że mają być ok 60 cm od okna i od narożnika ściany. Tak też to wygląda na jednym z projektów, które dostałem z jakiejś firmy przy wycenie . Nie wiem jakie te rury mają mieć fi ?

Ciekawostka.

Komplet materiałów i reku Luna 200 do małego domku 90m2-2500zł. Po niedzieli pomogę koledze to poskładać.

Ile wyszła by grawitacyjna?

Aż spać wczoraj nie mogłem po przeczytaniu tego postu.Z czego ta wentylacja będzie zrobiona?Z papieru rysunkowego?

Na mój dom 107 m2 sam materiał wyszedł 4700 bez reku, powiedzmy że ze znajomościami kupię to za 4000zł.Same rury to 1100 zł, a skrzynki ponad 1600 zł.A gdzie dziesiątki innych akcesorii typu ocieplenie, izolacje itp?.

Sama luna to chyba 1600 zł

,robocizna w cenie surówki,

Nie ma czegoś takiego, jak robocizna w cenie surówki.

Mój projekt zawierał początkowo dwa kominy, zrobiono wycenę robocizny, ja z jednego komina zrezygnowałem, więc cena robozizna spadła.

I to o 1000 zł, gdyż na tyle wykonawca wycenił postawienie i obrobienie komina.