fotohobby 24.07.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 No te, które widzę na zdjęciach, ale nie ciągnij już off-topa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 25.07.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 a czy waszym zdaniem lepiej montować WM z rekuperatorem, czy z GWC? Co wychodzi drożej w inwestycji i eksploatacji i co jest lepsze/ pewniejsze/ sprawniejsze? Witam, Istnieje możliwość połączenia rekuperacji oraz gruntowego wymiennika ciepła w systemie wentylacji mechanicznej, co pozwoli na dodatkowe oszczędności. Gruntowy wymiennik ciepła, który w najprostszej postaci może być wykonany z przewodu PCV prowadzonego w gruncie pozwoli na dostarczenie wstępnie przygotowanego powietrza do wymiennika w rekuperatorze. Temperatura poniżej strefy przemarzania gruntu jest zawsze dodatnia w ciągu roku, więc w sezonie zimowym świeże powietrze pobierane z otoczenia będzie podgrzewane o 5-10 stopni Celsjusza, natomiast w sezonie letnim będzie darmowo ochładzane. Takie rozwiązanie pozwoli w znacznym stopniu zwiększyć sprawność wentylacji mechanicznej oraz ograniczyć roczne koszty ogrzewania. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.07.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Witam, Istnieje możliwość połączenia rekuperacji oraz gruntowego wymiennika ciepła w systemie wentylacji mechanicznej, co pozwoli na dodatkowe oszczędności. Gruntowy wymiennik ciepła, który w najprostszej postaci może być wykonany z przewodu PCV prowadzonego w gruncie pozwoli na dostarczenie wstępnie przygotowanego powietrza do wymiennika w rekuperatorze. Temperatura poniżej strefy przemarzania gruntu jest zawsze dodatnia w ciągu roku, więc w sezonie zimowym świeże powietrze pobierane z otoczenia będzie podgrzewane o 5-10 stopni Celsjusza, natomiast w sezonie letnim będzie darmowo ochładzane. Takie rozwiązanie pozwoli w znacznym stopniu zwiększyć sprawność wentylacji mechanicznej oraz ograniczyć roczne koszty ogrzewania. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Łączenie rekuperatora dobrej klasy i GWC mija się z celem. Szkoda pieniędzy. Albo sam GWC i wentylatory albo samo reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.07.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Jestem tego samego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.07.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Licząc tylko kasę faktycznie łączenie GWC z reku jest dyskusyjne , ale w dłuższej perspektywie już mniej. Natomiast rozpatrując komfort już zdecydowanie tak, po 3 latach użytkowanie reku Zendera z GGWC wiem jedno nie zmieniłbym nic w tym układzie. Przy 36 C na zewnątrz do środka dmucha 20-21 a nie 36 C. przy samym reku nie było szans na taki układ , poza tym GGWC stabilizuje mi wilgotność ( aktualnie w domu 23C wilgotność 60% ) w zimie minimalna 45%. Samym chłodzeniem podłogi bez GGWC byłoby trudniej, 2kW/h chłodu ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.07.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Licząc tylko kasę faktycznie łączenie GWC z reku jest dyskusyjne , ale w dłuższej perspektywie już mniej. Natomiast rozpatrując komfort już zdecydowanie tak, po 3 latach użytkowanie reku Zendera z GGWC wiem jedno nie zmieniłbym nic w tym układzie. Przy 36 C na zewnątrz do środka dmucha 20-21 a nie 36 C. przy samym reku nie było szans na taki układ , poza tym GGWC stabilizuje mi wilgotność ( aktualnie w domu 23C wilgotność 60% ) w zimie minimalna 45%. Samym chłodzeniem podłogi bez GGWC byłoby trudniej, 2kW/h chłodu ma znaczenie. Ile kosztował ten system w Twoim przypadku? tzn. zehnder z ggwc, kompletna instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.07.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Sorki ale nie powiem dokładnie bo rachunki płacone 3 lata temu, tanio nie było ( pomimo sporych upustów ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstopi 28.07.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 skoro większość pierniczy bez sensu to i jak się pochwale, mieszkanie na 4 pietrze 4 piętrowego bloku. W zeszłym roku przy 36 stopnicach na dworzu miałem 38 w mieszkaniu. W tym roku zainwestowałem w folię zewnętrzną na okna i temperatura nie przekroczyła jeszcze 26 stopni. Wracając do tematu buduję dom, mam już fundamenty. Zrezygnowałem z jednego komina teraz nawet jak bym nie chciał to muszę mieć rekuperację bo nie miałbym wentylacji w łazienkach. Nie znam się za bardzo ale czytam ze zrozumieniem. Dla mnie wypowiedzi osób które krytykują rekuperację są na poziomie osób wypowiadających się o zamachu smoleńskim. Nie ma co tego negować trzeba tylko z politowaniem przytakiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.07.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 skoro większość pierniczy bez sensu to i jak się pochwale, mieszkanie na 4 pietrze 4 piętrowego bloku. W zeszłym roku przy 36 stopnicach na dworzu miałem 38 w mieszkaniu. W tym roku zainwestowałem w folię zewnętrzną na okna i temperatura nie przekroczyła jeszcze 26 stopni. Wracając do tematu buduję dom, mam już fundamenty. Zrezygnowałem z jednego komina teraz nawet jak bym nie chciał to muszę mieć rekuperację bo nie miałbym wentylacji w łazienkach. Nie znam się za bardzo ale czytam ze zrozumieniem. Dla mnie wypowiedzi osób które krytykują rekuperację są na poziomie osób wypowiadających się o zamachu smoleńskim. Nie ma co tego negować trzeba tylko z politowaniem przytakiwać Rekuperacja też wcale nie musi być droga. A komfort poprawia i to znacznie! Najlepiej widać to w przypadku gdy się ją "dorabia" lub przez lata doskwierał jednak jej brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstopi 28.09.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 ściany stoją, teraz pora na strop. Czy wycena firm sprzedających rekuperacje z zaznaczonymi na planie miejscami montażu kanałów, wyjść, ilością i mocy rekuperatora jest wystarczająca? Czy potrzebny jest jeszcze faktyczny projekt. Każdy pisze, że rekuperacja jest tania ale mi wszyscy wyliczają materiał i robociznę na około 15 tysięcy. Firmy które wyliczają sam materiał chcą około 9 tyś zł. Mam zamiar zaoszczędzić i samemu wszystko połączyć ale chciałbym jakiś wiarygodny poradnik. Trochę czytałem w necie ale fajnie było by mieć coś w jednym miejscu. Podeśle mi ktoś coś fajnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.09.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 A mało jest wątków w dziale "Wentylacja" ? Choćby ten: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222208-Sam-robi%C4%99-wentylacj%C4%99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstopi 01.10.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 czytałem, ale większość tych tematów to wzajemne wytykanie sobie braku kompetencji. Może chcę za łatwo, ale przydał by się jakiś poradnik. Pewnie gdzieś jakieś są. Chciałbym pozostawić rury pcv w stropie przed zalaniem aby nie trzeba było kuć po zalaniu. Mniej więcej gdzieś przeczytałem, że mają być ok 60 cm od okna i od narożnika ściany. Tak też to wygląda na jednym z projektów, które dostałem z jakiejś firmy przy wycenie . Nie wiem jakie te rury mają mieć fi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.10.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Nic lepszego nie znajdziesz,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Ciekawostka.Komplet materiałów i reku Luna 200 do małego domku 90m2-2500zł. Po niedzieli pomogę koledze to poskładać.Ile wyszła by grawitacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 02.10.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Taniej, gotowe pustaki wentylacyjne kosztowały mnie 800stow,robocizna w cenie surówki, dochodzi tylko obróbka blacharsko za 200stowy no klinkieru ponad dachem liczę z górka 500 setów,a mam sporo wiekszy domek(150m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.10.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Ciekawostka. Komplet materiałów i reku Luna 200 do małego domku 90m2-2500zł. Po niedzieli pomogę koledze to poskładać. Ile wyszła by grawitacyjna? Aż spać wczoraj nie mogłem po przeczytaniu tego postu.Z czego ta wentylacja będzie zrobiona?Z papieru rysunkowego? Na mój dom 107 m2 sam materiał wyszedł 4700 bez reku, powiedzmy że ze znajomościami kupię to za 4000zł.Same rury to 1100 zł, a skrzynki ponad 1600 zł.A gdzie dziesiątki innych akcesorii typu ocieplenie, izolacje itp?. Sama luna to chyba 1600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.10.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Inaczej mu to skonfigurowali (z anemostatami) i wyszło 2500zł. Jest to domek parterowy i wszystkie kanały zostaną przykryte dodatkowo wełną.http://allegro.pl/rekuperator-pakiet-luna-200-pilot-zestaw-kanalow-i6270035821.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 02.10.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 W tym zestawie jest 20 mb rur a u mnie 150, połowa zestawu jest ze styropianu , brak skrzynek rozprężnych i 80% innych elementów które ja mam w wycenie.Ciekawe jak to będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.10.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 ,robocizna w cenie surówki, Nie ma czegoś takiego, jak robocizna w cenie surówki. Mój projekt zawierał początkowo dwa kominy, zrobiono wycenę robocizny, ja z jednego komina zrezygnowałem, więc cena robozizna spadła. I to o 1000 zł, gdyż na tyle wykonawca wycenił postawienie i obrobienie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.10.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Ja nie mam żadnych kominów murowanych, dałem tylko blaszany do kominka, no i drugi do kondensatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts